Comentariu de pe blog al Dnei Gabriela

*

Va multumesc!
Pai si printre romanii de aici e destul de asemanator peisajul. Exista unii care au inteles, care apreciaza perioada aceea “postum”, dar care, mai ales daca au facut bani aici (prin metode nu neaparat ortodoxe si morale), tot societatea asta o prefera! Eu am avut multe discutii cu romani, cu multi am rupt relatiile din motive principiale. Exemplu: nu pot fi prietena cu cineva care denigreaza Romania, absolut nu! Nu pot fi prietena cu persoane care ridica in slavi societatea de aici si se bucura chiar vadit cand vad ca in Romania lucrurile merg rau, dar ei…”s-au salvat”. Ca o paranteza trebuie sa va spun ca multi romani de pe aici subliniaza cu oarecare emfaza orice stire negativa din Romania, vrand parca sa se autoasigure ca ei au ales bine sa ramana aici….Saracii! Au ajuns sa se bucure ca parintilor, fratilor si altor neamuri sau prieteni de-ai lor, le merge rau in Romania, doar pentru ca astfel isi confirma ei teoriile!
Exista aici si romani destepti care sunt ca mieii care sug la doua oi: profita de avantajele pe care le-au obtinut aici, dar nu renunta la legatura si dragostea pentru Romania! Eu admir in primul rand aceasta din urma categorie. Si ce as mai vrea sa stiti este ca aceasta tzara, Canada, si-a creat nenumarate mecanisme prin care atrage oamenii aici si apoi ii conditioneaza sa ramana. Exemplu: daca esti plecat din tzara mai mult de 6 luni ti se taie pensia, desi este dreptul tau la care ai cotizat! Pentru acordarea cetateniei se prelungeste mereu perioada minima de sedere si se prelungeste la nesfarsit procesarea dosarului, ca sa stai aici cat mai mult si sa cotizezi atat la taxe, cat si la circulatia banului in toate domeniile. Ei au observat ca multi iau cetatenia si pleaca fie in tzarile de origine, fie unde vad cu ochii si nu aveau acces inainte.
Da, faptul ca am ajuns aici m-a facut sa inteleg mult mai bine. Chiar si pentru atat si experientza a meritat toti banii (in treacat fie spus, viata in Canada este foarte scumpa!).
Eu chiar am recomandat cu alte ocazii cate-o “cura in natura”, vorba poetului, adica de occident…am spus si celor care vor sa emigreze in Canada: sa se informeze, sa se informeze si iar sa se informeze….sa vina in excursie, sa stea un timp, sa incerce piata muncii…sa incerce sa priceapa ce este pe aici.
Eu am incercat sa deschid discutia despre ce a fost si ce este in Romania cu multa lume. Cu multi am reusit, conducand abil discutia, sa ajungem la un numitor comun. Oamenii nu spun de fapt ceea ce simt si gandesc ei, ci ceea ce aud in doctrina oficiala. Am mai spus pe aici (nu stiu daca ati citit) ca se incearca in Romania sa se stearga din memoria colectiva perioada 1945-1989, mai ales perioada lui Ceausescu, care a fost mult mai corecta decat cea de dinainte de Ceausescu. Se incearca asta ca sa nu mai stim cine suntem si de ce suntem in stare cand ne punem pe treaba, sa nu mai stim ca am putea reconstrui Romania, chiar si daca incepem cu voluntariat gen “Bumbesti-Livezeni”. Trebuie sa credem ca suntem niste imbecili si ca nu mai este nimic de facut cu Romania, decat sa ne predam strainilor, sa ne cumpere cu totul si noi sa le devenim slugi.
Sa stiti ca si eu am descoperit pe internet persoane cu care impartasesc aceleasi pareri, asta este unul din avantajele majore.
Va multumesc inca o data si sper sa ne mai inatlnim. Eu personal raspandesc printre cunoscutii mei informatia pe care o aflu, mai ales de pe internet si incerc sa-i fac pe oameni sa inteleaga ceea ce incep si eu sa inteleg incetul cu incetul…Intr-o lume in care manipularea este politica de stat, este greu sa distingi graul de neghina.
Vreau sa va mai spun ca de vreo doi ani am inceput sa urmaresc comentariile romanilor la anumite clipuri de pe youtube de exemplu. Cu muzica romaneasca. Multi comenteaza de pe afara si se vede ca majoritatea sunt nefericiti departe de casa, majoritatea asteapta momentul cand se vor putea intoarce. Unii exprima foarte clar aceste sentimente! Eu cred ca semnele sunt bune si vreau sa-mi pastrez optimismul si increderea in puterea de regenerare a romanilor, ca doar nu suntem pe aici de azi, de ieri…
Nu stiu daca stiti ca noi ne vom intoarce acasa!