Motanul Arpagic

În completarea textului precedent, despre falsa disidență a dnei Ana Blandiana, am o amintire foarte clară:

La Europa Liberă, pe la mijlocul anilor 80, Monica Lovinescu a citit seară de seară fragmente din volumul de poezii intitulat Motanul Arpagic, semnat de Ana Blandiana, elogiind-o pe autoare pentru curajul de a fi scris un text atât de subversiv, anti-comunist, anti-ceaușist ș.a.m.d.

Mă pricep la texte și la descifrarea subînțelesurilor unui text. Și o ascultam pe Monica Lovinescu și mă tot miram că nu găseam în poeziile Anei Blandiana nici o„șopârlă” anti-comunistă, anti-ceaușistă. Mi-a fost clar că de la Paris se încerca o manevră ticăloasă: introducerea în mintea ascultătorilor a ideii că Ana Blandiana este o oponentă curajoasă a sistemului, o conștiință trează a poporului român, a intelectualității dâmbovițene!

Curând după aceea am auzit că autoritățile au trecut la represalii, sancționându-l pe responsabilul de carte, pe cel care la editură girase apariția cărții.

Într-adevăr, dacă era vorba de o carte curajoasă, meritul de a scrie acea carte era unul, iar meritul publicării acelei cărți era cu totul altceva. Scrierea unui text anti-sistem nu era atât de meritorie ca publicarea acelui text. Dar despre meritul și curajul editorului nu s-a spus nimic la Europa Liberă! Gloria i-a revenit în întregime Anei Blandiana.

Editorul însă, în acest caz, nu a avut un curaj nemaipomenit! Nici vorbă, cum spuneam, să fie vorba de texte subversive în volumul amintit! Dar Europa Liberă a jucat un rol important în pregătirea loviturii de stat din decembrie 1989, a avut și rolul de a pregăti rezerva de cadre a celor care vor prelua frâiele puterii politice după decembriadă! Ana Blandiana s-a descurcat bine și înainte, și după 1989! Iar asta tot talent se cheamă. Dar nu literar!

ion coja