Cititor de serviciu: Un istoric la modă
27 ianuarie 2013, 13:17

Sunt la modă cărţile unui istoric, Lucian Boia, care de mai mulţi ani se ocupă de demitologizarea istoriei României.Acţiunea sa pare necesară, dar, în realitate nu are obiect. Forme de mitologizare a istoriei găsim doar în discursurile unor primari, la diverse aniversări, şi în discuţiile dintre pasageriicare călătoresc în acelaşi compartiment de tren.
Cu asemenea utilizatori ai limbii de lemn postcomuniste şi cu asemenea naivi, care taie frunză la câini ca să le treacă timpul mai repede, polemizează Lucian Boia? Aceştia sunt adversarii săi de idei? Nu cunosc niciun caz de istoric serios care să idealizeze istoria României. Toţi se remarcă prin spirit ştiinţific şi printr-o înţelegere realistă a trecutului. Chiar şi oameni ca mine, care nu sunt istorici, dar au o anumită experienţă a muncii intelectuale, nu fac greşeala să creadă că presupusa civilizaţie dacică era superioară celei romane sau că Ştefan cel Mare era un sfânt.
Şi atunci ? De ce investeşte Lucian Boia atât de multă energie în combaterea unor presupuse reprezentări teatral-eroice ale istoriei României? Vrea să cureţe istoria de reziduurile propagandei comuniste? Dar asta s-a făcut repede, imediat după 1989. Şi apoi, chiar înainte de 1989, nimeni – în afară de oamenii lipsiţi de orice pregătire − nu lua în serios versiunea oficială referitoare la diferite evenimente din trecutul ţării.
Acţiunea lui Lucian Boia este cu atât mai greu de înţeles cu cât merge dincolo de scopul declarat. După ce demitologizează, istoricul minimalizează şi defăimează. Şi aceasta într-un stil monoton-obiectiv, lipsit de strălucire, tocmai pentru a da impresia de ştiinţă. Expresia „a sări peste cal” este foarte potrivită în cazul lui. Putem să ni-l imaginăm pe călăreţul care, vrând să încalece calul, îşi ia un avânt prea mare şi sare peste el. Scena ne face să râdem, este de un comic irezistibil, dar dacă avem de a face nu cu un călăreţ, ci cu istoric influent, cu cărţi publicate la edituri de mare prestigiu, care sare dincolo de adevărul istoric, nu prea ne mai vine să ne amuzăm.
Nu se poate şti cu precizie de ce s-a angajat Lucian Boia în această acţiune efervescent-distructivă. În ceea ce mă priveşte, cred că este vorba de dorinţa adolescentină (simţită la aproape 70 de ani) de a atrage atenţia asupra sa. Este greu să mai descoperi azi, ca Schliemann, vestigiile legendarei cetăţi Troia. Mult mai la îndemână – dacă nu ai reţineri de ordin moral sau sentimental – este să minimalizezi ceea ce merită respectat.
Mii de intelectuali frustraţi, de la Sabin Gherman care a exclamat cu ani în urmă „M-am săturat de România” şi până la Mircea Badea, care îşi numeşte ţara, în bătaie de joc, „Românica”, formează publicul relativ numeros care jubilează la apariţia cărţilor lui Lucian Boia.
Cea mai recentă dintre ele − şi cea mai tendenţioasă – are un titlu care ar putea fi folosit ca material didactic la o lecţie despre discriminare: De ce este România altfel? Autorul ţine să explice, într-un prolog, că nu este vorba de un „altfel” inocent, care poate fi aplicat oricărei ţări, ci de un altfel de „altfel”:
„Ţările şi naţiunile sunt diferite. România intră şi ea, fireşte, în acest joc al asemănărilor şi deosebirilor. Nu cumva este totuşi şi mai diferită? Cu alte cuvinte, nu se situează oare mai «excentric», sub tot felul de aspecte, în raport cu ceea ce ar fi o medie sau o relativă normalitate europeană?”
Urmează o trecere în revistă a dovezilor că românii sunt mai prejos decât alţii. Cu alte cuvinte că sunt „altfel” în sensul peiorativ al cuvântului.
Autorul denunţă, întâi, „întârzierea” în care ne aflăm în comparaţie cu celelalte ţări europene. El aminteşte, printre altele, că în Occident s-a înfiinţat universităţi cu cinci sute de ani înaintea celor din România. Întârzierea poate conta însă în descrierea, nu în evaluarea culturii unui popor. Mai mult decât atât, întârzierea poate fi chiar, în unele privinţe, avantajoasă, dând posibilitatea de a evita greşelile altora, de a renunţa la ceea ce s-ar putea numi o birocraţie a culturii şi de a lua totul de la zero, cu entuziasmul specific începutului. E frumos să întreţii o casă veche, dar şi mai frumos să te muţi într-o casă nouă, neaducând cu tine lucruri uzate şi nefolositoare. Civilizaţia americană este cel mai bun exemplu în această privinţă.
Altă remarcă este aceea că aproape tot ce s-a făcut bun în România se datorează unor străini; istoricul enumeră edificii, monumente, instituţii de învăţământ, bănci, spitale etc. şi indică numele alogenilor care le-au creat. Această evidenţă strictă a naţionalităţii fiecărei personalităţi este uşor înfricoşătoare. Şi este şi nerelevantă, întrucât tot ce s-a realizat în România, indiferent de către cine, este la urma urmelor românesc, pentru că a satisfăcut o exigenţă naţională şi s-a integrat într-o atmosferă a locului.
În cartea sa, care este mai mult un rechizitoriu decât un studiu, Lucian Boia incriminează multe alte defecte ale românilor, printre care apatia, lipsa lor de reacţie chiar şi la ceea ce nu le convine. Ar trebui spus însă că peste tot în lume marea majoritate a populaţiei rămâne inertă când se petrece ceva revoltător. Aşa au rămas francezii în timpul ocupaţiei germane, ruşii în timpul regimului comunist etc. Mare dreptate avea Adrian Cioroianu când spunea – exasperat şi el de negativismul multor intelectuali − că „românii nu sunt cel mai rău popor din lume”.
Eu cred chiar că resemnarea românilor, lipsa lor de reacţie la diverse pierderi este şi o expresie indirectă a vitalităţii lor. Un popor fără vlagă nu cedează nimic, nu face nicio concesie şi nu tace atunci când i se ia ceva. Dar un popor cu multă viaţă în el, talentat şi capabil, cum este în mod evident poporul român acceptă nepăsător să piardă. De ce? Pentru că are de unde.
Nu vreau să mai întârzii prea mult asupra acestei cărţi, care este nu numai falsă, ci şi antipatică, prin tacticoasa mulţumire de sine cu care autorul descrie dezastrul (inventat de el). Dar nu pot să trec sub tăcere opacitatea de care dă el dovadă când încearcă să redimensioneze importanţa operei lui Eminescu:
„Fapt e că şi Eminescu este un «occidentalizat» având drept sursă de căpetenie poezia şi filosofia germană. Originalitatea lui europeană, ca poet romantic, este relativă şi discutabilă. Eminescu i-a cucerit pe români prin uluitoarea muzicalitate a poeziilor sale. În traducere, această misterioasă calitate se pierde şi nu este de mirare că Eminescu, ca «produs de export», este aproape inexistent. Nici el nu a spart cadrele şi nu are cum să fie receptat printre cei mai reprezentativi poeţi ai lumii.”
Numai unii profesori de română mediocri mai susţin că valoarea poeziei lui Eminescu constă în muzicalitatea ei. Marele nostru poet a inventat o nouă situare a omului în lume, o nouă sensibilitate, care n-au decât o legătură vagă şi nesemnificativă cu romantismul german. Preia mecanic idei din manualele şcolare cine afirmă că Eminescu foloseşte drept sursă principală poezia şi filosofia germană. Gândirea sa valorifică multe alte surse (de la cultura latină şi până la aceea indiană), ca şi creaţia populară românească („poveşti şi doine, ghicitori, eresuri”) pe care o cunoştea ceva mai bine decât Lucian Boia.
Dacă tot trăim într-o vreme tolerantă, când oricine poate exclama, fără nicio reţinere, în spaţiul public, „M-am săturat de România!”, vreau să exclam şi eu, Alex. Ştefănescu, în faţa cititorilor mei. „M-am săturat de cei care s-au săturat de România!”.
Sa fie adevarat, ma intreb eu, unu’, ca :Institutul Cultural Român i-a dat autorului Mircea Cărtărescu, din bani publici un sejur la Paris. Mircica nu apare pe lista frustratilor, mii, a lui Alex. de Stefanesti.
Sa fie o greseala de tipar? Un lapsus istoric?
Uite ce zice A. Steffy:
„Mii de intelectuali frustraţi, de la Sabin Gherman care a exclamat cu ani în urmă „M-am săturat de România” şi până la Mircea Badea, care îşi numeşte ţara, în bătaie de joc, „Românica”, formează publicul relativ numeros care jubilează la apariţia cărţilor lui Lucian Boia.”
Zau, coane? Pai, pa carcarescu l-ai o-mis? Oh, miss, how the fuck is it possible? Asa un intelectual ne-frustrat?
Mii de intelectuali? Dar ce va ocupati de prostii, ba, intelectualilor?! Alta treaba n-aveti? Job? Afaceri….ceva? Ia uitati-va la nea Alexul: da-i si lupta si lupta si da-i lu Boiaua de Luciana! Bravos! Asa zic si eu activism!
De exemplu:
Un autor mult admirat si defulat si re-re-fu… lat de Alexul Stefanestilor din istoria lui mai deconstructiva decit Derrida si Boia la un loc, Mircea cartarescu, din Alex, istoric si litteraire: “Îmi bag pu… în regina Angliei” (pag. 241).
-“Mă fu… în ea de Casa Albă?” (pag. 241).
– “CIA ce căcat e” (pag. 242).
– “Îi placea să-şi pună degetul pe fund şi să-l miroase apoi” (pag. 84).
– “Uite cum e cu ţara: cică limbricul iese cu fi-su dintr-un cur plin de căcat, ca să-i arate cum e afară (…). Limbricu-ăla mic se gîndeşte ce se gîndeşte şi dup-aia zice: “Păi, tăticule, dac-aici e atît de frumos, de ce trebuie să trăim noi în gaura aia păroasă?, în duhoarea aia de căcat, în bezna aia groaznică?” Da’ taica-su-i zise răstit: “Fiule, să nu mai vorbeşti aşa! Aia-i Patria!”” (pag. 58).
– “Îi plăcea să-şi pună degetul pe fund şi să-l miroase apoi” (pag. 84).
– “Dragule… dă-mi-o… te rog, te implor, dă-mi-o şi-n popou…aaaaah! aaaaah!” (pag. 185).
– “Căci sfînt era să lingi cu devoţiune scrotul iubitului tău” (pag. 339).
– “La rîndul ei, femeia primea-n gura caldă, rujată, tumefiată de dorinţă, capul umed al penisului, pe care-l sugea amintindu-şi sfircul matern, din care supsese odată certitudine şi ocrotire” (pag. 339).
– “Vrei să ne fu..em în cur? Mi-am amintit, fulgerător, din bancuri şi din pălăvrageala copiilor. Homosexualii. Poponarii. Curiştii (…). Unii oameni nu şi-o băgau în gaura femeilor, ci în fundul altor bărbaţi. Erau cei mai răi dintre toţi, căci oamenii mari făceau prostii cu nevestele lor ca să aibă copii, dar poponarii şi-o băgau acolo, în caca, pe unde trăgeai pîrţuri, de unde-ţi ieşeau, cîteodată, cînd te mîncă, viermişorii” (pag. 381).
– “Fesele barbatului izbeau acum ritmic, neiertator. Ouale, vizibile prin punga lor de piele, loveau anusul si fesele femeii, care-ncepu sa scoata strigate aspre si indemnuri obscene, spuse brutal” (pag. 341).
– “Am avut milioane de tirfe, in masa lor colcaitoare de tite, cururi si vulve” (pag. 519).
“Am exersat sodomia” (pag. 519).
Astea-s din romanul „Orbitor. Aripa dreaptă”, publicat de Editura Humanitas, condusă de Gabriel Liiceanu, de Mircica Ca-r-ta-r-…escu!
Iata un citat mai lung despre acelasi poet, considerat, foarte pro-ba-bil -(„How do you spell William Shakespeare?”, de Frank Kermode) – eliberat si eliberator limbistic de catre Autorul de Geniu si Istorie, de aceeasi teapa ca si Boiaua Lucianista, Lucian Boia, pe care Geniul carpatin Alex. Ssssst-e-fa-n-esc u! il ataca virstos si le da la cap admiratorilor cu miile de frustrati, nu ca el….:
„Premiat, tradus şi plimbat pe banii statului
Pentru simplul fapt că a fost în ultimii opt ani editorialistul de casă al lui Traian Băsescu, pe care-l considera „un preşedinte pentru alte coordonate istorice”, Cărtărescu a avut un statut privilegiat, fiind tradus pe banii statului, într-un program naţional al ICR, în mai multe limbi, fiindu-i plătiţi şi banii cu care-şi promova romanele sale pornografice.
Apariţia acestor traduceri a fost finanţată de ICR, instituţie aflată sub patronajul Preşedinţiei României, cu un buget de peste 12 milioane de euro, finanţare care cuprinde dreptul de traducător, dreptul de autor, plata tirajului şi a acţiunilor de promovare! Un bun subiect pentru Garda Financiară.
Despre felul în care se lansează în străinătate volumele lui Cărtărescu, recomandăm lectura unui articol publicat de scriitorul Eugen Mihăescu, membru de onoare al Academiei Române, în „Napoca News” din 26 octombrie 2006: „În afara fondurilor risipite pentru traducerea volumului «L’aile tatouée» (în româneşte «Orbitor-Aripa dreaptă»), Institutul Cultural Român i-a oferit autorului Mircea Cărtărescu, din bani publici, şi un sejur la Paris. L-am zărit, pe 7 octombrie, în librăria «L’écume des pages», învîrtindu-se printre standurile de cărţi, cu un pahar de carton în mînă, strivit de notorietatea cîştigată pe banii Statului Român. Aştepta «asaltul» admiratorilor invitaţi să-i solicite autograful pe volumul mirosind încă a cerneală. N-a fost să fie! N-avea cum să fie, cu toţi banii cheltuiţi de România!”.
Dar iată ce spune chiar Cărtărescu despre o altă lansare, opinie consemnată într-o ştire Mediafax din 28 august 2007: „Traducerea în limba germană a volumului «Orbitor. Aripa stângă» va fi promovată ulterior de Mircea Cărtărescu în cadrul unui turneu în Austria şi Germania. «Voi face de fapt un lung turneu de promovare în toata luna octombrie, la Viena, Graz, Stuttgart, Berlin, Basel, Frankfurt», a declarat pentru MEDIAFAX Mircea Cărtărescu”.
De ce nu a luat Premiul Nobel?
Dar, dacă a spus cineva răspicat cine este, de fapt, Mircea Cărtărescu, aceasta este Herta Müller, laureata Premiului Nobel pentru Literatură, care, auzind că autorul romanului „Orbitor” nu asculta în vremea dictaturii nici măcar radio „Europa liberă” şi că nu ştia că scriitorii erau urmăriţi de Securitate, a declarat pentru ziarul „România liberă”:
„Acesta este scriitorul român cel mai cunoscut în străinătate, iar ceea ce spune oglindeşte o stare de fapt. Ce a vrut el să spună: că a fost apolitic, că nu s-a interesat de nimic şi a trăit cu nasul în vânt. Eu n-am avut stabilitate şi, din păcate, în nici o zi n-am ştiut ce mă aşteaptă a doua zi. Mie în fiecare zi mi-a fost teamă că seara nu voi mai fi în viaţă. Ceea ce spune Mircea Cărtărescu arată multe despre el… În limba germană există termenul «Mitläufer», cel care merge cu ei: tace, încearcă să nu iasă în evidenţă, nu deranjează pe nimeni, se face gri”.
Precizăm că “Mitläufer” este un cuvînt foarte dur în germană, care-i descrie pe susţinătorii pasivi ai unei dictaturi.
Tot Herta Müller a explicat şi de ce nu a luat Cărtărescu Premiul Nobel, susţinând că a aflat neoficial că motivul pentru care scriitorul român nu a luat premiul a fost descoperit de către Serviciile de Informaţii ale Academiei Norvegiene Nobel: Mircea Cărtărescu a avut rude recunoscute ca active în cadrul mişcărilor anarhiste din Europa. Străbunicul acestuia de pildă, Witold Czartarowski, a ajuns în România după cunoscutul atentat asupra ţarului Rusiei Alexandru al II-lea. De asemenea, fratele geamăn al poetului, Victor Cărtărescu, a activat în cadrul Legiunii Străine, după care a contribuit la alte numeroase atentate anarhiste sub conducerea vestitului Errico Malatesta!
Ion Spânu
NOTA REDACTIEI
Observăm că de pe lunga listă înșiruită de dl Ion Spânu lipsește Uniunea Europeană. Probabil că asta este cauza pentru care dl Cărtărescu nu a primit Premiul Nobel pentru literatură.”
Dar ce ziceti de asta, care urmeaza, si arata asa:
„Pentru început redăm mai jos câteva citate din opera lui Mihail GĂLĂŢANU, un poet considerat de marii critici literari români de azi un artist desăvârşit al limbii române şi un scriitor a cărui operă, spun distinşii critici, trebuie introdusă în manualele şcolare şi studiată de elevi ca model de artă literară (opinia criticului Alex ŞTEFĂNESCU).”
Si autorul „Tribunalului literarturii romane” continua, despre autori ne-frustrati, pe care, cu siguranta, autorul atacului anti-boist -ca o sa-l atac si eu pe boiaua de-construita, e altceva, ca nu e acelasi lucru cind doi spun acealasi lucru! – nu ii considera din miile de frustrati, ci din elita eli-beria-ta a lui Alex. Fanica-escu…:
” Mihail GĂLĂŢANU a fost distins cu cele mai înalte premii literare ale Uniunii Scriitorilor din România şi a primit chiar un Premiu al Academiei Române. El este considerat de criticii precum Alex Ştefănescu unul dintre marii poeţi reprezentativi ai neamului românesc.”
Si acum…. pazea, intelectuali frustrati ce sintei! Pazea ca vine galatanul de elita, din gasca alexandraneasca! Iaca:
SI:
‘„Caca-m-as pe mine pe strada, ce tate ai, fa Patrie,/O noapte cu tine, Patrie, si apoi sa mor!/Intre tatele tale, fa Patrie, fa Fefeleago, vreau sa ejaculez/Gafaie si tu un pic, fa Patrie, ca sa ma exciti,/Da-ti si tu Tricoloru jos de pe tine/Sa-ti ginim bulanele goale/Ha? Asa e mai bine?/Sau vrei sa ti-o bag mai adanc?/O, Patrie, ce unsa intra in tine!/Ah, Patrie!, ah!…Aaah!…Aaaaaah!…Iuuuuh!/ Mai da un pic din cur, fa Patrie! Vreau sa simt gaoaza ta dulce!/Fa Patrie, mai ridica un pic fusta/Ah ce cur ai/ Fa Patrie, ai un cur ca un magnet! /Ce dinti ai cu care mi-ai musca si coaiele, fa Patrie, cand esti in calduri! Esti curva, ai pizdulice la spate, mai spre fund, ca tataroaicele!”(Mihail Galatanu-O noapte cu tine si apoi sa mor)
„Ce bani buni ai facut tu, fa Patrie,/Cu turcaleti, cu arabi, cu libaneji si curji, /in boschete sau direct din picioare/Toti stiu ca esti meseriasa cand dai din bucile tale, fa Patrie,/Ale tale sunt paraiasele de sperma care-ti curg printre sani,/ Ale tale izvoarele de fecale!/Ce frumoasa esti tu, fa Patrie si cum ne lasi sa ti-o bagam toti intre picioare,/Stai si tu la noi macar o data, fa Patrie, sa ne dam si noi drumul in tine!/Ce sfinctere si ce rozeta ai, fa Patrie,/Nimeni nu da asa de bine din cur ca tine?…”(Mihail Galatanu-O noapte cu Patria)
„La urina lor fierbinte sedzum si plansem/La pulpa lor plina de par si la sudoarea lor cu gust de maces/Visez urina lor fierbinte/Io sunt pastorul intristat care priveste la tatele lor de artemis/Simt himenul lor vibrand”(Mihail Galatanu-La urina lor fierbinte sedzum si plansem)’
Mmmmmda…. adevarat ne-frustrat, coane Alexa! Bravos!
Si acum:
Eu nu numai ca inteleg de ce domnul Coja l-a publicat pe Alex. Stefanescu, aici. Sint, personal, bucuros ca articolul a fost publicat si putem sa ne adapam din textul stefanist.
E.g.: „Întârzierea poate conta însă în descrierea, nu în evaluarea culturii unui popor.” Este gorba despre intirziere in sensul venirii mai tirziu pe piata culturala europeana a Romaniei. Sau, cu alte cuvinte: dacii, care aveau un ceas solar de o precizie ca ceasul elvetic Rado, erau intirziati si pentru Boiaua Luciana, si pentru Stefaneasca Alexiana; ca podul de peste Danubiu a fost facut de Traian si ai lui, dupa proiectul lui Apolodor din Damascus, in timp ce dacii lui Decebal sateau si pescuiau pe malul celalalt al fluviului ce izvora si atunci din niste munti dintr-o Germanie care a fost mai iute de picior decit adormitii de daci care admirau munca de constructii de drumuri si poduri a traianilor, despre care Straboniu zicea ca ar fi vorbit cam aceeasi limba cu Debal si ai sai, ca razboaiele alea de dupa Cristos cu vre suta de anisori, gn-asa?, ar fi fost, zice Straboniu-l, cam fratricide. Opaaa! Cum asa? Fratricide? Pai, cum vine cu „intirzierea” lu’ Boia Lucica si Alex Stefanescila? Ba! Voi l-ati citit pe Strabonel, sau nu prea le aveti cu istoria?
Acum imi vine si spun: ride ciob de oala sparta! Ciobul: Alex. Stefanescu; oala sparta: Lucian Boia. A tunat si i-a adunat!
Si… in continuare: Alexa gavareste din carte, ca ne e asa, departe, cum ca e bine sa vii mai tirziu…. daca se poate, mult mai tirziu. Ultimul. Poporul roman, zice critique de la critique, sau criticul criticii post-modern deconstruite si rau facute, ca ar fi mai bine asa, retardat, ca e mai intelept decit sa fii protocronist, ca proto-aia, de a dat lumea buna cu ei de pamint, e niste imputiti, niste a-gramati care nu bungheste nimic…. nici istorie niste isterie, nici literature de bon ton, nici critica, ci dau si ei cu gura lor spurcata de pomana, ca pomana ingrasa, mai ales cind dai, ca daca dai, nu mai ai si cine nu stringe, risipeste si celui ce are, i se v a mai da si celui ce n-are i se va lua si ce i se pare c a are, ca d’aia e rominii fraieri, ca are spirit pasiv, mioritic si magaliga – aliment, de altfel, necunoscut si vestului cel mai vest-it pina la imperialismul secolului XV, cind s-a dus Columbul s-o taie spre India si a nimerit in Amor-rica, pardon, in America de Sud si le-a zis la bastinsi: indieni. Ce-avea sula cu prefectura? Indienii din locul ala sau locurile alea, nu erau…. indieni. Erau alta chestie, dar ce importanta are? Sigur ca grosul echipajului lui Magelan, Columb, vasco da Gama si alte game, mai majore, mai minore, mai de dreapta, mai de stinga, mai inainte, mai, mai sa deraiez si eu, era de origine dubios latina, dar Latium era locul unde s-a dus Enea, un troian, dar nu de zapada, ci de la Troia cucerita cu greu si numai prin viclenie, de asa-zisii greci, care, dupa cum zice Homer-ul, s-au dus cu raboi acolo doar pentru o gagica misto: Leana, care zice c-ar fi fost nevasta lu Menelaos, o, chipurile!, curvitina care s-a tinut si cu gagiu cu acelasi nume ca si orasul lu Lumiere, oras cunoscut ca si mai interbelicul bu-cur-esti (derrideana deconstructia si obstructia, este coane Boia?… de-ridem si noi, adica eu…de ce nu? numai Boia si Lytard si Jean Baudrillard si Jacques, cel Derrida sa de-ridere? numai ei si cu Alexa fara frica, cel care apara boborul! de Boismele Luciene? Ferste-ma de priteni! Retro Satana! Dar Satanescu ce zicea? El zicea ce zicea si apoi: pac! la raz-Boia: „Nu vreau să mai întârzii prea mult asupra acestei cărţi, care este nu numai falsă, ci şi antipatică, prin tacticoasa mulţumire de sine cu care autorul descrie dezastrul (inventat de el). Dar nu pot să trec sub tăcere opacitatea de care dă el dovadă când încearcă să redimensioneze importanţa operei lui Eminescu:” Si trage nea Stefanescu un citat din Boia, sa-l usture! Si? Pai: si ce daca, tot Alex Stefanachescu sau cum l-o chema… ca eu nu l-am chemat, il aduce pe Misu Eminovici in areana argumentelor, ca exemplu de valoare literara, estetica si c e se mai gaseste….: „Marele nostru poet a inventat o nouă situare a omului în lume, o nouă sensibilitate, care n-au decât o legătură vagă şi nesemnificativă cu romantismul german. Preia mecanic idei din manualele şcolare cine afirmă că Eminescu foloseşte drept sursă principală poezia şi filosofia germană. Gândirea sa valorifică multe alte surse (de la cultura latină şi până la aceea indiană), ca şi creaţia populară românească („poveşti şi doine, ghicitori, eresuri”) pe care o cunoştea ceva mai bine decât Lucian Boia.”
Uite, dom’le, ce zice nea Alex! Ma uluisi, coane! M-ai lasat cracit, cu gura cascata! M-ai dat gata! Si gata, gata, sa te cred…. Mai ales cind ai bagat-o cu, citez din mata: „Marele nostru poet….” Ah! Iata-l pe corifeul anti-boist dind cu Eminescu peste nasul tutulor! Iata, tovarasi, adevarata fata a patriotismului, a demnitatii nationale Stefanesti a alexandrului! Uite, dom’le si tovarasi, ce zacea in el… aprdon: in EL, si noi, adica io, nu stiam!: ca am avut un „mare poet..”… al „nlostru”! Hai ca m-ai dat gata, nea Fanescule! Mi-o trasesti! Bravo! Nu ma asteptam, zau asa! Tcmai mata, om serios, sa-mi faci una d’asta? Pai cu Carcarescu tot asa ramine? Dar cu Galatanul de la Galati?
Probabil ca: din cauza influentei cam nefaste, a lui Manolescu si a altora ca el – ce vreti? anturajul maica!? anturajul te strica… – Alex. Stefanescu n-a…. n-a ce? Ba a si facut, a dres si, mai stii? s-o chinui s-o dreaga, tot bagind din Eminescu….
Si, cuprins de o minie mai ceva decit Ahil, Peleianul, admirind si pe Galatanu si pe Cartarescu si pe altii…. probabil ca, adinc, in sufletul lui, il admira, il iubeste si-l …. si pe Boia Lucian, dar e mai complicat… sau mai complex? Ptiu, drace! El zice:
„Dacă tot trăim într-o vreme tolerantă, când oricine poate exclama, fără nicio reţinere, în spaţiul public, „M-am săturat de România!”, vreau să exclam şi eu, Alex. Ştefănescu, în faţa cititorilor mei. „M-am săturat de cei care s-au săturat de România!”
Asta cu toleranta…. mi-a placut! Carvasazic asa: mata esti intr-o lume toleranta…? Mda! Bravo! Si…. ce tolereaz ea de la inaltimea printipurilor ei: bani, bani si iar bani?
Si daca te-ai saturat tu de cei care s-au saturat, ce ne sau ma intereseaza pe mine ce de ce te-ai saturat tu? Ce v rei? Sa te admiram? Nu prea pari…Acum: pe bune! Chiar crezi, coane Alex? Pai, stii ce?
La capacitatile matale e si greu sa se satura cineva….
Pa! Si istoria, ba, baiete, nu prea…. nu le ai. Boia, cel putin, desi e un ticalos, stie el…., nu-i asa…. e smecher. Dar tu?
mama mama,nu stiam ca niste romani „de-ai nostri”scriu carti porno…ma mir ca altii in prostia lor citesc aceste mizerii.PORNO e suge3stiv,de obicei,prin imagini si nu prin citit.intr-un dinozaur ca regina angliei nu cred ca si-ar mai baga cineva ceva, dar e lipsit de respect autorul cand afirma asa ceva.ce sa mai spun despre treaba cu viermisorul din anus si patria…acest AUTOR CARE SCRIE ACESTE -NU MAI AM CUVINTE -AR TREBUI SA ATARNE IN BATAIA VANTULUI DE UN STALP DE TELEGRAF, si asa avem prea multe pe care nu le folosim.
Parcă „limba noastră românească” era comparată cu un „fagure de miere”
Din păcate, după cum se vede, gusturile românilor s-au schimbat de la mierea de tei sau polifloră de imaginile literare cu iz de fecale şi scursori vaginale, numărul admiratorilor acestor „făcători” de mesaje „literar-artistice” fiind deloc neglijabil.
Problema este falsă, majoritatea celor care se bagă în seamă comentând „operele” unor „originali” sunt indivizi în căutarea vizibilităţii sociale ce ar face orice pentru un pic de „băgare în seamă”!
Jalnic, mai ales dacă personajele – unele feminine, apar societăţii exact precum idiotul încoronat din „Hainele împăratului”
Dacă nu cunoaşteţi povestea (27 %&dintre intelectualii rasaţi nu o cunosc), apelaţi la „Oncle Google” sau Goagăl, pentru admiratorii manelelor şi Venghelie.
Cum n-ai stiut? Dar de inuendo-ul pornografic practicat pe canalele de televiziune dupa ’89 – ’90, de se beleau si copii la toate pozitiile si din toate unghiurile posibile cu camerele video, nu stiati, domnilor?!
Lucian Boia este exact, dar exact!, ca Bulisor din bancul care urmeaza:
Un preot explica la ora de religie:
– Dumnezeu l-a creat pe Adam, iar cu o coasta din Adam a creat-o pe Eva.
– Parinte, zice Bulisor, dar tata spune ca ne tragem din maimute.
– Auzi, zice preotul plictisit, cazul familiei tale nu ma intereseaza. Eu vorbeam in general.
Re: Alternativă la religii este ştiinţa!…
De ce este România altfel?
Răspunsul la această întrebare, indiferent de cele scrise intre coperţile lui Lucian Boia, este simplu şi concis: Pentru că Românii sunt deosebiţi de restul naţiilor lumii!
Tot ce au făcut Românii a fost din dragoste pentru ei, Românii, şi din respect pentru alogeni. Nimic nu a fost făcut pentru export.
Eminescu a scris pentru noi, nu pentru export!
Românii s-au gândit, întotdeauna, să nu supere pe nimeni.
Nu trebuie să greşim producând pentru export! Noi nu trebuie să fim concurenţii nimănui. Românii au fost şi sunt prieteni cu toate naţiile; că am fost şi suntem trădaţi, nu-i vina noastră.
Vina noastră este că am crezut şi că-i mai credem încă pe cei care ne spun că ne vor binele.
Trebuie să înţelegem, odată pentru totdeauna, că toţi străinii, spre deosebire de noi Românii, pe unde se duc se uită după furat, pentru pipota lor.
Prostănacul Dumitru Pănculescu nu este şi nu trebuie să fie exponentul Românilor! El, săracul, îi imită pe evreii escroci intrând în concurenţă cu ei.
si mie mi-e SCARBA de romanii care-si injura tara,inclusiv ,,telectuali,, ca Mircea eliade,porc mason imputit din Chicago,si multi altii.
http://nicadortalpes.blogspot.ro/
nu m-as duce pana acolo in a-l defaima pe marele mircea eliade, este unul din putinii romani de care mai stiu strainii in ziua de azi.oare ar trebui sa-l defaimam si pe al.ioan cuza,ca si el a cam fost mason…sau poate sa-l defaimam pe ioan petru culianu ca el a fost discipolul lui eliade.haide, totusi, sa-i laudam pe acesti oameni nu sa-i lovim tot timpul, nu de alta,dar nu mai sunt printre noi.PS:CULIANU nu a fost mason.
culianu a fost o scroafa masculina,o tarfa de om,si-a meritat pe deplin gloantele.Se futea cu o jidanca,si injura de ziua pana seara Romania,Miscarea Legionara,vorbea de ,,garda de lemn,, pentru a batjocori tot ce este romanesc si pentru a manca cacat cu lopata si a suge p_EFAEE PA la jidani si masoni!
SA-L IA DRACU PE EL SI PE TOTI TRADATORII DE TARA!
ESTI BOLNAV, NENE…. IA ZI, AI FEMEIE, CA TI S-A URCAT LA CAP SI DEBITEZI NUMAI KKTURI…. ESTI UN GUNOI VIOLENT SI AROGANT, CU TOT FELUL DE PRETENTII BASITE…. INTR-O ZI TE VEI INECA CU PROPRIA PROSTIE
XYZ acelasi psihopat pe droguri,ca de obicei,intervii.Sfatul meu este sa stai in pat cat mai mult,si sa te deconectezi de la internet.
eliade e apreciat NU pentru ca este roman,ci pentru ca isi injura tara in scrierile lui,isi critica poporul din care s-a nascut,iar el e apreciat ca AMERICAN!!!! si pentru ca a scris despre religiile planetei,nu pentru ca ar fi laudat poporul romanesc!!!!
Ca sa ai succes ca si HERTA MULLER,care injura Romania in ultimul hal,trebuie sa te dezici de tara in care te-ai nascut,sa faci pactul cu dracu,sa injuri tara care ti-a dat o paine sa mananci si tara care te-a nascut.
Asta a facut HERTA MULLER,asta face PAUL GOMA si multi altii.
Sa vorbesti ca si PAUL GOMA despre preoti si inalti ca ,,INALT-PREA-MURDARIA SA,, sa batjocoresti Biserica nationala,ierarhii,tara,nu meriti nici o flegma.
se scrie, ardelene, „ca si HERTA MULLER”; de unde acel idiot „si”? O, am uitat, ca sa eviti cacofonia… Daaaa, iute la minte ce esti…
da,te legi de prostii,n-ai ce face.Eu iti transmit ceva,tu analizezi undele radio.Alo tovarase,revino-ti.
SALUTARE TUTUROR!!!! IN PRIMUL RAND SUNT DE ACORD CU DOMNUL PROFESOR COJA CAND AFIRMA CA E SATUL DE ROMANII SATUI DE ROMANIA SI-N AL DOILEA RAND SUNT MANDRU CA SUNT ROMAN(LA SUPERLATIV!!!!!!!),IAR PTR CEI SATUI DE ROMANIA …..http://www.youtube.com/watch?v=icvr7hVtSgQ
Merita citit!!!
http://www.cotidianul.ro/caruta-cu-prostii-europei-teoretizata-in-presa-germana-205441/
daca omul are probleme in a intelege opera lui Eminescu, e o chestiune strict personala si nu avea de ce sa o faca publica…
si apropo de influentele indiene, cei care l-au inteles, l-au plasat inaintea lui Tagore, care s-a apropiat de premiul Nobel, lucru care era absolut interzis in cazul lui Eminescu… neprietenii stiu de ce…
si daca tot umblam la cauze, in occident n-am auzit ca invingatorii sa-i oblige pe invinsi sa-si darime cetatile, bisericile, etc. asa cum au facut turcii…
Traiasca dacii !
Lamentabil tip, acest Lucian Boia!
Nu mai știam ce se întâmplă cu Alex Șefănescu. Aflasem că se află în anturajul lui Nicolae Manolescu și m-a cam îngrijorat ideea că și l-ar putea face model pe criticul și mai ales omul Nicolae Manolescu, care ar trebui să rămână fără pereche, fără asemănare… Numai Lucian Boia ar putea fi insul proxim pentru Nicolae Manolescu. Un tandem la care cândva priveam cu plăcere. Păcat că s-au prostit la bătrânețe amândoi, nu cred că vor mai avea timp să retracteze și să corecteze prostiile spuse în ultimii ani.
Cred că greşiţi alocând spaţiu, aducând în prim plan indivizi precum acest LB.
Nu pot crede că nu ştiţi că „ceea ce nu cunosc pentru mine nu există”. Si nici pentru alţi 90% dintre cititorii acestui spaţiu.
Există oare vreun interes pentru a face cronici – fie ele chiar negative, acestui gunoi românesc?
Eu cred că nu, asemenea indivizi merită „ucişi” prin ignorarea lor, tratarea drept ceea ce sunt, COZI DE TOPOR.
CANTITATEA bine gestionată poate genera progres, calitate, dar în aceiaşi măsură poate aduce grave deservicii, …. de ce nu, ar fi un excelent mod de manipulare prin exces, confuzie sa chiar validarea minciunii antinaţionale.
Cui sevesc asemenea articole?
Multumesc pentru postarea erticolului d-lui Stefänescu. Cred, spre deosebire de @Dem, cä e cumva päcat sä-ti träiesti contemporaneitatea ca la slalom urias.
Frumos scris, calm si asezat. Am rezinut în primul rând „acţiunea lui Lucian Boia este cu atât mai greu de înţeles cu cât merge dincolo de scopul declarat. După ce demitologizează, istoricul minimalizează şi defăimează.”
Si au am senzatia cä omul se epuizeazä în deconstructie, sfârsind prin a nu mai sti ce sä facä cu bucätzelele rezultate.
Thalex, frumoasă metaforă, expresivă şi elegantă.
Din păcate viaţa însăşi este o cursă cu obstacole de care dacă nu e poţi trece, le depăşeşti, ocoleşti sau ignori.
Politica, precum artă a compromisului ne arată cum te poţi folosi de prieten ca de o slugă şi de duşman ca prieten, totul cu un firesc inimaginabil.
Cu toate acestea, ocolitul sau compromisul politic, sunt singuele forme prin care poţi evita formele sociale agresive.
Fabulele, în special „Toporul şi pădurea”, ar fi trebuit să elimine condiţiile prin care apar asemenea lichele literate.
Dar n-a fost să fie ……