Duminică seara, la una din televiziunile unde se transmiteau și se comentau imagini de la răzmerița din București, invitat să-și spună părerea, un parlamentar PDL, Radu F. Alexandru, a concluzionat că singura soluție este „să se aplice legea!” Ca persoană care trăiește din emanarea de noi legi, poziția domnului parlamentar este deplin justificată: cele ce se petreceau în centrul Capitalei erau încălcări evidente ale legii. Trebuiau oprite prin aplicarea legii și tot prin aplicarea legii trebuie pedepsite persoanele vinovate de cele întâmplate.
În clipa când l-am auzit însă pe individ dând soluția, mie mi-a părut tare rău că nu sunt și eu de față, în acel studiou TV, ca să-l întreb: „Dar de ce nu s-a aplicat legea până acum, bă, musiu?!”
Adică de ani de zile, din decembrie 1989 și până azi, legea nu a fost aplicată în chestiuni de importanță copleșitoare pentru această țară, iar acum, când s-au spart niște vitrine, brusc te apucă dorul de legalitate?!
Ce lege s-a aplicat în ziua de 25 decembrie 1989, când șeful statului a fost asasinat cu acte în totală neregulă, în deplinul dispreț al legilor? Ce lege s-a aplicat atunci, domnule R.F.A.?! Nu cumva dacă se respecta atunci legea, azi nu se mai întâmpla ce s-a întâmplat?
O să zici poate că legătura dintre procesul Ceaușeștilor și vandalizările de ieri din București este prea subtilă, mai greu de demonstrat, o respingi! Îți ofer atunci alt exemplu, altă crimă care nu a fost sancționată prin lege așa cum se cuvenea, iar dacă s-ar fi aplicat legea, pun pariu pe orice că nu se mai întâmpla ce s-a întâmplat în ultimele zile… E vorba de dispariția prin fraudă, prin subminarea economiei românești, a flotei maritime! Nimeni dintre beneficiarii iliciți ai acestui jaf nu a fost deranjat prin aplicarea legii. Dacă s-ar fi aplicat legea și măcar capul escrocheriei, măcar principalul vinovat de dispariția flotei ar fi fost tras la răspundere și apoi arestat și condamnat, împotriva cui ar mai fi manifestat ieri oamenii din București și din toată Țara?!
Cu Băsescu după gratii pentru felul cum a sabotat economia Țării ca ministru, cu Băsescu după gratii pentru furtul de la urne, falsuri prin care a ajuns primar al Capitalei și președinte al României, cu Băsescu după gratii prin simpla și fireasca aplicare a legii în măcar unul din cele enșpe mii de cazuri în care șeful tău a încălcat legea, ieri nu s-ar fi întâmplat nimic deosebit în Țară și ne-am fi văzut în liniște de sorocul aniversării lui Eminescu…
De ce, Radu Feldman Alexandru nu ai cerut să se aplice legea atunci când ea a fost batjocorită de Băsescu al tău de atâtea ori?! Nici măcar când legea a fost violată chiar în Parlament, de analfabeta pe care Băsescu a proțăpit-o în fruntea Camerei Deputaților nu ai cerut să se aplice legea! Al treilea om din stat, o retardată mintal care nu știe să numere mai departe de douăzeci!… Sare de la douăzeci la șaptezeci, de la patruzeci la o sută… A făcut-o în văzul întregii Țări și nu ai cerut, Radule, să se aplice legea! De ce, incoruptibile?!
De ce, Radule, nu i-ai cerut lui Boc să se aplice legea și să nu mai guvernați numai prin ordonanțe de urgență și asumarea răspunderii, ocolind dezbaterea de idei, de soluții alternative?! Ocolind dialogul pe care acum îl cerșiți, albi de spaimă!
De ce, Radule, ești ce ești?!
Încearcă să te mai abții! Și nu mai fi tu însuți chiar tot timpul, că te faci de tot rîsul! Și mai inciți și la violență, prin simpla ta arătare funciarmente falsă, mincinoasă! Care cere nenumărate palme la fund și șuturi după ceafă!
…Adică invers! Șuturi la și pumni după… Păzea, Radule! Ați reușit să enervați și pietrele!…

Ion  Coja