––-
MIOARA ROMAN – „După ce trăieşti 20 de ani pe viaţă şi pe moarte, te bucuri că nu mai eşti în cărţi”
O iubire pentru toată viaţa:
– A fost şefă de promoţie, jurnalist de radio, traducătoare şi specialistă în istoria şi civilizaţia ţărilor arabe. O întorsătură a destinului i-a dat însă viaţa peste cap pentru totdeauna –
– Doamnă Mioara Roman, aţi devenit cunoscută ca femeia puternică din spatele politicianului Petre Roman. Puţini ştiu, totuşi, cine sunteţi cu adevărat şi din ce familie vă trageţi.
– Întâmplarea a făcut să fiu mereu percepută ca „fata lu’ „, „sora lu’ ” şi, într-un final, „soţia lu'” (râde). Cred că se datorează şi felului meu de a fi. Nu mi-a plăcut niciodată să ies în faţă. Viaţa mea a fost viaţa unei persoane care venea dintr-o familie de clasă medie, cu aspiraţii mic-burgheze, cu bunici învăţători şi părinţi profesori şi diplomaţi. Tata, Ion Georgescu, a fost copil de ţăran, dar cu studii înalte. A fost elevul lui D.D. Roşca şi al lui Lucian Blaga. Apoi a plecat să studieze la Geneva, unde a fost elevul lui Jean Piaget. În 1942, şi-a dat doctoratul cu Al. Rosetti şi Mihai Ralea, iar în 1946 a plecat „secretar 1” la Varşovia. Mai târziu, tata a deschis ambasade la Cairo, Teheran, Bagdad şi Alger. La Cluj, a cunoscut-o pe mama, fată de învăţător, dintr-o familie cu o situaţie bună, cu trăsură, şaretă, 2000 de oi şi „gredină” de două hectare. Mama l-a urmat peste tot, îl ajuta făcând pe secretara. Eu m-am născut în România, în 1940, când a început războiul, iar şcoala am făcut-o în Varşovia, în Egipt, la Lycée Français du Caire, şi apoi în România.
– Sunteţi, prin urmare, fiica unui diplomat de carieră.
– Exact! Şi sora lui Vladimir I. Georgescu şi a Rodicăi Georgescu. Fratele meu a fost un copil supradotat, pe care tata, la îndrumarea matematicianului Mircea Maliţa, l-a trimis să studieze la Geneva. Şi-a luat doctoratul în fizică cuantică şi a devenit asistentul unui mare profesor, dar, convins de tata, un mare patriot, a făcut greşeala să se întoarcă în ţară. A lucrat timp de 15 ani la Institutul de Fizică Atomică. După revoluţie, a plecat în Franţa, unde a fost imediat angajat profesor şi director de institut de cercetare. Iar sora mea a lucrat întâi la Editura „Politică”, unde a cunoscut oameni foarte buni, care au învăţat-o meserie, iar mai târziu, la revista „Lumea”, condusă de G. Ivaşcu, unde a făcut parte din conducere. A fost o eminentă jurnalistă, tot pe probleme orientale. A scris şi câteva cărţi despre lumea arabă. N-a avut copii şi a fost toată viaţa ei o fată foarte boemă. Era prietena scriitorilor, la ea acasă îi puteai întâlni pe Şt. A. Doinaş, pe Nichita Stănescu sau Mircea Ivănescu.
– Cariera dvs., ca şi cea a tatălui şi surorii dvs, a fost indisolubil legată de lumea arabă. E o pasiune de familie?
Cu familia, în Egipt
– Faptul că am călătorit toată copilăria dintr-o ţară arabă în alta, ne-a lăsat, desigur, un bagaj de cultură şi civilizaţie care a contat şi m-a influenţat indirect în alegerea secţiei la Facultatea de Limbi Străine. Visam de mică să rămân asistentă şi să urmez o carieră universitară. S-a întâmplat, însă, că în 1963, după ce am terminat facultatea, m-am angajat la Radio, unde, la 24 de ani, am devenit şefa secţiei de arabă. A fost o perioadă extraordinară din punct de vedere profesional. Călătoream mult în ţările arabe. Făceam ceea ce francezii numesc azi grand reportage. M-a prins „Septembrie Negru” în Iordania, am fost primul ziarist străin în Yemen, am filmat în Malbec şi în Egipt, după ce a rupt relaţiile diplomatice cu România, am intervievat peste 20 de preşedinţi şi prim-miniştri de state arabe. Am fost o bună profesionistă şi îmi plăcea la nebunie ceea ce făceam. Asta a fost, de fapt, moştenirea noastră de familie. L-am întrebat odată pe tata cum a reuşit să reziste el sub trei dictaturi: cea regalistă, cea legionară şi apoi cea comunistă. Secretul lui au fost profesia şi cinstea. Spunea mereu că diplomaţii nu sunt ai unui regim, ci ai unei ţări. Şi asta e valabil şi-n jurnalism.
– La începutul anilor ’70, l-aţi cunoscut pe Petre Roman. Cine era Mioara Georgescu atunci?
– Eram o femeie de 30 de ani, o mică divă a Bucureştiului, greu de prins, fiindcă eram foarte liberă. Aveam slujba mea şi copilul meu, pe Catinca, dintr-o primă şi scurtă căsătorie. La 20 de ani, cu o mamă greco-catolică de la Cluj, nu puteai trăi cu un bărbat fără acte. Tata mi-a zis: „Bine, te măriţi, dar o să vezi că ce-ţi place la 20, n-o să-ţi mai placă la 30”. A avut dreptate! Cu Petre ne ştiam de mici. Eu locuiam pe strada Argentina, iar el, cu ceilalţi trei fraţi ai lui, pe Aleea Alexandru, la o aruncătură de băţ. Cu sora lui spanioloaică, Mireya, eram chiar prietenă. Pe Petre nu l-am mai revăzut însă 20 de ani. În timpul ăsta, a terminat Politehnica, a plecat cu bursă la Toulouse, a câştigat prin concurs un post de asistent la Ecole Polytechnique acolo şi şi-a luat doctoratul. L-am revăzut abia în 1974. Mama lui, Hortensia Roman, era redactor-şef la Radiodifuziune. Mă adora şi sunt convinsă că ceea ce-i povestea lui Petre despre mine a contat foarte mult. A întreţinut imaginea pe care, de altfel, o aveam, de femeie extrem de capabilă.
– A fost dragoste la prima vedere?
– A fost o foarte mare dragoste. Adevărata iubire a vieţii mele. Iubirea de la 30 de ani, pasională, dar şi matură şi profundă. Petre era încă foarte optimist, eu alunecasem un pic pe panta neîncrederii în căsnicie. Competitiv cum e, Petre a fost foarte impresionat de statura mea profesională, am fost pentru el ca un trofeu. Johnny Răducanu i-a spus într-o zi: „Am ştiut că eşti băiat deştept când ai convins-o pe Mioara Georgescu să te ia de bărbat” (râde). În primele două zile petrecute împreună, mi-a citit poezii şi m-a umplut de îmbrăţişări. Era de o tandreţe copleşitoare. Avea o energie incomensurabilă, partea lui din Pirinei, cum îmi plăcea mie să zic, care, dacă se aşeza pe tine, te termina, nu mai puteai respira. După trei zile, m-a cerut de nevastă. M-a şi speriat! Nu ştiu cât de îndrăgostit de mine a fost la început. Dar ştiu că în anii care au urmat, s-a îndrăgostit de mine cu adevărat. Biologia spune că îndrăgostirea durează maximum trei ani. Noi însă am avut norocul să ne potrivim extraordinar. Rar se întâmplă, într-un cuplu, ca oamenii să privească viaţa la fel. Aveam gusturi comune, ne plăceau aceleaşi filme, aceleaşi cărţi, aveam chiar şi o atitudine critică similară.
– Care erau reperele familiei Roman înainte de revoluţie?
Cu mama, sora şi fratele ei
La 23 de ani
– Trăiam, ca orice familie de intelectuali, o viaţă un pic paralelă, în care sprijinul şi echilibrul fundamental veneau din profesie, pe care ne-o făceam cu bucurie şi plăcere. Nu eram mondeni, nu ne plăcea să ieşim. Ţineam la viaţa de familie amândoi. Ne mutaserăm într-un apartament pe Ana Ipătescu nr 9, pe care l-am aranjat împreună. Acolo am petrecut cele mai frumoase sărbători de iarnă, cu fetele, cu bunicii, cu sarmale, prăjituri şi brad. Ţineam mult la tradiţie şi încercam să ne ţinem rangul chiar şi în cumpliţii ani ’80, când nu se mai găsea aproape nimic. Din 1975, eu n-am mai avut drept de semnătură la radio şi nici viză de ieşire, fiindcă mă măritasem cu Petre Roman, fiul lui Valter Roman, care nu era în graţiile regimului. Am fost dată afară din radio, aşa că am dat concurs şi am devenit profesoară de limbă şi civilizaţie arabă, la Universitatea din Bucureşti. Să nu se înţeleagă greşit. Nu o duceam rău, dar trăiam şi noi aceleaşi neajunsuri ca toată lumea. În 1989, ca să mergem la mare toţi patru şi să nu fim nevoiţi să dormim la cort, am vândut radiocasetofonul.
– Anul acela le-a adus românilor şi eliberarea de sub dictatura lui Ceauşescu. Cum aţi trăit zilele revoluţiei?
– Cu televizorul pornit, între bucătărie, unde începusem să fierb sarmalele de Crăciun, şi culoarul dinspre baie, unde m-am ascuns cu Oana când a început să se tragă. Catinca era mare, dormea la prietenul ei. Oana avea doar 13 ani. I-am pus o pernă sub cap şi am început să-i povestesc cum o să vindem maşina şi o să plecăm în Guadelupa, la prietenii noştri, Gérard şi Manot. Era visul meu şi al lui Petre. Răbdaserăm atâta frig în anii ’80, încât visam o ţară caldă, unde eu să predau ceva unor copii, iar el să mai construiască câte-un baraj. Pe Petre nu l-am văzut o săptămână. A plecat de acasă în 21 decembrie, când au început primele mişcări. Şi nu s-a mai întors decât în 27 decembrie. Când m-a strigat Oana să vin, că e tata la televizor, m-am luat cu mâinile de cap şi am început să urlu: „Nu se poate să mi se întâmple aşa ceva!”. Am ştiut, din clipa aia, că viaţa noastră se va schimba ireversibil.
– Se crede că revoluţia a fost pregătită din timp şi că Petre Roman era o figură cheie.
– Românii suferă de scenarită. Există filmele revoluţiei. Cine vrea, le poate urmări cu atenţie. A fost chestie de destin că în balconul acela s-a nimerit şi el. Nu era nimic aranjat. S-a întâmplat ca Petre să rostească primul apel spre mulţime, fiindcă era profesor şi avea darul vorbirii. Nu doar că nu ştiam nimic, dar n-am fost pregătiţi şi nici nu mi-am dorit vreo clipă tot ce a urmat. Am ştiut instinctiv că nu va fi bine. Pentru că noi nu aveam nici un fel de conexiuni, nu aveam spate. Nu eram naivă, ştiam din experienţa mea de jurnalist că dictatorii nu dispar niciodată. Chiar şi atunci când mor, rămâne în urma lor, ca o umbră, un întreg sistem de care scapi cu greu. Petre a făcut istorie, acum nu se ştie, dar peste zece ani se va şti. Numai că istoria se plăteşte cu sacrificii individuale. Se şi spune că revoluţia îşi mănâncă fiii.
– V-aţi trezit, aproape peste noapte, soţie de prim-ministru. Cum v-aţi simţit în postura asta?
În dialog radiofonic cu Ministrul de Externe al Egiptului
– Am avut un protocol umanitar care mă făcea să muncesc şi câte 16 ore pe zi, ca să ordonez problemele orfelinatelor, ale ajutoarelor care începeau să vină, ale adopţiilor şi ale persoanelor cu handicap. Pe lângă toate astea, mai trebuia să mă ocup şi de primirile oficiale, pentru care nu mă pregătise nimeni. Am pus cap la cap cei şapte ani de-acasă, bunul simţ al bunicii mele, care era învăţătoare, câte ceva din diplomaţia mamei, nişte informaţie căpătată în ani în meseria de jurnalist de externe. Şi uite aşa m-am descurcat.
– Unii afirmă că aţi fost tot timpul în spatele politicii pe care a făcut-o Petre Roman. Că guvernaţi din umbră. Este adevărat?
– Nu e adevărat. Eram atât de conştientă că trăim nişte momente istorice, încât mi-era şi frică să intervin. Sigur că îi mai spuneam, cu ochiul meu de jurnalist, din analiza pe care o făceam presei, cum se văd lucrurile. Dar sfaturile pe care i le dădeam ţineau de statutul meu de soţie şi de profesia mea. Nu făceam politică, ci mă străduiam să-i creez iluzia unei vieţi normale, ca să rămână cu picioarele pe pământ. Pentru că el nu era doar prim-ministru, ci eroul unei revoluţii. Asta însemna să mă asigur că doarme, că are o mâncare bună când vine acasă, să fac un împrumut la C.A.R. ca să-i iau haine, fiindcă n-are cu ce să iasă în lume. Îmi amintesc de un telefon al mamei, după ce l-a văzut la televizor, în ianuarie ’90, alături de mari figuri ale politicii internaţionale, când reuşise prin prestaţie personală să obţină să fim invitaţi ca ţară în Consiliul Europei. Mi-a zis: „Dragă, Petre al tău are l’esprit d’excellence”. „Adică ce vrei să spui, mamă?” „E foarte greu să stai la Crillon cu un pulovăraş de 20 de dolari şi să te simţi a l’aise (în largul tău)” (râde). De intervenit, am intervenit doar de două ori. Prima dată în 1990, când s-a înscris independent pe listele FSN, i-am spus „Ai grijă, Petre, azi contează mai mult ce se vede decât ce se face”. Nu m-a crezut. Şi în 1998, când simţeam că-l vor elimina din politică. I-am spus: „Acum, Petre, contează numai ce se vede!”.
– V-au schimbat anii nebuni ai tranziţiei?
La 38 de ani, la Cordoba
– Total! Am pierdut orice urmă de stabilitate. După 22 decembrie, am trăit viaţa cu minutul, apoi cu ora, apoi cu ziua. Imediat după revoluţie, am fost forţată să-mi părăsesc casa, de care eram foarte ataşată, abia o terminasem de renovat. Am fost mutată de către soldaţi în patru ore altundeva, pe motiv că obiectivul nu poate fi protejat aşa cum trebuie. A fost traumatizant. Luni în şir, sperând că Petre nu va rămâne în politică, am aşteptat, cu pachetele nedesfăcute, să ne întoarcem acasă. Nu ne-am mai întors niciodată. Intrarea lui Petre în politică a mai însemnat şi pierderea definitivă a libertăţii personale. Eu, structural, sunt o femeie foarte liberă. Am oroare de formalisme. Petre e şi el un rebel. Dintr-o dată, am ajuns slugile opiniei publice. Am pierdut orice fel de intimitate. Petre nu s-a gândit niciodată că libertatea pentru care a luptat va deveni pentru noi o colivie. Pentru mine, personal, a mai însemnat şi pierderea oricărei şanse de a-mi mai face meseria profesionist, de a mai fi eu însămi. Dar cel mai rău e că totul s-a repercutat asupra familiei. Am trecut cu toţii printr-un şoc emoţional enorm.
– Aţi pierdut echilibrul?
– Am devenit toţi patru ţinta vie a tuturor. Pe mine m-au scuipat, în ’90, pe culoarul facultăţii, nişte colegi de breaslă, mari profesori. Am avut proces, fiindcă am fost acuzată că fac afaceri cu ţigări cu arabii. Când, în 1990, Catinca a plecat cu bursă la Institutul de Modă de la Paris, s-a scris că de aia nu au studenţii burse, că pleacă fata premierului. Acolo a fost urmărită de un român care mă suna constant, îmi spunea unde e, ce face, şi că o va împuşca. Am reuşit să o aducem înapoi acasă, cu sprijinul serviciilor secrete franceze, fiindcă românii nu ne-au ajutat cu nimic. Despre Oana, ce să mai spun? O înjurau şi o scuipau la şcoală şi pe stradă, o făceau unii liberală, alţii comunistă. Fără să vrea, a căpătat atunci o anduranţă extraordinară, dar şi traume de care nu va scăpa niciodată. Era exact anul când trebuia să dea examen de treaptă, dar ea stătea cu rucsacul făcut, în caz că trebuie să plecăm de acasă pe neaşteptate. La mineriadă, când au venit să ne ia paraşutiştii, a făcut o criză de isterie şi a ţipat că s-a săturat de toate momentele mele istorice. I-a fost cumplit de greu. Acum câţiva ani mi-a spus însă ceva ce m-a emoţionat: că unul din puţinele lucruri care mi-au reuşit a fost să fiu mamă.
– Dar soţie aţi mai putut fi în tot tumultul ăsta?
Îndrăgostită, după primele zile cu Petre (Fotografia e făcută chiar de Petre)
– Noi am fost un cuplu foarte bun. Toată nebunia asta ne-a apropiat foarte mult, aproape de simbioză. O vreme, necazurile ne-au sudat familia. Dar trop c’est trop, ce e prea mult e prea mult. Într-o zi, fisura a devenit crăpătură. Divorţul nostru, pronunţat în 2007, a fost un final aşteptat, l-am presimţit puţin câte puţin, din clipa aceea în care l-am văzut pe Petre la televizor.
– Eraţi geloasă pe Petre? E un bărbat cu mare farmec şi trecere la femei.
– Nu pot să fiu geloasă pe un milion de femei, e absurd. Nu pot fi geloasă pe 21% din electorat. Eram conştientă că îl votau mai ales femeile. Primea acasă vrafuri de scrisori de admiraţie.
– Şi totuşi, sfârşitul relaţiei dvs. a fost generat chiar de o altă femeie.
– Nu, relaţia noastră nu s-a stricat din cauza unei femei, ci din cauza tuturor presiunilor care s-au făcut asupra noastră. Noi n-am fost nici activişti, nici securişti, nici n-am furat. Iar Petre le-a stat tuturor ca un ghimpe în coaste. Din 1990, au încercat constant să-l scoată din politică. A fost trădat, pe rând, de toţi cei pe care îi sprijinise. În 2006, am avut un an foarte prost. Fetele au rămas fără slujbe, aveam proces, eram ameninţaţi că vom fi scoşi afară din casă. Campania lui Petre fusese sabotată. Eu ieşisem la pensie cu o indemnizaţie ridicolă. Nu aveam bani, nu mai aveam nimic al nostru. Am intrat într-o criză existenţială. Nu mai ştiam ce să ne facem, încotro s-o apucăm. Orizontul nostru de speranţă era cu minus. Pe fondul ăsta, bineînţeles că au apărut tensiuni. Şi, în momentul vulnerabil în care eram, unii, din exterior, au ajutat cu bună ştiinţă la prăbuşire, împingându-i în faţă o domnişoară. Tot ce ne mai rămăsese era familia. Trebuia distrusă şi asta.
– V-aţi ţinut mult timp departe de presă. Aţi decis să faceţi declaraţii abia după divorţ, de multe ori, în reviste şi emisiuni de can-can. Nu v-ar fi ajutat mai mult să păstraţi tăcerea?
– Nu. Pentru că am şi eu demnitatea mea. Începuseră să se spună despre mine tot felul de minuni şi am considerat că, în numele copiilor şi al nepoţilor mei, trebuie să ies să fac dreptate. Am ieşit şi în dorinţa de a-mi apăra fetele, de a le da un plus de credibilitate, fiindcă erau lovite foarte rău. Dar şi pentru că nu puteam să mă îngrop definitiv doar pentru că am divorţat. Nu mi-a fost uşor. Presa nu m-a primit bine. A fost nevoie de timp ca să schimb imaginea care exista despre mine.
– Cum e să rupi un mariaj la vârsta la care ai mai mult ca oricând nevoie de afecţiune şi sprijin?
În curtea casei, cu Petre, Oana şi Catinca (1995)
– Foarte, foarte greu. S-a spus despre mine şi că am vrut să mă sinucid. Nu e adevărat. Dar da, am fost într-o mare depresie. Am ştiut de mică preţul publicităţii. Şi am considerat-o aproape o umilinţă. Soarta a făcut, totuşi, să am parte de ea cum n-aş fi vrut niciodată. Oamenii ar trebui să înţeleagă că depresia e rezultatul unei vieţi publice pe care nu ţi-ai dorit să o ai. Suferinţa a adus cu ea şi liniştea. Ştiu, e greu de crezut, dar după ce trăieşti 20 de ani pe viaţă şi pe moarte, te bucuri că nu mai eşti în cărţi. Te bucuri că, în sfârşit, respiri şi ai mai puţine griji. Liniştea asta e bună şi pentru că te face să-ţi revezi viaţa cu alţi ochi. Am scris o carte despre tot ceea ce am trăit: „Partea mea de adevăr”. Sper să vadă curând lumina tiparului.
– Mai e loc de o nouă dragoste în viaţa dvs.?
– Nu, oricum nu mai era loc. Există flăcări care ard şi ard. Nu e vorba aici de vârstă sau energie. Sunt lucruri unice în viaţă, atât de frumoase, că nu pot fi înlocuite. Zilele trecute am dat peste o scrisoare pe care Petre mi-a scris-o în 1984, când eram la Paris, depistată cu cancer. Urma să mă operez, iar medicii îmi dădeau doar 20% şanse de supravieţuire. E o scrisoare absolut minunată. Citind-o, mi-a dat conştiinţa că am fost dăruită de sus cu o iubire cu adevărat extraordinară. Câţi dintre cititorii voştri pot spune, cu mâna pe inimă, că 15 ani din îndelungata lor viaţă au fost cu adevărat, dar cu adevărat, fericiţi?
Fotografii din arhiva Mioarei Roman
NOTĂ Ion Coja: Am fost coleg de catedră cu Mioara Roman, o vreme.
Și colegi de adunări generale PCR, la care stăteam de regulă alături, ca să
putem „bârfi”, politic mai ales. Nu am stiut a cui noră este, despre Petre Roman nu știam nimic.
O colegă perfectă. Mi-a părut rău de colegii care după 1990 i-au întors spatele. Mi-a părut rău opentru ei…
Sunt convins că Mioara Roman nu are nimic de-a face cu partea urîtă a prestației
politice a lui Petre Roman. Cu altă soție, e foarte probabil că Petre Roman ar fi făcut și mai mult
rău României. Cu plecăciune, doamnă Mioara!
|
|
|
|
|
[…] La Cluj, a cunoscut-o pe mama, fată de învăţător, dintr-o familie cu o situaţie bună, cu trăsură, şaretă, 2000 de oi şi gredină de două hectare. Mama l-a urmat peste tot, îl ajuta făcând pe secretara. Eu m-am născut în România, în 1940, când a început războiul, iar şcoala am făcut-o în Varşovia, în Egipt, la Lycée Français du Caire, şi apoi în România”, a povestit Mioara Roman într-un interviu acordat scriitorului Ion Coja. […]
[…] profesori şi diplomaţi”, după cum a declarat, în cadrul unui interviu pentru scriitorul Ion Coja, cu mulți ani în […]
[…] ”Nu mi-a plăcut niciodată să ies în faţă. Viaţa mea a fost viaţa unei persoane care venea dintr-o familie de clasă medie, cu aspiraţii mic-burgheze, cu bunici învăţători şi părinţi profesori şi diplomaţi. Tata, Ion Georgescu, a fost copil de ţăran, dar cu studii înalte. A fost elevul lui D.D. Roşca şi al lui Lucian Blaga. Apoi a plecat să studieze la Geneva, unde a fost elevul lui Jean Piaget. În 1942, şi-a dat doctoratul cu Al. Rosetti şi Mihai Ralea, iar în 1946 a plecat „secretar 1” la Varşovia. Mai târziu, tata a deschis ambasade la Cairo, Teheran, Bagdad şi Alger. La Cluj, a cunoscut-o pe mama, fată de învăţător, dintr-o familie cu o situaţie bună, cu trăsură, şaretă, 2000 de oi şi „gredină” de două hectare. Mama l-a urmat peste tot, îl ajuta făcând pe secretara. Eu m-am născut în România, în 1940, când a început războiul, iar şcoala am făcut-o în Varşovia, în Egipt, la Lycée Français du Caire, şi apoi în România”, a povestit Mioara Roman într-un interviu acordat scriitorului Ion Coja. […]
[…] ”Nu mi-a plăcut niciodată să ies în faţă. Viaţa mea a fost viaţa unei persoane care venea dintr-o familie de clasă medie, cu aspiraţii mic-burgheze, cu bunici învăţători şi părinţi profesori şi diplomaţi. Tata, Ion Georgescu, a fost copil de ţăran, dar cu studii înalte. A fost elevul lui D.D. Roşca şi al lui Lucian Blaga. Apoi a plecat să studieze la Geneva, unde a fost elevul lui Jean Piaget. În 1942, şi-a dat doctoratul cu Al. Rosetti şi Mihai Ralea, iar în 1946 a plecat „secretar 1” la Varşovia. Mai târziu, tata a deschis ambasade la Cairo, Teheran, Bagdad şi Alger. La Cluj, a cunoscut-o pe mama, fată de învăţător, dintr-o familie cu o situaţie bună, cu trăsură, şaretă, 2000 de oi şi „gredină” de două hectare. Mama l-a urmat peste tot, îl ajuta făcând pe secretara. Eu m-am născut în România, în 1940, când a început războiul, iar şcoala am făcut-o în Varşovia, în Egipt, la Lycée Français du Caire, şi apoi în România”, a povestit Mioara Roman într-un interviu acordat scriitorului Ion Coja. […]
Interviul respectiv nu a fost luat de mine. Eu doar l-am preluat și pus pe site. Mioara Roman mi-a fost colegă de catedră.
[…] ”Nu mi-a plăcut niciodată să ies în faţă. Viaţa mea a fost viaţa unei persoane care venea dintr-o familie de clasă medie, cu aspiraţii mic-burgheze, cu bunici învăţători şi părinţi profesori şi diplomaţi. Tata, Ion Georgescu, a fost copil de ţăran, dar cu studii înalte. A fost elevul lui D.D. Roşca şi al lui Lucian Blaga. Apoi a plecat să studieze la Geneva, unde a fost elevul lui Jean Piaget. În 1942, şi-a dat doctoratul cu Al. Rosetti şi Mihai Ralea, iar în 1946 a plecat „secretar 1” la Varşovia. Mai târziu, tata a deschis ambasade la Cairo, Teheran, Bagdad şi Alger. La Cluj, a cunoscut-o pe mama, fată de învăţător, dintr-o familie cu o situaţie bună, cu trăsură, şaretă, 2000 de oi şi „gredină” de două hectare. Mama l-a urmat peste tot, îl ajuta făcând pe secretara. Eu m-am născut în România, în 1940, când a început războiul, iar şcoala am făcut-o în Varşovia, în Egipt, la Lycée Français du Caire, şi apoi în România”, a povestit Mioara Roman într-un interviu acordat scriitorului Ion Coja. […]
Va rog frumos sa mentionati autorul interviului si sursa din care l-ati preluat, cu link. Altminteri, faceti dovada de incalcare a dreptului de autor și intram in alte discutii, care nu onoreaza pe nimeni.
Multumesc.
Daca P. Roman a fost un membru atat de important al asa-zisei conspiratii, cum de a fost atat de usor si rapid eliminat de pe scena politica de un…capitan de marina?!!!
Are dreptate dna M. Roman, referitor la fabuloasa predispozitie romaneasca pentru…scenarita.
a fost inlaturat dupa ce si tovarasia sa a participat la mineriada din 1990 ,cu sute de studenti morti din neamul nostru,sau cel putin n-a luat atitudine impotriva mineriadei!
sa fim seriosi,nu mai plangeti de mila acestui neulander petre roman!
In Romania in 1989 nu exista nici o opozitie contra lui Ceausescu!
legionarii erau izolati,ori prea batrani pentru a face ceva.
Taranistii,numai zece la numar ,erau prea batrani,adunati in jurul lui Coposu,ca sa faca ceva,si nu aveau nici un sprijin nicaieri pentru a lua puterea.
Liberalii erau INEXISTENTI,nici macar nu existau in Romania in 1989.Daca de taranisti sau legionari mai ne gandim,ca erau urmariti si izolati de Securitate, liberalii nici macar nu existau ca persoane in 1989.Radu capeanu a venit din Paris dupa 1989,adica DUPA RAZBOI MULTI VITEJI SE ARATA. Securitatea si IULIAN VLAD,trebuiau sa-l aresteze pe Ceausescu din timp,si sa nu se ajunga la varsare de sange,trebuia facuta o schimbare PASNICA.Existau atunci singurele variante: NICUSOR CEAUSESCU, ILIE VERDET,ION ILIESCU.Varianta ultima cu ion iliescu a fost cea mai PROASTA!
http://clujtv.wordpress.com/
Ceausescu mi-a infometat familia,parintii, si rudele,si neamul pentru a imbogati bancile americane alias FMI.
Ceausescu a fost prea naiv,si trebuia schimbat in 1989,insa DEPINDE CU CINE!
ILIE VERDET era o alternativa net SUPERIOARA decat toti KGB-istii lui ion iliescu brucan,militaru,petre roman si gastile lor!
Domnului sau doamnei care semneaza „Bela Breiner”,
La intrebarea dumneavoastra, va raspund: Da, in jurul lui Ceausescu se aflau multi tradatori care slujeau conspiratia, cu deosebire in Armata, dar nu numai. Conspiratorii au stiut tot timpul unde sa mearga si unde sa nu mearga. Cand a inceput sa se traga in jurul Pietei Palatului, conspiratorii din balcon nici macar nu s-au ferit si nici unul nu a parasit zona. Dar conspiratorii nu-si terminasera discursurile si i-a deranjat zgomotul focului automat. Ca urmare, unul dintre ei a strigat la microfon: „nu mai trage nimeni!” si tirul s-a oprit, pana la terminarea discursurilor, dupa care a fost reluat, cu mai mare intensitate. Poporul roman, neatent, a aspirat tot ce i s-a spus si a ajuns unde este astazi. Ceausescu n-a stiut sa pregateasca poporul impotriva diversiunii. Cenzura informationala indelungata impusa romanilor si lipsa unor libertati de comunicare i-a facut victimele primei conspiratii. Ei nu stiau ca iesirea lor in strada are doar simplul rol de a fi paravanul prin spatele caruia conspiratorii sa preia puterea, alungand pe oricine altcineva. In 21 decembrie 1989, dimineata, in sediul CC al PCR, angajatii isi sopteau la ureche: „maine vine Iliescu”! Domnule sau doamna „Bela Breiner”, daca sunteti interesat(a) de problematica aceasta, cititi lucrarea Corvin Lupu, De la revolta populara la lovitura de stat, Editura TechnoMedia, Sibiu, 2010. Nu interpretati aceasta recomandare ca pe o dorinta de publicitate. Nu este nevoie. S-au vandut deja doua editii.
domnilor care vorbiti de familia roman(Neulander),cum ca ar fi fost de ,,intelectuali rafinati,, doriti sa va adresez niste injuraturi cum nici 30 de generatii nu ati primit?
ce familie?!?!?
de NKVD-isti Kominternisti SOVIETICI,criminali de razboi probabil pe tancurile sovietice.
Domnule Coja vorbiti de imblanzirea scorpiei adica a lui petre roman neulander de catre MIOARA ROMAN.
Putin imi pasa de acest petre roman.
Daca doamna MIOARA era de caracter nu se marita cu un fiu de kominternist NKVD,stalinist notoroiu!
Doar un naiv poate crede ca ea romanca poate sa primeasca dragoste de la el,din alt neam.SI mai ales un neam fanatic,adaugand si comunismul din familia lui! si ce comunism! comunism sovietic tovarasi!
Moscova va aplauda! nu Moscova nationalista de azi,Moscova aia din anii 50.
RUSINE NATIONALA!
petre roman a ajuns premier,a ,,trait,, si el asa ca tot omul o MINERIADA cu vreo 100 de studenti morti,dar e COSHER!
el e VIRGIN ca asa zice Mioara roman! Ma lasi? nici o jena nu mai aveti si nici pic de rusine!
gunoaiele din cartierul Primaverii ne dau lectii,si ne invata democratie.
Pacat ca procesul Ceausescu a incetat in 25 decembrie.
Acolo,2,3 kominteristi KGB pe zi spanzurati in Piata Universitatii era excelent ca Romania sa ia calea anticomunismului.
Numaratoarea trebuia sa inceapa cu BIRLADEANU,BRUCAN.
Degeaba muierea asta spune ca petre roman a fost virgin,ca o crede doar MAMA OMIDA si dan diaconescu!
MI SE FACE GREATA !
muierea asta vorbeste ,,momente istorice,,
,,petre roman intamplator apare la TV,,
Pisamas,pe ROMANESTE pe toate gunoaiele din cartierul PRIMAVERII! pe toate,in ordine alfabetica!
Dna Mioara Roman face o grava confuzie bolsevico-istorica. Nu au fost trei dictaturi ; carlista, legionara si comunista. Ci carlista, antonesciana si bolsevica.
Cele 4(patru) luni cat au stat legionarii lui Horia Sima la guvernare in statul asa-zis legionar, a fost numai de fatada ca Antonescu sa-si consolideze puterea si sa-i demonizeze pe legionari pe care in ianuarie i-a si macelarit mai ceva ca regele Carol. Deci care dictatura legionara ? Dar asa le convine unora sa ne acuze de stat legionar ca sa ne acuze de holocaust.
Eu cand le spun ca legionarii nu o au cu politica(ca sa nu-i cadegorisesc altfel, de jena), se supara pe mine. Istoria insa a aratat-o.
DOAMNA MIOARA ZECI DE ANI ATI TRAIT IN PROSPERITATE SI NU NE-ATI SPUS SI NOUA CIT DE BINE VA ESTE.ACUM PLINGI CA NU AVEA PETRE PULOVER-RUSINE-MICUL COMINTERNIST RAMINE UN SPION FRANCEZ(A FOST PLATIT CU COMISIONUL DE LA AVIOANELE IMPORTATE LA CITEVA ZILE DUPA REVOLUTIE)SI UN KGB-IST (SAU GRU)-RUSINE-EL A INCEPUT DISTRUGEREA ROMANIEI(TOATA INDUSTRIA ,UN MORMAN DE FIARE VECHI) A DIVORTAT FIINDCA A POFTIT LA CARNITA MAI TINARA SI MOLDOVENEASCA-DIXIT
Am citit cu interes interviul. D-na Mioara Georgescu mi-a facut o impresie buna cand, in studentie, am citit lucrarea Dosarul problemei palestiniene, dovada a unei bune pregatiri diplomatice, istorice si de politologie. Domnul Stefan Caliga, cu textul domniei sale, m-a determinat sa scriu randurile de fata. Desigur, d-na Mioara Georgescu nu poate si nu doreste sa spuna ceea ce scriu eu acuma, dar nici nu trebuie sa idilizeze prezenta publica a dumneaei. „Noi nu am fost securisti”, afirma doamna Mioara Georgescu. Asta nu trebuia spus. Este elementar pentru toti cei care au un cat de cat acces la esential ca in diplomatie si in jurnalismul extern era obligatoriu sa fi ancorat puternic in munca informativa. Nu existau exceptii, cum nu sunt nici astazi! Pe timpul d-nei Mioara, toata activitatea informativa era controlata de Securitate. Dar asta nu este nici o rusine pentru dansa, pentru ca a muncit pentru tara dumneaei, pentru Romania. Mai grav este cu sotul dumneaei, dl. Petre Roman, care a slujit serviciile secrete franceze si sovietice si a conspirat (fara dubii) impotriva Romaniei, atat in decembrie 1989, cat si dupa aceea, cand s-a pus in slujba celor care urmareau cu perseverenta indeplinirea obiectivului de lichidare a economiei romanesti (de stat), a pietelor romanesti din intreaga lume si a bazei materiale a societatii romanesti. Toate acestea in folosul celor care au acaparat Romania, au ingenunchiat-o, au transformat-o in colonie, au saracit-o, au indatorat-o si acuma ii distrug si factorul OM. Dl. Petre Roman este unul dintre groparii Romaniei contemporane, nu Ceausescu, nu Dej si, la o scara mai mica, nu cei ca d-na Mioara Georgescu. Povestea cu Petre Roman „revolutionarul” este una dintre gogoritele pe care conspiratorii si pucistii din decembrie 1989 doresc sa o tina pana la moarte. Dumnealui nici nu a fost la baricada, in 21 decembrie, cum minte, in mod repetat. Am cercetat aceste lucruri. Supravietuitorii de la baricada nu-l cunosc si nu l-au vazut niciodata acolo. Doar dumnealui sustine ca ar fi fost. Conspiratorii nu au fost in locurile in care se murea, in timpul represiunii comandate de Ceausescu si executate cu sarg, cu multa energie si cu convingere de catre gen. Milea. Conspiratorii asteptau in diverse puncte nepericuloase semnalul de a merge la TV, la CC si la Ministerul Apararii, cele trei locuri dinainte stabilite. Petre Roman era unul dintre acesti conspiratori, pus pe lista conducatorilor Romaniei, in pozitia de prim-ministru, de catre Franta, tara desemnata de NATO, in mod special, sa dea Uniunii Sovietice concursul pentru realizarea operatiunii acoperite de realizare a loviturii de stat. A fost recrutat inca din timpul cat a studiat la Toulouse. In 22 decembrie 1989, la pranz, Petre Roman a mers la Ministerul Apararii si a intrat direct in cabinetul ministrului, unde i-a gasit pe gen. Stanculescu si pe gen. Ilie Ceausescu. In loc de salut, a inceput sa tipe la Stanculescu, intrebandu-l cu repros ce cauta Ilie Ceausescu in biroul ministrului. Ilie Ceausescu avea atunci functia de prim-adjunct al ministrului Apararii. Stanculescu s-a executat pe loc si, fara cracnire, a dispus unor militari sa-l incuie pe Ilie Ceausescu intr-un birou, de unde nu putea fugi. Asta ce se putea numi? Sa fim noi prostii doamnei Mioara si sa credem ca Petrica cel frumos nu avea nimic de a face cu puterea scoasa la lumina de cei care au dat lovitura de stat si au acaparat Romania? Dl. Stefan Caliga, pe care nu-l cunosc, sustine ca familia Roman parea a fi cazuta din greseala in societatea comunista. Nimic mai fals. Valter Roman (Ernst Neulander) a fost unul dintre cei mai zelosi judeo-bolsevici care au implementat sistemul sovietic in Romania. Un internationalist fara patrie, care, la comanda Kremlinului era cand sovietic, cand spaniol, cand francez, cand roman, era bun oriunde trebuia sovietizat si peste tot slujea doar sovietismul si evreismul international bolsevic, luptand impotriva a tot ce era national in statele pe unde a indeplinit misiuni. A fost unul dintre organizatorii politiei politice comuniste si a sistemului informativ in penitenciarele romanesti. A fost un zelos slujitor al aservicii Romaniei, in perioada ocupatiei militare sovietice. In timpul lui Ceausescu a fost trecut din linia I-a in linia a II-a pentru ca facea parte din numerosii activisti minoritari si agenti sovietici care luptau impotriva politicii nationaliste (in sensul bun) a Romaniei. Luptau si conspirau. La fel erau si altii, inclusiv Iliescu, Brucan, Magureanu, Apostol, Parvulescu, Barladeanu etc., ca sa nu-i mai numim si pe numerosii militari (grade mari) care visau la o reluare a dominatiei sovietice, care urma sa-i repuna pe ei „in scari”, in dauna nationalistilor romani, care urmau a fi debarcati, ceea ce s-a si intamplat dupa ce tradatorii si agentii serviciilor straine au ajuns la putere, in 22 decembrie 1989. Intre acestia, la loc de frunte, groparul Petre Roman. Ma opresc, pentru ca nu vreau sa ma indispun mai mult. Pentru dl. Coja, acelasi respect deosebit. De asemenea, respect pentru partea de bun simt al doamnei Mioara Georgescu, cu precizarea ca nu mai inghitim idile, iar poporului roman i s-au bagat atatea minciuni pe gat, incat incepe sa faca indigestie.
Ziceti :
Conspiratorii nu au fost in locurile in care se murea, in timpul represiunii comandate de Ceausescu si executate cu sarg, cu multa energie si cu convingere de catre gen. Milea
Dar de unde stiau conspiratorii unde daduse Ceausescu ordinul de represiune :
– Ceausescu si conspiratorii erau mana in mana ?
– Conspiratorii aveau unul sau mai multi tradatori pe langa Ceausescu care-i informa unde dadea Ceausescu ordine de represiune ?
– Sau poate represiunea era efectuata chiar de conspiratori ca sa ridice lumea contra lui Ceausescu ?
Nu ati explicat in comentariul Dvs. si ar fi fost ionteresant de precizat.
Daca P. Roman a fost un membru atat de important al asa-zisei conspiratii, cum de a fost atat de usor si rapid eliminat de pe scena politica de un…capitan de marina?!!!
Are dreptate dna M. Roman, referitor la fabuloasa predispozitie romaneasca pentru…scenarita. Desigur, unii o fac cu talent (cu scuzele de rigoare, Dle Prof. Universitar).
Răspunsuri mincinoase. Mioara Roman și împrumuturile la CAR pentru a-i completa garderoba formată dintr-un singur pulover…ca să nu mai vorbim de scenarite… Echipa criminală Iliescu- Roman și cu toți cei din jurul lor au distrus o țară vânzând-o ”intereselor străine”
Cum poți crede – așa ca simplu om – o asemenea telenovelă ?
Personal care i-am cunoscut pe amandoi direct multi ani cand impreuna am transformat FSN in PD, stiu multe si profunde adevaruri si neadevaruri…pe care nu mai doresc sa le mai destanui nimanui si niciodata…Doar daca ambii. imi vor cere-o in consens.. privind acea perioada. Aristide Buzuloiu
Nu inteleg de ce ne faci curiosi.
Plictisitor… Propagandă de cult al personalității pentru niște călăi masono-semiți ai poporului român. Îi anunț că și de muți munții din loc cu credința și intelighenția ta, oricâtă latină și mate ai ști, de nu o faci din și cu Dragoste, pentru Dragoste, ești zero barat. Hei, nu săriți la mine, ”telectualilor semito-masoni, nu eu spun asta, ci proorocii evrei sub duhul Domnului, în Biblia Creștină (I CORINTENI 13.1). Hai pa!
Pe Petre Roman l-am vazut pentru prima data la televizor si am stiut cine este (fiul lui Valter Roman!) doar atunci cand am fost informat de un coleg de clasa din liceu.
In schimb am fost coleg cu sora sa mai mica, Carmen, in liceu, celebrul Liceu „Dr.Petru Groza”. Colegi de clasa si chiar prieteni. Eu aveam fata de restul colegilor un atu destul de puternic: eram un bun si recunoscut „latinist” si unul dintre putinii care nu ieseau cu frica sa raspunda intrebarilor profesoarei Maria Chirila, o excelenta profesionista dar si „spaima” elevilor de la uman.
Revenind insa la relatia de stricta colegialitate cu fata cea mai mica a lui Valter Roman pot sa depun oricand marturie ca aceasta avea parte de acelasi tratatament cu restul elevilor din scoala. Era o eleva obisnuita si o excelenta camarada. Personal mie mi-a folosit aceasta relatie deoarece asa l-am cunoscut pe tatal ei, Valter Roman, un om care mi-a lasat o impresie deosebita. Realizam ca stau de vorba cu o personalitate care traise in prima linie in timpul Razboiului civil spaniol si care ulterior activase in cercurile inalte ale puterii comuniste de la Bucuresti. Impresia generala era ca erau oameni obisnuiti si foarte culti care stateau intr-o casa frumoasa (de fapt un complex de apartamente) de pe Sos. Kiseleff. Familia Roman era una a unor intelectuali rafinati care pareau a fi doar din intamplare legati de regimul comunist. Asa se face ca nu m-a mirat absolut deloc evolutia lui Petre Roman din primele zile ale lui 1990. Tot atunci am stiut ca prezenta in prima linie a lui Petre Roman alaturi de Ion Iliescu este una de scurta durata si viata mi-a dat repede dreptate. Nici nu se puteau altfel desfasura lucrurile din cauza prapastiei imense existente si vizibile intre intelectualul rafinat si elitist Petre Roman si activistul comunist Ion Iliescu. Interviul realizat cu Mioara Roman este unul de interes deoarece intregeste tabloul istoric al primei perioade postrevolutionare.
Si eu cred ca ai dreptate. Petre Roman a fost premier doar un an dar dezastrul romanesc se intinde de 23 de ani. Si i se pun toate in carca pentru niste vorbe sau actiuni pe care probabil primise ordin sa le spuna sau sa le faca. Si dupa ce l-au folosit s-au descotorosit de el.
Fiti siguri ca Petre Roman nu va fi incinerat precum Sergiu Nicolaescu. Va fi inmormantat crestineste. Cand va fi cazul.