Hristea Ieronim și „miracolul” chinez
Ieronim Hristea este autorul unor excelente analize economice făcute situației din România post-decembristă. Documentându-se pentru aceste analize, dar și pe alte căi, Ieronim Hristea a ajuns la un subiect deseori pus în discuție de cei care ne vizitează site-ul, tratând acest subiect în volumul De la steaua lui David la steaua lui Rothschild, volum la care i-am scris o prefață. Din păcate, Ieronim Hristea, inimosul domn Ieronim, nu a supraviețuit unui cancer nenorocit și a plecat dintre noi înainte de a-și duce la capăt proiectele.
A știut să se facă util „cauzei” chiar și prin deces, aș putea spune. La înmormîntarea sa l-am cunoscut pe șeful său, dinainte de 1990: domnul Ion Ceaușescu, fostul ministru adjunct al agriculturii, frate cu „răposatul”… Am avut apoi lungi disuții cu dl inginer Ion Ceaușescu, peripatetizând prin Herăstrău, discuții extrem de utile pentru mine. I le datorez lui Ieronim Hristea, odihnească în pace…
Mi-am adus aminte azi din nou de cel care a fost domnul Ieronim Hristea. Mi-a venit pe internet un text despre viitorul care ni se pregătește, despre rolul Chinei în lumea de azi și mai ales în cea de mâine, când, se preconizează, China va prelua șefia planetară… Iată, din acel text, fragmentul cel mai „elocvent”:
”America a pierdut deja rolul de conducator al lumii…
DACA SECOLUL 20 A FOST AL AMERICII, SECOLUL 21 ESTE AL CHINEI.
Cum sa mai poti conduce lumea, cum sa-ti impui deciziile in fata Chinei cand guvernul tau datoreaza peste 1.000 miliarde de dolari Chinei ?
Cum sa mai poata manipula SUA voturile in ONU si Consiliul de Securitate cand toti votantii datoreaza bani Chinei ?
Cum sa refuzi China cand esti pasuit la plata datoriei ?
Cum sa refuzi China cand China este cel mai important cotizant la FMI si toata planeta este datoare vanduta la FMI ?
Cum s-a ajuns aici ?
Prin multa intelepciune si strategia luminata a conducatorilor chinezi de la Deng Xiao Ping incoace.
In urma cu 20 ani, China a ales drumul muncii si al sacrificiilor.
China a acumulat putere pe spatele chinezului de rand care a muncit pana la epuizare pentru o farfurie de orez, sacrificand astfel bunastarea poporului in favoarea cresterii puterii statului chinez.
China produce de 20 ani ieftin.
Daca e ieftin, se exporta de 20 ani intr-un ritm indracit catre societatea de consum occidentala…
Statul chinez beneficiaza de sume uriase provenite din exporturi, in timp ce importurile sint mult mai mici.
De 20 ani China are an de an excedente uriase ale balantei comerciale – exporta mult mai mult decit importa.
De 20 ani China strange, acumuleaza bogatiile lumii.
Ce inseamna excedentul balantei comerciale ? Inseamna nimic altceva decat ca bogatia intra in tara ca un fluviu urias de comori.”
Acest fragment mi-a adus aminte de Ieronim Hristea care mi-a povestit următoarea întâmplare: pe la mijlocul anilor 70 a fost trimis la o perfecționare în Franța. Într-o bună zi un coleg francez l-a invitat să meargă împreună la o conferință care se ținea într-un mediu academic, de mare seriozitate. Nu mai țin minte localitatea, parcă undeva prin sudul Franței. Grenoble?
Conferențiarul, cunoscut ca lider mason. Ideea principală susținută de acesta mi-a fost rezumată de Ieronim Hristea în felul următor:
Lumea este azi împărțită între două super-puteri: Statele Unite și Uniunea Sovietică! Această bi-polaritate nu este benefică pentru echilibrul și liniștea planetei. Ar fi mult mai firească o lume în care să avem trei poli de putere. Aidoma unei mese cu trei picioare, care stă fixă și nu se clatină, la fel și lumea noastră ar fi mai sigură! Avem nevoie de acest al treilea pol, această a treia mare putere mondială. Nu, nu va fi Japonia acest pol de putere, ci China!
Ieronim Hristea își aducea aminte surpriza cu care a receptat acest pronostic, surpriză pe care o împărtășeau mai toți cei prezenți la conferință!… Când mi-a povestit asta, în urmă cu cel mult zece ani, deja China confirma pronosticul dat de masonul francez și vedea oricine spre ce statut se îndreaptă China!…
Asta pe de o parte. Pe de altă parte, ieri, alt român, venit din Canada, îmi relatează unele detalii privind avântul economic al Chinei: China este azi una dintre țările cele mai poluate. La Pekin și-n multe alte zone ale Chinei soarele nu se poate vedea din cauza smogului! Din aceleași cauze au dispărut din China albinele… Au trecut bieții chinezi la polenizarea artificială: chinezoaicele intră în livezi cu scule speciale și iau floare cu floare pentru a face pomii să dea roade… Au răbdarea asta!, zicea cu admirație canadianul!
Cu alte cuvinte: nu plătește China prea scump performanțele sale?! Ce folos că SUA este datoare cu mii de miliarde la China?! Câștigătoarea principală este SUA din această relație, căci a transformat marea super-putere China în „persoana” cea mai interesată ca dolarul american să nu cadă, să nu fie detronat din poziția pe care o are! Degeaba vor încerca unii să scoată dolarul de pe piață, să-i pretindă să nu mai fie tipărit pe bandă rulantă, fără acoperire în aur sau produse de consum! Lovitura ar fi mortală pentru SUA, zic toți! Dar ar fi și pentru China!… Au muncit sute de milioane de chinezi în condițiile cele mai inumane pentru toată planeta și s-au ales cu un munte de hârtii fără valoare?
Repet: în momentul de față și pentru viitorul previzibil chinezii sunt cei mai interesați ca SUA să nu-și piardă poziția! Să nu intre în colapsul pe care i-l dorește atâta lume bună!…
Mi-am adus aminte de mărturia lui Hristea: a fost de față deci când cineva a vorbit despre un plan de ridicare a Chinei la statutul de azi, de mâine! Al cui a fost planul?
La data aceea, China era în plină „revoluție culturală” și oferea lumii spectacolul halucinant al celor mai absurde măsuri social-politice… Putem trage cumva concluzia că nu chinezii au decis de capul lor ce se întâmplă acum cu China?!…
Firește, nu avem date suficiente și nici competența unei discuții serioase pe acest subiect! Semnalez însă că lucrurile au, în ce privește China, un revers care nu ne este foarte bine cunoscut.
Occidentul, transferând în China atâta industrie și tehnologie, pare că-și taie singur craca obsedat cum e de profit, cu orice risc!… Oare să fie occidentalii atât de inconștienți?
Am spus despre acel conferențiar că ar fi fost mason! Asta nu vrea să însemne că omul a vorbit în această calitate. Că, din cele de mai sus, s-ar deduce rolul masonerie de a fi deasupra celor trei mari puteri… Ofer numai o informație, primită cu ani în urmă de la cel care a fost minunatul Ieronim Hristea.
Profit de ocazie să fac o precizare. Pe internet circulă o declarație de-a mea despre masonerie. Am dat-o într-o intervenție la OTV, mi se pare la o emisue a dlui Marian Oprea. M-am băgat în vorbă, la telefon, cu speranța că masonii invitați în emisiune auzindu-mă se vor grăbi să-mi facă dreptate în disputa mea cu doi masoni escroci, care m-au înșelat. Îi crezusem pe cuvînt tocmai pentru că se prezentaseră ca masoni!… Și aflasem de la alții că masonii au un tribunal al lor în care îi judecă pe masonii care compromit masoneria…
Cum să-i zic? Naivitate? Sancta simplicitas?!… Niciun mason nu s-a deranjat în vreun fel să-mi facă dreptate! La staborul țigănesc sau la Cahalul evreiesc poate că găseam mai multă com-pasiune! Com-pătimire? Cum să numesc acel sentiment pe care nu am reușit să-l stârnesc la liderii masoni din România?!…
La aceeași emisiune am mai spus că democrația este un sistem politic care nu poate funcționa în condiții de transparență! Are nevoie de sprijinul ocult al unor organizații și structuri de decizie secrete care să asigure continuitatea guvernării! A guvernării din umbră, cea nevăzută și singura reală!…
Câțiva comentatori fără șapte ani de acasă și fără șapte ani de școală ca lumea făcută s-au grăbit să tragă concluzia că am lăudat masoneria! Când eu de fapt criticasem democrația! Dacă ea, sau ceea ce noi numim a fi democrație – termen de tot nepotrivit, nu poate dăinui decât prin sprijinul unor structuri oculte, asta înseamnă că democrația se instaurează cu sprijinul acelorași forțe nevăzute! Ceea ce este inacceptabil!
Aceste forțe nevăzute nu sunt neapărat masoneria în care am eu câțiva cunoscuți înscriși, încă câțiva demisionari… Niciunul nu mi-a propus să bat la porțile templului, aproape că mă simt jignit!…
Dar dacă, așa cum cred, acele structuri de putere sunt altele decât acea masonerie care a fost înregistrată și la Tribunal, este foarte probabil că ele funcționează într-un secret mult mai strașnic păzit!
Ion Coja
Da, in China se munceste, iar rerzultatele muncii se vad: produse (care au invadat lumea) si profiturile (din care o buna parte se reinvestesc pentru dezvoltare, iar o parte se regasesc in nivelul de trai al populatiei ). E evident si ritmul de dezvoltare al Chinei – in proiecte grabdioase realizate deja si proiecte in curs de derulare – care au schimbat fata Chinei.
Infrasctructura e deja la nivel occidental, serviciile functioneaza la standarde occidentale – ba poate chiar superioare. Salariile chinezilor sunt mici? Pai, depinde de ce poti obtine din salariile respective. Pentru omul obsinuit, a avea o locuinta, a fi sanatos, a le asigura copiilor o educatie eficienta si a petrece frumos timpul liber reprezinta cam totul. Din ce-mi povestesc prietenii care au vizitat China, dezideratele acestrea sunt in mare masura indeplinite pentru majoritatea chinezilor – ca si in Romania de acum vreo trei decenii. Ca unii vor mult mai mult, asta-i o alta chestie. N-au decat sa munceasca mai mult si mai eficient, dar nu sa se imbogateasca de pe spinarea celorlalti – asa cum se intampla acum in Romania. Ecuatia fericirii umane e una simpla, doar ca oamenii uita mereu sa faca calculele corect…
@Don Marino,
Foarte bun comentariul…Felicitari!
Chinezii nu au forta de a mai aduce ceva nou in lume, ei sunt simplii executanti, se vede asta in orice domeniu. Impulsul noului nu ii atinge decat cu intarziere, atunci cand ei de fapt il preiau printr-un simplu act de imitatie, de clonare. Sunt buni executanti, mecanici si perseverenti si pe deasupra multi, foarte multi, cata frunza, cata iarba. Singurul pericol pe care il prezinta e numarul lor, fondul lor genetic, care la o adica ar putea inghiti lumea. Si sa nu-i uitam pe indieni!
@V.B.
Eu nu i-as subestima asa pe chinezi. Sunt foarte destepti si foarte determinati. In Canada, chinezii sunt cei mai buni studenti. Viitorul este al lor din orice unghi am privi, fie ca ne place sau nu!
@Gabriela,
nu-i subestimez, dar ei nu reprezinta un pericol pentru oculta mondiala, sunt doar o unealta inofensiva in mana papusarilor. Ei nu si-au iesit niciodata din matca lor, cu toate ca au fost multi nu s-au extins peste granitele lor naturale. Nu am spus ca sunt tampiti, ca nu ar avea inteligenta. Chiar nu cred asta, au un program eugenic foarte bine pus la punct prin care vor sa-si imbunatateasca performantele ca rasa, vor sa schimbe ceva.
Daca te vei familiariza cu anumite concepte oculte, vei ajunge la concluzia ca ei totusi nu mai sunt purtatorii de stindard ai noului ! Ei doar imita.
Nu neg ca din randul lor pot apare individualitati remarcante, dar acestea nu vor aparea in China ! Vor fi poate oameni nascuti si crescuti din parinti chinezi dar care nu mai au nimic de-a face cu pamantul lor natal, imprumutand caracteristicile dominante si specificul locului in care s-au nascut si s-au dezvoltat ca indivizi.
Caracteristic la ei e faptul ca nu-i poti deosebi foarte bine, ei se aseamana fizionomic foarte mult, asta arata ca la ei a fost predominant un principiu de natura feminina, un principiu matern (care aduce in prim plan asemanarile si estompeaza deosebirile). Un fapt care sare in ochi si care poate fi legat de ce am spus, e si obsesia lor de a avea copii de sex masculin. (Principiul masculin e cel al diversitatii, al deosebirilor dintre indivizi)
Dar cu toate astea principiul feminin e predominant chiar, chiar daca apar sa zicem intr-o perioada de timp mai multi copii de sex masculin . (sa nu mai punem la socoteala crimele oribile din zonele rurale necontrolate, isi omoara pruncii nascuti fete).
Uite de pilda, numai caracteristicile lor fizice (ale barbatilor asiatici), nu prea au par pe corp, sexual sunt mai putin inzestrati ca alte rase :-) … inca o data dovada ca acest principiu al feminitatii e foarte activ la ei. Compara-i cu italienii, grecii, arabii – deosebirile sunt evidente.
Poate acum intelegi si de ce ei nu mai aduc nimic nou, la ei neexistand diversitatea din care sa apara noul.
Au avut rolul lor, au jucat un rol mare in trecut, dar pentru viitor nu mai au ce aduce revigorant, reprezinta doar un „vas” care poate doar sa duca impulsurile altora mai departe, sunt doar o unealta.
@V.B.
Cam filosofica discutia pana la urma. Imi aduce aminte de bancul ala: „De unde a aparut expresia <>? De la chinezoaica () care isi pierduse barbatul in multime”.
Eu nu ma dau in vant dupa chinezi, chiar nu-mi plac, dar nu pot sa nu le observ si recunosc meritele. Inteligentza, munca si perseverentza sunt principalele vizibile. Despre planurile ocultei n-am prea multe informatii si nici nu stiu cine are, in afara de speculatii si banuieli.
In final care este natzia aia care e de fapt pregatita sa preia conducerea? Cumva tot aia vechi? Sau tziganii…ca tot spunea cineva ca sunt un fenomen de mare viitor?!
Mie viitorul mi se pare foarte imprevizibil si incert. Omenirea sta pe un butoi de pulbere si la propriu, dar si la figurat.
Completare: la postare mi-a disparut expresia „Toti barbatii sunt le fel”…de-ale internetului sau ale wordpress-ului probabil.
Ce inseamna „nou”? Tehnologii? Tehnologia luata/cumparata/furata de la altii si aplicata la ei in tara, exportata la pret de dumping datorita muncii neplatite a chinezilor de rand le-a otravit mari zone din tara. Miracolul e munca si perseverenta: doar de aici si tot putem invata de la ei!
Gabriela
Comentariul tău e în așteptare.
09.05.2014 la 3:33 pm
@Gabi
Obiceiul romanesc de a-i trage in jos pe cei care au urcat pe propriile picioare si a-i murdari pe cei curati, ca sa devina “la fel ca noi, muritorii de rand” se vede clar in unele comentarii de pe aici. Adica: munca e “de porc”. tehnologia e furata, comunismul e “de porc”, China este sclavagista etc…
Noi astia critici mai luam o bere si mai tragem un pui de somn (inainte de a ne culca ne rugam sa ne dea Domnul…sa ne puna-n traista eventual in timp ce noi dormim)…cand ne trezim din betie si din somn, mai tragem o critica la adresa celor care muncesc si prospera si ne simtim iar impliniti….suntem “romani verzi”! De aia nu ne-a placut deloc comunismul din Romania unora dintre noi…prea ne trezea din betie si din somn si ne punea la munca…Nasol!!!
Si tot timpul asta folosim: televizorul, masina de spalat, cuptorul, feonul, mobila de la Ikea, hainele si cam tot ce avem prin casa mai nou, “made in China”…facut de chinezii aia inconstienti, prosti si sclavi…Le folosim cu superioritatea noastra de Mitici romani…Caragiale sa mai fie printre noi…ar avea material de best seller-uri cate unul pe luna!
Halal!
P.S. Noi sa invatam de la chinezi? Ferit-a Sfantul! Noi, care “este asa destepti si le stie pe toate”???
Oare s-a prapadit de un tip de cancer cpomparabil cu cel al generalului Guse?
…..Sau al lui Antonie Iorgovan?
P.S.
Referitor la China, sa adaug ca este comunista? Ca_comunismul nu-i bun…Un chinez imigrant de aici, spunea ca in China nu este comunism, ci capitalism regulat.
In orice caz, sper sa fie clar pentru toata lumea ce a adus China acolo unde este: RESPECTUL SI CULTUL PENTRU MUNCA! Eu am vazut chinezi la treaba pe aici: muncesc ca niste masini! Cam cum munceau si romanii cand aveau de realizat planurile cincinale in 4 ani, cand aveau norma…
Amintiri din ce-am fost si noi odata…
Mie imi pare rau de generatia nascuta in anii ’80-’90…ca astia saracii s-au nascut in haos, intr-o perioada de decadere a Romaniei si nu au termen de comparatie.
Sper sa fie clar pentru toata suflarea romaneasca, ca nu vanzarea industriei la fier vechi, a pamanturilor si a resurselor este calea spre prosperitate, ci MUNCA! Cand ne reapucam?!
China nu mai e de foarte multa vreme comunista, e doar o masca, o eticheta.
Si nu sunt de capul lor, sunt dusi frumos in lesa.
Daca nu esti comvins ca este tot comunista, du-te pe net si cauta discursurile tinute acum un an parca la congresul partidului communist chinez si ai sa vezi cit de devotati sunt ideilor de victorie a comunismului in lume.(Deasemenea priveste statisticile executiilor de tradatori si dusmani ai poporului in China(intre 1000-10000/an… nu se stie précis)
Cine ar fi crezut inainte de 89 ca SUA se va imprumuta de la comunisti!!! si-si va spala banii in CHINA COMUNISTA!!!( sau mai précis hirtiutele lor verzi fara valoare CAPATA VALOARE IN CHINA)…si nu numai, ci si in Romania, Bulgaria, Ungaria, chiar si in SUA si Canada(isi spala banii) la fel si in toata LUMEA(deocamdata)!
OM VEDEA ce-o mai fi.
Doamna Gabriela,iertati-ma! Observ ca anumite tipare mentale sint greu de inlaturat, in pofida anilor care trec si a realitatilor concrete, fie din istoria omenirii, fie din realitatile contemporaneitatii. Un exemplu din istoria omenirii: sclavia. MUNCEAU sclavii? MUNCEAU. Erau sclavii prosperi? Nu. Cine erau prosperi? Stapanii.Va rog sa faceti analogii inteligente cu timpurile contemporane. Si chiar daca acum lucuiti in strainatate, va rog sa va ganditi la romanii care lucreaza, la servici, si abia fac fata nevoilor vietii. De ce? Doar lucreaza,sau muncesc, asa cum va exprimati dumneavoastra. Acum va propun sa ne mutam atentia in China contemporana.Cunoscutul concern „Nike”, ca atatea alte concerne, au o „fabricuta” in China. La aceea „fabricuta” lucreaza sau muncesc, mai bine zis,doar vreo 40.000 de suflete. Adica cam toata suflarea orasului Tecuci, ca o comparatie.Stiti cam care este leafa muncitorului chinez care lucreaza pentru „sarmanul” concern american? … Nu, mai ganditi-va! 40 de dolari. Nu pe zi! Pe luna. Doar doua exemple concrete din lumea in care traim.
O mica concluzie: „munca” poate fi o sursa de prosperitate, dar in anumite conditii. Nu detaliez acum. Doar atrag atentia asupra unei perpetuue greseli. ATENTIE! NOI MUNCIM DAR NU GANDIM!
Nota: cred ca acceptiunea primara a substantivului MUNCA, era aceea de CHIN, SUFERINTA sammd. Ex.:”Ce te muncesti acolo?”, adica, cu ce te chinui acolo? Sau, „Il MUNCESTE necuratul.”. Adica, il chinuie al rau.
Din nefericire, chiar si o asemnea interpretare exprima o realitate trista a vremii. Omul nu prea mai lucreaza cu inima, cu bucurie. Serviciul nu prea mai este o binecuvantare, ci o munca, un chin, o forma de sclavie „moderna”, ticluita si pusa in aplicare intr-un mod diabolic de catre negustorii de popoare.
Adevarata sursa a prosperitatii este DUMNEZEU TATAL. Iar OMUL INTELIGENT si cu BUN SIMT,OMUL INTELEPT cunoaste ADEVARUL ca daca respecta si aplica cu intelepciune legile divine, viata lui devine una divina. Raspunsul este explicit in Evanghelie.
SUCCES BENEFIC DIVIN!
Cred ca este foarte important sa ne aducem aminte de un ADEVAR exprimat cat se poate de clar de catre MANTUITORUL nostru, IISUS:„Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide”(Matei 7:7). Si to Iisus a fost cel care a spus: „Toate câte cereți, rugându-vă, să credeți că le-ați primit și le veți avea.(Marcu 11:24).
Iisus nu spune: munciti si vi se va da. Va rog sa meditati cu mult discernamant la acest adevar tat de lesne ignorat. Ignorarea legilor divine si neaplicarea lor in viata de zi cu zi, este o cauza primordiala a raului. Noi, oamenii, generatie de generatie am „ales” calea cea stramba.
Nu de tehnocrati, specialisti si profesionisti avem mare nevoie. Ce sa mai spunem de politruci. Avem mare, mare nevoie de adevarati duhovnici, de adevarate fiinte spirituale care sint capabile sa ne indrepte, sa ne calauzeasca la LUMINA.
doamne ajuta!
Dar si pilda cu inmultirea talantilor a dat-o tot Mantuitorul.
Sa nu se confunde „cereti si vi se va da…” cu „cersiti”….
Si apoi tot in Noul Testament gasim la Sf. Ap. Pavel: „cine nu munceste nici sa nu manance”. Drept care lucrurile nu pot fi simplificate prea tare in nici o directie.
Domnule Dacicus,
Tot ce am inteles eu din explicatiile dvs. este ca omul nu trebuie sa munceasca, ci doar sa se roage, ca i se va da. (???)
Daca tot vorbim de religia noastra, eu stiu ca legenda biblica spune ca atunci cand au fost alungat din Rai, barbatul (Adam) a fost blestemat sa munceasca pamantul, iar femeia (Eva) sa nasca in chinuri sau cam asa ceva.
Nu impartasesc deloc concluziile dvs. despre munca. Munca este cea care creeaza valoarea. Cu munca s-a creat tot ce se vede si munca ne hraneste. Daca unii dintre noi sunt mai smecheri si profita de munca altora, asta e alta poveste (nu ma includ aici). Bineinteles ca ideal este sa muncesti pentru tine (pamantul tau, afacerea ta), dar putini au norocul asta. E bine si cand muncesti pentru altul, daca ai un venit decent si atunci este ceea ce ne spuneau comunistii „cointeresarea materiala”…
Cu muncitorii aia care au 40 de dolari pe luna s-a construit China de azi, cea mai bogata tzara la ora actuala.
Marile multinationale si-au mutat fabricile din Amerik si Kanada in China, asa incat chinezii produc totul, iar astia nimic. Cand mai produc si ei cate un partz, scriu mare pe el „Proudly made in Canada sau USA”…:)) Saracii s-au dezvatzat sa mai faca si ei ceva, stau pe ajutoare de somaj si sociale, in timp ce chinezii muncesc…produc…Prin Canada aproape totul e facut in China (daca nu, in India, Bangladesh, Cambodgia etc…etc…).
Daca nu mai sunt in tzara sa nu va inchipuiti ca aici curge lapte si miere, iar canadienii doar se roaga si li se da…Se munceste si aici mult si pe bani f putini. Chiar daca nu-s 40 de dolari pe luna, la puterea de cumparare nu-s departe de chinezi, cei cu 10 dolari pe ora, cat e plata minima…
Deci pretul pe care il plateste China este de a fi devenit cea mai poluata tzara de pe planeta!
Nu pot sa nu ma gandesc din nou ca pe aceeasi cale pornise si Romania lui Ceausescu: scarificiile populatiei pentru intarirea si independentza statului. Nu pot sa nu ma gandesc ca in 1989 eram si noi o mica China aici in Europa (produceam cam orice, sa spuna cineva ce nu producea Romania!). Si ca puteam ajunge departe. Dar n-a fost sa fie…:(
Acum nu mai avem poluare de la industria noastra (daca vrea cineva sa vada poluare de la industria otzelului, sa vina in Hamilton, Canada. Ce a fost la Galati era moft…Dar aici e tzara „tzivilizata”, nu gluma…). Nemaiavand poluare de la ai nostri, i-am primit „cu bratzele deschise” pe cei de la Chevron…printre altii…:(
Pana la urma Romania se alege, ca in bancul ala: si batuta, si violata si cu banii luati.
Stimata Gabriela,
Un site util ca sa intelegi mai bine ce se intampla in China este http://www.cctv.com
Dansii au o forma comunista de conducere politica, cu un sistem opresiv foarte activ, dar cu o larga permisiune pentru o dezvoltare economica de tip capitalist.
Ai perfecta dreptate cand vorbesti de poluarea din Romania pre-decembrista, unde constituia un act de curaj sa te deplasezi pentru probleme tehnologice la Copsa Mica sau Chiscani (Braila). Dar cca 3/4 din industria romaneasca era competitibila pe piata internationala, si distrugerea ei de naparcile ce au organizat lovitura de stat ne arata clar cine sunt adevaratii dusmani ai neamului romanesc!
Ce sa mai spunem de extractiile si transportul uraniului, din munti, regiunea Neamt. Complet neprotejate. Transportul de uraniu se facea cu camioane obisnuite, fara nici o protectie. La fel se proceda si cu transportul feroviar. In vagoane de marfa, din cele obisnuite. Adevarate movile de zacamant de uraniu erau abandonate zile in sir in vecinatatea garilor, pana ce erau incarcate in vagoane.Subliniez: zacamantul de uraniu nu era depus in containere speciale!!! Iata un exemplu al dragostei partidului fata de popor.
Draga Dacicus, inainte de 89, intimplator am trecut prin sectia de oncologie a spitalului ELIAS din Buc cu o tinara doctorita prietena de-a mea pe care rugind-o sa-mi arate si mie cum arata saloanele, mi-a deschis citeva usi unde cu stupoare am realizat ca era fosrte putina lume comparat cu „imbulzeala” care este acum dupa 25 de ani de caca-cola si copane americane.
Deasemenea profesorii de la facultatea de medicina le aratau le aratau cancerul LA BORCAN ca pe o raritate…asa ca in 89, a fost ca-n filemele alea de groaza cind alienii din vest vin si aduc cu ei nu numai distrugere dar si cancer, ca deh, trebuie si farmaceuticele sa vinda ceva, nu?…casa numai vorbim de nevestele parlamentarilor care trebuiau sa faca si ele un ban in farmaciile lor la FECARE 10 m in toata tara.
Comentariul tău e în așteptare.
09.05.2014 la 3:42 pm
@Citadela
Foarte corect…dar unii de pe aici nu prea-si bat capul cu esentialul, ca ii apuca migrenele.
Multi nu inteleg ca a avea privilegiul sa iesi din Romania si sa traiesti in “tzivilizatzie”….in cazul meu in Nord America, nu inseamna ca ai ajuns la sursa binelui si a prosperitatii, ci ai ajuns LA SURSA MINCIUNII SI A SARACIEI GLOBALE. Dar trebuie sa-ti pui un pic neuronul la contributie ca sa intelegi. Unii romani ajunsi pe aici vand la greu gogoasa visului american (se cheama ca se adapteaza). Si mie mi-au vandut-o, dar multumesc lui Dumnezeu ca mi-a ajutat sa ajung personal aici ca sa ma conving singura de adevar si nu ma sfiesc sa-l spun oricui vrea sa-l auda si sa-l priceapa!
3/4? Cum ati calculat domnule?
Apropo de Chevron. Asta iarna, in timpul unui miting pentru stoparea definitiva a explorarii si a exploatarii gazelor de sist prin metoda fractionarii hidraulice si de solidaritate cu cei din ( un genocid pus la cale de cei rai si vicleni ), in timp ce noi, cei prezenti la miting, scandam fel de fel de indemnuri, un barbat de varsta mijlocie, tracand razant prin fata noastra, ingaima ceva indistinct. Omul tot repeta ceva. Pana la urma, am inteles cu totii ce voia sa ne spuna: „La munca!” Bietul om! Iata roadele! „Noi muncim, nu gandim!” O drama cumplita. Unii isi implinesc ticalosiile criminale in vazul tuturor, furandu-ne sanatatea,libertatea, viata. Iar altii, insensibili, nepasatori, orbi, ignoranti, indobitociti… „muncesc”.
Daca tot traiti prin Canada nu ati aplicat niciodata regula: „sa nu mergi niciodata pe culoarul unei corporatii fara un document in mana?”
Incercati-o, are rezultate uimitoare: lucrezi mai putin, esti mai stimat, iar intre noi fie vorba, chinezii sunt maestrii la acest capitol.
Si mai au un al optulea simt sa se trezeasca cu cateva secunde inainte sa vina seful:).
Cat despre munca, s-o lasam mai usor… Am vozut deja destui care zic altora „la munca” dar ei nu stiu ce-i aia.
Comentariul tău e în așteptare.
09.05.2014 la 3:48 pm
Domnule Calin file,
In cazul meu nu stiu ce e munca in corporatii si ma consider foarte fericita din acest motiv. Asta nu inseamna ca nu stiu ce e munca pe alte “plantatii”…stiu chiar foarte bine. Si mai stiu ce inseamna munca bine facuta si nu aia “las’ ca-i bun asa”.
In cazul chinezilor, cred ca sunt primii care se adapteaza (fiind destepti) si exploateaza un sistem cu mii de gauri, oricat de inchis si sclavagist s-ar vrea el (corporatismul in spetza).
Vorbind de Canada am observat de multe ori cum se misca (in reluare) angajatii din sistemul de sanatate, pornind cu cei de la urgentze, pentru ca sunt platiti cu ora si vor sa munceasca vreo 5-6 ore din 8…Si nu numai aia din sanatate, dar zic de aia pentru ca-s platiti din bani publici si ar merita niste bice pe spinare…Nu mai vorbesc de “calitatea” serviciilor medicale din Canada. Oricum daca spun celor care n-au avut ocazia sa aiba de-a face cu ele (serviciile medicale), nu cred o boaba…