–– Forwarded Message ––
From: Dan Culcer <romaniapresse@gmail.com>

Subject:  Un editorial de Dan Tanasa preluat în revista Asymetria, martie 2008

Editorial republicat de Dan Culcer

in revista Asymetria

 

Să presupunem că autorul acestui text pe care l-am primit prin mail, este un naționalist exaltat, un român paranoic. Nu mi-ar fi imposibil de imaginat acest lucru dacă nu aș fi trăit în Regiune (Mureș) Autonomă Maghiară între 1963 și 1968. Un tip de enclavă etnică care era o bombă politică și economică plantată de specialiștii sovietici în mijlocul statului român, pe care doreau să-l controleze și șantajeze la nevoie, așa cum cum au facut-o imediat după intrarea trupelor române și sovietice în Ardeal în 1944.

Dar eu am trăit în RMAM. Și știu care era politica demografică, economică cât și politica de cadre concretă atât a administrației maghiare până la dezamorsarea bombei, adică la desființarea treptă a RAM, cât și politica economică și demografică a regimului ceauașist.

De aceea nu pun sub semnul îndoielii descrierea stării comunității române din zona celor două județe, supranumită HARCOV, de ce nu Harkov, ar fi mai exact, nu ?

Am decis deci să public textul. Chiar dacă exasperarea și tonul patetic nu sunt suficiente pentru a apăra eficient cauza comunitățile române de minoritari. Fiindcă este vorba de o curățire etnică realizată cu mijloace psihologice și demografice clasice, acoperind, cum îl numeam recent, fenomenul etnocratic “secuiesc” care este pe cale în această zonă să înăbușe democrația, câtă era.

Să fie clar, aspectul etnic este secundar. Noua burghezie secuiască vrea să elimine concurența noii burghezii românești. Și asta sub pretextul instaurării unei etno-democrații, adică a unui sistem de privilegii de clasă pe temeiuri etnice. Acest lucru nu poate fi tolerat, nici din partea secuilor, nici din partea românilor. Pledez pentru democrație și refuz instalarea unui nou sistem local etnocratic care își manipulează și proprii concetățeni secui sau unguri, cerându-le solidaritate etnică, când de fapt singura solidaritate care va fi funcțională, este solidaritatea îmbogățiților fracțiunii maghiare a sistemului kleptocratic instalat în România după 1989.

Analizele economice concrete și investițiile constructive ar fi mai utile decât smiorcăiala patriotardă a unor parlamentari români sau declarațiile belicoase, chiar dacă sunt semnul exasperării întemeiate. Mai vrea cineva un Martie negru 1990 ? Ligile universaliste de apărare ale drepturilor și identității MINORITARILOR români și oameni, nu au nimic de spus ?

Ce tratament contra orbirii și surzeniei trebuie aplicat politicii românești?

Dan Culcer

Condamnati la revolutie

Plini de bube si imbracati in zeghe murdare, romanii din Covasna si Harghita sunt un subiect tabu, de care toti se feresc, unii din prostie altii din indolenta. Nimeni nu vrea sa vorbeasca cu ei, nimeni nu vrea sa-i asculte macar sau sa incerce sa ii inteleaga. Prinsi in jocurile aiuritoare ale democratiei post-decembriste, romanii au dat bunul simt pe neghiobie si spiritul de luptator pe indiferenta. Elita intelectuala care infloreste acum nu mai are nimic in comun cu intelectualitatea care a aparat fiinta neamului romanesc in timpul rezistentei comuniste in munti cu arma n-n mana si mai apoi in putoarea inchisorilor comuniste.
In decembrie 1989, la fel ca in toata tara, romanii din Harghita si Covasna s-au bucurat de ceea ce au crezut ei ca este disparitia comunismului, a intunericului si a foamei. Din pacate, nu dupa mult timp, micile comunitati din cele doua judete din inima Romaniei aveau sa guste din bucata mult mai amara a deznationalizarii ridicata la statut de politica de stat si promovata institutional pe bani publici de Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania. Uniunea culturala, cu statut de partid si pretentii teritoriale, a reusit foarte repede sa inlocuiasca sistemul controlat de Partidul Comunist, luand haturile conducerii zonei si trecand la implementarea unicului program prezent chiar in statul sau de functionare, deznationalizarea romanilor sub orice forma si alungarea lor.

A urmat in anul 1991 prezentarea unui raport al unei comisii parlamentare care a studiat cauzele plecarii romanilor din Covasna si Harghita dupa evenimentele din 1989.
Concluziile acestui raport au fost socante : romanii au fost fortati sa plece din Covasna si Harghita de catre unguri. Au urmat apoi concesii peste concesii facute maghiarilor din Romania de politicieni fara coloana vertebrala, concesii facute in necunostinta de cauza si fara a cuantifica consecintele asupra traiului romanilor din zona. Legea administratiei publice locale, o concesie otravitoare facuta de PSD maghiarilor din Romania a fost picatura de arsenic la radacina fiintei nationale crestin ortodoxe a comunitatilor de romani, si asa firave, din Arcul Intracarpatic. Clasa politica, indiferent de orientare, a condamnat astfel, prin ignorarea numeroaselor apeluri venite din zona, comunitatea romanilor din Harghita si Covasna la asimilare.

Mediul astfel creat a dat nastere unor noi specii de oameni care traiesc alaturi de noi romanii din aceasta zona. Bunaoara au aparut ungurii cu nume romanesc, romani maghiarizati care sunt in stare sa isi renege tot arborele genealogic pur romanesc de frica sau pur si simplu din ignoranta. Apoi au aparut, din frica, romanii care isi indoaie coloana vertebrala si isi tin caciula in maini in fata stapanului ungur din primarie, din consiliu judetean sau prefectura. Acesti romani sunt aceia care se bucura cand mai cade cate o firmitura de la masa ungurului si se grabesc repede sa o culeaga pentru a poza mai apoi in aparatori al culturii romanesti.

Odata cu intrarea in vocabularul nostru al tuturora cuvantului „european” au aparut si romanii „europeni”. Romanul „european” e acela care sta la masa cu ungurul, ia bani de la el sub forma de sponsorizari sau publicitate, bea cu el si apoi urla in piata publica ca el e roman, e independent, face doar politica tolerantei si ca trebuie sa ne indoim in fata ungurului si ca trebuie sa invatam ungureste.

La mai bine de 17 ani de la evenimtele din 1989, romanii din Covasna si Harghita nu mai au nici un fel de parghii democratice, economice sau juridice pentru a-si pastra identitatea in zona. Ramasi singuri, fiecare din ei reactioneza cum crede de cuvinta. Unii se pleaca spasit, altii, atragandu-si alte umilinte, isi poarta cu demnitatea crucea de a fi roman in Covasna si Harghita. Un ultim caz este cel al lui Codrin Munteanu caruia ii este refuzata ascensiunea profesionala pentru simplul motiv ca este roman si nu vrea sa isi plece capul.

Mass-media din tara, constient sau inconstient, condamna si ea comunitatile de romani din aceasta parte de tara la asimilare. Nicio stire despre situatia din zona nu trece de „filtrul” deontologic al demagogilor care semneaza editoriale sau ard gazul de poamana pe televizoare.

In schimb, orice vant tras de vreun „lider” maghiar este repede adulmecat de tot ideontologii, posesori de editoriale prin marile gazete. Senzatia care ma incearca este aceea ca mass-media din tara ne-a condamnat sa pornim o revolutie a noastra, a romanilor din Covasna si Harghita, o revolutie in care sa avem martirii nostri, lumanarile si plansetele noastre.

In aproape 18 ani de democratie, viata ungurului din Covasna si Harghita s-a imbunatatit vazand cu ochii in timp ce romanii, exact ca pe vremea Austro-Ungariei, nu au acces la fonduri sau posturi care sa le permita sa supravietuiasca, nu sa se dezvolte. Condamnati sa mai invete o limba [Nota redactiei. Limba de mică circulație totuși, în Europa, și deci inutilă în afară acestor județe ale, totuși, României] pentru a se putea dezvolta in propria lor tara, tinerii pleaca si nu se mai intorc, facand posibila astfel situatia ca elevilor romani sa le predea profesori maghiari, slab cunoscatori de limba romana. Cele doua comunitati traiesca astfel separat dar impreuna. Copii sunt invatati de mici ca sunt diferiti unii de altii iar elita maghiara ii invata ca romanii sunt dusmanii lor.

Nascut si crescut in Covasna voi refuza sa tac si sa inghit. Voi refuza sa plec capul si sa ma fac ca nu aud ce zic semenii mei romani din zona. Voi refuza sa fac compromisuri peste cadavrele miilor de soldati romani morti in cele doua Razboaie Mondiale si, atat cat ma va mai lumina Dumnezeu, voi striga. Si voi muri cu speranta ca istoria ne va razbuna…

Dan Tanasa

Notă: 
Dan Tanasa
” Plini de bube si imbracati in zeghe murdare, romanii din Covasna si Harghita sunt un subiect tabu, de care toti se feresc, unii din prostie altii din indolenta. Nimeni nu vrea sa vorbeasca cu ei, nimeni nu vrea sa iiasculte macar sau sa incerce sa ii inteleaga. Prinsi in jocurile aiuritoare ale democratiei post decembriste, romanii au dat bunul simt pe neghiobie si spiritul de luptator pe indiferenta. Elita intelectuala care infloreste acum nu mai are nimic in comun cu intelectualitatea care a aparat fiinta neamului romanesc in timpul rezistentei comuniste in munti cu arma n-n mana si mai apoi in putoarea inchisorilor comuniste.”
Astept și acum luările de pozitie ale Ligii Pro Europa și ale altor institutii similare în a căror luciditate prospectivă mai sper încă în 2008. (Dan Culcer)

Sursa: http://www.asymetria.org/modules.php?name=News&file=article&sid=559