UN PAPA FRANCISC, PE RIT ORTODOX!

Sfintia Sa Ioan , arhiepiscop de Covasna si Harghita , este chiar un om exceptional.
(…) In privinta implicarii sale sociale: in urma cu doua decenii, viitorul arhiepiscop Ioan era simplu monah la un schit pe Valea Jiului,dar un duhovnic adulat de mineri.
In prima tinerete a fost o vreme inginer-specialist in restaurari de monumente bisericesti in Oltenia si apoi monah la Schitul Lainici.
A fost singurul acceptat de mineri sa garanteze negocierea lor cu Radu Vasile , la faimoasa “Pace de la Cozia”…
Inainte insa ca trimis al BOR la asezamantul romanesc de la Jerusalim, a cercetat carti,documente si evenimente vechi despre istoria Ortodoxiei,dar si despre imbunatatirea imaginii prezentei romanesti in Orasul Sfant .La revenirea acasa, el a cerut sa se intoarca tot intre oamenii saraci de pe Valea Jiului…
Doar cand s-a infiintat Episcopia de la Miercurea Ciuc,acest carturar al Bisericii a acceptat propunerea regretatului Parinte Teoctist, sa fie uns arhiepiscop al Covasnei si Harghitei, in mijlocul citadelei hungarismului iredentist. Acolo a restaurat in aprope doua decenii , multe biserici devastate sau distruse de horthisti , a sprijinit infiintarea unui adevarat Muzeu al Rezistentei Romanesti in demisolul unei biserici, inceputa inainte de Razboi si inaugurata de Pariarhul Teoctist abia in 1983 , azi Catedrala Romaneasca din centrul orasului Sf.Gheorghe.
Din acest punct de vedere,Profesorul Coja are maxima dreptate. Acolo,in secuime, se desfasoara Azi si mai ales maine “batalia” pentru viitorul intreg al Romaniei.Tot in acest scop, Sfintia Sa Ioan a infiintat un Centru al ortodoxiei si a construit o splendida Manastire Romaneasca la Izvorul Muresului, a construit, impreuna cu comunitatile risipite de romani , cateva minunate biserici,manastiri si sihastrii romanesti, acolo unde dispar sate intregi de romani!
Eu,care il cunosc, chiar cred, prin faptele sale, ca e un roman de inalta isprava nu doar pentru ca la marile sarbatori crestine, imparte drapele tricolore la zeci si zeci de romani, crediciosi sau simpli turisti patrioti in secuime, dar intretine acolo speranta!A sprijinit scoli romanesti, asezaminte si “bolnitze” pentru saraci, etc. si a demonstat ca rezistenta impotriva agresiunilor hungariste exista! Si n-a ezitat,pentru aceasta , sa urce,spijinit de autoritatea toiagului episcopal , sa bata cu el, cand a fost nevoie, in biroul fostului premier Boc.
Din pacate, a fost primit cu respect… si atat !
Azi, stiindu-i verticalitatea, cred nu ar accepta. In plus , daca ar fi trait luminatul ierarh Teoctist, la cei 62 de ani de viata  pilduitoare , chiar putea fi o propunere binevenita…Un fel de Papa Francisc, pe rit ortodox!

Profesor D.D. RUJAN

Nota redacției: Suntem de acord cu distinsul nostru coleg: Azi sau mâine, părintele IOAN nu are cum să accepte propunerea noastră. Dar peste câteva luni, când o să vedem cam cine va fi ciudatul  –  ca să nu-i spun altfel, care se prefigurează a ne fi președinte, problema se va pune în alți termeni! Din păcate.

Mai în glumă, mai în serios, îi vom cere Părintelui Ioan să ne spună care este candidatul, mai potrivit ca Sfinția Sa, pe care să-l votăm. Dacă există un astfel de candidat, ne retragem și noi propunerea.