CD
1.536 aprobate
denitsoc@gmail.com
185.209.176.193

NOBILITATEA BĂRBAȚILOR ARISTOCRATICI
De CD

Partea a doua de la
Nevoia de aristocrati, postata anterior la:

Nobilitatea adevărată nu se mosteneste ci se dobandeste meritoiu si este o sumă de calităti si virtuti bine stabilite de milenii. Nobilitatea ereditară este o creatie convulsivă a antichitatii tarzii si o strălucire a evului mediu. Cavalerii au fost ultimii exponenti ai virtutilor care ii inobilau.

Din matricele culturale din răsărit și apus se poatea crea un sistem educațional care poate produce adevărați regi filozofi, cu accent pe tradițiile și eforturile lui Platon și ale fratelui său spiritual Confucius.

Primele trei tipuri de Minte discutate de Platon în cadrul Republicii sale sunt:
1 Mintea Democrată a cetatenilor – a orasenilor este centrată pe căutarea compulsivă a plăcerilor simțurilor și a inevitabilelor lor omologi, durerile. De asemenea, afinități tribale și lex talionis – legea talionului: dinte pentru dinte, ochi pentru ochi, viată pentru viată, in perpetuitate.
2 Mintea Plutocrată este centrată pe căutarea compulsivă a profiturilor, bogăției și puterii de dragul lor și nu ca simple instrumente de putere pentru scopuri comunitare, mai înalte.
3 Falsa Minte Timocratică – a Sofistului, magicianului și orasenilor este centrată pe realizarea compulsivă a unei Justiții false prin consens social; o justiție aparentă și justificările ei elaborate si inselătoare.

În dialogul lui Platon numit Phaedo, Socrate le-a spus amabil tuturor că ceva rămâne neclintit prezent în toate experiențele corporale, conceptuale și emoționale prin care am trecut în viață. Acel ceva este Prezența Conștientizării, mereu prezentă, strălucitoare, neclintită, eternă, o lumină călăuzitoare niciodată stinsă. Când acea Prezență se află în centrul vieții mentale și nu se pierde niciodată în toate împrejurările, cineva este înălțat la Realitatea
Atemporală în timp ce trăiește în Timp și aceasta este singura Eternitate acordată unui Om Mortal. Există un cuvânt grecesc pentru această tranziție: „metanoia”- convertire.

Adevărata convertire nu este convertirea la budism, islam, hinduism, iudaism, jainism, confucianism, creștinism sau orice altă religie sau doctrină. Adevărata convertire este atunci când privirea interioară este Spontan și Natural centrată neclintit pe Prezența Conștientizării în viața noastră de zi cu zi.

4 Mintea Timocratică – a oamenilor cetatii – orasenii este concentrată conștient pe Ideea, Forma Atemporală a frumuseții, întrupată ca fiind motivată de adevărata Justiție, onoare, glorie. Timocratia – formă de guvernământ antic în care posesia proprietății este necesară pentru a ocupa o funcție de guvernare.
5 Mintea Aristocrată a cetatenilor este concentrată conștient pe Ideea, Forma Atemporală a Bunății, întruchipată ca fiind condusă de Valoare și Umanitate și motivată de descoperire, inventivitate, creativitate, explorare jucăușă.
6 Mintea Filozofă si cetatenii este concentrată conștient pe Ideea, Forma Atemporală a Adevărului, cu o existență trăită ca fiind înălțată de Înțelepciune și motivată de crearea oamenilor timocrați și a oamenilor aristocrați.

Ideea axială adică „Istoric recurent, buclă ciclică” este, fără îndoială, o prezentare realistă și practică asupra supravegherii birocratice sistematice numite imperial, promovată de-a lungul istoriei chineze și provine din viziunea legalistă a lumii.
„Principii și practici de stat și administrație; versiunea mai scurtă ar fi „Arta domnitorului”.

„După prăbușirea dinastiei Ming (1368-1644), unii intelectuali ai vremii, profund afectați de circumstanțe, au criticat birocrația legalistă din punct de vedere confucianist. Pe lângă faptul că citează marele principiu confucianist „Totul de sub Rai aparține colectivității”, criticii s-au aprofundat și în metodele de guvernare.
Perspectivele lui Huang Zongxi (1610-1695, naturalist chinez, teoretician politic, filozof și militar) au fost deosebit de remarcabile în acest context:

„Legile generațiilor ulterioare (spre deosebire de vremurile legendare ale regilor înțelepți și virtuoși) consideră întregul tărâm ca în buzunarul suveranului. Niciun beneficiu nu trebuie împărțit cu oamenii de rând; toate averile sunt adunate numai pentru domnitori. Numirea unui funcționar este întâmpinată cu suspiciune, ceea ce duce la numirea altuia pentru a-i supraveghea. Implementarea unei politici ridică îndoieli cu privire la potențiala înșelăciune, necesitând introducerea unei alte politici ca garanție. De-a lungul țării, se înțelege pe scară largă că generozitatea lumii este ascunsă în mâna suveranului și că suveranul, zi și noapte, este afectat de preocupările pentru propriile interese private. În consecință, ei sunt obligați să adopte decrete stricte. În mod paradoxal, cu cât legile devin mai stricte, cu atât mai mare este tumultul care năpădește lumea – aceasta este ceea ce numim jurisprudența paradoxală a unui sistem juridic nedrept.”

După cum s-a ilustrat mai sus, această practică a controalelor și echilibrului, punând indivizii unul împotriva celuilalt și instituțiile împotriva instituțiilor, este adânc înrădăcinată în credința chineză în Răul inherent al naturii umane. Are o asemănare cu conceptul occidental al echilibrului de putere, care provine din recunoașterea defectelor naturii umane. În timp ce tradiția confuciană subliniază bunătatea inerentă a naturii umane, în legalismul practic din China, adevărata perspectivă a oamenilor asupra naturii umane se aliniază mai strâns cu cea a lui Han Fei(c.280-233 î.Hr., un teoretician politic și un Prinț al statului Han în timpul epocii târzii statelor războinice, care a durat între 453 și 221 î.Hr.).

Han Fei a fost cel mai mare legalist din China care a recunoscut că toți oamenii și elitele deopotrivă, sunt în mod inerent egoiști și lacomi. Prin urmare, el a pledat pentru aplicarea strictă a legilor și pedepse severe pentru fapte greșite, fără discriminare, pentru a manipula dorințele umane și a le alinia nevoilor statului.

Iată un scurt fragment din Scrierile maestrului Han Fei:
„Domnul oamenilor are două rigori; dacă angajează numai oameni demni, atunci slujitorii săi vor folosi apelul la demnitate ca mijloc de a intimida; pe de altă parte, dacă promovează bărbații într-o manieră arbitrară, atunci treburile statului vor fi încurcate și nu vor ajunge niciodată la o încheiere cu succes.

Prin urmare, dacă conducătorul manifestă o pasiune pentru valoare, miniștrii săi se vor strădui cu toții să pună o fațadă plăcută acțiunilor lor pentru a-și satisface dorințele. Într-un astfel de caz, ei nu își vor arăta niciodată adevăratele culori, iar dacă nu își vor arăta niciodată adevăratele culori, atunci conducătorul nu va avea cum să distingă pe cei capabili de cei fără valoare”.

În timp ce clasicii susțin bunătatea inerentă a naturii umane, înțelepciunea practică și ne spune „A cunoaște o față este simplu. a vedea, totuși a cunoaște inima este o ispravă evazivă”, „Nu lăsa niciodată garda să scadă”, „Când îi întâlnești pe alții, împărtășește doar trei gânduri din zece; păstrează-ți adevăratul sine ascuns, în umbră prinsă”, „Astupă-ți gura și întărește-ți gândurile” și oferă proverbe precum „În munți, lângă copaci drepți, lumea nu vede niciodată un om drept”, „Relațiile sunt la fel de bine fragile ca hârtia”, „Nimeni nu scapă de limbile rușinii, totuși nimeni nu rezistă unui cuvânt de barfă”, Sufletele amabile sunt adesea exploatate, precum catarii blânzi sunt mereu incarcati”, etc.”

Nu este nimic în neregulă să fii cetătean/orăsean de pe stradă; dimpotrivă și bucurându-te pe deplin de percepțiile senzoriale, intelectul și psihicul și ai succes în viață atâta timp cât succesul tău a fost obținut corect; dar să nu fim atât de naivi încât să credem că a fi înțelept de stradă este același lucru cu a-ți fi atins creșterea epistemologică.

Și aceasta este cea mai mare capcană in care poate cade un magician sau un sofist pentru a-i prinde pe cei naivi care nu au fost introduși într-o educație clasică. Putem spune că o persoană, după ce a trăit toată viața în cea mai înaltă etapă a regnului animal (a treia etapă din cele șase nivele ale creșterii epistemologice) ar putea muri cu falsa impresie că viața sa a fost a unui împlinit. O tragedie umană absolută și abisală de evitat în mod absolut !!!

Nu uita niciodată că ai o soartă mai profundă/mai înaltă, cea pe care Întregul[Cerurile] ți-au dat-o înainte de a se naște părinții tăi, având aceeași structură ca Întregul, alcătuită din formele atemporale ale frumuseții, bunătății, adevărului și odată activată, fiind valoroasă, umană și înțeleaptă, ce va fi la fel de naturală și spontană pentru tine ca și soarele care radiază lumină și căldură.

Mersul în vârful călătoriei epistemologice nu te va împiedica să fii de pe stradă, o ființă umană echilibrată are intelepciunea strazii – scoala vietii, ca un prim pas pe scara educării.

Să aruncăm ceva lumină asupra paragrafelor provenite din analecte care contribuie cel mai puternic la crearea „omului aristocratic”, Nobil, motivat de dreptate, onoare, glorie, descoperire, inventivitate, creativitate si explorare ludică.

Maestrul Confucius a spus: când aveam cincisprezece ani, mi-am pus inima pe învățare. La treizeci de ani mi-am luat poziţia. La patruzeci de ani eram fără confuzie. La cincizeci de ani am cunoscut porunca raiului. La cincizeci de ani l-am auzit cu o ureche îngăduitoare. La șaptezeci de ani îmi urmez dorințele inimii și nu depășesc limitele.

Aceasta este structura de bază a tradiției chineze privind creșterea epistemologică.
Simbolic, vârsta de 15 ani corespunde primei etape a creșterii (simțuri-percepții); 30 până la a doua etapă – intelect: formulare, imagistică, conceptualizare; 40 până la a treia etapă – psihicul, un suflet începător. A fi fără confuzie înseamnă că ești înțelept de stradă, cunoști jocul Regnului Animal atât de metaforic, că nu mai ești încătușat în el, dar ești încă în el – in Peștera lui PLato; mai important, începi să înțelegi că există o trigramă superioară, că există o realitate atemporală.

Vei răspunde la chemare și vei face eforturile necesare, chiar și sacrificiile sau te vei alătura plutocraților – Regii Regnului Animal de pe platformă conform metaforei lui Platon în Republica, manipulând păpușile proiectând astfel Umbre fascinante pe pereți. Oamenii încă înlănțuiți și nu se pot mișca (metaforă pentru cei care trăiesc în prima și a doua etapă epistemologică)?

În mod simbolic, când la 50 de ani ești capabil să auzi voința sau porunca Cerului, înseamnă că ești capabil de un tip mai înalt de învățare, nedominat de percepțiile simțurilor; nu are legătură cu conceptele și imaginile; nu are legătură cu abilitățile sociale.

Să cunoști jocul social și să fii priceput la el nu este relevant aici. Majoritatea savanților confuciani nu ar fi respins cartea din 1936 scrisă de Dale Carnegie (Cum să câștigi prieteni și să influențezi oamenii), dar nu o vor evalua ca raportul final al înțelegerii umane. Tradiția Confuciană nu promovează oamenii stângaci din punct de vedere social, dar nu consideră a fi abil social și de succes în viață (etapa 3 din șase) ca vârful aventurii umane și al efortului uman.

La 60 de ani (simbolic), ești capabil să auzi voința Cerului fără să te plângi, ceea ce înseamnă că acum ești în acord cu acel mod superior de învățare, ești în largul lui și a devenit spontan o a doua natură.

La 70 de ani (simbolic), îți poți urma dorințele fără a încălca Legile Universale. Aici, nu este ușor să-l descrii, este suficient să spui că la 60 de ani, știi că adevăratul tău Chip nu este cel dat de Societate, este la periferie și adevăratul tău chip este în centru. .
La 70 de vei rămâne numai cu fata adevărată, cea ți-a dat-o Intregul înainte să se nască părinții tăi.

Mesajul de bază al scoalii de domnitori
Există o sursa eternă, mergeți la sursă (Călătoria epistemologică) și traiți-vă viața în timp cu adevărat ancorat de sursa atemporală.
În câteva cuvinte, este invitația constant reînnoită de a fi un Nobil, un Domnitor.
Întregul este făcut din a deveni integrat cu ființa.

Întregul este realizat din material și proporții armonice imateriale și nelocalizate.
Întregul este alcătuit din drepturi fenomenale Acțiuni ghidate de Principiile Eterne; reflectă inseparabilitatea Cunoașterii adevărate și Acțiunile Virtuoase sau Unitatea Virtuților.

O carte clasică este o hartă cu principii teoretice și sfaturi practice oferite pentru Călătoria epistemologică.
Cu autocultivarea adecvată și îndrumarea adecvată de la modelele potrivite, acele 3 Forme Atemporale sunt exprimate în Dimensiunea Fenomenală ca cele 4 Virtuți Cardinale: Înțelepciune pentru Adevăr, Valoare și Umanitate pentru Bunătate, simțul interior al Justiției pentru Frumusețe.

Maestrul Confucius a spus: Nobilul o caută în sine; omul mic o caută în/la alții.
Acesta scurtă cursă a cunosterii este foarte înaltă, o invitație curajoasă și radicală la suveranitatea personală.
Și cum să fii suveran?

Prin realizarea Călătoriei epistemologice. Omul mic este sofistul/magicul iscusit (omul timocratic fals), omul plutocratic brutal sau omul democratic mut.
Acei oameni se vor mulțumi cu ceilalți pentru că obțin ceea ce își doresc și provoacă tot felul de încurcături la nivel local și global; 99% din necazurile suferite în această Lume provin din comportamentul lor inconștient și dezordonat.

Maestrul a spus:
• Nobilul se învinovăţeşte pentru lipsa sa de abilitate; nu îi învinovăţeşte pe alţii că nu l-au recunoscut.
• Nobilul este ingrijorat că poate părăsi Lumea fără ca numele său să rămână lăudat acolo.
• Nobilul se poartă cu demnitate, dar nu se ceartă; se alătură altora, dar nu devine partizan.
• Nobilul nu ridică un om din cauza cuvintelor sale și nu lepădă cuvintele din cauza omului.
• Când cineva domnește prin virtuți, este ca Steaua Polară – ea locuiește în locul ei, iar celelalte stele o respectă.
• Există 300 de cântece în Cartea Poeziilor, dar o singură frază le acoperă pe toate: Gândurile neclintite.

Îndrumează-i cu politici și aliniază-i cu pedepse și oamenii se vor sustrage și nu au nicio rușine. Ghidează-i cu virtute și aliniază-i cu Ritualuri bine înțelese și fiind o a doua natură oamenii nu vor fi nerușinați și își vor îndeplini rolurile.

REGULA DE AUR

“Nu fă altora ceea ce nu ti-ar place să ti se facă tie.”

Intoarsă pe dos aceiasi lege ar fi ea la fel?
Fă altora ceea ce vrei să ți se facă ție.
Da este un sofism, dar cati i-au dat atentia cuvenita?
Persoana care, dorind să fie așezată în poziția de a avea acces la cei puternici, obține acces pentru ceilalți, este stilul tipic al sofistului oportunist.

Din Analecte
Să nu uităm că Valoarea nu este doar curaj fizic sau a vedea în sine fără nicio urmă de auto-amăgire (deja o facultate cu adevărat imensă), ci și a merge la explorarea Cosmosului interior și a Universului exterior. Acesta este steagul și motorul interior al nobilului, omul aristocratic a cărui viață este plină de explorare ludică, motivată de dreptate, onoare, glorie și condus de descoperire, inventivitate și creativitate. Tipul de om care va contribui la accelerarea totală spre scopul final al omenirii.

„Cucerește-te pe tine însuți” se referă la Călătoria epistemologică, la diferitele tipuri de învățare. Informații de învățare, abilități de învățare, inclusiv abilități sociale, dar finalul învățării este A fi țesut intim cu Devenirea. Fiind etern, neclintit Prezent prin fluxul Timp al Devenirii.

Zigong a întrebat: Există o singură vorbă care să se poată pune în practică toată viața?
Maestrul a spus: Asta ar fi „reciprocitate”: Ceea ce nu-ti dorești, nu face altora.

Regula bronzului sau regula bunului simt
Cineva a spus: Cum ar fi asta să folosești virtutea pentru a plăti resentimentele?
Maestrul a spus: Deci, ce ai folosi pentru a răsplăti virtutea? Folosiți simplitatea pentru a plăti resentimentele; folosește virtutea pentru a răsplăti virtutea.

Maestrul a spus: Pentru ca cineva să fie considerat un om complet în zilele noastre, numai dacă: văzând profit, gândurile sale se îndreaptă către ceea ce este corect și, văzând pericolul, este gata să-și riște viața sa o salveze pe a altora și dacă poate îndura mult timp greutăți fără a uita învățăturile care i-au călăuzit viața obișnuită, el poate fi într-adevăr considerat un om complet.”

Maestrul: Cultivați-vă pentru a aduce mângâiere oamenilor.

Conştientizare. Acel ceva care rămâne neschimbat și mereu prezent prin toate experiențele corporale, emoționale și conceptuale ale vieții noastre în Timp.
Conștientizarea Pură neclintită, întemeiată, reală.

Pe scurt: cultivă-te. Cei 8 pași de la Marea Învățare:
A. Pune ordine în treburile tale (organizarea practică a unei vieți sănătoase)
B. Extindeți-vă cunoștințele și înțelegerea
C. Ești cu adevărat sincer cu privire la intenția ta de a merge în Călătoria epistemologică?
D. Ești gata să-ți echilibrezi mintea? Să urci șase straturi ale Minții prezente și în Armonie
E. Cultivează-te.
F. Pune ordine în familia ta
G. Dă asistență la guvernarea statului
H. Adu pacea în lume.

Maestrul a spus: A nu vorbi cu cineva cu care merită să vorbești înseamnă a risipi acea persoană. A vorbi cu cineva cu care nu merită să vorbești înseamnă a pierde cuvinte. Înțeleptul nu irosește nici oameni, nici cuvinte.

Ren: Forma atemporală a bunătății.Virtuțile cardinale ale valorii, entuziasmului și moderației, umanității, de asemenea, simțul interior al Justiției: motoarele interioare ale omului aristocratic.

*Când este adânc, treci direct; când este puțin adânc, îți ridici fustele*
Maestrul a spus: Este chiar așa? Nu e nimic greu în asta.
Un prim strat de interpretare ar sugera că Confucius i-a spus omului în esență următoarele: este în natura mea să continui; nu e nimic greu în asta. Nu este complet greșit să crezi așa, dar există o lectură mai profundă a zicătorii.
Trecătorul, pe scurt, i-a spus lui Confucius să renunțe la aspirațiile sale. El i-a sugerat maestrului Kong că, dacă societatea nu îl recunoaște, să fie relaxat cu asta, să nu fii trist și să mergi cu curentul.
„Când e adanc, treceți drept prin vad, când nu este adanc îți ridici fustele, sufleci pantalonii”, adică oricum te vei uda pentru că apele sunt adânci sau când este puțin adânc ai optiunea de a-ti ridica fustele. Doar fii suficient de inteligent sau destul de inteligent pentru a căuta semnele vremurilor sau a zeitgeist-ului și să mergi cu ele.

Această schiță evocă în mod ciudat metafora platformei pe care Platon a folosit-o în dialogul său „Republica”, prezentând momentul aventurii noastre personale, când suntem dezlănțuiți în Regnul Animal (etapa 3 a dezvoltării epistemologice) și invitați de plutocrați (etapa 2). a creșterii epistemologice) să li se alăture pe platformă jucându-se cu păpușile care creează Umbre pe Zid pentru a hipnotiza bărbații democrați încă legați de simțuri-percepții.

Ceea ce este înțeles ca taoism în Occident este exprimat în esență prin cuvintele menționate mai sus. În orice moment, pentru orice persoană obișnuită, epistemologic vorbind, care trăiește oriunde în lume, echivalează cu o invitație la lene, delasare, iresponsabilitate și mediocritate.
Confucius (551-479 î.Hr.): Cultivează-ți SINELE (Analectele).
Socrate (469-399 î.Hr.): Ai grijă de SINELE tău (Phaedo).

Armonie, nu conformitate
Maestrul a spus:
• Nobilul acționează în armonie cu ceilalți, dar nu caută să fie ca ei; omul mic caută să fie ca ceilalți și nu acționează în armonie.
• Nobilul ajunge la ceea ce este înălțat; omul mic ajunge la ceea ce este josnic.

Maestrul a interzis patru lucruri:
• nu trebuie să acţionăm pe baza bănuielilor,
• nu trebuie să ceri certitudine absolută,
• nu trebuie să fii încăpăţânat,
• nu trebuie să insisti pe tine însuţi.

Zilu: Pot să întreb despre moarte?
Maestrul Kong: Când încă nu înțelegi viața, cum ai putea înțelege moartea?

Zizhang l-a întrebat pe Confucius: Cum trebuie să fie un om înainte de a putea participa la guvernare?
Confucius a spus: Dacă onorează cele cinci lucruri frumoase și alungă cele patru rele, atunci el poate participa la guvernare.
Zizhang a spus: Care sunt cele cinci lucruri frumoase?
Maestrul a spus: Nobilul este generos, dar nu risipitor, un stăpân de care nimeni nu se plânge, dornic, dar nu lacom, demn, dar nu arogant, , înfiorător dar nu înfricoșător.

Zizhang a spus: Care sunt cele patru rele?
Maestrul a spus: Vorbe exemplare, poate cineva să nu le urmeze? Și adaptarea la ele este cea ce este important. Lecții de ascultare: poate cineva să nu le aprobe cu plăcere? Și să le aplice fără a se potrivi, asta este important. Cei care aprobă fără a se impotrivi și urmează fără a se adapta sunt nocivi, ce poti face cu astfel de oameni.

Ren este ideea centrală a confucianismului, fiind explorată ludic în multe pasaje din Analecte. O „definiție operațională” posibilă, nu cuprinzătoare în mod natural: Perfecta Humanitate va fi dezvăluită în interacțiuni umane reale atunci când ești capabil, într-un grup, să simți intuitiv nevoile, dorințele, aspirațiile, aptitudinile dar și defectele de caracter și slăbiciunile ale fiecărui membru al grupului și cum să le aduni, să le îmbini spre satisfacția tuturor sau aproape a tuturor, pentru efortul si binele comun. Deci, Ren are foarte mult de-a face cu calitățile de conducere, chiar dacă această înțelegere practică nu epuizează întregul sens al lui.

În ultimul paragraf maestrul a spus:
„Dacă nu-ți cunoști destinul, nu poți fi un Nobil.
Destinul aici este adesea înțeles pe bună dreptate din punct de vedere politic drept Mandatul Raiului. Epistemologic, este Voința Raiului, Porunca Raiului. Voința Raiului, pe care începi să o auzi clar la vârsta simbolică de 50 de ani (a patra etapă a creșterii epistemologice), este că îți amintești total, îți amintești de cele șase straturi ale Minții tale. La 40 de ani (simbol a treia etapă a creșterii epistemologice și cea mai înaltă a Regnului Animal), auzi și Voința Cerului, dar într-o manieră incipientă, nu la fel de clar ca la 50. Dar este suficient pentru tine să nu mai fii confuz. Din punct de vedere social, știi jocul, nu mai ești încătușat în Regnul Animal dar ești pregătit pentru Jocul Cosmic?

Va fi comportamentul tău social adecvat în interacțiunea cu ceilalți, o imitație sau strălucirea spontană a Realității tale interioare pe deplin dezvoltată, o expresie naturală a Ființei tale?
Când interpretezi cuvintele oamenilor, este pentru a-i captiva și a-i manipula sau pentru a încerca să-i înțelegi pe ei și pe tine însuți, pe Sinele tău?

Atlanta 12/02/2024