G
57 aprobate

gert.frau@yahoo.com
89.136.113.152

 

În răspuns la Cristescu P. Radu.

Nu-mi repeta prostioara aia cu evreii înainte de formarea daco-românilor. Ăștia se pripășeau prin marile capitale europene, în provinciile cele mai bogate după dictonul ”unde-i bine, acolo-i patria”. E o strategie a lor de supraviețuire și parvenire în diasporă, învățată de la rabini și înscrisă în Talmud. Aproape toată istoria lor europeană ține de orașe, târguri, cât mai aproape de nobili și decidenți politici, de care depindeau pentru protecție și câștig.
Când au ajuns și-n provinciile noastre istorice, fugiți din fața slavilor de amarul pogromurilor, s-au dat tot pe lângă boieri ca lachei, storcând în numele acelora țărănimea. Treptat s-au făcut cârciumari, cămătari ori au ocupat diverse meșteșuguri care-i țineau în târguri. Între războaie ocupau cu precădere tot orașele.

Cu țiganii iar nu trebuie să îmbrățișăm teorii fanteziste. Sunt atestați prima oară la noi în octombrie 1385. Între 1362 și 1389 este cucerită Peninsula Balcanică, perioadă în care apar atestările lor în Europa. Spre vest s-au deplasat după 1400. Că au fost înrobiți și vânduți ori s-au dat singuri robi e altă treabă, însă nu toți au rămas pe aici, unde au avut un statut aparte și în cele mai multe rânduri au fost protejați. Robia din provinciile românești a fost cu mult mai blândă decât sclavia negrilor în cele două Americi, iar legea pământului îi proteja chiar și față de boieri.
(https://historice.ro/tiganii-au-avut-noroc-ca-au-fost-robi-in-tarile-romane/)

Cu carul lor ”vordon/vardo” (Oset. wærdon, Pers.wardyūn) tras de cal (țig.grast, Arm. grast / գրաստ) s-au tot perindat prin Europa de vest până au început să se sature aceia de înșelăciunile lor, de cerșetorie, furturi, mizerie, scandaluriși omoruri. Treptat au început să scoată legi aspre împotriva vagabondajului, care dicta ori execuția ori exilul. Au luat iar calea estului peste Germania, Polonia, ajungând până în Rusia, unde erau mai toleranți.

Sunt numeroși în Bulgaria, România și Ungaria doar pentru că regimurile locale au fost mai tolerante decât în alte părți, în ciuda plângerilor unor activiști de serviciu, orbi de altfel la criminalitatea etniei. Peste tot pe unde au trecut țiganii au lăsat un gust amar localnicilor și au fost alungați prin violență, din Iran până în Irlanda. Treptat, țiganii vor ocoli pământul și se vor întoarce în India. Acum câțiva ani cereau azil în California venind prin Mexic, acuzând românii că sunt neo-naziști.

Îmi mențin părerea că sunt complet inutili unui stat modern, mai mult o povară decât orice altceva, și mereu vor hălădui cu voioșie pe unde sunt primiți, apoi iar alungați, până se termină istoria lor.
(https://www.hotnews.ro/stiri-esential-5961661-cele-11-porunci-ale-maghiarilor-din-sancraieni-catre-tigani-lege-cainii-faca-gospodarie-inregistreze-caii-nu-mai-fure-adune-lemne.htm)
(https://jurnalul.ro/special-jurnalul/tiganii-si-au-halit-ajutoarele-europei-si-ale-romaniei-504264.html)
(https://www.g4media.ro/video-zeci-de-localnici-din-bolintin-vale-sunt-in-strada-revoltati-dupa-moartea-unui-taximetrist-care-a-fost-lovit-in-cap-cu-o-piatra.html)