Alianta Familiilor din Romania prin icontactmail3.com
06:31 (acum 6 ore)
către eu

ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA
Str. Zmeica nr. 12, sector 4, Bucuresti
Tel. 0741.103.025 Fax 0318.153.082
www.alianta-familiilor.ro

Septembrie 14, 2023

NATO SI SUVERANITATEA NATIONALA

Actions speak louder than words, spune zicala anglo-saxonă! Saptamina trecuta, dl Geoană ne încuraja să avem încredere în NATO, după ce dronele ruse au atacat obiective în satele românești de dincolo de Dunăre. Ieșirea în spațiul public a dlui Geoană e de înțeles. Își face treaba, el fiind omul sistemului și pentru asta fiind plătit. [Link: https://psnews.ro/mircea-geoana-ii-indeamna-pe-romani-sa…/]

Dar în spatele cuvintelor lui se află o îngrijorare pe care o împărtășesc tot mai mulți est-europeni, inclusiv noi, românii: multora din NATO nu le pasă de flancul estic al Alianței. Și la urma urmei, de ce să le pese? Posibilitatea unei invazii ruse în Portugalia e practic inexistentă. La fel, o amenințare la adresa securității Franței ori a Italiei este greu de conceput. Nepăsarea și vorbele goale ale occidentalilor din NATO privind flancul de est al Alianței sunt dovedite de puținele acțiuni concrete făcute de ei pentru a-l întări. Această observație nu este doar o simpla ipoteză.

Pe 5 iulie, Foreign Affairs a publicat un articol critic la adresa modului în care NATO nu își împlinește promisiunile făcute est-europenilor. Articolul e intitulat Western Europe Is Still Falling Short in NATO’s East: Deterring Russia Requires More than Just Promises / Europa Occidentală codașă pe flancul estic al NATO: Contracararea Rusiei impune mult mai mult decât promisiuni.

Concluzia autorului este că promisiunile făcute de NATO către est europeni „rămân în mare măsură neîmplinite / promises remain largely unfulfilled”. Conform articolului, prezența militară a occidentalilor în estul Europei a ajuns la aproximativ 4500 de militari, in timp ce prezența americană a crescut de la 5. 000 la 24.000 de soldați după 20 februarie 2022. Autorul articolului, Wess Mitchell, blamează performanța slabă a occidentalilor pe flancul de est pe inabilitatea lor de a ieși din „zona lor de confort / their comfort zone”.

Occidentalii, opinează autorul, nu vor să „stârnească mânia lui Putin”. Din care cauza ei prefera să nu staționeze în estul european trupe occidentale pe termen lung ori permanent, ci doar sa crească numărul lor în situații de urgență. Mitchell nu agreează cu această strategie, NATO mergând după „vechea formulă de operațiuni militare / NATO has continued to operate according to the old formula”.

O strategie de succes, spune Mitchell, impune și obligația de a construi o infrastructură extensivă și de calitate în Europa de Est, în primul rând, adaugă el, în România. NATO, adaugă el, „lacks political will / îi lipsește voința politică” pentru a întări flancul estic al Alianței. După un an și jumătate de război în Ucraina, zice el, NATO continuă să vorbească doar din vârful buzelor / pays lip service, fără să acționeze decisiv.

Singura excepție este SUA, conchide Mitchell. SUA și țările estice duc povara apărării flancului de est al NATO. România și estul Europei trebuie să priceapă următorul lucru: occidentalii nu sunt și nu vor fi niciodată prietenii noștri la nivel de acțiune. Ne vor sacrifica oricând pentru a evita un conflict cu Rusia. Singura noastră scăpare este SUA. Mitchell accentuează: „… beneath the headlines of stepped up budgets and new paper brigades remains the stark reality of an essentially two tier alliance in which the United States and eastern members bear the brunt of the risk … / dincolo de titlurile articolelor privind bugetele și batalioanele de soldați care există doar pe hârtie rămâne realitatea neplăcută că Alianța are două nivele în care Statele Unite și țările din estul Europei poartă majoritatea riscului …”

Din nefericire, trebuie să agreem cu această concluzie. Mai mult interes există în Congresul american (Marco Rubio din Florida, de exemplu, și Ted Cruz din Texas) pentru securitatea României decât în Bruxelles. Deci, dl Geoană are multă muncă de făcut pentru a ne convinge să avem încredere în NATO. Occidentalii întotdeauna ne-au vândut celor mai puternici decât noi. Din nefericire, avem motive sa credem ca aceasta atitudine asta nu se va schimba peste noapte.