Domnule profesor, ați fost invitat la o emisiune TV. Asta nu vi s-a mai întâmplat de ani de zile!…
La postul național TV nu am mai fost invitat de vreo 2o de ani, aproape. M-au invitat destul de des la emisiunile lor răposatul MIRCEA MICU și dumnealor MARIAN OPREA și MIRCEA DOGARU. În rest, vorba lui Hamlet: tăcere…
La ce emisiune ați fost invitat?
La emisiunea domnului SORIN VOINEA, unul dintre ziariștii cei mai ageri, ca să nu spun mai mult. Emisiunea se numește DINTRE SUTE DE ZIARE, un nume inspirat. Luni, la ora 18, o oră bună…
Ce subiect are emisiunea?
Nu știu. Domnul SORIN VOINEA m-a amenințat că voi avea o surpriză. Sper să fie o surpriză plăcută pentru telespectatori. Oricum, pentru mine este o surpriză plăcută să aflu că emisiunea este deschisă, telespectatorii pot interveni cu întrebări în direct, la numerele de telefon 021 527 1802 021 527 1803. Ca-n vremuriele normale! E pentru mine atracția cea mai mare!
Dumneavoastră ce subiect vă gândiți să propuneți?
Eu o să propun postului TV Nașul să deschidă o dezbatere amplă despre proprietatea funciară din România, despre riscurile enorme cu care ne vom confrunta dacă vom liberaliza vînzarea de terenuri în România! Deja situația este critică! Acesta mi se pare subiectul cel mai important, subiect care nu poate fi epuizat într-o singură emisiune!
Vă doresc succes!
Doamne, ajută!
A consemnat PETRE BURLACU
Multa putere domnul profesor si date exacte.Desteptii au argumente.
Pentru a aprecia scara la care se utilizează platforma ucoz, există peste un milion de conturi create la nivel global. Dacă doriți și mai multe informații despre ucoz.ro, vă invit să urmăriți un clip de prezentare în limba română (o surpriză plăcută).
Dela Ambasada SUA :
Comunitatea evreiasca a intrat în posesie partiala sau completa a 41 dintre cele 42 de cladiri retrocedate prin decret guvernamental în anii 1990. Unul dintre cazuri se afla înca în desfasurare. În multe cazuri, retrocedarea a fost întârziata de procesele aflate pe rol. La Iasi, 18 solicitari de terenuri ale comunitatii evreiesti au ramas nesolutionate, inclusiv cea referitoare la un teren de 51 de hectare, pe care prefectul l-a împartit si l-a distribuit altor persoane. Dupa primirea unui lot de 6 hectare drept compensatie pentru acel teren, comunitatea evreiasca a continuat discutiile cu Agentia Nationala a Domeniilor Statului în vederea identificarii unor suprafete de teren care sa le compenseze pe cele vândute. Pâna la finele perioadei de referinta, Comisia Speciala de Retrocedare a procesat 615 dintre cele 1.980 de revendicari si a aprobat 56 de cazuri pentru retrocedare si 160 pentru despagubiri. Pâna la finele perioadei de referinta, comunitatea evreiasca nu primise niciun fel de compensatii financiare. Un numar de 257 de plângeri au fost respinse. Comunitatea evreiasca a avut câstig de cauza în sapte si a pierdut unul dintre cele zece cazuri în care utilizatorii au contestat retrocedarea cladirilor. Alte doua cazuri erau în desfasurare la finele perioadei analizate. Comunitatea a continuat sa reclame vicii ale legislatiei referitoare la retrocedari, dificultati în obtinerea de documente de la arhiva si durata îndelungata a procedurilor de despagubire.
Străinii ne cumpără ţara la hectar: Cum s-a scumpit pământul românesc cu 40% în plină criză
Autor: Alexandru Urzică, Gabriela Ţinteanu Miercuri, 09 Mai 2012 22648 vizualizări 122 comentarii
Flagelul crizei a atins toate ramurile economice ale României, mai puţin sectorul terenurilor agricole, pentru care cândva eram recunoscuţi la nivel european. Investitorii străini par să-şi fi amintit de „grânarul Europei“ şi au luat cu asalt piaţa locală, contribuind la o creştere cu 40% a preţului pământului în ultimii patru ani
Francezul Maxime Laurent a ajuns, la 19 ani, să răspundă de o fermă întinsă pe 1.400 de hectare în judeţul Dolj. Tânărul cultivă pe pământ românesc grâu, orez, floarea-soarelui şi rapiţă, iar planurile sale prevăd extinderea irigaţiilor şi creşterea capacităţii silozului din fonduri europene. Povestea sa a fost descrisă recent de cotidianul francez Le Monde sub titlul „România iese în evidenţă ca un El Dorado pentru agricultorii europeni“. Francezul este unul din sutele de investitori străini care au luat cu asalt România în ultimii patru ani, plasându-ne pe primul loc în Europa şi pe locul zece în lume după procentele de teren agricol controlat de companiile cu capital străin. Investitorii străini controlează, prin intermediul firmelor româneşti, circa un milion de hectare, adică 15% din suprafaţa cultivată a ţării. Apetitul străinilor este de înţeles, de vreme ce preţul pământului românesc este încă de trei până la zece ori mai mic decât în majoritatea ţărilor europene.
„Situaţia e similară cu intrarea marilor companii de băuturi răcoritoare pe piaţa românească. Ei au introdus un standard de concurenţă. Până la venirea străinilor, la noi a fost raiul speculatorilor români. În 2003, se plăteau 500 de lei la hectar şi nu s-ar fi ajuns la preţurile de astăzi niciodată fără străini“, spune Mihai Romaniuc, directorul general al Solproiect, companie cu acţionariat austriac, care deţine un portofoliu de circa 4.000 de hectare de teren agricol în zona de Sud a României. Datele culese de Romaniuc de la notari arată că lunar, sud-estul ţării atrage plasamente de zece milioane de euro, bani utilizaţi la achiziţia de terenuri agricole.
România de vânzare
Suprafaţa de teren agricol disponibilă la vânzare în România este în prezent estimată la 500.000 hectare, conform unui studiu al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. Potenţialul pieţei este şi mai mare, dacă ţinem cont că circa 3 milioane de hectare de teren agicol sunt neutilizate. Investitorii străini ce vizează o activitate agricolă eficientă au în vedere, în general, cultivarea de cereale pe suprafeţe agricole mari, de peste 1.000 de hectare, ceea ce se traduce în bugete de câteva milioane de euro. Preţul unei suprafeţe de 1.000 de hectare, cu un grad de comasare aproape de 100%, poate ajunge şi la 6.000 de euro/hectar dacă se află într-o zonă cu irigaţii şi acces la apă dulce, cum sunt loturile din Bărăgan sau Dobrogea. Identificarea unor asemenea loturi compacte este însă foarte dificilă. Drept dovadă stau cele 31.000 de firme şi instituţii cu activitate în domeniul agricol, care exploatează aproape aceeaşi suprafaţă de pământ cât lucrează 3,82 milioane de agricultori particulari.
„Suprafeţe de teren agricol de mii de hectare comasate reprezintă o raritate pe piaţă în momentul de faţă. Procesul de comasare prezintă, în general, multe dificultăţi, cum ar fi numărul mare de vânzători de la care trebuie achiziţionat terenul şi dificultatea de a comunica cu aceştia sau titluri de proprietate având diverse probleme juridice“, menţionează Marius Grigorică, senior business analyst în cadrul DTZ Echinox.
Dacă procesul de comasare a 1.000 de hectare presupune achiziţia de teren de la 500 până la 900 de proprietari diferiţi, cel care ajunge la o asemenea suprafaţă nu este deloc motivat să vândă, datorită randamentelor foarte bune. Trebuie remarcat faptul că preţul plătit de intermediari proprietarilor de loturi mici este cu până la 50% mai mic decât cel perceput străinilor pentru suprafeţe gata comasate. „Lumea şi-a dat seama că e posibil să obţii profituri nete din exploatare de 300 de euro/hectar/an. Chiar dacă investitorii plătesc 3.000 de euro/hectar, ei sunt conştienţi că având stabilitate pe teren poţi face investiţii de îmbunătăţire a calităţii solului şi, automat, cresc veniturile. Amortizarea se realizează în zece ani, după care vine profitul. Investitorii olandezi oferă cu uşurinţă 1.500 de euro/hectar, când la ei e 50.000 de euro hectarul. Chiar dacă unii s-au cramponat de gradul de comasare, regula a rămas aceeaşi: să cumpere cu orice preţ, orice suprafaţă, în zone-cheie“, explică Mihai Romaniuc.
Click pentru mărire
\”\”\”\”
Pradă speculatorilor
Primii 100 de agricultori ai ţării controlează aproximativ 10% din suprafaţa cultivată a ţării, estimată la 6,5 milioane de hectare, conform datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Chiar dacă străinii deţin 10% din piaţă, trebuie menţionat că 90% din achiziţiile de teren realizate de aceştia sunt cu scop speculativ. Practic, investitorii cumpără teren pe care îl arendează tot agricultorilor români.
„Dacă fermierii români se vor capitaliza, România ar putea deveni o forţă în domeniul agricol. Circa 25-30 de fermieri lucrează pâmântul în condiţii tehnice care depăşesc chiar multe ferme din Occident. Aceasta este de fapt marea temere a traderilor de cereale obişnuiţi să trăiască doar din cumpărare şi revânzare de cereale“, subliniază Adrian Porumboiu, unul dintre primii zece producători agricoli de pe piaţa locală, care are în exploatare 27.000 de hectare de teren arabil, prin intermediul Comcereal Vaslui.
În absenţa unei mai bune colaborări între agricultorii români, străinii devin tot mai agresivi în negocieri şi aruncă pe piaţă sume importante de bani, pe care cu greu le pot egala jucătorii locali. „Investiţiile în terenuri nu sunt ca specula de acţiuni. Majoritatea au cumpărat, nu au vândut. Îşi vor marca profitul de-abia peste câţiva ani, când vor ieşi cu pachete de terenuri şi vor vinde suprafeţe mari cu 10.000 de euro“, previzionează directorul Solproiect. Una dintre principalele motivaţii ale străinilor stă în cererea de alimente în creştere. Acest factor a atras atenţia ţărilor bogate, dependente de importul alimentelor – din lipsa terenului arabil şi a apei, precum statele arabe, care au început să investească în agricultură pentru a asigura necesarul de alimente pentru ţările lor. În plus, ţările care au populaţia în creştere şi care se îngrijorează de securitatea alimentară pe termen lung, precum India, China şi Republica Coreeană, au început să profite de oportunităţile de a produce alimente în alte ţări.
\”\”
Politici agricole
În prezent, investitorii străini au interdicţie la achiziţia de terenuri agricole pe teritoriul României, motiv pentru care se folosesc de firme înregistrate în ţară. Conform tratatului de aderare la Uniunea Europeană, piaţa ar urma să se liberalizeze începând cu 2014. Chiar dacă s-au purtat o serie de discuţii cu privire la prelungirea interdicţiei, aceasta nu poate fi realizată decât prin modificarea tratatului, lucru mai greu de realizat.
„Un guvern naţionalist ar putea bloca tranzacţiile către străini, dar ar fi o pierdere. Preţul s-ar prăbuşi de la 3.000 de euro la 600 de euro, şi statul ar impozita 3% dintr-o sumă mai mică la transferul de proprietate. Ar pierde şi statul, şi proprietarii de teren. Statul, dacă vrea să facă un bine, ar putea deveni un jucător activ şi să cumpere el cu drept de preemţiune la un preţ minim. Polonia face acest lucru. În Germania sau Franţa, sunt nişte limitări la transferuri, statul având prioritate la achiziţie“, propune Mihai Romaniuc.
O altă recomandare venită din partea mediului privat este susţinerea micilor poprietari români în procesul de comasare, prin credite cu garanţie pe teren şi fermă. „Aşa cum am vândut Petrom şi multe alte lucruri prost, aşa vindem şi teren agricol. Trebuie să luăm măsuri ca un ţăran român să poată cumpăra teren în aceleaşi condiţii cu un străin. Pentru asta ar fi necesare credite pe termen lung cu gaj pe teren şi pe fermă. Statul ar trebui să reglementeze această piaţă tocmai pentru a despăgubi investiţiile pe termen lung ale agricultorilor români, cum sunt erbicidările totale sau fertilizările de bază, cu fosfor. Terenul trebuie să aibă o valoare intrinsecă, de exemplu 1.000 de euro hectarul, iar cel care a lucrat terenul să fie despăgubit cu o sumă suplimentară“, consideră Sorin Dogaru, directorul departamentului de agricultură al Interagro, companie controlată de omul de afaceri Ioan Niculae.
Până la implementarea unor asemenea politici, vânătoarea străinilor continuă, şi piaţa se apropie încet de „punctul de fierbere“. Panta ascendentă pe care s-a înscris acest sector a devenit evidentă, rămâne de văzut dacă va conduce la apariţia unui nou balon imobiliar.
PAI SA NE CUMPERE, CA SINTEM PROSTI SI MERITAM
Numai bine si multa, multa sanatate. Felicitari!
curaj si mereu inainte.gm
A la Votre si cu Dumnezeu inainte!
Cereti musai sa va ajute cineva sa postati video pe you tube, pentru noi toti si pentru istorie, caci nu va prinde toata lumea!
Exista pe site-ul Nasul TV inregistrarile emisiunilor.
Bravooo, Domnule Profesor Coja, m-ati determinat sa ma zbat sa va prind live la Nasul, si am reusiiit! Sper ca romanii sa caute pelicula la Nasul, emisiunea „Dintre sute de ziare”, de luni,03 iunie 2013,ora 18,sa va asculte!!!
V-a ajutat Dumnezeu sa punctati adevarul istoric pentru romani, in fata ecranelor: ce s-ar fi bucurat si domnul profesor Buzatu sa va vada, Dumnezeu sa-l odihneasca!!!!!
Ati fost zeiss!
Ati reusit sa le puneti oglinda in fata organizatiei evreiesti care a distrus rapoartele pe cap de familie evreiasca pentru un numar extrem de reprezentativ de evrei, rapoarte care documentau exact prin cele 100 de intrebari , faptul ca n-a existat holocaust in Romania!!!!!!
Bravissimo de un milion de ori ca ati reusit sa aduceti asta la urechile romanilor, in masa!!!Nici evreii nu stiu aceste detalii, care ar trebui sa-i bucure, nu sa-i intristeze!!!
Este foarte , este enorm de important acest detaliu care demonstreaza frauda iudeilor organizati, si abuzul lor cras de distrugere a actelor-investigatiei platite de catre contribuabilul roman spre a stabili adevarul istoric, distrus in mod necinstit si dictatorial adica abuziv de catre comunitatea evreiasca careia i-au fost incredintate aceste acte.
MANIPULAREA ESTE CRASA SI CLARA IN CAZUL CONFISCARII SI DISTRUGERII ACESTOR ACTE!
Si LUI CONSTANTINESCU , ESCROCUL CRIMINAL CARE A SCOS LEGEA INSTRAINARII PAMANTULUI ROMANESC, I-ATI TRANTIT-O ZEISS, numindu-i criminalitatea drept ceea ce este, D’AIA AU SI TAIAT EMISIUNEA IN ACEST PUNCT!
SUNTETI EXTRAORDINAR!!!
In asa scurt timp le-ati plasat mai multe clarificari, verde-n fata: incepand frumos, cum se cuvenea, cu eroii/sfintii legionari care au murit asumandu-si legionarismul in mod cinstit atunci cand plutoanele de executie erau pe cale de a savarsi erori, impuscand nelegionari , sau, in al doilea caz, cu legionarul care s-a oferit sa moara el in locul unui coleg , care insa avea foarte multi copii si care ar fi ramas fara tata!!!
Aceste exemple de legionari demonstreaza pentru eternitate si in mod exact, ce structuri patrunse de simtul onoarei aveau legionarii, nemeritatnd halul criminal in care au fost tarati cu sutele afara din casa si impuscati fara judecata, in strada ,la ordinul patologicului Carol al doilea,javra dominata de iudeo-bolsevicii din camarila Lupeascai!
e bine d-le Coja, tot asa!! vin alegerile!!
http://talpesnicador.blogspot.ro/