Holocaustul la mișto! (I) O fotografie care spune totul despre suferințele evreilor pe timpul lui Antonescu!

2018-04-29T11:45:43+03:0029 aprilie 2018|Holocaust|

Holocaustul din România, la costum și cravată!

evrei-la-maturat

„Fotografia de mai sus apare într-un material didactic conceput pentru elevii care studiază în liceu Holocaustul. Fotografia ilustrează efectele legilor anti-semite date de Ion Antonescu, legi potrivit cărora evreii, pentru că nu au fost „admiși” pe front, nici măcar în linia întâi, au fost obligați să iasă la muncă în folos obștesc: să curețe Bucureștiul de zăpadă, când ningea mai tare – cam o dată pe an, și alte activități, la care evreii se prezentau în costum și „la cravată”, cu aparatul de fotografiat după ei, să imortalizeze pentru eternitate ororile regimului antonescian. Se pare că unul dintre jovialii evrei persecutați de români din poza de mai sus este Mihail Sebastian.

De precizat că evreii au pus mâna pe măturoiul și lopata de gunoier, desigur, „la mișto”, vestitul umor evreiesc, rămas celebru din acei ani pentru ideea de a pune inscripția „carne cusher” pe trupul unuia dintre legionarii uciși de armată în ianuarie 1941 și declarat evreu, pentru eternizarea acelorași suferințe!

Materialul didactic respectiv se axează pe citate din Jurnalul marelui scriitor! Ce au uitat să precizeze autorii materialului didactic este că Jurnalul respectiv nu a fost dat publicității decât la o jumătate de veac după ce a fost scris!… De ce așa de târziu? Pentru că Jurnalul a mai avut niște autori, necunoscuți, care au lucrat la Jurnal ani buni după moartea autorului. Lor li se datorează câteva consemnări care nu puteau fi făcute de Sebastianm, ci imaginate de alții. Unul dintre acești „co-autori” de Jurnal se pare că a fost fostul meu coleg VICU MÂNDRA… L-am recunoscut după consemnarea făcută despre Eugen Ionescu, total falsă!

Voi reveni.

 

Holcaustului – Mihail Sebastian, Jurnal

i.c.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top