Text primit pe blog de la Anonimul Transivan.

NOTA BENE (adică LUAȚI AMINTE!):  Anonimul Transilvan Transilvan este autorul unei lucrări despre Dacia – circa 400 de pagini,  apărută în urmă cu vreo 10 ani. O lucrare de „arheologie spirituală” care reconstituie universul sufletesc, spiritual, al geto-dacilor, pe urmele sugerate de Nicolae Densusianu. O lucrare excepțională! Prima oară când voi avea la dispoziție suma necesară, o vor retipări în mii de exemplare, iar câteva zeci de exemplare le voi face cadou așa zișilor daciști. Sper să nu se înmulțească până atunci! Ion Coja

 

“Fara filonul dacic n-am fi nimic.” (Hiperboreus)

A negat cineva filonul dacic? Dv cu cine polemizati?
Va plangeti ca in manuale datele despre daci se prezinta diformat. In manualele actuale se prezinta diformat toata istoria noastra, si dacii si romanii, si intemeierea Principatelor, si Mihai Viteazul, si razboiul de independenta, si tot. Daca tot le criticati, mergeti cu acuzele pana la capat, spuneti adevarul intreg, nu creati diversiunea ca cineva ar avea ceva cu dacii si, vezi Doamne, ii persecuta doar pe acestia. Luati manualele vachi, semnate de mari personalitati, de istorici profesionisti, si vedeti cum erau vazuti dacii acolo. In epoca ceausista s-a instaurat chiar un cult al dacilor.
Dl Coja a publicat chiar aici un excelent studiu in care aducea dovezi ca un anumit fenomen lingvistic are toate motivele sa fie tratat ca provenind din limba daca. Stupoare!… Dl Coja ii preamareste pe daci?! Unul chiar intreba: Ce, acum v-ati dacizat cu totii?
Nu domnilor! Nici nu ne-am dacizat, nici nu ne-am romanizat. Suntem doar consecventi in atitudinea noastra fata de adevarul istoric. Afirmam, asa cum de fapt e, ca ne tragem din daci si din romani, noi recunoscand in aceasta sinteza rolul precumpanitor al dacilor si nutrind o atractie aparte fata de daci, asa cum, desi ii respecti pe amandoi parintii, fata de unul nutresti o mai mare “slabiciune” (de analizat si semantica extrem de interesanta a acestui termen).
Nu vorbesc aici in numele d-lui Coja, care nu are nevoie de a(d)vocat; vorbesc in numele oamenilor normali si bine informati.
Noi am fost perceputi ca “romanisti” (categorie inexistenta; nu exista nimeni care sa nege descendenta noastra dacica) pentru ca combatem aberatiile care se inventeaza pe seama dacilor si o facem cu atata tarie tocmai pentru ca ii iubim cu adevarat pe daci si nu acceptam sa fie compromisi prin nascociri straine de adevarul istoric.
Noi insine sustinem (si nu doar aici, in lucrari tiparite) adancimea dacilor in timp, mult mai afund decat a romanilor, eroismul cu care s-au luptat pentru a-si apara tara, desi atunci norocul n-a fost de partea lor (Pliniu cel Tanar spunea ca au fost invinsi “pentru intaia oara, dar si pentru ultima oara”), afirmam continuitatea lor neintrerupta si masiva, demonstram cat de mult românii sunt identici cu dacii, dar toate acestea le facem documentat nu fantezist.
Apropo de continuitate. Cum poti afirma ca dacii au fost starpiti pana la ultimul, cand imediat dupa razboaiele cu romanii, sub Hadrian chiar, unitati intregi de daci sunt consemnate ca luptand in armata romana?
Anonimul Basarabean a dat zeci de inscriptii din Marea Britanie provenind de la formatiunile militare constituite din luptatori daci. Anonimul Basarabean a fost hulit ca tine cu romanii, cand d-sa tocmai asta facea, aducea o multitudine de dovezi ca dacii continuau sa existe si dupa cumplitele conflagratii.
Vedeti cum printr-o atitudine sectara (lupta pe viata si pe moarte impotriva “romanistilor”, care, repet, nici nu exista)
se boicoteaza tocmai acele dovezi care ii favorizeaza pe daci, dovezi insa conforme cu adevarul istoric, cu ce s-a petrecut in realitate, si nu cu ce i-ar placea unuia si altuia sa fi fost.