Despre moartea lui Gheorghe URSU

2019-09-06T19:06:13+03:006 septembrie 2019|Amestecate|

Cum a murit GHEORGHE URSU

Publicat de |19 ianuarie 2013|Textele altora

Despre moartea lui Gheorghe URSU

 

 

De la un coleg, medic, care a fost deținut la Jilava în perioada în care s-a aflat la aceeași închisoare și Gheorghe Ursu, am aflat următoarele:

1.Gheorghe Ursu era deținut cu titlu de drept comun. E drept că justiția la vremea aceea nu mai condamna cu titlu politic pe nimeni.

2. Gheorghe Ursu a fost bătut în celulă de alt deținut, care l-a lovit cu bocancul în abdomen și i-a provocat o perforație de intestin, o peritonită.

3. A ajuns pe masa de operație abia după două zile de la agresiune.

4. Colegul meu, un bun chirurg, era mereu chemat să opereze alături de chirurgul „oficial”, al spitalului, ca mâna a doua. De multe ori chirurgul „oficial” lipsea sau pur și simplu îl lăsa pe colegul meu să opereze singur, ca mâna I, făcând echipă cu asistentele medicale.

5. Când a fost operat Gheorghe Ursu, pentru PRIMA OARĂ de când era la Jilava, colegul meu nu a fost invitat să participe la operație, deși operația nu era una ușoară și doctorul oficial ar fi avut toate motivele medicale să-l solicite pe colegul meu, doctorul C.

6. Bolnavul Gheorghe Ursu a murit pe masa de operație, ceea ce se întâmplă destul de rar.

7. Pe masa de operație se moare în următoarele trei situații posibile:

(1) din greșeala anestezistului

(2) din greșeala grosolană a chirurgului – este secționat un vas sanguin mare (aorta etc.) și sângele sare până în tavan

(3) operația este efectuată fără mare speranță de reușită, fiind vorba de o stare gravă, care impune o tentativă disperată de salvare ca singura reacție posibilă a medicului.

Doctorul C., care s-a aflat în blocul operator în acel moment, exclude variantele (2) și (3).

8. Bolnavul Gheorghe Ursu era în stare gravă, dar nu terminală. Nu putea muri pe masa de operație ci, cel mult, după câteva ore.

9. Singura explicație: vina anestezistului.

10. Anestezistul era un medic care făcuse de mai multă vreme cerere să plece din România și i se refuzase plecarea. După moartea lui Gheorghe Ursu, în mai puțin de o lună, medicul anestezist a primit pașaport și a plecat din România.

Mă pun la dispoziția autorităților pentru a le pune în legătură cu colegul meu.

 

Aurel COJA

 

Notă: Fratele meu mi-a povestit mai demult despre această situație. La o emisiune TV am și adus vorba despre aceste detalii. I-am invitat pe cei interesați să mă contacteze, știind că pentru moartea lui Gheorghe Ursu fuseseră anchetați și acuzați oameni care se declarau nevinovați. Am fost căutat de un domn ofițer, i-am promis să aflu mai multe, l-am pus pe frate-meu să scrie pe hârtie tot ce știe, dar persoana în cauză nu m-a mai căutat.  Dacă altor persoane le este utilă această declarație, le stau la dispoziție în demersul pe care ar urma să-l facă. Nu știu dacă are importanță detaliul că medicul anestezist făcuse cerere de plecare în Israel…

Nota 2019 – La vremea aceea am luat legătura cu fiul lui Gheorghe Ursu și i-am propus să-l pun în legătură cu medicul din Hârșova, coleg cu fratele meu, care cunoștea detaliile privind operația la care a fost supus Gheorghe Ursu. Spre mirarea mea, fiul răposatului G.U. nu s-a arătat deloc curios să afle amănunte despre moartea tatălui său. Evident, se profila o entitate nouă interesată de dispariția lui Gheorghe Ursu. O anchetă serioasă putea fi declanșată de fiul lui Ghoeghe Ursu, dar se pare că nu-l interesa adevărul! Nu-l interesa să afle cine a fost anestezistul criminal!

Din relatările aceluiași medic, rețin faptul că după eliberare – a stat 2 ani la Jilava condamnat pentru primirea de foloase necuvenite de la pacienți, doctorul C. a fost de mai multe ori chemat la București să dea declarații la procuratură în legătură cu moartea lui Gheorghe Ursu. Dosarul acelei anchete nu ar putea fi găsit?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top