Îmi pare rău să-i dezamăgesc pe mulți români de treabă care au luat de bună informația care bântuie pe Internet despre un testament al lui Traian în care acesta își dezvăluie originea traco-dacă, a sa și a consătenilor din satul iberic în care s-a născut!

Un asemenea testament rămas nouă de la Traian nu există! Repet: NU  EXISTĂ!

Cineva l-a inventat în zilele noastre! Cine?

Bănuiala mea cade pe un scriitor spaniol care a scris în urmă cu vreo treizeci de ani un roman istoric, cu Traian personaj principal. Am impresia că a venit prin România ori s-a interesat despre noi, probabil din interesul și simpatia pe care mulți spanioli ne-o poartă nouă, românilor, datorită puternicei impresii lăsate de legionari, care au găsit în Spania a doua lor patrie după 1945.

Am avut în mână cartea spaniolului, dar nu am am avut timp nici s-o frunzăresc. Nu mai țin minte nici numele cărții, nici numele autorului! Nu-i greu de aflat.

Dacă acest așa-zis testament nu este luat din cartea amintită, atunci este grav, ar fi vorba de un fals grosolan și trist, a cărui țintă nu e greu de bănuit. Ar merita făcută o mică investigație!

În aceeași situație este și cartea unui suedez, de prin sec.16, parcă, o fantezie închinată lui Zamolxe și iluziei în care s-au legănat scandinavii vreme de câteva secole, cum că ar fi urmașii dacilor. Totul bazându-se pe confuzia dani = daci! Diferența n/c  li s-a părut prea mică pentru a ține seama de ea! Cartea acestui suedez o am undeva prin bibliotecă. O fac cadou primului solicitant! Un dar care ar putea fi un „dar otrăvit” dacă va fi luată în serios, așa cum a luat-o un general, fost șef de stat major, al cărui nume, tot așa, l-am uitat. Dar se poate afla!…

 

Ion Coja