Algoritmul politic și sistemul de sănătate

Am aflat următoarea poveste, relatată la persoana I, de către un medic, fost director la un mare spital din București. La un moment dat, cică s-a prezentat la director însuși calul breaz al PSD, Vanghele, deși spitalul este situat în alt sector decât cel peste care numitul Vanghele era primar. Dar s-a prezentat în altă calitate: cea de președinte al PSD peste tot Bucureștiul. Și i-a adus la cunoștință domnului doctor că spitalul pe care îl conduce a fost „arondat la PSD”. Din spusele primarului de sector 5 s-a înțeles că fiecare spital din București „a fost arondat la unul din partidele parlamentare”. În ce scop? În scopul de a cotiza la partidul respectiv anual o sumă, un fel de taxă de protecție pentru director! Plătește suma respectivă și nu-l mai doare capul!
În cazul respectiv, al celui care povestea, suma era de 150.000 de euro. „Nu vă faceți griji că suma este prea mare, l-a liniștit Vanghele. Vă ajutăm noi s-o câștigați! Vă ajutăm să câștigați chiar mai mult!”
Cum?, s-a mirat ingenuu ca un nou născut domnul doctor.
„Prin contractele pe care le veți încheia cu furnizorii recomandați de noi!”
În cazul relatat, domnul doctor n-a marșat, nu „a pus botul”, și a ieșit din funcție după câteva săptămâni! Cel care i-a luat locul este director și azi…
Asta ce înseamnă? Înseamnă că contractele oneroase încheiate de spitale pentru dezinfectanți ineficienți și alte mânării – penibile, dacă n-ar fi de fapt criminale!, printre beneficiari se află în primul rând partidele politice parlamentare, ale căror cheltuieli și șpăgi nu pot fi acoperite din amărîta de cotizație!
Așa se explică faptul că și de data aceasta ancheta penală se va împotmoli, după ce va trena ani de zile! Deja văd în toată mass media că acuzațiile curg pe capul lui Cioloș. Vinovat și el, dar mult mai puțin decât cei care au organizat această „mafie a spitalelor”! Nu Cioloș și ultimul ministru al sănătății trebuie chemați să dea explicații! Cred că Vanghele și Oprescu trebuie cercetați cu precădere, pentru a se ajunge și la restul bandei! Dar vrea asta procuratura noastră?! Nu-i mai ușor să se ocupe de Dl Vasile Zărnescu?! Că nu se supără nimeni!

Ion Coja