Abia după 1990 am aflat despre Horia Sima că ar fi (fost) contestat de o bună parte dintre legionari. Contestat și chiar acuzat de lucuri grave. Printre cei care l-au contestat s-au numărat și câțiva dintre legionarii pe care i-am admirat și prețuit!… Printre cei care i-au rămas fideli „Comandantului” s-au numărat, la fel, mulți dintre legionarii la a căror amintire țin!

În urmă cu câteva minute citesc însă un fragment din cartea Sfârșitul uni domnii sângeroase, a lui Horia Sima, și fără voia mea mă simt contrariat de cele citite:

„Pentru poporul român, împușcarea lui Călinescu n-a constituit o surpriză. După uciderea lui Corneliu Codreanu , toată lumea se aștepta ca legionarii să-și răzbune Căpitanul. Decepția ar fi fost mare în popor dacă Armand Călinescu ar fi continuat să-și plimbe crima prin țară, în vreme ce sub lespedea de la Jilava zăceau osemintele Căpitanului. Garda de Fier nu-și mai merita numele și mitul ei s-ar fi spulberat. „Fuse Armand de oțel, dar tot intră plumbu-n el”, erau versurile născocite de popor, ca să-și exprime satisfacția pentru căderea tiranului.” 

Ca primă și frapantă impresie, textul mi se pare ușuratec, scris fără păsare pentru ce a urmat: măcelul ordonat de Carol al II-lea, asasinarea criminală a peste 300 dintre fruntașii legionari! Despre ce satisfacție a „poporului” putea să mai fie vorba?! Ce fel de popor erau românii de atunci că să trăiască un sentiment de satisfacție pentru cele întâmplate?!

Afirm cu toată tăria: chiar dacă mulți români vor fi așteptat cu înfrigurare „răzbunarea legionarilor”, felul cum s-au desfășurat lucrurile după ce „a intrat plumbul” în trupul nemernicului, ciuruindu-l, numai satisfacție nu putea produce! Adică mă îndoiesc de autenticitatea versurilor „populare”, par născocite de o minte bolnavă! A lui Horia Sima?!

Despre ce satisfacție „pentru căderea tiranului” putea fi vorba când acesta, la interval de câteva ore, trăgea după el în neființă o adevărată elită legionară, peste 300 de legionari dintre cei mai bravi?!  Mi se pare evident că avem de-a face cu o încercare a lui Horia Sima de a justifica ceva ce nu putea fi justificat, căci fusese mai mult decât o crimă: fusese o prostie, mai înainte de orice! Un calcul tembel, iresponsabil! Dacă nu cumva o ticăloșie! Un gest care să ofere autorităților ocazia unei „răzbunări” care era ușor de prevăzut!

Mă întreb, dacă după mintea lui Sima era justificată răzbunarea pentru uciderea Căpitanului, de ce nu s-a produs, la fel de justificată, răzbunarea legionarilor pentru asasinarea celor 300 de legionari?! Răzbunare care, și într-un caz, și într-altul, ar fi trebuit să aibă ca țintă pe adevăratul autor al asasinatelor anti-legionare: regele poltron Carol al II-lea! Cum se face că legionarii l-au iertat?

După război, legionarii s-au re-grupat în Spania. La doi pași de ei, în Portugalia, s-a retras și Carol! Cum de nu i-a fost lui Carol frică de răzbunarea legionară, de vecinătatea acestora?! Din câte am priceput, fără să fi cercetat subiectul, se pare că regele Carol al II-lea a trăit în siguranță, convins sau știind bine că legionarii nu se vor deda la niciun act ostil, nu-i vor cere socoteală pentru masacrul ordonat împotriva legionarilor! Dacă este așa, apoi Carol numai din partea lui Sima putea să primească asemenea asigurare liniștitoare!…

*

N-aș fi scris cele de mai sus dacă nu aș avea față de moștenirea Sima o nedumerire majoră, imposibil de trecut cu vederea: de ce Horia Sima nu s-a îngrijit să lase în urma sa o situație clară în Legiune? De ce a lăsat Legiunea fără un conducător, fără o regulă după care să se asigure succesiunea la funcția de Comandant al Legiunii?! De ce a descurajat și chiar a combătut orice încercare a camarazilor săi mai tineri de a da Legiunii un statut, un regulament care să-i asigure dăinuirea și buna funcționare?! De ce, după dispariția lui Sima, Legiunea a rămas fără o formulă de organizare coerentă, cunoscută măcar pe puținii legionari rămași în viață? Cu ce structură organizatorică se prezintă Mișcarea Legionară în fața tineretului atras tot mai mult de ideile legionare, de modelul legionar?

De ce nu putem consemna un model Horia Sima?!

Mă înșel? Aș fi bucuros să aflu în ce constă greșeala mea.

 

Ion Coja