Centrul de Cercetare Ştiințifică în Chimie Fizică: CECHIF, din Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, profund îndurerat de vestea tristă a trecerii la cele veşnice – pe data de 11 Decembrie 2020 – a Domnului Academician Profesor Universitar Dr. IngPetre T. Frangopol-

profesionist remarcabil, membru în CECHIF (2006-2020), şi profesor de biofizică și chimie biofizică la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, – Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică (1999-2002), transmite sincere condoleanțe familiei îndurerate şi prietenilor de bună credință.

CECHIF s-a dezvoltat datorita participarii Sale de excelenta in cercetarea stiintifica multidisciplinara cu aplicatii biomedicale din laboratoarele centrului, utilizand tehnologii de frontiera, de exemplu tehnica de realizare si caracterizare biofizica si termodinamica a  structurilor supramoleculare auto-asamblate la interfete fluide, cunoscuta sub numele de tehnica Langmuir-Blodgett de investigare a interactiunii la nivel nano dintre membranele  naturale si diversele medicamente, cuplata cu microscopia de forta atomica pentru descifrarea nanostructurilor realizate.

O inimă puternică şi bună de român a încetat să mai bată, şi un suflet nobil s-a ridicat la cer, lăsând în urmă o nemărginită durere şi un gol imens în ştiinta şi învățământul românesc şi în Academia Română, unde a lucrat neîncetat cu mult devotament şi responsabilitate până în ultimul moment. Pe cer s-a mai aprins o stea. Dumnezeu să-l odihnească în pacea Sa divină.

           Director CECHIF, Prof. Maria Tomoaia-Cotisel

           Director Adjunct CECHIF, Conf. Aurora Mocanu

*

Despărțirea de Petre Frangopol este deplânsă de toți absolvenții Liceului Mircea cel Bătrân din Constanța, al cărui absolvent strălucit a fost defunctul Petre Frangopol. Toată viața sa a ținut să se stie că este constănțean, absolvent al Liceului de nobilă tradiție de pe malul Mării. A făcut din aceste detalii biografice titluri de mândrie personală. A avut parte de iubirea, admirația și prețuirea constănțenilor.

Odihnească în pace Petre Frangopol

i.c.