Băsescu iese din… Peșteră – Ion MARIN

Mass-media ne tot arată de ceva zile  secvențe în care Traian Băsescu face zâmbitor, din nou, ca în vremurile bune, băi de mulțime. Deocamdată, în locuri mai depărtate și în…locații mai sigure, unde lumea este pusă pe chef și pe iertare și unde domn președinte aterizează din senin sub diverse pretexte. La Certeze, la Sâmbra Oilor, fiindcă l-ar fi chemat nu știu cine sau l-ar fi tras nu știu ce ață, la Peștera, fiindcă ar fi aflat că primarul de acolo este pus pe autofinanțarea comunei, mai ceva ca pe vremurile când exista și o lege în acest sens. De fapt, Peștera este începutul, locul de unde a ieșit din nou Traian Băsescu, hotărât să-și repună în fruntea țării protejații și să-și perpetueze interesele și metodele, profitând și de naivitatea, dacă nu și de complicitatea unora ce se cred ajunși la putere prin propria lor inteligență și trudă și nu datorită exasperării populației. Care se poate ușor întoarce împotriva lor, ceea ce Traian Băsescu știe, folosind forța adversarului împotriva lui însuși. Pentru că nimic nu este întâmplător la Traian Băsescu, mai ales când trebuie să recucerească o poziție pierdută și să se răzbune. Strategia lui nu este complicată, ba am zice că este la mintea cocoșului, deși pare mai greu de înțeles de cârlanii imberbi, care atacă berbecește toate zaplazurile și zidurile cu care n-ar trebui să-și piardă vremea și să-și bată ca Pașa capul, de genul confiscării automobilelor și amendării legii proprietății. Spre deosebire de astfel de futilități infantile, dar extrem de corozive în planul puterii, Băsescu folosește răgazul coabitării, pe care o va arunca peste bord, cu ”copilot”cu tot, când va ieși în larg, spre a-și face un nou partid de suflet, pe scheletul Mișcării Populare meșterită în familie și la servici, cu fiica și consilierii, logodită cu jumătatea pedelistă, îndrăgostită de atractiva și iubitoarea Udrea, altoită cu ramura disidentă a liberalilor, Chiliman – Tăriceanu și învârtoșat cu ce se poate coji de la partidul lui Diaconescu, poate și de la alții.

În plan mediatic, lucrarea își arată deja roadele, ”România TV”, fostă ”Răitaru” a lui Ghiță, pornită ca independentă, el știe cu ce sponsori, a devenit deja băsistă, mai ceva decât posturile și gazetele consacrate și încremenite în proiectul adulării marelui șef, dar cel mai important obiectiv al său a fost și este să sape groapă de netrecut între siamezii useliști, care, cum spuneau mai zilele trecute, au ajuns să aibă nevoie de reînnoirea jurămintelor din oră în oră. Altfel, spus sunt legați la perfuzia încrederii, mai ales unul dintre ei, adică exact cel înspăimântat că va fi trădat ca o primă nevastă pentru alta mai bine situată, eventual fiică de ministru. Și bietul om are bune motive să creadă repetarea unei asemenea mișcări și în plan politic, chiar dacă prima a fost testată în plan personal. Dar și în cel executiv-juridic, fiindcă nu-i de colo să-i pui procurori peste țară și judecători la CEDO exact pe cei care ți-au alergat și arestat ortacii cu care tu ai ajuns în vârful trebii.

Că în spatele întregii manevre stă marele cârmaci, liniștit după ce a tras nava la cheu și și-a resubordonat (sub)locotenentul, nu se îndoiește nimeni. Ciudat este că al său Pinocchio nu pare tras de sfori ci că se mișcă după o anume schemă autonomă, ca montat din cheie sau activat din cip.

Am anunțat din titlu că va fi vorba despre ieșirea din peșteră, sau hai să zicem despre downloadarea lui Traian Băsescu și am vorbit despre altcineva, căruia nici măcar nu i-am pomenit numele. Ei bine, da. Fiindcă exact asta este schema lui. Să folosească un pion care nici nu știe ce rol joacă. Sau, dacă știe, nu are încotro. Ceea ce ne-ar interesa mai puțin dacă toată această mascaradă (vine de la măști) nu ar fi pentru noi o reîncărcare și o repunere în scenă a vechii tragedii.

**

**

Nota redacției: Textul de mai sus a fost publicat de ION MARIN în 14 mai 2013 în revista ULTIMA ORĂ pe care a condus-o exemplar ani de zile. Până săptămâna trecută… Un mare ziarist, un om! Dumnezeu să-l odihnească în pace și onor!