Text de pe blog

Anonimul Transilvan explică pe înțelesul tuturor:

D-le sin,

faceti o confuzie (nu-i spun manipulare pentru ca mai cred ca o faceti neintentionat).
Opuneti doua tabere: dacisti si latinisti. Ca si cum ar fi printre noi unii care sustin ca ne tragem numai din daci, ca nu avem nimic de-a fec cu romanii, dimpotriva, trebuie sa-i uram si sa ne ferim de ei ca de ciuma, si altii care ar sustine ca ne tragem numai din romani iar de daci sa nu auzim.

Fals! Fals! Fals!

Prima categorie, dacistii, exista, ne izbim de ei in autobus, la piata, la frizer (se tund, nu poarta plete ca cei de pe Columna), la TV, in filme cu adevaruri tulburatoare.

A doua grupa, latinistii, nu exista. Nu exista un singur ins care sa-i ridice in slavi pe romani si sa-i subaprecieze pe daci. Toti romanii ii iubesc pe daci la modul superlativ, stiu ca ei au fost aici autohtoni, ca nu au venit de nicaieri, ca, dimpotriva, altii au migrat de aici in toate directiile, ca dacii au avut o mare cultura veche de mii de ani, ca ei nu au disparut, ca ei constituie cel mai mult din soma noastra si cel mai mult din psihicul nostru.

Cu acestia se razboiesc dacistii.

De ce daca ei ii pretuiesc atat de mult pe daci?

Pentru un singur motiv: pentru ca ei, iubindu-i cu patima pe daci, nu-i urasc in contrapartida pe romani. Ei, potrivit cu adevarul istoric si cu propriul lor eu, cu constiinta si cu subconstientul lor, stiu si simt ca se trag din daci si din romani.
Iar dacistii nu suporta asa ceva. Ei fac criza, intra in fibrilatie numai la auzul numelui de roman (si fara caciula, dar si cu caciula).

Dacistii nu se razboiesc prin urmare cu latinistii (care nu exista) ci cu romanii normali care sustin ca parintii lor sunt dacii si romanii, pe romani pretuindu-i pentru calitatile lor, dar pe daci pur si simplu adorandu-i.

“prin dacism ne apărăm de vest, prin latinism de est”.

Sa zicem ca latura dinspre vest ni-i asigurata pentru ca dacisti avem cu duiumul.
Ce ne facem insa cu estul pentru ca, asa cum am aratat, latinisti nu exista, nu sunt decat o inventie a dacistilor ca sa aiba cu cine se razboi?

Eu nu sunt ingrijorat. Cat timp avem constiinta adevarului istoric, ca suntem daci si romani, ne sunt fortificate toate fruntariile, si nu numai cele de pe orizontala, si cele dinspre infern. Nu avem deschisa decat latura dinspre cer, “gîndind (și făptuind) de sus în jos, dinspre Dumnezeu spre istorie, dinspre Împărăție spre Neam, dinspre Liturghie spre om.” (Va pretuiesc pentru cugetarea aceasta).

Nota bene! Anonimul Transilvan – pseudonim inventat în redacția blogului – este autorul celor mai importante cărți scrise despre Dacia preistorică și preromană din ultimii 20 de ani! Repet: despre Dacia preromană! Despre Dacia eternă, cea care este și azi vie prin noi, românii de pretutindeni! Purtători deopotrivă și ai moștenirii „de la RÂM”!