De la Surena, o analiză pertinentă

.

Pensia privata, înainte de ’89, i se spunea suplimentara nu e nicio escrocherie. Escrocherie e să oblige oamenii să copiere la un fond privat, dacă nu o făceau de repartiza statul, și apoi să-l obligi din nou să treacă la stat pierzand banii.
Încă din anii 70 s-au făcut studii, analize care anticipau că începând din 2010 vom avea o reducere a sporului natural. Așa s-a decis ca începând din 1973 să se directioneze intre 2-5% către pensia suplimentara care intra într-un fond special administrat de stat. Acumularile la acest fond, respectiv investițiile pe care le făcea aveau mai multe roluri: creșterea activului fondulului și implicit a pensiei suplimentare, finanțarea economiei prin implicarea acestui fond, degrevarea presiunii de pe sistemul de pensii clasic. Problema unei reforme a sistemului de pensii, după cum am explicat, a început din 1973.
Nimic nu a împiedicat România să mențina, să dezvoltarea și să eficientizeze acest sistem. Dar, cum începând din 1990 politica generală în România nu a fost România și cetățenii ei, ci praduirea și spolierea ei si a majorității cetățenilor nimeni nu a fost interesat să crezi un sistem de pensii modernizat și adaptat noilor realității. S-au luat numai măsuri pompieristice sau în interesul unei minorități.
Este evident că România are o problemă grava, un deficitul la fondul de pensii de 17-18 miliarde de lei, aproape -10% din veniturile statului. În loc să găsească soluții inteligente statul folosește contribuțiile angajaților de azi plus imprumuturi pe termen scurt pentru acoperirea pensiilor ceea ce în viitor va duce la un colaps datorită scaderii numărului de angajați și creșterii imprumutirilor care nu genereaza un efect de levier, constituie o problemă în viitor. Ce ar trebui să facă statul? În primul rând să elimine pensiile speciale printr-un sistem de impozitare calculat a. î să țină cont efectiv de contributia plătită de beneficiar și nu de faptul ca pensia este specială. În al doilea rând calcularea precisa a necesarului pentru plata pensiilor. În al treilea rând acoperirea necesarului să se facă din redevențe pentru că în România se exploateaza resursele la redevențe extrem de mici (petrol, gaze naturale, apa minerala, minereuri, pietris) sau deloc (lemn). În al patrulea rând constituirea Fondulului Privat de Pensii al Statului Român care să preia contribuțiile actualilor angajați în ceea ce era Pilonul I de pensii. În al cincelea rând contribuțiile la Fondul Privat de Pensii trebuie să provina atât din contribuțiile angajatorului cât și ale angajaților. În al saselea rand menținerea Pilonului 2 și 3 pentru a asigura eficienta sistemului de pensii în a ansamblul lui.
Având în vedere corupția existenta în România, actuala măsură va rezolva 2-3 ani sistemul de pensii după care „bomba pensiilor” va exploda.
Nationalizarea Pilonului 2 va avea câteva efecte imediate : o decapitalizare a bursei și lipsa finantarii pentru companiile românești cotate la bursa, pulverizarea „pensiilor private” ale românilor obligați la Pilonul 2 și care vor avea o pensie mai mică, datorită contributilor mai mici, repatrierea în regim de urgenta a unor activi lichide a fondurilor de pensii care vor pune presiune pe cursul euro, astfel vor creștere preturile și inflatia, o creștere a ratei imprumuturilor intre bănci care va afecta costul creditarii, lipsa increderii în politicile economice ale guvernului și mai sunt încă câteva.
Actualul guvern PSD prin măsură transmutatiei contributilor a făcut cel mai mare serviciu transnationalelor cărora le-a redus și impozitul pe profit, impozitarea, care spre deosebire de un salariata, îl plătesc la sfârșitul anului prin de durerea tuturor cheltuielilor, salariatul neavând posibilitatea să-și deduca nicio cheltuiala.
Habarniștii vor considera că actuala măsură este împotriva transnationalelor, în realitate este împotriva pensionarilor, actualilor angajați și companiilor românești cotate la bursa.
Tot tam tam-ul PSD împotriva transnationalelor e doar propagandă, prin toate măsurile adoptate nu au făcut decât să
ii ajute.
P. S PSD a refuzat abrogarea măsurilor luate de Boc asupra Codului muncii și revenirea la prevederile inițiale ceea ce denota dezinteresul față de salariati prin permanetizarea salariului minim indiferent de pregătirea, aptitudinii și generarea în viitor a unor generatii de asistați sociali, numiți pensionari, masa de manevra pentru politicieni.
P.S.S Prin menținerea masurilor Boc se dovedește complicitatea politicienilor, indiferent de partid, de ași conserva puterea, de a menține în viitor o masa tot mai mare de români că asistați sociali și crearea unor caste sociale după modelul sudamerican (fără Chile)