Sambata 28 noiembrie orele 13:00 la GAUDEAMUS – carte de învăţătură, la Pavilionul expozitional, editura Semne lanseaza volumul „UNU in limba română” scris de dl. ION COJA. L-am rugat pe dl. profesor să ne spuna în câteva cuvinte prin ce este interesantă cartea domniei sale:
„Am scris peste 300 de pagini despre cuvintul „unu”. Nu-i de colo! Dar performanța nu este a mea, ci a limbii române, care mi-a oferit un material extraordinar de bogat. Nu cred că în altă limbă aș fi găsit atâtea dovezi ale unui interes aparte pentru „unu”. Cartea mea este despre cuvîntul „unu”, dar și despre obsesia, nobila obsesia pentru „unu” care modelează o bună parte din mentalul comunitar românesc. Prin studiul meu asupra lui „unu” propun și un mod nou de abordare a fenomenului lingvistic, pe care l-am numit „consonantist”. Desigur, cu gândul la Odobleja! Sunt mai multe surprize în cartea mea, surprize plăcute, pentru cititorul care, chiar dacă nu știe, simte că limba părinților noștri, adică limba română, este o limbă cu un geniu al ei aparte, specific. Acest cititor va găsi în cartea mea dovezile că, într-adevăr, limba română este o limbă extraordinară. Nu am făcut decât să merg pe urmele lui Eminescu, care ne îndemna pe noi, pe grămătici, să studiem cu precădere partea intraductibilă a fiecărei limbi, adică acele fapte de limbă care, în cazul nostru, nu se regăsesc în alte limbi. Interesul limbii române pentru „unu”, moștenit din latină, dar și cu subtile adausuri din substratul dacic, este unic printre limbile romanice. Și nu numai!”
Ne puteti spune unde gasim o recenzie asupra acestei carti?
Pentru cei care nu sunt acasa dureaza mai mult pana pun mana pe carte.
Felicitari pentru noua abordare a studiului.
Felicitari,domnule profesor!Cred ca satisfactia realizarii si promovarii acestei carti face cu totul uitata dezamagirea legata de nevalidarea candidaturii dvs.Prin aparitia acestei carti,ati facut un mare bine culturii romanesti,cu atat mai mult cu cat astfel de studii sunt din ce in ce mai rare in cultura noastra!
O asemenea carte este absolut necesara, pt.ca ea ajuta la o mai buna intelegere a ethos-ului romanesc.Multi filozofi si carturari au fost preocupati de ideea lui ”unu”, inca din antichitate, insa doar teoretic.Ideea ca la originea tuturor lucrurilor si fenomenelor sta UNITATEA, sta UN SINGUR PRINCIPIU, acel ”UNU”, au intuit-o multi, dar putini au pastrat-o si cultivat-o in fiinta lor, cum a facut poporul roman!Si asta se vede, in mod evident, in limba romana, care este expresia sufletului romanesc!Un popor roman care are simtirea si constiinta profunda a lui”UNU”, un popor de mare vocatie spirituala!
Iata unde este vrednicia acestui popor!Doar ca putini stiu unde sa o caute…
As dori, domnule profesor, sa ne precizati si sala unde va avea loc lansarea.
E foarte interesanta cartea, am rasfoit-o si eu……
Felicitari pt carte, Dumnezeu sa va ajute in continuare. Aminteste de Noica ceea ce-ati scris mai sus,cu vestitele studii despre DOR, despre conjunctii, adverbe si prepozitii romanesti. Limba romana e geniala, absolut geniala!
La mai multe !
Daca „unu” e asa de important, „una” se poate si pentru vecinu ?: :)