La cea de-a 20-a aniversare a invaziei Irakului, trebuie să fie clar: SUA este cea mai mare amenințare la adresa păcii mondiale și a umanității colective.
De Ajamu Baraka
Cercetare globală, 17 martie 2023
Raportul Agenda Neagră 15 martie 2023
Regiune: Orientul Mijlociu și Africa de Nord , SUA
Tema: Istorie , Agenda Războiului NATO al SUA
Raport aprofundat: RAPORT IRAK
imprimare
Translate Website
53

15
29

106

Toate articolele Global Research pot fi citite în 51 de limbi prin activarea butonului Traducere site-ul web de sub numele autorului (versiunea pentru desktop)

Pentru a primi Newsletter-ul zilnic al Global Research (articole selectate), faceți clic aici .

Urmărește-ne pe Instagram și Twitter și abonează-te la canalul nostru Telegram . Simțiți-vă liber să reporți și să distribuiți pe scară largă articolele Global Research.

***

Istoria nu învață că cea mai mare amenințare la adresa păcii astăzi este Statele Unite. Nicio altă națiune nu creează pericole la fel de mari ca cele care decurg din angajamentul SUA față de doctrina dominației pe spectru complet.

Pe măsură ce activiști anti-imperialisti și anti-război se pregătesc să se mobilizeze la Washington DC cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a invaziei ilegale și imorale a Irakului de către SUA și aliații săi coloniali occidentali, este imperativ ca forțele anti. -imperialiste autentice și cele implicate serios. la un principiu anti-război recunoaște două lucruri: clasa dominantă transnațională cu sediul în SUA este pe deplin investit în doctrina „Dominării pe spectru complet” a SUA și, în consecință, statutul SUA a devenit sau amenințare existențială pentru umanitatea colectivă a planetei noastre. .

Recunoașterea acestor două „fapte” singura bază a unei politici care poate uni anti-război și anti-imperialisti și poate atenua confuzia ideologică și politică care pătrunde în politica progresistă din SUA, care a dus la progresul și chiar radicali autodefiniți. sprijinirea politicilor pro-imperiale sub pretextul umanitarismului și anti-autoritarismului. Stânga eurocentrică și social-imperialistă a jucat un rol nefast, oferind, de asemenea, acoperire ideologică și morală de stânga pentru aceleași politici, sub pretextul opunerii „autoritarismului”, de obicei în sudul global și în imperialismul rus sau chinez.

Există o discuție între forțele de stânga din Occident care pune drept punct de dezbatere întrebarea dacă puterile coloniale/imperialiste occidentale sau nu principala contradicție globală sau ar trebui să se concentreze egal moral și politic pe toate „imperialismele”, adică marile puteri. precum Rusia și China și națiuni considerate „subimperialiste”.

This dezbatere are un caracter abstract, care reflectă tipurile de speculații în care se angajează forțele mic-burgheze, care sunt complet divorțate de realități teribile pe care o singură forță – Patriarhia Supremacistă Albă Colonială/capitalistă Paneuropeană – le-a dezlănțuit asupra umanității globale, deschis în 1492, când barbarii europeni au început să se reverse din Europa în ceea ce a devenit America.

Invazia și cucerirea popoarelor din Americi și comerțul internațional cu sclavi mutarea către Americi, care a dus la furnizarea de muncă gratuită a milioane de africani pe pământurile indigene, au creat literalmente Europa, așa cum Frantz Fanon, WEB Dubois, Gerald Horne și alți anti- savanții coloniali au subliniat.

Consolidarea materială a stăpânirii europene sub forma imperialismului colonial și colonial-coloniști a fost consolidată în marile părți ale lumii, deși nu în toate, până la ultima parte a secolului al XIX-lea. Competiția „internă” dintre acele puteri coloniale și confruntările cu celelalte imperii existente au creat rediviziunea competitivă a care, după două războaie îngrozitoare din prima jumătate a secolului la XX-lea, care au costat viețile a milioane de oameni, a produs un echilibru global. relativ între tabără colonială/capitalistă aflată acum sub conducerea hegemonică a statului colonist al Statelor Unite și a Uniunii Sovietice. Lumea bipolară a constituit principala configurație a relațiilor de putere pentru cea mai mare parte a secolului XX,

Războiul este o întreprindere rasistă
Proiectul chinez de dezvoltare națională și contrarevoluția de dreapta de succes din Uniunea Sovietică au modelat politica ultimului deceniu al secolului al XX-lea și contextul acestui secol, inclusiv absența unei restricții compensatorii asupra SUA și a aroganței arogantă. triumfalismul reprezentat în pozițiile delirante ale lui Francis Fukuyama și „Proiectul pentru un nou secol american”. Hubris-ul colonial neîngrădit al SUA este cel care a determinat credința sa dezastruoasă că ar putea conduce două războaie simultane care au dus la invaziile Afganistanului și Irakului cu o înfrângere operațională în ambele teatru.

Cu toate acestea, expansiunea NATO în Europa de Est a continuat și a utiliza sa ca forță expansionistă pentru imperialismul occidental a fost normalizat. Bugetul militar al SUA sa extins la niveluri obscene care au depășit cheltuielile sale militare în apogeul războiului din Vietnam. Sistemul de bază din SUA sa extins și a fost consolidat odată cu crearea Comandamentului African SUA și inițierea către Administrația Obama a „pivotului către Asia”, care a generat un sprijin semnificativ pentru Comandamentul Indo-Pacific reorganizat. Lovituri de stat au fost executate și/sau susținute în ultimele două decenii, și mai ales sub administrația Obama, în Honduras, Egipt și Ucraina.Au fost efectuate tentative de lovituri de stat și constituționale împotriva Braziliei, Boliviei, Peru, Haiti, Venezuelei, Nicaragua și Iranului. Au fost inițiate războaie cu Irakul, Afganistanul și Yemenul, cu undă verde pentru sacrificarea palestinienilor și pentru ca Rwanda și Uganda să poarte război în Republica Democrată Congo și împotriva dizidenților politici din Mozambic. Peste patruzeci de națiuni sunt supuse sancțiunilor economice paralizante din partea SUA și a puterilor occidentale.

With over 800 to perhaps 1,000 military installations, depending on how one defines bases and installations, a military budget of over $800 billion that exceeds the next nine nations combined, and a national security strategy that openly declares that its strategic objective is “Full Spectrum Dominance,” we are supposed to be debating the primary contradiction and principal threat to humanity?

Pentru clasele muncitoare africane și alte popoare colonizate și exploatate, „dezbaterea” este una în care se angajează doar stânga confortabilă mic-burgheză, eurocentrică, național-șovină, social-imperialistă. Noi ceilați nu avem acest lux. Asta nu înseamnă că nu există întrebări serioase care au fost produse de realități geo/politice și economice specifice acestor conjuncturi. Spunem că, în ciuda complexității momentului, ceea ce este consistent este hegemonia criminalității americane la scară globală.Instigarea unui război în Europa, efectuarea unui atac terorist asupra conducătorilor Nord Stream, antagonizarea chinezii în Taiwan și angajarea în discuțiile nesăbuite despre câștigarea unui război nuclear reflectă psihopatologia periculoasă a factorilor de decizie din SUA, care îi fac o amenințare pentru toată lumea.

Pe măsură ce începe Ziua Națională de Acțiune Împotriva Terorii Poliției în statul colonial-colonial al SUA, africanii conștienți înțeleg relația noastră cu statul colonial pe plan intern și în străinătate. Înțelegem că războiul purtat împotriva palestinienilor, subversia împotriva națiunilor revoluționare din Cuba, Nicaragua și Venezuela, Cop City din Atlanta și militarizarea armatei interne cunoscute sub numele de poliție, întărirea AFRICOM, războiul proxy din Ucraina, toate fac parte din angajamentul față de Full Spectrum Dominance. . Suntem clari.

Aceasta este ceea ce nu se amintește la această aniversare a războiului SUA împotriva poporului din Irak. După cum am spus în Alianța Neagră pentru Pace, când a doua etapă a războiului manufacturat din Ucraina, începutul în 2014, a fost lansată în februarie anul trecut, pentru a înțelege Ucraina ar trebui să decentram Ucraina și să nu ne concentrăm pe interesele geostrategice ale imperialismului. , SUA și Imperialism occidental!

Poate această abordare să stea la baza unei posibilități unități strategice și tactice între mișcarea anti-război pentru pace și mișcarea anti-imperialistă? Poate. Spunem că tradiția păcii radicale negre oferă o cale.

„Pacea nu este absența conflictului, ci mai degrabă realizarea prin luptă populară și autoapărarea unei lumi eliberate de problemele interconectate ale conflictului global, armamentului și proliferarea nucleară, războiului nedrept și subversiune prin înfrângerea sistemelor globale de opresiune. care includ colonialismul, imperialismul, patriarhia și supremația albă”.

Astăzi, aceasta este încă chemarea și trebuie să fie angajamentul. Vrem pace, dar fără dreptate nu va exista pace și dreptate înseamnă modificarea echilibrului internațional de forțe departe de hegemonia statelor coloniale/imperialiste europene și a claselor lor conducătoare.

*

Notă pentru cititori: dați clic pe butoanele de partajare de mai sus. Urmărește-ne pe Instagram și Twitter și abonează-te la canalul nostru Telegram. Simțiți-vă liber să reporți și să distribuiți pe scară largă articolele Global Research.

Ajamu Baraka este președintele Comitetului de Coordonare al Alianței Negre pentru Pace și editor și editorialist colaborator pentru Raportul Agenda Neagră. Baraka face parte din Comitetul Executiv al Consiliului de Pace al SUA și din organismul de conducere al Coaliției Naționale Anti-Război Unite (UNAC) cu sediul în SUA și al Comitetului Director al Coaliției Black is Back.