Apel la cei care cunosc mai bine Mișcarea Legionară: ce a făcut Traian Boeru după asasinatul de la Sinaia?
Ce legături a mai avut cu ML, cu Sima, cu ceilalți legionari?
Ce se știe despre moartea sa?
Trimiteți răspunsurile sub forma de comentarii la acest text.
Mulțumesc.
Deși a încercat să se disculpe de participarea directă la împușcarea celor doi mari profesori, Traian Boeru apare în alte importante relatări privind noaptea de 27 (spre 28) noiembrie 1940. Ba mai mult, apare și ipoteza unei sincronizări cu Horia Sima în acea noapte:
1) Comandamentul Militar al Capitalei – „Asasinatele de la Jilava, Snagov și Strejnicul”, 1941, pag.231-232: )
„…expunere pe care martorul Marin Stănescu o face cu privire la o convorbire pe care a avut-o cu fostul secretar general al Institutului Național al Cooperației în București, la restaurantul „Continental”, nu mult după săvârșirea asasinatelor. Fostul prefect [al județului Prahova] ne informează că în cursul convorbirii, dealtfel destul de aspră, l-a întrebat pe Traian Boeru ce la determinat să-i ucidă pe Iorga și Madgearu. <>, a răspuns acuzatul, zâmbind cu șiretenie, <>. Acest răspuns a fost urmat de replica fostului prefect de Prahova. O replică tare, precisă și categorică. Într-adevăr, i s-a arătat lui Traian Boeru că este trecut pe tabloul persoanelor care au părăsit orașul Ploiești, îndreptându-se spre București, în noaptea de 27 noiembrie între orele 23-24, amănunt pe care Marin Stănescu îl deținea de la maiorul Brăescu, comandantul legiunii de jandarmi mobilă.” (p.231-32)
2) Adrian Majuru – „Morți suspecte în cultura română (III)”- ziarul „Cotidianul”, 3 aprilie 2012
Este citat medicul Șerban Milcoveanu, „Cine sunt forțele oculte din România și din omenire. Analize social politice”, 2007, pag. 242-244)
„După consumarea celor două crime, grupul Traian Boeru, în aceeași mașină a institutului de cooperație, a făcut cale întoarsă la Sinaia. Aici, în cel mai mare secret, erau închiși în vila Elena Lupescu cei doi șefi, preot Ion Dumitrescu-Borșa și economist Gh. Ciorogaru, ai ramurii legionare pro-codrentistă și anti-simistă. Grupul Traian Boeru a încercat să-i omoare, dar n-au reușit din cauza pazei legionare locale, care a cerut ordin scris de la Horia Sima.”
3) Preot Ion Dumitrescu-Borșa – ”CaI Troian Intra Muros. Memorii legionare”, 2002, pag. 350:
În noaptea ce a urmat [27/28 noiembrie], aproape de ziuă, am auzit afară discuții aprinse și certuri. Nu am înțeles aproape nimic, ce se petrecea. Au urmat schimburi de focuri cu pistoale. Eram neliniștit de cele petrecute la Jilava și de cele ce se întâmpla[u] afară și nu am mai putut să închid ochii până la ziuă. Pe la orele 12, Băniță [C.I.Baniță -administratorul legionar al fostei vile din Sinaia a Elenei Lupescu, folosită ca ascunzătoare/refugiu de către Mișcare] ne-a adunat ca să ne comunice: „Azi noapte a fost ridicat, de la vila lui de aici din Sinaia profesorul Nicolae lorga, de către Traian Boieru și patru legionari, după care, însoțit de doi, au venit aici la noi. Garda nu le-a deschis ușa și au venit să-mi comunice. Ei nu cunoșteau pe cei care au venit, deși Boieru își dăduse numele. De la dormitorul meu de sus, am deschis fereastra și i-am întrebat ce doresc. Boieru mi-a spus că din ordinul comandantului Horia Sima trebuie să te predau pe dumneata, părinte, și pe domnul Ciorogaru. Am bănuit ce avea să se întâmple. I-am întrebat dacă au ordin scris să mi-l dea, altfel nu predau pe nimeni, eu răspund de cei ce-mi sunt încredințați ca să-i păzesc. Boieru mi-a spus că Horia Sima se află pe Valea Prahovei, să-l caut la telefon și voi primi ordin verbal. Le-am spus să aștepte, dar în același timp am întărit garda de la intrare și am dat ordin, dacă vor începe să forțeze ușa, să tragă în plin. Am urmărit cu telefonul, începând de la Câmpina, cu răspunsuri, că a fost, că a plecat și peste tot același răspuns. Nu am putut să-l prind pe comandant. Le-am comunicat la fereastră că nu l-am găsit și că nu vă pot preda. Au început discuții și certuri cu Boieru, care a amenințat cu spargerea ușilor începând să lovească cu niște toporiști ce purtau la ei. A avut loc un schimb de focuri în aer, apoi am țipat la ei. ,,Sunteți numai trei, dacă în cinci minute nu vă indepărtați, dau ordin gărzii să tragă în plin și vă curăț fără nici o milă. Eu nu mă joc. Stau cu ceasul in mână.’’ După trecerea acestor minute, am dat ordin ca să audă și ei. ,,Gardă, deschideți ușa și împușcați-i pe toti care vor să ne atace noaptea. Boieru a fost silit să plece.”
Prefața cărții sus-menționate a fost scrisă de Nicador Florea Zelea Codreanu care, ulterior, în ziarul ”Cuvantul Legionar”, Nr. 51, Octombrie 2007, pag.4, opinează:
”Atunci și mai târziu, Sima a încercat să se disculpe de aceste fapte și au fost și sunt încă unii dispuși să îi accepte explicațiile dar ele sunt contrazise de următoarea precizare: dacă Traian Boeru, inginer, a purces la aceste lapte din proprie inițiativă, cum ar putea fi explicat faptul că aceeași echipă avea ordin sa ridice în același timp și pe părintele lon Dumitrescu-Borșa, îndreptățit de a fi la conducerea Mișcării în dauna lui Sima, și pe fruntașul legionar, antisimist, Gh. Ciorogaru? T.Boeru nu poate fi bănuit de exces de zel față de aceștia doi.”
((reiau un fragment trunchiat din cauza unor semne speciale))
„… în cursul convorbirii, dealtfel destul de aspră, l-a întrebat pe Traian Boeru ce la determinat să-i ucidă pe Iorga și Madgearu. ‘Nu știu nimic’, a răspuns acuzatul, zâmbind cu șiretenie, ‘deoarece în seara de 27 noiembrie m-am culcat la ora 9’. Acest răspuns a fost urmat de replica fostului prefect de Prahova …”
S-ar putea ca Traian Boeru să fie nevinovat.
La ridicarea profesorului Nicolae Iorga nu a participat.
Un juriu de onoare care şi.a desfăşurat lucrările la Paris , într-o cameră a unui hotel Oxford et Cambridge, a dezbătut problema implicării lui Traian Boeru în asasinarea profesorului Virgil Madgearu şi a profesorului Iorga, şi l-a exonerat de orice răspundere.
De la Secu ştiu. Au aflat conţinutul dezbaterilor celor două zile de şedinţe la foarte puţină vreme de la momentul desfăşurării. Instanţa din 1941 nu l-a condamnat pe Ştefan Cojocaru, n-a avut probe.
De ce nu mergeţi la CNSAS, există acolo un fond Traian Boeru! Este relativ simplu să te faci cercetător CNSAS. Oricum, să nu cereţi fondul Horia Sima(70000 de pagini) fiindcă l-aţi cere degeaba, nu se dă. Costă ceva copiile care le execută cnsas-ul.
Înaintea acestui juriu, a existat o scrisoare a lui Boeru către Sima, la care Sima nu a răspuns, apoi o somaţie a lui Boeru care îi acorda lui HS trei luni. Copii ale scrisorii au fost trimise şi către Gârneaţă, Papance, Mile Lefter. Gărneaţă a partipat în juriu, Papanace nu, şi a contestat verdictul dat în noiembrie 1961.
Ar mai fi vreo trei participanţi la asasinarea istoricului, care nu au fost inculpaţi niciodată, nu s-a ştiut de ei la vremea respectivă. Faţă de HS s-a invocat deslegarea pentru răsbunarea faţă de Capitan pentru 48 de ore în cazul biruinţei legionare. Boeru avea o soră căsătorită în Prahova, cuibul lui Boeru era în Prahova, toate iţele duc la organizaţia din Prahova. Dacă ar fi să parafrazez, as spune că ML trecuse din faza macedoneană în faza prahoveană!
Scuze, cred că nu asta aşteptaţi să auziţi. Mai sunt şi nişte conexiuni cu Miti Dumitrescu, prin cumnatul său, pe care, zic unele surse, Sima ar fi vrut să-l protejeze, motiv pentru care ar fi pus batista pe ţambal.
dosarele lui Sima de la CNSAS sunt TOILET PAPER. Nu am nevoie de hartie igienica si ,,besinile,, ( sa ma scuzati) scrise de securistii vorbitori de ,,adevaruri,, CNSAS este arhiva minciunii prin definitie. Esploatarea elementelor faciste, imperialiste si burgheje s-a terminat.
Bine că le-ai citit tu. ca să decizi că-s toilet papers. Sunt scrisori interceptate, sunt diverse documente scrise care nu se ştiau că vor cădea în mâna organelor. nu poţi să le judeci la pauşal. Trebuie să decizi care au valoare probativă şi care nu.
Gândeşte-te că pe HS au încercat să-l agaţe cu asasinarea lui Iorga şi nu au reuşit cu toate că.-i aveau în labă pe toţi cei din închisori.
exista STENOGRAMA in care Antonescu ii cere direct lui Hitler sa OPREASCA santajul la adresa Guvernului sau prin Horia Sima si fuga lui in Italia sau in afara Germaniei !!! Cerandu-i ulterior sa echipeze Armata romana corespunzator si nu sa se mire de capitularea de la Stalingrad in fata sovieticilor inarmati pana in dinti de catre americani cu rachete, tancuri avioane etc.
Stenograma a fost data publicului de catre istoricul BUZATU in una din cartiile sale. Stenogramele arata frica lui Hitler de a dota Armata romana ca nu cumva sa foloseasca armamentul Romania impotriva ungurilor pentru eliberarea Ardealului!
Deci politica lui Hitler s-a intors chiar impotriva lui ! urmand Stalingradul si lipsa de incredere in Romania tocmai datorita crimelor lui, ale lui Hitler in Ardeal !!
daca Boeru a primit cetatenia germana foarte rapid, la fel ca si generalul PLATON CHIRNOAGA ( care a luptat de partea Armatei Romane, aliatilor, iar apoi a schimbat macazul de partea lui Hitler pana la capatul razboiului), general care a primit si PENSIE , indemnizatie de veteran de razboi GERMAN, inseamna ca nemtii l-au iubit. Ce nu mai e atunci clar pe cine a slujit acest Boeru , atunci? Dupa razboi Germania a fost condusa de Adenauer care a fost oarecum simpatic cu veteranii de razboi germani care au luptat contra sovieticilor, deoarece in anii 50 in Germania se dadea la greu propaganda anti-sovietica ca pe timpul lui Hitler. Si nu doar Adenauer, ci si REINHARD GEHLEN care recrutat de CIA a creat un serviciu secret german dupa razboi , in Germania federala, la BONN in occident.
https://www.youtube.com/watch?v=c4IuPgSe9ZU