Cele două comentarii de mai jos au apărut pe marginea textului Vă rog să arbitrați, de ieri

1. Amestecati trecutul cu prezentul si nu se intelege ce vreti sa spuneti.

2.ESTUL, nu numai Romania, exportau produse FIABILE – adica alea de nu se strica dupa prima utilizare. Multe produse romanesti erau exportate sub licenta, sub eticheta straina – dar erau in proportie de 70-80% prooduse in Romania. Strainii doar puneau eticheta si dublau pretul.

3. Caderea comunismului a avut ca scop exact scoaterea de pe piata mondiala a produselor fiabile, dezagreate de mogulii „pietei de consum” si inlocuirea lor cu productia occidentala – mai frumoasa, mai aratoasa …dar de unica folosinta. Dupa 90 am fost invadati de stocuri de marfa care nu se mai vindeau in vest datorita calitatii proaste acoperite de o poleiala/publicitate frumoasa.

Nici azi nu mai sunt produse cu adevarat fiabile la preturi accesibile pentru marea masa de cumparatori. majoritatea produselor sunt de o calitate indoielnica ascunsa sub masca etichetelor de firma.

Va pot da doar un exemplu – piata medicamentelor. Au disparut cele romanesti, eficiente, ieftine si au fost ilocuite cu medicamente colorate, bine prezentate, straine – dar cu eficienta cu cel putin 50% mai scazuta.

Mai mult in Romania se plateste o suprataxa la productia de medicamente „taxa clawback ” in timp ce la import nu se plateste nimic.

In tarile vestice aceasta taxa e platita de importatori pentru a proteja productia interna – la noi e invers o platesc producatorii de medicamente pentru a proteja marile retele deimport.

Nici macar un institut care sa creeze vaccinuri nu mai avem – nu sunt bani de „modernizare”, spun guvernntii – dar se importa vaccinuri la sumecolosale „din necesitate strategica si de siguranta a vietii” (cu un profit bun pt cei implicati ).

Ma indoiesc ca KGB/FSB a tinut partea occidentului pe aceasta directie. Ei au fost doar unele din hienele care s-au hranit din caderea industriei romanesti si estEuropene.

4. Azi se practica aceiasi politica de export – adica facem prouse sub licenta straina – cu deosebirea ca nu mai dam la export produsul definit ca fiind „produs finit” ci semifabricat. Firmele straine pun eticheta si dubleaza pretul asigurand muncitorilor din tara de origine un salariu decant desi nu ei sunt producatorii.Noi „exportam” semifabricate si luam taxe si beneficii la acest nivel…

Noi, cand nu exportam materie bruta – in special lemn- suntem socotiti „colonie” – adica mana de lucru ieftina pentru altii. Brandurile romanestii alea care mai erau – au disparut.

5. Speculatiile la bursa se fac numai in acte – sa nu credeti ca cineva plimba graul pana in America, la bursa, si aduce altul inapoi.(grau furajer, spuneti. Definiti-i caracteristicile acestui grau…)

Ar creste pretul graului peste nivelul acceptat . La bursa doar se „uniformizeaza” preturile in functie de productia mondiala si se speculeaza diferentele. Graul se plimba – cel mult – pana in afara granitei maritime ca sa poata capata statut de „import”. Dar daca dvs stiti ca se face altfel…

 

 

Stimatul domn Nicu probabil sunteţi unul dintre „formatorii de opinii” ai politicienilor români care au condus România, după anul 1989, unii dintre ei urmaşi ai iudeo-bolşevicilor cominternişti care au iniţiat, promovat şi adoptat legile aninaţionale de; privatizare şi de restituire a proprietăţilor, legi ce au cauzat dezastrul economic şi social actual din România, dezastru nemaiîntâlnit în istorie, când a fost şi încă este posibil ca bunurile proprietate publică să fie jefuite şi mai grav să fie înstrăinate, contrar prevdedrilor constituţiei care la articolul 136 aliniatul (4) prevede expres faptul că; „bunurile proprietate publică sunt inalienabile” – ADICĂ NU SE POT ÎNSTRĂINA.
Speranţa românilor este ca cei ce au iniţiat, promovat şi adoptat legile anticonstituţionale, antinaţionale de privatizare şi de restituire a proprietăţilor, să fie aduşi în faţa instanţelor de judecată, pentru subinarea economiei naţionale.
Un ilustru economist român, dr. Constantin Cojocaru, afirma ceia ce mulţi dintre noi cunoşteam, adevărurile următoare;…
…”În ultimii 25 de ani, poporul român a fost deposedat de capitalul său naţional, de fabrici, de uzine, de bănci etc. A fost deposedat de peste 4 milioane locuri de muncă, astfel că aceste milioane de români au fost alungaţi din ţară în căutarea unui loc de muncă, şi-au părăsit familiile, şi-au lăsat copii fără îngijirea şi dragostea parintească, pradă traficanţilor de droguri şi de carne vie. Poporul român a fost deposedat de resursele sale
naturale, care sunt exploatate de corporaţii transnaţionale, cu redevenţe de
batjocură pentru statul român. A fost şi este deposedat de terenurile agricole
şi de păduri, trecute pe nimic în proprietatea străinilor. A fost şi este
deposedat de cea mai mare parte a avuţiei create în economia naţională, care
este însuşită, sub formă de profituri, uriaşe, în cea mai mare parte,
nedeclarate şi neimpozitate, de cei deveniţi proprietari ai capitalului
românesc şi care o transformă în bunuri de lux sau o transferă în străinătate,
lăsând ţara fără investiţii, fără venituri bugetare, cu salarii şi pensii de
mizerie, cu servicii sociale umilitoare. A fost şi este deposedat de patrimoniul
său cultural şi spritual. A fost şi este deposedat de suveranitatea sa
naţională. A fost şi este deposedat de statul său naţional, capturat de
oligarhia creată prin „privatizări” şi „retrocedări” şi folosit pentru
menţinerea în stare de sărăcie şi umilinţă a celei mai mari părţi a românilor.
Pentru a-şi LUA ŢARA ÎNAPOI, poporul român, cetăţenii României vor trebui să-şi IA ÎNAPOI capitalul de care au fost deposedaţi, să devină proprietari asupra
acestui capital, să-şi însuşească profiturile create de acest capital, să
folosească aceste profituri pentru a-şi lua înapoi fabricile, uzinele şi
băncile etc, pentru a-şi reconstrui întreprinderile şi locurile de muncă care
i-au fost distruse, să-şi construiască un stat cu adevărat democratic,
controlat de el, de popor, nu de oligarhi, care să-l slujească pe el, nu pe
oligarhi”.
Câteva dintre efectele acestor legi antinaţionale de; privatizare şi de restituire a proprietăţilor, de jefuire a bunurilor proprietate publică, sunt; distrugerea industriei metalurgice, a industriei constructoare de maşini, a tuturor industriilor cu capital românesc, lichidarea sistemului bancar cu capital românesc, restituiri de proprietăţi prin furt şi acte false către mafia imobilelor retrocedate.
Aceste legi antinaţionale, de privatizare şi de restituire a proprietăţilor, împreună cu dezinteresul instituţiilor statului de organizare a activităţilor economice de perspectivă, au creat condiţiile ce au condus şi conduc la dezastrul economic şi social, actual din România.

 

POst scriptum: Când m-am însurat, am primit cadou de nuntă o râjniță de cafea fabricată în RDG. Mai funcționează și azi. Între timp s-au stricat vreo patru râjnițe Bosch!… Le depășeau net pe cele din RDG prin design, dar numai atât. Fățoase și aproape de unică folosință!…

Dl Cojocaru are dreptate, în principiu, dar neglijează faptul că industria noastră nu s-a privatizat, nu a fost furată, ci distrusă! DISTRUSĂ! Aceasta este esența criminală apoliticii de după 1989!