Mă mir ca prostul…

18 decembrie 2021|Amestecate
Am primit pe E mail textul de mai jos, inclusiv niște poze pe care le las deoparte.

De ce au construit anticii piramide în întreaga lume?

„Să începem cu construirea piramidelor. Aceste monumente antice impresionante pot fi găsite peste tot în lume: de la piramide în trepte, la piramide circulare și clasice, aproape toate culturile antice au construit piramide care pun la îndoială modul în care istoricii clasici privesc vechile civilizații.

Egiptenii, chinezii, civilizațiile precolumbiene, incașii, mayașii, aztecii și numeroase alte civilizații antice (posibil chiar și din Antarctica și, mai aproape de România, în Bosnia-Herțegovina zilelor noastre) au ridicat piramide care rezistă și acum. Până acum, nimeni n-a reușit să înțeleagă scopul real al acestor construcții. Au fost ele într-adevăr concepute pentru a servi drept morminte? Sau poate erau folosite ca depozite, monumente în onoarea zeilor? Sau – așa cum tot mai mulți încep să creadă – este, oare, posibil ca piramidele să fi fost construite pentru a capta energiile naturale ale planetei și ale universului?

Misterul piramidelor se adâncește atunci când ne dăm seama că unele dintre ele, precum cele de pe Platoul Gizeh, sunt aliniate astronomic. Adevărul este că, deși am încercat din răsputeri să pricepem principiil fundamentale ale piramidelor construite de antici, încă nu avem nici cea mai vagă idee despre cum au fost capabile aceste civilizații să construiască ceva atât de grandios și, mai ales, de ce.

„Precum în Cer, așa și pe Pământ”. Aliniamente celeste oglindite în structuri terestre

Ceea ce ne intrigă și mai mult este faptul că majoritatea construcțiilor de acest gen au o componentă astronomică. Dacă ne uităm la piramidele de pe Platoul Gizeh, la cele de la Teotihuacan sau chiar și la piramidele din China, vom vedea că toate par a fi aliniate cu anumite constelații. Piramidele din Egipt au o legătură strânsă cu constelația Orion, care pare să fi fost foarte importantă nu doar pentru egipteni, dar și pentru azteci și predecesorii lor, chinezi și alte civilizații din lumea întreagă. Cum au fost acești oameni, considerați primitivi, capabili să poziționeze monumente cu o asemenea precizie? Acesta rămâne una dintre cele mai mari enigme ale istoriei.”

*

Urmăresc de câte ori am ocazia documentarele despre piramidele din Egipt, sunt fascinat de neputința mea de a înțelege ce a fost în capul celor care le-au construit! Construcții pe drept cuvînt numite faraonice. Marii specialiști încearcă azi să înțeleagă cum au reușit egiptenii să le construiască, mai ales că-s mai multe, iar dificultățile de care s-au lovit constructorii nu i-au demobilizat, dimpotrivă, parcă i-ar fi ambiționat, ceea ce face și mai ciudată împrejurarea că nu ne este clar scopul urmărit de egipteni. Că ar fi sediul unui mormânt, al unei camere mortuare, nu este răspunsul căutat, căci nu se confirmă de multe ori! Iar chiar dacă am conveni că acesta a fost scopul, să găzduiască un cadavru, un „stârv”, te izbește disproporția dintre scopul urmărit și cheltuiala imensă pe care a ocazionat-o. Risc să mă fac de rîsul curcilor și zic: această disproporție poate fi catalogată drept prostie, la o evaluare probabil superficială! Dar a cui prostie? Cei care au construit aceste piramide au dat dovadă de o inteligență teribilă în organizarea „de șantier” care a făcut posibilă ridicarea piramidelor! Cei capabili de această performanță inginerească fără egal ce au știut despre menirea efortului lor chiar supra-omenesc?! Și cum de noi nu putem reconstitui scopul, răspunsul la întrebarea atât de firească de ce?! În ce scop?

Nota bene: fac acest comentariu cu privire numai la piramidele egiptene. Al căror număr mă lasă mut. Ridicate în pustiu, nu reușesc să le aflu rostul. Nu numai eu, dar nici cei care le-au studiat o viață!

Cât privește alinierea acestor piramide la nu știu ce constelații de pe bolta cerească, această ipoteză dovedește sigur altă prostie, a celor de azi! Păi oricum ar fi fost poziționate aceste piramide se putea găsi pentru fiecare alinierea la vreo constelație din mulțimea de constelații care ne împodobesc spectacolul nopților senine.

…În ultima vreme am urmărit niște filme și despre marele zid chinezesc, a cărui lungime, de mii de kilometri, este cu neputină de măsurat. De data aceasta se cunoaște bine scopul urmărit prin construirea acestui zid: să apere China de atacurile războinicilor mongoli! Nu știu cât a reușit mărețul zid să stăvilească pătrunderea mongolilor în viața și istoria chinezilor, dar cu puțin efort m-aș putea informa, așa că iau de bună intenția și calculele împăraților chinezi care au crezut în eficiența zidului. Are rezonul său ridicarea unui zid ca acela!
Urmărind ultimul documentar pe această temă, în care autorii s-au folosit de dronele cele mai sofisticate pentru a filma porțiuni întinse ale zidului inaccesibile altminteri ochiului și piciorului, am rămas uimit de un alt aspect: pe lungi porțiuni zidul a fost ridicat pe creasta unor munți accidentați, prăpăstioși, unde e de mirare că s-a putut organiza o activitate de edificare atât de laborioasă! Iar la mirarea noastră, de azi – cum de au reușit chinezii să constriască mărețul zid pe un teren atât de accidentat?, eu mai adaug o mirare: era vreun pericol ca peste acei munți să treacă hoardele mongole?
Nu pot să-mi imaginez că vreun strateg chinez, oricare, nu ar fi apreciat că acei munți erau deja o stavilă naturală inexpugnabilă pentru orice armată, de infanteriști sau de călăreți, cu atât mai mult dacă aceștia ar fi avut cu ei și ceva tunuri, adică artilerie, cu care să ajungă sub marele zid și să-l bombardeze! Ar fi rezistat zidul oricărui asediu, așa de bine a fost construit, dar nu văd cum ar fi ajuns mongolii sau alți inamici în proximitatea zidului cu un armament greu de asediu, fără niște drumuri de acces, inexistente și imposibil de construit ad hoc.
Din filmările prezentate se vede bine că pe lungi distanțe zidul fusese ridicat pe un teren extrem de accidentat pe unde era imposibil să se producă un atac masiv, cu puhoaie de combatanți! Numai niște alpiniști exersați puteau ajunge la temelia zidului, într-un efort imposibil de imaginat la scara unei armate cotropitoare.
Și iarăși mă întreb, ce a fost în mintea strategilor chinezi când au imaginat și aprobat ridicarea zidului pe crestele munților?! Pe cine a împiedicat zidul să intre pe teritoriul imperiului celest?! Pe cine nu ar fi împiedicat munții să treacă hotarul dacă nu se construiau întinse porțiuni din zid?!
Îmi vine în minte din nou cuvîntul prostie, dar îl resping cu indignare, deși nu-i găsesc înlocuitor! Poate mă ajută vreun cititor de pe acest site. Deseori am avut ocazia să stârnesc comentariile unor cititori mai bine informați, mai isteți decât subsemnatul. Aștept deci comentariul lămuritor.
Până atunci îmi trece prin freză și altă întrebare: să fi fost atât de mare frica de mongoli?! Frica paralizează recursul la rațiune în viața de zi cu zi! Dar construcția marelui zid a durat zeci de ani! A fost timp berechet să se producă ceea ce se numește dumirire! Din comentarile ghizilor chinezi se pare că dumirirea nu s-a produs nici până azi! Nici o îndoială asupra oportunității ridicării acelui faimos zid! Chiar le-a folosit la ceva chinezilor?!

O ultimă precizare: limba română are multe vorbe înțelepte. Dar una dintre aceste vorbe sigur este greșită! Mă refer la vorba din titlul acestor rânduri: te miri ca prostul!… Din câți proști am întâlnit la viața mea, nici unul nu se mira de ce vedea în jur! Mirarea nu este o atitudine a prostănacului, ci a omului care încearcă să înțeleagă! Cazul meu! Și al celor care și-au dedicat viața ca să afle secretul piramidelor. E drept, acești mari arheologi urmăreau și alte scopuri, mai tangibile, mai …lucrative! N-o făceau pe gratis.

Ion Coja