Memorandumul prin care Petre Roman(acelas care a instigat romanasii sa isi LICHIDEZE C.A.P.-urile) a transformat românii în romi pe plan internaţional
„Ministerul Afacerilor Externe al României
Nr. D2 / 1094 29.02.2000
Domnului Mugur Isărescu,
Prim-ministru al Guvernului României
Memorandum
De la: Petre Roman, ministru de stat,
Ministrul Afacerilor Externe
Tema: Termenii folosiţi pentru denumirea etniei romilor/ţiganilor
În ultima perioadă, Ministerul Afacerilor Externe a fost confruntat cu o veritabilă campanie declanşată de unele asociaţii de romi pentru reconsiderarea oficială a poziţiei sale în privinţa recomandării pe care a făcut-o prin Memorandumul MAE nr. H03/169, din 31 ianuarie 1995, către primul-ministru, pentru utilizarea, în documentele oficiale, a termenului de «ţigan» în detrimentul celui de «rom», care de-abia începuse să se impună.
Preocuparea pentru acest Memorandum a fost manifestată şi de mediile internaţionale. Reprezentanţi ai Consiliului Europei, ai Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale, precum şi ai organizaţiilor neguvernamentale internaţionale militante pentru drepturile omului au făcut referire, în discuţiile lor cu autorităţile române, la acest document. (…)
Având în vedere cele de mai sus, propunem folosirea, cu precădere, a termenului rrom în corespondenţa MAE, în paralel cu formulele alternative menţionate mai sus (Roma/Gypsies, Roms/Tsiganes, Roma and Sinti) în corespondenţă cu organizaţiile internaţionale care le utilizează.
Această propunere:
– răspunde presiunii exercitate de majoritatea asociaţiilor romilor din România pentru anularea Memorandumului – H(03)169/1995, contribuind la «stingerea» unui conflict artificial şi, mai mult, la construirea unor relaţii, pe baze parteneriale, cu ONG-urile care reprezintă această comunitate etnică;
– este rezultatul consultărilor dintre MAE şi o serie de specialişti în domeniu, organizaţii internaţionale (Consiliul Europei şi OSCE), instituţii naţionale (Departamentul pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale, Ministerul Educaţiei Naţionale, Avocatul Poporului) şi asociaţii ale rromilor.
Semnat: Petre Roman
Ministrul de Externe al României“.

 

Comentatorul de pe site care semnează LICA ne-a trimis acest document. Așadar exista un memorandum, din 1995, prin care oficialii români, recte Ministerul de Externe, dăduse deja un răspuns în chestiunea țiganilor, cum să fie denumiți! Cum? Simplu: ca și până atunci! Țigani!

De ce era nevoie să se revină?

Nu e târziu să aflăm de la numitul Petre Rroman cu ce fel de specialiști „în domeniu” și cum se numesc aceia cu care s-a consultat. Avea în familie un specialist, o distinsă doamnă filolog, cu care am fost coleg de catedră. Nu mi-o pot închipui pe Mioara Roman că ar fi „achiesat” la potlogăria soțului, care nu era și nu este atât de dobitoc încât să nu-și fi dat seama că abia așa, prin oficializarea denumirii ROM sau RROM se declanșează un „conflict artificial”!

Mizerabilul „memorandum” – alt cuvînt pe care îl necinstește acest Petre Rroman!, trebuie pus în legătură cu un gest rămas ca și necunoscut al mizerabilului: în ianuarie sau februarie 1990, ca prim ministru ilegal și ilegitim, Petre Rroman s-a grăbit să le dea de lucru țiganilor, să le dea liber la furat și distrus… A făcut-o printr-un HCM care dădea voie celor interesați să facă topitorii de „neferoase”, de aluminiu, în primul rând! De unde atâta aluminiu ca să poată lucra asemenea topitorii private? Simplu: de pe câmp, de pe ogoarele Țării unde conducte de aluminiu crescuseră în ultimii ani aproape pe fiecare hectar de cultură irigată. Câteva milioane de hectare, deci milioane de tone de aluminiu de cea mai bună calitate! Au fost scoase din brazdă, topite, făcute lingouri și vîndute în Turcia!

Afacere grasă!… Din câte știu, Petre Rrom(an) nu a luat nicio șpagă din acest „cașcaval”! A făcut-o cu totul dezinteresat material, numai și numai din dragoste, mai exact spus din lipsa de dragoste pentru poporul român, pentru România! Pe urmele tătâne-su, cel care trăgea sforile la Moscova, în timpul războiului, pe lângă Stalin, pentru ca la sfârșitul războiului Transilvania să fie dată toată Budapestei…

Domnul Gheorghe BUZATU a publicat documentele acestei trădări mizerabile, dar fiul tace în păpușoi și nu răspunde pentru crimele părintelui! Doar are un cult pentru educația primită de la inginerul fără facultate care, când a fost să-și aleagă un nume românesc, mai frumos decât cel primit la naștere, a ales cuvîntul ROMAN, taman cuvîntul pe care lui Petre Rroman puțin îi pasă dacă-l tăvălește în noroi, cu acte în regulă! Cu ditamai memorandumul!…

Nu ți-a tremurat mâna când l-ai semnat, impostorule?!

 

                                                                                                                          Ion Coja

Post scriptum din partea redacției: pe acest site numele ipochimenului se va scrie numai sub această formă explicită: Petre Rroman.