Datoria Germaniei faţă de România,
dezbătută în Parlamentul European
SCRIS DE ZIUA DE VEST
Europarlamentarul român Adrian Severin a lansat seria de conferinţe „Cauzele euroscepticismului”. Prima conferinţă – care a urmărit oferirea unui răspuns la întrebarea „Există o datorie a Germaniei faţă de România?” – s-a desfăşurat miercuri, 10 aprilie, în incinta Parlamentului European din Bruxelles.
Progresul Uniunii Europene în direcţia unei integrări politice mai profunde se confruntă cu o serie de critici şi rezistenţe din partea euroscepticismului. Deşi este respins de federaliştii europeni, euroscepticismul are explicaţiile sale, care nu ar trebui ignorate.
„Printre argumentele eurosceptice, s-ar putea regăsi următoarele: deficitul democratic al UE sau pretinsa imposibilitate de a construi o democraţie transnaţională, discriminarea împotriva anumitor state membre sau a cetăţenilor acestora, tentaţiile hegemonice ale principalilor protagonişti naţionali europeni, caracterul oligarhic al birocraţiei europene, lipsa unei solidarităţi transnaţionale reale, lipsa unei atitudini corecte din partea celor mai dezvoltate naţiuni europene către cele mai puţin dezvoltate, neîncrederea indusă de datorii istorice nerezolvate etc. Astfel de argumente sunt îngrijorătoare pentru viitorul proiectului european. De aceea, dorim să oferim o platformă pentru prezentarea şi dezbaterea unor astfel de probleme. Aceasta nu este menită să promoveze euroscepticismul, ci mai degrabă să susţină pledoaria pentru «mai multă Europă» şi pentru o «Europă politică» într-un context informativ şi mai realist. Este aceasta o cauză întemeiată a euroscepticismului?,” spune Adrian Severin.
În cadrul acestei prime conferinţe au vorbit prof. dr. Adrian Severin, deputat european, dr. ec. Radu Golban, expert politic, lector şi publicist, dr. Albrecht Ritschl, profesor de istorie economică la London School of Economics, dr. Klaus Thörner, istoric, lector şi publicist, Sorin Roşca Stănescu, senator PNL, Corneliu Vlad, jurnalist şi scriitor şi dr. Lia Lucia Epure, jurnalist, directorul publicaţiilor ZIUA de Vest şi Focus Vest. Vorbitorii au prezentat concluziile şi opiniile lor privind atitudinea Germaniei faţă de România, în special în privinţa datoriilor financiare pe care Germania le are faţă de România. Lia Lucia Epure a vorbit despre faptul că Radu Golban nu este un eurosceptic şi că demersul său este unul menit să repare nedreptatea istorică pe care o face Germania faţă de România. „Radu Golban s-a născut la Timişoara şi a plecat din România, împreună cu familia, pentru persecutările la care a fost supus de regimul comunist. Acum, Golban este în continuare persecutat pentru convingerile sale. Economistul Radu Golban a susţinut cursurile la disciplina “Economie mondială, Politicile UE, Negocieri şi conflicte”, în cadrul departamentului Relaţii Internaţionale şi Studii Europene a Universităţii de Vest din TImişoara, linia de predare în limba germană. Profesorul Golban a venit la UVT la începutul anului universitar 2012-2013, pregătit să-şi reia cursurile. A avut un şoc: i s-a comunicat că nu mai este nevoie de el şi că decizia a fost luată la recomandarea consulului Germaniei. Acum „Cazul Golban” a fost adus în faţa Comisiei de Etică a UVT,” a spus Lia Lucia Epure.
Redăm în cele ce urmează discursul integral al economistului Radu Golban, cel care a descoperit datoria istorică a Germaniei faţă de România.
Onorată asistenţă,
Permiteţi-mi să încep prin a mulţumi Domnului Prof. Dr. Adrian Severin, membru al Parlamentului European şi fost ministru de externe al României, pentru receptivitatea fără rezerve manifestata faţă de ideea dezbaterii în această onorantă incintă a tendinţei, în creştere, a euroscepticismului, pe fundalul crizei dar şi al politicilor neadecvate ce s-au aplicat crizei.
Aduc, de asemenea, mulţumirile mele reputaţilor specialişti, Domnului Prof. Dr. Albrecht Ritschl şi Domnului Dr. Klaus Thörner, invitaţi să se pronunţe în acest cadru european, de pe poziţia înaltei lor competenţe, asupra studiului de caz din relaţiile germano-române ce face obiectul concret al reuniunii de astăzi.
Vă mulţumesc Dumneavoastră tuturor pentru interesul manifestat faţă de problematica dezbaterii de azi şi mă bucur că în rândurile noastre se află şi un grup de tineri ziarişti din România oaspeţi în aceste zile ai instituţiilor europene.
Constructul de integrare a Europei cunoscut sub numele de Uniune Europeană se află astăzi şi într-o criză de identitate. Pe fundalul unei perioade îndelungate de criză economică au apărut şi primele semne de îndoială faţă de proiectul de integrare a Europei. Pentru a înţelege mai bine această atitudine critică faţă de modul şi mai ales de procesul unificării Europei trebuie mai întâi să precizăm ce înseamnă şi la ce se referă termenul de euroscepticism. Acest termen nou în limbajul politic apare, tot mai frecvent, în ultima vreme, de la micul contribuabil şi până la nivel de naţiune. Neologismul compus din denumirea geografică a continentului şi substantivul scepticism, care se trage din greacă – „skeptios” = „căutător”, este mai degrabă un termen generic decât o disciplină filosofică opusă dogmatismului politic.
Euroscepticismul nu trebuie confundat cu anti-europenismul sau cu naţionalismul, el nu este un ateism politic ci o căutare după o altă Europă. Motivele euroscepticismului sunt cel puţin la fel de diferite cum sunt şi popoarele Europei. Pentru a analiza şi a înţelege mai bine acest fenomen, trebuie identificate motivele particulare, adică ale fiecărui stat, ale fiecărei categorii sociale, care îi determină pe oameni să devină eurosceptici. Având în vedere faptul că Europa se afla astăzi, în ciuda aparenţelor de unitate, la începutul şi nu la apogeul integrării, are şi euroscepticismul o justificare firească, întrucât, prin logica şi definiţia sa, el este mai aproape de statutul de independenţă şi suveranitate a fiecărui stat, decât de dezideratul integrării. Deoarece procesul de unificare al Europei generează, în special la periferia continentului, probleme economice, ca urmare a dezindustrializării, cetăţenii înţeleg tot mai puţin de ce imaginea lăudabilă, însă abstractă a proiectului european numit „garant al păcii şi prosperităţii” se suprapune cu tensiunea socială devenită realitate. Pe cât de abstract şi de general pare euroscepticismul în discursul politic şi public, pe atât de concret devine protestul împotriva Germaniei prin pancartele agitate şi sloganurile scandate de la Nikosia la Lisabona. Faptul că grafica acestor pancarte prelucrează cu obstinaţie fizionomia mereu aceluiaşi dictator, cea a lui Hitler, trezeşte întrebarea de ce protestul euroscepticilor nu se îndreaptă împotriva actorilor politici de la Bruxelles ai Uniunii Europene sau împotriva altor state membre ale Uniunii decât Germania, de ce vizează mereu Berlinul şi conducerea Republicii Federale.
Se pare că binomul Bruxelles – Berlin anihilează oricare iniţiativă politică a celorlalte capitale europene. Desigur că preluarea crescândă de răspundere şi responsabilitate de către Berlin în Europa creează Germaniei şi o suprafaţă mai mare pentru critică mai mult sau mai puţin fondată. Scopul final al integrării este bunăstarea tuturor cetăţenilor europeni şi nu performanţa economică a unora prin redistribuirea factorilor de producţie în Europa.
Euroscepticismul începe să se insinueze pretutindeni în Europa, inclusiv în Germania. Euroscepticismul german vizează contribuţia Germaniei la proiectul european prin transferurile germane către Bruxelles de 214 Euro pe cap de locuitor, adică o sumă uşor peste media UE-27, de 190 Euro. Proiectul european creează, prin excedentul comercial al Germaniei de peste 500 de miliarde de Euro, locuri de muncă, dar şi imaginea de performanţă economică. Aşadar, Germania, principalul contributor în Europa Unită, motor al dezvoltării generale pe continent, ba poate chiar şi filantrop pentru alte ţări membre ale Uniunii. Este oare fidelă realităţii o asemenea reprezentare?
Realităţile sunt mai nuanţate. Analiza euroscepticismului raportat de la stat la stat porneşte de la răspunderea socială faţă de proprii cetăţeni, care trebuie asigurată şi în contextul migraţiei din est spre vest a forţei de muncă.
Răspunderea în această privinţă revine statului național şi nu Europei. Aşadar, europenizăm performanţa, însă nu şi răspunderea socială, care rămâne tot în sarcina statului naţional, după cum tot lui îi revine şi dreptul de a stimula economia, de a-şi proteja unităţile de producţie, astfel încât să poată asigura un trai decent propriilor cetăţeni.
Având în vedere că dreptul de vot al aşa zişilor cetăţeni europeni este limitat doar în cadrul ţărilor lor de origine şi nu este europenizat precum forţa lor de muncă, este foarte probabil că într-un viitor apropiat, forma de euroscepticism pe care o reprezintă nemulţumirile oamenilor să se articuleze prin vot la nivelul naţional al ţărilor membre. Aşteptările fireşti ale acestor cetăţeni nu pot fi satisfăcute cu lozinci de gândire grandioasă sau cu sacrificii pentru un trai mai bun în viitor. În timp ce unele state membre ale Uniunii se înzestrează mereu cu viziuni de dimensiuni politice şi arhitecturale supradimensionate, alte state membre nu au nicio viziune. Pentru unii Europa este o preocupare neîntreruptă, iar pentru alţii un subiect îndepărtat. Tocmai de aceea paşii în Europa nu se pot justifica doar prin iniţiativa unuia ci impune mereu şi acceptul celuilalt sau celorlalţi pentru un parteneriat.
În România euroscepticismul sau mai degrabă eurorealismul a apărut recent, adică mai târziu decât în alte state membre ale Uniunii Europene. Prezenţa sa, tot mai remarcată în spaţiul public, are în mare măsură, ca fond politic, intervenţia Bruxelles-ului şi a unor capitale europene în conflictul constituţional din vara anului trecut după cum se datorează şi politicii de austeritate impusă de Bruxelles. Este drept ca euroscepticismul apare cu întârziere în România, dar acest lucru nu-l împiedica să devină un factor mobilizant, aşa cum s-a întâmplat cu alte răbufniri politice din istoria recentă a ţării.
Pentru mulţi romani, aderarea la Uniunea Europeană a înlocuit în primii ani ai integrării propaganda comunistă semi-sacrosanctă cu basme de bunăstare şi fericire. Bilanţul pentru omul de rând astăzi, la peste cinci ani după aderarea la Uniunea Europeană, cuprinde inevitabil starea deplorabilă a economiei ţării pe urma dezindustrializării, suspiciunea firească faţă de climatul poliţienesc întreţinut de serviciile secrete, o atmosferă de neîncredere în instituţiile statului, corupţia, erodarea democraţiei, dar şi lipsa de speranţă într-o schimbare spre bine. Iar faptul că demnitari europeni de la Bruxelles şi lideri din state europene s-au implicat public în conflictul pe tema suspendării preşedintelui şi a îndepărtării de la putere a unei grupări politice ale cărei guverne din ultimii câţiva ani au atins o cifră record la neabsorbţia de fonduri datorită corupţiei, justifică întrebarea dacă nu cumva Bruxelles-ul sprijină de fapt corupţia în România in loc să o combată.
Raporturile între parteneri inegali sunt mult mai vulnerabile în astfel de conjuncturi. Egali la obligaţii înseamnă a fi egali şi la drepturi şi de a beneficia şi de egalitatea şanselor între ţările în curs de subdezvoltare din Europa de est şi de sud şi cele în curs de consolidare a industriei din centrul continentului. Instituţiile europene au rolul de garant al tratatelor dar şi de mediator în articularea intereselor naţionale ale diferitelor state, pentru a preveni o situaţie de folosire a corupţiei în scopul implementării unui Realpolitik. Dacă realizarea şi implementarea principiilor statului de drept şi lupta împotriva corupţiei sunt obiectivele centrale ale integrării europene, atunci trebuie să admitem că şi corupţia are nu doar corupţi, dar şi corupători.
În această privinţă, istoria cel puţin ne dă dreptate. Iar instituţia Parlamentului European reprezintă cel mai potrivit sediu pentru un management al memoriei istorice. Permiteţi-mi, de aceea, un scurt rapel istoric. După Primul Război Mondial premierii români Brătianu şi Averescu au negociat aproape şase ani cu Germania pentru o sumă de aproximativ 5 miliarde de Reichsmark din afacerea devastatoare numită „Banca Generală” din timpul ocupaţiei germane în 1918. Germania nu era dispusă să plătească absolut nimic României. Într-un limbaj ales, respectabilul ministru de externe al Germaniei, Gustav Stresemann, laureat al premiului Nobel pentru Pace, scria la data de 13 noiembrie 1926 într-o telegramă către Ambasada germană de la Bucureşti că se arată dispus de a – textual – “omorî” acea datorie a Germaniei faţă de România cu bani, solicitând ambasadorul de la Bucureşti să identifice cercuri „interesate” din ţara care ar putea, contra unei plăţi, abandona problema.
Această tactică îndoielnică s-a ascuns bine sub paravanul corectitudinii şi pretextul bunelor relaţii economice. Probabil că suma oferită pe cale privată de Stresemann a fost convingătoare pentru domnul Averescu, obiectivul recomandării germane, care a încheiat apoi pentru totdeauna tratativele pe tema „Băncii Generale”. Dacă numele “Gustav Stresemann” are astăzi o conotaţie atât de pozitivă, fiind chiar şi numele a nenumărate licee şi institute din Germania, ce garanţii avem noi că nu s-ar putea păstra tactica sa şi faţă de România din zilele noastre când este vorba de o datorie istorică mult mai mare? Precum se poate observa, discuţia pe tema datoriei neachitate a Germaniei după 1947 de peste 1 miliard de Reichsmark în baza Tratatului de Cliring, care stă astăzi în centrul atenţiei noastre la acest eveniment, nu este prima de acest gen în istoria celor două state; nu este pentru prima dată când România a rămas păgubita. O ţară la nivelul Germaniei ar trebui cu atât mai mult astăzi, în familia europeană unită şi instituţional, să trateze România ca pe un partener egal şi să se arate responsabilă pentru faptul că a rămas, nu o dată în istorie, datornică faţă de România.
Relaţia economică româno-germană din perioada 1936-1944 bazată pe cliring şi cursuri de schimb fixe mi-a trezit interesul în mod special. Mai ales extrasul de cont al Casei de Compensaţie a Germaniei, o instituţie pe lângă Reichsbank, a stat în centrul atenţiei, deoarece prezintă soldurile Germaniei faţă de ţările asociate în acest model de colaborare. Suma de 1,126 miliarde Reichsmark evidenţiată în acest extras de cont a reprezentat la început doar o constatare şi un argument în cadrul unor publicaţii; ulterior a devenit o provocare.
Lipsă acută de valută a Germaniei în urma Primului Război Mondial a determinat încheierea de contracte nonvalutare bazate pe schimburi de mărfuri între Germania şi alte state. Un asemenea acord a fost încheiat cu România deja din anul 1936. Prin acest acord s-a stabilit ca plăţile dintre România şi Germania, provenind din schimbul de mărfuri şi din alte obligaţii de stat şi particulare, să fie efectuate prin cliring bilateral între Banca Naţională a României şi Casa de Compensaţie germană. Printr-o clauză, Banca Naţională a fost însă obligată să achite exportatorii din România, chiar dacă sumele necesare pentru aceasta depăşeau vărsămintele în Lei ale importatorilor. Deoarece Germania celui de al treilea Reich importa din România mai mult decât exporta, această obligaţie, la început limitată ca sumă, a ajuns în anul 1942 să nu mai aibă nicio limită convenţională de sumă. Fluxul de mărfuri româneşti spre Germania, fără un flux corespunzător dinspre Germania spre România, s-a soldat cu sărăcirea de mărfuri a populaţiei româneşti, cu o creştere a inflaţiei şi cu o creanţă în mărci nevalorificabilă a Băncii Naţionale a României faţă de Casa de Compensaţie Germană. Această creanţă a reprezentat un credit forţat în mărfuri acordat economiei germane de economia românească. Deşi au existat preocupări şi intenţii concrete pentru frânarea creşterii şoldului (ca urmare a schimbului neechivalent cu Germania), acestea au fost respinse sau doar formal acceptate de către Berlin.
Conform lucrărilor de specialitate , la nivelul anului 1944, soldul activ pentru România rezultat ca urmare a operaţiunilor de cliring româno-german depăşea 1 miliard de Reichsmark. Acest sold este confirmat şi de surse oficiale externe, precum Casa de Compensaţie Germană – instituţie ce ţinea evidenţa operaţiunilor de cliring pe lângă Reichsbank , Banca Reglementelor din Basel şi Academia Româna.
Consider oportună prezentarea cadrului legal în contextul căruia am invocat recuperarea datoriilor Germaniei din relaţiile comerciale cu România. În primul rând, invoc art. 28, alin. 4, din Tratatul de Pace dintre România şi Puterile Aliate şi Asociate, adoptat în 10 februarie 1947, la Paris. Dat fiind faptul că derularea plăţilor dintre Germania şi România s-a făcut în baza Acordului pentru Reglementarea Plăţilor din 1936, acest acord nu cade sub incidenţa Tratatului de Pace de la Paris, care prevede explicit că România nu renunţă la pretenţii rezultând din contracte şi alte obligaţii anterioare datei de 1 septembrie 1939, precum şi din drepturi dobândite înainte de aceeaşi dată. În următoarea propoziţie citim ca „această renunţare va fi considerată ca înglobând creanţele… “. Adjectivul demonstrativ la începutul propoziţiei „această “se referă la propoziţia precedentă, în care se explic condiţiile renunţării. Formularea alin. 4 din art. 28 cu precizarea renunţării României la pretenţii împotriva Germaniei şi a fixării datei de 8 mai 1945 (ziua de armistiţiu a Reichului) pentru scadenţa pretenţiilor face ca lucrurile să fie cât se poate de clare. Efectele juridice ale Acordului pentru Reglementarea Plăţilor din 1936 sunt, fără îndoială, drepturi şi pretenţii dobândite dinainte de 1 septembrie 1939 şi ca urmare excluse de la renunţarea la pretenţii împotriva Germaniei, care se referă doar la angajamente din timpul războiului. Aşa cum reiese din reglementările Tratatului, soldul României nu s-a prescris.
Doresc să mai precizez că, în cadrul Conferinţei de la Londra, din anul 1953, când Germania şi-a asumat întreaga răspundere şi responsabilitate pentru toate datoriile Reichului, a lămurit şi problema soldurilor deficitare rezultate din operaţiunile de cliring derulate cu Belgia, Franţa, Elveţia, România etc. Motivul pentru care România nu a participat la Conferinţa de la Londra se bazează pe art. 5 alin. 4 al Tratatului acestei conferinţe, care este identic cu articolul 28 din Tratatul de Pace de la Paris. Ambele acte normative exonerează Germania de plată despăgubirilor aferente perioadei 1.09.1939 şi 8.05.1944. În concluzie, acest şold este descoperit şi în ziua de astăzi. Este bine de ştiut că această sumă nu reprezintă nici o despăgubire de război.
Se poate naşte întrebarea cum se calculează suma de 19,5 miliarde Euro?
Plecând de la aprecierea că 1 Reichsmark este evaluat, în prezent, la 3,3 Euro, se poate calcula, estimativ, valoarea cuantumului datoriei: 3,717 miliarde Euro, fără a mai adăuga şi dobânda aferentă celor 69 de ani – din 1944 până în 2013; fără a ne lansa într-un calcul matematic costisitor de actualizare, ci doar dacă am calcula o dobândă moderată de doar 2,5% pe an, se poate aprecia că valoarea totală a datoriei (suma iniţială şi dobânda capitalizată) se ridică la aproximativ 19,5 miliarde de Euro.
În cadrul unei dezbateri din luna martie 2012, sub egida Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României se confirmă existenţa creanţei asupra Germaniei la Casa de Compensaţie de aproximativ 1 miliard Reichsmark la sfârşitul anului 1944, fapt ce constituie un mare progres faţă de discreţia remarcabilă a acestei instituţii în ultimii doi ani. Cel mai mare succes al acestei dezbateri îl reprezintă faptul că totuşi Bana Naţională admite existenţa unei datorii a Germaniei faţă de România în 1947 de 14 miliarde de Lei, ce a fost considerată de autorităţile acelor timpuri ca fiind o „creanţă nesigură asupra străinătăţii “. Ceea ce a fost nesigur în 1947 nu se mai poate spune astăzi despre motorul economic al Europei.
Pe scurt doresc sa menționez că sub incidenţa Tratatului de Pace de la Paris cad de asemenea şi creanțele private necompensate în valoare de mai multe sute de milioane de Reichsmark ale firmelor şi persoanelor din Romania care au obținut o sentința favorabila în baza Tribunalului Arbitrar Mixt, romano-german în perioada 1919-1928, înființat în baza art. 304, alin. b 2 al Tratatului de la Versailles.
În privinţa părerii românilor despre datoria Germaniei, aş aminti faptul că până în prezent peste 5600 de români au semnat o petiţie lansată de mine pentru a determina guvernul să negocieze cu Germania pentru recuperarea creanţei din acordul de cliring cu Germania. Având în vedere că rata de penetrare a serviciilor web este în Germania conform unui studiu publicat recent dublă faţă de rata de penetrare a serviciilor web din România şi că Germania are o populaţie de aproape patru ori mai mare decât România, 5600 de semnături în ţară ar fi echivalentul la aproximativ 45000 de semnături în Germania. Această cifră de proporţii arată incontestabil că românul nu a uitat de această datorie istorică.România nu are nimic de ascuns, ci doar de profitat de transparenţa maximă în aceste demersuri. Să nu uităm că Germania este o ţară cu un codex moral recunoscut, care se manifestă şi prin demersurile partidului „Die Linke“, partid cu 12% din Bundestag, în lămurirea acestei creanţe iniţiind in 2010 două interpelări.
Distinsă asistenţă,
Permiteţi-mi, înainte de a încheia, câteva remarci. Demersul tematic al acestui simpozion nu este unul antieuropean, nici unul antigerman.
Incidentele de parcurs european (fie el şi un parcurs istoric) nu trebuie instrumentate sau dramatizate, dar nici trecute cu vederea şi cronicizate, ci gestionate cu bună credinţă. Rezervele faţă de instituţiile europene şi faţă de preeminenţa Germaniei în Europa Unită nu trebuie să-şi găsească în asemenea situaţii surse de potenţare a euroscepticismului.
Euroscepticismul zilei de astăzi nu este un obstacol de neocolit şi nici o boală incurabilă, ci mai degrabă un simptom şi un semnal faţă de care se poate acţiona în conformitate cu interesele generale europene.
Marile mutaţii istorice se nasc de obicei din acumulări de detalii – şi izbucnesc nu odată tot printr-un detaliu – pentru a ajunge la o nouă stare. Studiul de caz prezentat aici este doar unul din sumedenia de detalii care se aglutinează zi de zi pentru a da consistenta euroscepticismului ridicat pe valul crizei şi al politicilor de austeritate aflate într-o nefericită modă. Situaţia, rămasă deschisă, din relaţiile româno-germane prezentată aici generează, şi ea, o doză mai mare sau mai mică de scepticism şi neîncredere – şi în privinţa politicii Germaniei faţă de partenerii săi europeni de ieri şi de azi, şi faţă de etaloanele morale ale Europei Unite.
Euroscepticismul de astăzi nu este însă o tendinţă inexorabilă şi el începe de altfel a fi convertit în eurorealism. Următorul pas, salutar, ar trebui să fie o tendinţă pe care aş numi-o euroconstructivism. Într-o asemenea viziune poate fi soluţionat şi cazul încă deschis din relaţiile româno-germane dezbătut astăzi aici.
Dr. ec. Radu Golban
_ @ Mircea Popescu, …
……………….
……………….
_Re:/{[-1) _ Iata, eu lucrez de peste 20 de ani in “occidentul nelegiuit” (…..);
…-2) _ Asa ca propaganda asta, a exploatarii din societatea capitalista, care ne-a fost turnata pe gat in “comunismul luminos si plin de grija pentru om” (vorba lui Bula: “pentru un anume om”), poate ar fi bine sa ramana acolo unde-i este locul, in Coreea de Nord.]};
………….
………….
_ Pentru cei care nu au inteles “smechereala” din cele ce “le mai scrieti pe aici”/[si prin alte parti], …este bine de clarificat, ce ati vrut sa ziceti cand a-ti scris: …
…* (vorba lui Bula: “pentru un anume om”), poate ar fi bine sa ramana acolo unde-i este locul, in Coreea de Nord.*, …[adica]: …
…”pentru un anume om” / adica, pentru un anume / oricare Roman / posibil si pentru Mine;
…”in Coreea de Nord” / adica, in Romania; …[_Cine a fost Romania si unde ati adus-o /[vezi si _ http://www.ioncoja.ro/amestecate/intrebari-lamuritoare-asupra-starii-noastre/ ], …din toate punctele de vedere, cu mult in urma / incomparabil cu …*Coreea de Nord*;
…”vorba lui Bula” / adica, …posibil / probabil ca Bula a vorbit de acolo de unde a[-ti] ajuns /[din] America;
_ Cititi si comentariile: _ http://youtu.be/Cd5ne2gVHtw
…………
_ Maine / poimaine, [avand in vizor „impotrivirea internationala la reintregirea Romaniei cu Basarabia”], …va veti intoarce [„nomazi / fara patrie”], …ca delegati *super-master*, …bine educati si instruiti, …din „pribegia care va indestuleaza si va indatoreaza pe masura”, ca …”ambasadori al tarii d-vs.-America”, …invocand si “proband cu memoria calculatorului …ce lupte grozave ati dus prin strainataturi”, pentru propasirea Poporului Roman, [si]/ impotriva colonialistilor straini, care …*prin intermediul colaborationistilor*, implicit …”prin intermediul tradatorilor de neam si tara”, …”au ras din temelie tot”/*mii de “Intreprinderi, Fabrici, Combinate Industriale /[Mari, Mici si Medii]”*, …facute / ridicate cu multa munca /[truda]/”agoniseala de-o viata a unei intregi Natii”, …si, …[veti veni cu sustinere de-afara], …veti ocupa „posturi in conducere” si locuri /[case si sedii] prin „cladirile construite de Poporul Roman”, mai in urma cu peste 23 de ani /[-Castele [muzeele], “Casele din Primaverii”, Palatul Poporului / Palatul Republicii], …pe care nu le-au facut strainii, pentru care slugarniciti, …iar pentru Romania / pentru Poporul Roman -“politicianism / gargara” si “sapaturi la radacina”.
…-Va veti lauda cu munca facuta de Poporul Roman, …un Popor de Pastori /”Radacina [H]istoriei decapitate” /*[H]istoria masluita de “colonialism / colonialisti”*/ [ca niste “Mesteri Manole”] …”zidarii care au indepartat piatra din varful unghiului”, …dar care va fi pusa la loc /[cum este scris …”Vorbind in pilde” _ Matei 13/34,35,16,17]: …
…-*El _1 Petru 2/9, …este „Piatra lepadata de voi, zidarii, care a ajuns _ Galateni 4/4, …sa fie pusa in capul unghiului.”* _ Ioan 1/1,5,[11], 2012, 2013, 14; _ Faptele Apostolilor 4/11, 2012, 2013, 14; _ Marcu 12/10,11, 2012, 2013, 14*, … [dar stiu ca nu veti intelege si nici nu-Mi veti raspunde, …cum [posibil] nu ati inteles si tocmai de aceea nu Mi-ati raspuns la intrebarile anterioare /[despre …”Intrprinderile, Fabricile, Combinatele Industriale /[Mari, Mici si Medii], …*Rase din temelii* [d]in Romania, comparativ cu cele din tarile “aderante / componente U.E.];
_ ”Poporul Roman, s-a ridicat fara ajutorul vostru /[al strainilor si nomazilor], …care nu stiti decat sa stati la panda “precum lupii, care s-au unit si au dat iama-n turma si staulul Pastorului cel Bun” _ Ioan 10/[1-6], 8,11, 2012, 2013, 14,[15,16,20,21], …pentru ucidere, jaf si furt /[tot], …iar ce nu a fost de furat, au distrus, …si continua distrugerea si furtul / sustragerea: …”-Aur / Rosia Montana, Petrol / Gaze de Sist, Metale rare / Cupru, Wolfram etc, Pamant Roditor / Agricultura, Paduri etc;
…-Bine macar ca nu stiti zona unde este ingropat “Templul lui Decebal” /*Decebalus Per Scorilo*, …ca sa nu ajungeti si sa va insusiti in mod fraudulos “Taina lui Dumnezeu”, …cum s-au grabit unii [“nordici / germano –italici”], …
…sa zica in mod *prematur si in mod abuziv*/ furt prematur de “identitate viitoare” /”devenire”, …
…unii, “ca ei sint romani / Romanii”, si altii, “ca ei sint evrei / evreii*, …[aceia], despre care/[si carora]: …
…*Dumnezeu a vorbit in vechime “parintilor nostri prin proroci, in multe randuri si in multe chipuri”* _ Evrei 1/1,[2]; _ Apocalipsa 2/9, …{-Dar, tot nu veti intelege _ Romania 11/5,8 }.
…………..
_ Daca tot blamati si [con]damnati sistemul in care ati invatat sa scrieti, sa cititi si sa deveniti [“pare-se”/ adica “se pare”] inginer, …binevoiti, va rog, si rupeti /”ardeti” diplomele si atestatele intelectuale obtinute in Romania, …[si], pastrati doar “atestatele de *master*” obtinute de la cei cu care “colaborati” si pentru care munciti.
……………
_ Aceia pentru care slugarniciti d-vs.[rapid adoptat / usor adaptat], va apreciaza doar ca pe “un viitor colaborator” in lupta pentru “subjugarea si exterminarea Poporului Roman”, …bineinteles, pe langa si cu sprijinul “colaborationistilor, deja instalati in dregatoriile Poporului Meu”; / [-Despre ce vorbeam ?! …-Parca despre: …–Intreprinderile, Fabricile, Combinatele Industriale /[Mari, Mici si Medii], …*Rase din temelii* [d]in Romania. / De cine ?!! _ aflati si din pagina: _ http://mipopescu.wordpress.com/istoria-cmr-2000-2005/romania-si-sua/ ].
…………….
_ Nu va mai obositi sa raspundeti in nici un fel [evazionist], pentru ca va voi prinde repede in propria viclenie _ 1 Corinteni 3/19, …si nadajduiesc ca nu veti fi deranjat prea tare de mustrarile Mele _ Apocalipsa 3/19; _ Isaia 55/[1],6-9,[10],11, 2012, 2013.
……………..
= Cu stima. –Mesia.
_ @ Mircea Popescu 12.04.2013 la 8:56 pm
_ Extras A …[din: http://mipopescu.wordpress.com/istoria-cmr-2000-2005/romania-si-sua/ …-“Ambasadorul la Bucuresti al tarii mele, America, care se presupune a fi un bun cunoscator al realitatilor din patria mea, Romania, se dovedeste a fi amnezic, sau poate chiar nu cunoaste spusele lui Jefferson, atata timp cat prin pozitia sa publica pare sa sustina deschis un presedinte repudiat de peste 85% din votantii romani la recentul referendum, chiar daca acestuia i s-ar sugera o demisie “onorabila”.
Domnul ambasador Mark Gitenstein care, constient sau inconstient, sustine un guvernant impotriva guvernatilor, (…..).”]; …
-1) _ Re./[“Ambasadorul la Bucuresti al tarii mele, America, care se presupune a fi un bun cunoscator al realitatilor din patria mea, Romania,], …
…-Trebuie sa va hotarati, …*ori cu patria Romania*, …”ori cu tara America”, …pentru ca “nu puteti sluji la doi stapani”, …numai daca “aveti vre-o acoperire”, pentru unul [ori pentru celalalt], …cum este scris in Scripturi / Noul Testament, pe care l-ati recomandat prin paginile d-vs., [adica]: …
-“Nimeni [nici o sluga] nu poate sluji la doi stapani. Caci sau va uri pe unul si va iubi pe celalalt; sau va tine la unul si va nesocoti pe celalalt; nu puteti sluji lui Dumnezeu si lui Mamona.” _ Matei 6/24; _ Luca 16/13;
-2) _ In contextul [Extras 1 …referitor la aspectul implicit … *amestecul “Ambasadorilor / Diplomatilor” …alias “Serviciile Secrete”, …in treburile /”dregatoriile interne”, …nu ale tarii d-vs. America, …ci, in cele ale Patriei Mele Romania*], …
…cum este posibil sa scrieti prin comentariile d-vs.[ 12.04.2013 la 2:15 am …-“Vreau sa spun ca decat sa ne tot plangem de “exploatare”, mai bine ne-am vedea de treaba. /[*Adica, …cine nu-si vede de treaba, “in tara lui”, d-le Mircea Popescu ?!!*]
Nu ne convine “exploatarea” strainilor si nici n’avem spirit intreprinzator, n-avem decat sa stam cu burta la soare in tarisoara noastra si sa asteptam sa ne cada para malaiata sau sa protestam cerand de la guvernanti sa ne dea, eventual prime de Pasti, de Craciun si al 13 salariu.”].
……………………….
_ Extras B: …[-“ Ca observator de la distanta al realitatilor politice romanesti, dar extrem de implicat afectiv, sunt ingrijorat de amploare luptei politice de la Bucuresti in care sunt atrase institutii ale statului dar si diversi factori externi care, functie de informatiile primite sau de afiliatia politica, incearca sa intervina unilateral in problemele cu care se confrunta societatea romaneasca.
Si este grav ca asemenea interventii externe total lipsite de echidistanta, reusesc sa creeze un sentiment de frustrare la nivelul unei populatii de peste 20 de milioane de romani.
Prin partizanatul lor, in contradictie vizibila cu vointa majoritatii populatiei, fortele externe accentueaza procesul dezbinarii si creeaza sentimentul general ca au ca scop controlul Romaniei prin slabirea coeziunii natiunii romane.
Semnalele cu care a venit la Bucuresti Philip Gordon, trimisul Departamentului de Stat sunt aceleasi cu ale Angelei Merkel, cancelarul Germaniei, cu ale lui Jose Barroso, presedintele Consiliului Europei si cu ale altor cativa comisari ai UE: “Lasati-l in pace pe Basescu, chiar daca votul populatiei este covarsitor impotriva sa! El este guvernantul nostru preferat si nu renuntam la el.“].
…………………..
-1) Re./[-…diversi factori externi care, functie de informatiile primite sau de afiliatia politica, incearca sa intervina unilateral in problemele cu care se confrunta societatea romaneasca.
Si este grav ca asemenea interventii externe total lipsite de echidistanta,(…….).
Prin partizanatul lor, in contradictie vizibila cu vointa majoritatii populatiei, fortele externe accentueaza procesul dezbinarii si creeaza sentimentul general ca au ca scop controlul Romaniei prin slabirea coeziunii natiunii romane.].
………………….
…-Cand ati fost sincer [?!], …atunci cand ati scris [14 August 2012]: …”extrem de implicat afectiv, sunt ingrijorat” …”diversi factori externi” …”intervin unilateral” …”interventii externe” …”fortele externe accentueaza procesul dezbinarii” …”au ca scop controlul Romaniei”, …sau cand ati scris [12.04.2013 la 2:15 am]: …
…[-“ Vreau sa spun ca decat sa ne tot plangem de “exploatare”, mai bine ne-am vedea de treaba. …[*Adica, …cine nu-si vede de treaba,” in tara lui” d-le Mircea Popescu ?!!*].
Nu ne convine “exploatarea” strainilor si nici n’avem spirit intreprinzator, n-avem decat sa stam cu burta la soare in tarisoara noastra si sa asteptam sa ne cada para malaiata sau sa protestam cerand de la guvernanti sa ne dea, eventual prime de Pasti, de Craciun si al 13 salariu.”].
………………………
_ Re./[ Mircea Popescu 12.04.2013 la 8:56 pm …”De aici ma si scot in afara “poporului roman”. Adevarul supara, domnilor? Ma intreb daca acesti “romani adevarati” care-l invita pe Mircea Popescu, “romanul (in)strain(at)” sa lase “poporul roman” in pace au trait bine in comunism.”], …
………………..
-1) _ Da. –Este apreciabil faptul ca …“v-ati dat cartonasul rosu”/“auto-suspendat”/[*scos in afara “poporului roman”*], …atata timp cat vorbiti ca spectator [din tribuna], …pana veti binevoi sa coborati [de la inaltime si expectativa] …pe teren /”in mijlocul bataliei”; …
-2) _*In principiu*, …sau de regula “instrainarile” sint sinonime “dezradacinarilor usoare”, …sau vorbind in pilde: …“sint usor de dezradacinat, pomii care nu au radacinile prea adanci”, …mai ales in situatia ca “Aust[e]rul”/”Traista Goala”/”vanturile Apusene”, …bat cu mare intensitate asupra Romaniei, de multi ani de zile, si aduc doar “uscaciunea”, implicit: … saracia / saracirea si moartea Poporului Meu / Romania.
………………………
_ Sper sa nu va supere “Adevarul”.
_ Nu astept [neaparat] raspuns, …intelegand ca de regula evitati raspunsurile, …cum nu Mi-ati raspuns privitor la “statistica pe ultimii 23 ani”, cu …“Intreprinderile, Fabricile, Combinatele Industriale”/[Mari, Mici, Medii], …*Rase din temelii*, [d]in Romania *comparativ* cu cele “rase din temelii in celelalte tari aderante / componente U.E.”, …posibil, pentru ca nu ati vrut sa va indatorati in mod implicit si cu presupunerile de motive, cum ar fi …
… cele din pagina d-vs. despre „Romania si America” …
…[14 August 2012 -”In ciclul de analize privind influentele straine asupra politicilor din intregul spatiu romanesc, poate fi citit si articolul “Romania nu este datoare“], citez: …”fortele externe accentueaza procesul dezbinarii” …”au ca scop controlul Romaniei”.
= Cu stima. –Mesia.
Regret, dar imi este greu sa urmaresc diferenta din text intre ce am spus si ce replicati.
Voi incerca, totusi sa lamuresc cateva chestii pe care, de altfel, le-am concentrat in vreo doua postari anterioare.
1. Nu-i nicio discrepanta intre pozitia mea „euro-ingrijorata” legata de politica discriminatorie a UE care se refera la atitudinea UE fata de STAT, si pozitia fata de atitudinea OAMENILOR care nu reusesc, inca, sa se deprinda cu greutatile si avantajele lumii capitaliste.
Am incercat sa subliniez ca atitudinea mea, care va pare aroganta si mult prea dura se refera la modul in care romanii (dar si alte popoare isite din regimuri paternaliste de tip socialist) se raporteaza la realitatile acestei lumi capitaliste.
In plus, ca un om care a trecut prin greutatile vietii in comunism si ale inceputului de viata intr-o societate capitalista (in SUA fiind a naibii de aspra cu cei care nu se adpteaza, sau in curs de adaptare), am incercat sa-i „scutur” pe cei care se vad in permanenta victime.
Orice antrenament spre performanta inseamna munc, munca, munca, sudoare, durere. Nu se poate altfel.
2. Faptul ca am dubla cetatenie si ca, desi traiesc si muncesc in America, sunt profund atasat patriei mele, Romania; faptul ca realitatile din tara ma framanta si incerc, nu numai sa fac analize, dar, la sfarsitul fiecarui articol, sa propun solutii, inseamna patriotism, domnule Moise Gheorghe si dragoste profunda fata de Romania.
Este vorba de o dragoste profunda, dezinteresata, chiar daca sunt constient de greutati, de mentalitati anacronice, de decaderea moravurilor si incercarii alterarii valorilor nationale (vedeti sutinerea de care se bucura in randul tinerilor individul Remus Cernea)
3. Cunoasterea a doua moduri de viata si a unor siteme diferite imi ofera posibilitatea sa pot compara critic, sa ajut cu experienta si discernamant tocmai Patria mea de suflet in care m-am nascut, m-am educat si am crescut.
4. Da, am scris la repezeala si am omis, abia acum observ, un cuvant care schimba total intelesul frazei pe care o rectific:
”De aici, UNII ma si scot in afara “poporului roman”. Cu alte cuvinte, sunt stigmatizat deoarece incerc sa atrag atentia supra unui comportament care inseamna stagnare, defetism si capitulare. Deci, ALTII imi dau cartonasul rosu, eu nu m-am consioderat si nu ma voi considera niciodata altceva decat roman parte a poporului roman.
De altfel deviza mea este; „Sunt crestin si romana si abi apoi altceva”
5. Parerea mea despre UE am tratat-o in cadrul unei teze (prezentate in 2005 la o facultate de politica americana), numita, in traducere: „UE intre succes si esec” in care analizam critic cauzele posibilei decaderi a UE si avansam unele solutii.
6. Deoarece se pare ca „ati rasfoit” blogul meu, ati putut constata ca principiile pe care le-am expus nu au suferit nicio „cotitura”, nicio „rasucire”. In plus, nu m-am sfiit sa critic orice personaj politic sau al vietii romanesti, atunci cand a venit in coliziune cu aceste principii, bune sau rele, dar care ma caracterizeaza.
Ïn plus Akritas are drepatate.
Daca putem recupera datoria Germaniei fata de Romania cît si tezaurul de la rusi cu atît mai bine! Este o ocazie pentru Gerrmania sa dea exemplu de corectitudine: în zilele acestea ïn Franta este un mare scandal în legatura cu Jérôme Cahuzac, ministrul bugetului, care nu a declarat un cont de 600000 de euros deschis in Elvetia. Bineînteles ca a demisionat din guvern, dar se continua sa se faca „une chasse aux sorcières” in cazul lui. Deci generalizînd, Germania trebuie sa dea dovada de exemplaritate si sa-si achite datoria fata de Romania!
@paie
1. Spuneti ca va mandriti cu romanii care au reusit peste mari si tari.
Nu cred ca aveti motive sa va mandriti, deoarece efortul acestora a fost pesronal si datorita mediului concurential in care au fost nevoiti sa supravietuiasca.
2. Unii ii detesta pe acesti romani si-i considera aroganti, in loc sa vada ca aceasta „aroganta” inseamna tocmai o impartasire a experientei lor.
Poate multi dintre dumneavoastra ati dori sa fiti mangaiati pe cap, sa vi se spuna: „Vai, saracutii, faceti tot ce se poate si toata lumea isi bate joc de voi.”
Asa ceva ar fi un act iresponsabil, deoarece i-ar aduce pe cei care se plang permanent ca sunt victimele altora, in situatia de asistati permanent.
Trebuie sa intelegeti ca sistemul economiei capitaliste este un sistem al competitivitatii in care fiecare isi cauta locul de munca, se recalifica, lupta pentru supravietuire. Si, este cu atat mai usor in mediul tau natural de dezvoltare, in cadrul neamului tau, decat printre straini.
Desigur, mediul de frustrare permanenta se amplifica prin comportamentul similar al anturajului, al presei, al populismului partidelor in cautare de masa electorala. Acest fenomen conduce la acea stare de „lenevire” de care vorbeam, adica la lipsa de spirit concurential, de reperfectionare, de gasire a unor noi brese de penetrare spre situatii materiale mai bune.
3. De venit in tara, s-ar putea sa vin, dar daca o voi face nu o voi face pentru bani sau situatie, ci pentru a gasi mijlocul prin care sa pot implementa unele din propunerile pe care degeaba le tot fac pe blogul meu (http://mipopescu.wordpress.com)in favoarea unui alt climat in Romania si, mai ales, pentru a contribui la procesul de Reintregire a Romaniei.
Pentru mine si pentru alti multi compatrioti aflati in afara tarii exista niste principii, niste idealuri nationale care-s mai pretioase decat orice venit material.
Dle Mircea Popoescu, poate ca ar trebui sa luati in considerare faptul ca in SUA, oricine, indiferent de unde vine, este tratat la fel ca bastinasii pe cand in multe tari EU nu-i asa. In SUA, toata lumea reuseste. Mai ales ca imigrantii, de obicei in primii cinci ani, strang bine cureau si fac economii. Apoi realizeza „visul american”.
.
Cred ca se poate vorbi de ATITUDINE si nu de lenevie. Datorita vicisitudinilor istorice, romanii si-au format o mentalitate paguboasa. Asupra acesteia trebuie sa se lucreze la noi ca sa avem sorti de izbanda in viitor.
.
In ceea ce priveste redresarea economica in Romania, se poate spune ca este un vis; doar un vis. Nu te lasa inselat de aparente.
Deocamdata, indiferent ce spun statisticile, facute pe genunchi sau nu, de cand ne conduc fariseii din shleahta liberalo-socialista, romanii nu mai stiu cum s’o scoata la capat cu scumpirile. Puterea de cumparare a romanilor a scazut cu cel putin 10%, iar pana la finele anului va fi cu inca 10-15%. Cel mai crunt, populatia va fi lovita de scumpirile la energie, care va rapi din cosul de alimente. Si, o va face dublu. Odata prin faptul ca energia le va absorbi tot mai mult din venit, iar a doua oara pentruca scumpirile la energie va declansa scumpiri in lant la toate produsele.
Puterea de cumparare scade peste tot, nu numai in Romania, mai ales in perioadele de criza. Dar, preturile sunt, in general, corelate cu puterea de cumparare si, in conditiile scaderii puterii de cumparare, preturile vor ajunge sa scada si ele.
Nu guvernele intervin in impunerea scaderii preturilor, ci piata. Este o forma a spiritului concurential, dar asta atata timp cat nu exista monopol, inclusiv monopol de stat.
Credeti ca in capitalism nu-i la fel? Ba da, si inca cum. Unul dintre factorii importanti in cresterea preturilor il constituie petrolul, care influenteaza direct preturile economiei globale, tocmai din cauza unui monopol (practic) al celor cateva mari regiuni producatoare: Rusia, golful Persic, etc.
Romania, in conditiile in care UE nu ar impune deschiderea resurselor romanesti spre piata comunitara, ar putea sa-si rezolve mare parte din nevoi din resursele interne, deci sa coboare pretul petrolului extra si al preturilor pentru productia interne.
O alta sursa nefolosoita este agricultura si industria alimentara. Dupa cum sublinia si ambasadorul Norvegiei este inadmisibil ca 80% (OPTZECI) din alimente sa fie importate, intr-o tara cu potential urias.
Aici, nu guvernul este de vina, ci sitemul unei piete controlat de legi de tip socialist al UE care impune anumite criterii pentru productia agricola, cote de producere si alte restrictii import/export, practic care inabusa initiativa nationala.
Deci, lucrurile sunt complicate, iar apartenenta la UE, nu cred ca-i cea mai buna solutie pentru o tara care nu si-a stabilizat o economie in tranzitie spre alt sistem de valori economice, dar si sociale.
Europarlamentarii romani, si eu asa as face daca as fi unul dintre ei, ar trebui sa semnaleze si sa se opuna unor asemenea masuri inhibitioniste ale komisarilor UE. Fiti siguri ca ar gasi parteneri cu aceleasi ingrijorari printre reprezentantii altor tari, cu care sa constituie grupuri de presiune.
elogiile aduse sistemului capitalist concurential bat doar intr-o parte si nu vad de ce nu intelegeti ca un sistem social bazat exclusiv pe profit (si doar pe alocuri, cu oarecari protectii sociale, de ochii lumii), nu poate fi un model echitabil. Spiritul de competitie ucide omul, dar aduce altora beneficii uriase. De ce vedeti doar latura materiala a vietii?
Iar sistemul UE nu doar ingradeste initiativa nationala, ci o desfiinteaza! Sa vedem mai departe, desi simtim chiar de pe acum dezastrul planificat. Iar UE nu trebuie reformat, ci DISTRUS, ca pe o anomalie anacronica si mortala! Sau, ma rog, desfiintat…
Subiectul tratat a fost tocmai despre datoria materiala a Germaniei, deci o „problema materiala”.
Mi-am expus parerea desppre avantajul concurentei, in clusiv, sau mai ales la nivelul individului.
In fond, nu ce gandeste individul Popescu este important, poate doar ce impartasesete Popescu, Ionescu, Ion sau Marin din experientele traite in cele doua sisteme, comunist si capitalist.
Iar, discutia asta pleaca dela doua mntalitati opuse, pe de o parte, una care merge pe ideea ca individul trebuie sa lupte, nu sa dea vina pe altii pentru nereusite, pe de alta parte, mentalitatea de „asistat”, incapabil sa vada alta solutie decat aceea a unui stat „tatuc”.
Despre aspectele principiale, morale ale relatiei societate-politic cat si Romania-UE, Basarabia-Romania sau interetnice, inclusiv propuneri gasiti din belsug pe blogul meu (http://mipopescu.wordpress.com).
Oricum, va fi ultima mea postare, deoarece gasesc dialogul greoi in conditiile in care nu stiu daca imi apare comentariul sau nu ca urmare a restrictiilor impuse nediscriminat de domnul Coja. In plus, s-a cam spus tot ce era de spus.
Pe de alta parte nu-mi place sa vorbesc la niste nume scrise pe garduri (indrazneti, nevoie mare care publica doar sub protectia anonomatului).
dar te-ai innecat in politicianism. Ce blestem pe romani sa nu vada ca „demonocratia”, asa-zisul sistem electoral sunt doar praf in ochi! Te-mpiedici de niste cioturi si nu vezi ce ditamai padurea cu lighioane ai de strabatut.
Constat ca unii sunt foarte ofensati cand, li se spune franc:”Fara strans din dinti, fara experienta personala, fara rabdare, nu vor ajunge nicaieri”.
De aici ma si scot in afara „poporului roman”. Adevarul supara, domnilor?
Ma intreb daca acesti „romani adevarati” care-l invita pe Mircea Popescu, „romanul (in)strain(at)” sa lase „poporul roman” in pace au trait bine in comunism. Daca nu, atunci cum pot considera ca acum este mai rau ca atunci? Ii inteleg pe unii care au avut beneficii, carora nu le-au tremurat pantalonii cand vedeau vreo „umbra” pe langa casa lor; cand nu erau mustruluiti pentru nu stiu ce fel de vorba spusesera printre colegi; care nu erau opriti sa ocupe o pozitie conforma pregatirii, pentruca nu erau membrii de partid; care nu trebuiau sa fie printre cei mai buni 25% (cota atribuita fiilor de intelectuali) pentru a intra in licee sau facultati; care nu trebuiau sa se duca la ora 3:00 dimineata la coada pentru a avea sansa de a apuca niste picioare de gaina; care nu aveau cota de 1 litru de ulei, 1 Kg de zahar si un pachetel de 200 gr de unt pe luna.
Un asemenea regim regreta? Ati uitat domnilor?
Daca unii au reusit prin occident, au reusit tocmai pentruca au stiut ce-s alea grutati si deci nu s-au speriat sa inceapa viata de jos, ca „sclavi”.
Cat despre situatia deplorabila a Romaniei, va invit sa cercetati dumneavoastra, daca nu ma credeti, cateva stattistici ale EUROSTAT, nu statistici propagandistice de partid sau ale guvernului roman.
Sunt cresteri care inseamna enorm prin faptul ca Romania recupereaza in conditii de criza economica in tot imperiul UE. Iar cresterea nu se inregistreaza doar pentru un singur indicator, deci exista o corelatie cu prognostic pozitiv.
Sunt unele performante ale Romaniei comparativ cu anul trecut:
GDP-ul, Romania imparte locurile 4-5-6 cu crestere o de 0.2, la egalitate cu Slovacia si Polonia:
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-06032013-AP/EN/2-06032013-AP-EN.PDF
Productia industriala, Romania pe primul loc cu 6,6%:
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/4-12042013-AP/EN/4-12042013-AP-EN.PDF
Somajul in Ianuarie 2013, Romania pe locul 5 cu 6,6% in scadere de la 7,4% un an in urma:
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/3-01032013-BP/EN/3-01032013-BP-EN.PDF
Export 17,4% in Ianuarie pe locul 3, dupa Bulgaria (38.,5%) si Slovacia (18,8), dar pe ansamblu, comertul exterior cu 2%:
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/6-18032013-AP/EN/6-18032013-AP-EN.PDF
Cheltuieli cu salariul pe ora – cea mai mare crestere din UE cu 7,6%:
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/3-15032013-BP/EN/3-15032013-BP-EN.PDF
Sa inteleg ca va pare rau daca statisticile arata ca Romania incepe sa se redreseze economic, fata de UE care se contracta?
„Romania incepe sa se redreseze” ……dupa ce a fost distrusa si jefuita sistematic 20 de ani ……..si daca Romania isi revine este numai datorita ajutorului gratuit al romanilor de afara si a economiei subterane care scapa lacomiei jidovilor interni si internationali .Traiasca economia subterana libera de fiscul jidovesc , mirsav jefuitor al energiei romanilor!Ultima speranta ,nu colaborati cu sistemul !
_ @ [Mircea Popescu …12.04.2013 la 3:15 am ]; …
………….
………….
_ Daca luati in consideratie „statisticile de care vorbiti”, …fara intentia de a jigni, sint nevoit sa va spun ca, …”ori sinteti aerian”, …”ori sinteti manipulator”;
_[Cum ati scris]: …-„Romania are somajul mai mic (6.7%) decat somajul mediu din UE (10,9%) si din zona euro (12% ), in scaderea de la 7.3%, anul trecut. Este printre singurele 6 tari cu somajul in scadere.”], …
…si, adica, [va prefaceti], …”nu recunoasteti motivul ?!, …ca, nu mai au pe cine sa dea afara, pentru ca „au ras toate intreprinderile” [?!!!];
_ Vorbiti de „rata somajului”, fara sa precizati …”cat valoreaza si cat dureaza somajul in Romania”, …si ca dupa expirarea perioadei de somaj, acestia „nu mai sint categorisiti” in evidente raportoare, si nici nu mai sint [„cumva”] …”in atentia dregatorilor”, care …”zic ca guverneaza”, …peste ce?, si peste cine” ?!, …[si], fara sa tineti cont, cate milioane de „specialisti / meseriasi”, din toate domeniile, [raportat la Populatia Totala, [si], separat „Activa”], slugarnicesc prin tari straine, …si pe care va permiteti sa-i jigniti, cum ziceati[!]: …
…[ Mircea Popescu _ 12.04.2013 la 2:15 am …-„Nu ne convine “exploatarea” strainilor si nici n’avem spirit intreprinzator, n-avem decat sa stam cu burta la soare in tarisoara noastra si sa asteptam sa ne cada para malaiata sau sa protestam cerand de la guvernanti sa ne dea, eventual prime de Pasti, de Craciun si al 13 salariu.”, …
…ca si cand aceste „amageli / surogate” …ca si [auzi ?!] -„bonuri de masa”/ [chipurile, incluse in salarii], …ar fi fost inventate de „muncitori / salariati”;
_ Apoi, se pare ca, acelasi tupeu [„caracteristic”], cu care va permiteti sa jigniti Poporul Roman, …este implicit in comportamentul prin care …*va permiteti sa jigniti si alte popoare*, …cum v-ati exprimat in mod implicit, cu mare nerusinare: …[„(vorba lui Bula: “pentru un anume om”), poate ar fi bine sa ramana acolo unde-i este locul, in Coreea de Nord.”].
_ Adica, …cu ce drept va permiteti sa emiteti „jigniri, ca judecati implicite asupra destinelor altor popoare” ?!, …[si vreti legi cu Nume Propriu ?!];
_ Daca si asa nu va deranjeaz nimeni de pe unde va prisoseste indestularea, …este bine sa va vedeti de treburi pe acolo pe unde ati ajuns, …caci de sfaturi „de pe dinafara /[„a la futebol”]/”din tribune”, …*izvorate din autosuficienta si indestularea la care ati ajuns*, …este satul Poporul Roman.
-A) _ Daca si asa va place sa emiteti comparatii intre „economiile / industriile” tarilor atrase „de jucatorii cu destinele si resursele unor popoare, in cacialmaua U.E.”, …este bine sa faceti si „statistici comparative” luand in calcul toata perioada ultimilor 23 ani, …ca „statistica” cuprinzand toate tarile [aderante] / componente U.E., …comparativ cu Romania, la „rubrica”: …-*Intreprinderi / Fabrici / Combinate Industriale*/ [Mari / Mici / Medii], …*Rase din temelii*;
-B) _ Daca binevoiti, va rog sa elaborati comentarii [si] in pagina: …
_ http://www.ioncoja.ro/amestecate/intrebari-lamuritoare-asupra-starii-noastre/
_{P.S.-Mai sint prin acest “site” si altii, care, cu mare nerusinare, …”i-si tot permit sa jigneasca in mod repetat prin comentariile lor, zicand ca poporul Roman este prost”}.
= Mesia.
si inca ceva: o sa ne vedem noi banii astia inapoi cind ne-om vedea ceafa, iar daca o sa-i vedem au grija baietii destepti (liberali, psdei, pdlei si alte jeguri) sa se intoarca de unde au venit…
ce tupeu,la jidanul severin,de borfas sadea!
Cancelaria Reichului şi Kremlin,12 aprilie 2013, ora 3:15 am – Adrian Severin vorbeşte degeaba. Germania NU VA PLĂTI căci România a fost ALIATA Reichului în război, iar, dacă raporturile între Berlin şi Bucureşti s-ar fi încheiat „bine”, nu prin trădarea odioasă condusă de Mihai I, tot ar fi fost ceva. A nu se ignora că Ion şi Mihai Antonescu contabilizaseră, pentru luni înainte DUPĂ AUGUST 1944, ce aveau de recuperat din partea Reichului. [Pe această temă se păstrează documente, cu date precise, dar istoricii voştri se ocupă de „extremisme”, de NAZISM şi de COMUNISM, de „holocaustul”, care n-a existat în România, însă le turbură minţile şi bat, deci, pasul pe loc cu ignobilele lor „RAPOARTE” lansate de corifeii ştiinţei istorice actuale la nivel planetar – Wiesel, Tismăneanu, Ioanid ş.a.] Dar aşa, în 1944, ca să reluăm, totul s-a prăbuşit. România s-a dat în braţele Rusiei, căreia după Convenţia de Armistiţiu din 12 septembrie 1944 i-a plătit – cu acordul şi sub privirile Aliaţilor americani şi britanici – cu vârf şi îndesat, astfel că, acum, KOBA ar trebui să plătească. Numai că amicul meu actual de suferinţă Koba nu pricepe (on ne ponimaiet) ce înseamnă asta, el fiind obişnuit NUMAI SĂ IA DAR NU SĂ ŞI DEA … Vorba Românului de bun simţ: CE E VAL CA RUSUL TRECE! Doar RUSUL V-A LUAT ŞI TEZAURUL din 1917! Ce urmează … ce altceva decât muie? Presa de ieri vorbeşte despre CAZUL GRECIEI, care este mult îndreptăţită în reclamaţii. Grecia a fost OCUPATĂ de Reich şi ARE CE/DE CE PRETINDE. Dar iată cum tratează părţile problema după relatările presei din 11 aprilie 2013. Concluzia ar fi că, dacă Grecia este tratată astfel, pentru România UNICA SOLUŢIE: „lăsaţi orice speranţă!” Revenim, aşadar, la presa de ieri:
„Germania respinge orice discuţii despre plata de reparaţii Greciei pentru distrugerile cauzate în Al Doilea Război Mondial, a declarat ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, la câteva zile după ce în presa elenă au apărut informaţii despre un raport secret întocmit de statul elen.
„Chestiunea a fost încheiată cu mult timp în urmă. Plata unor reparaţii iese din discuţie. Consider că astfel de declaraţii sunt iresponsabile. În loc să amăgească oamenii în Grecia ar fi mai bine să le arate calea reformelor”, a declarat Schaeuble, potrivit presei germane, preluate de cotidianul elen Kathimerini şi Mediafax.
O comisie de experţi a Ministerului de Finanţe de la Atena a întocmit un raport secret în care reparaţiile datorate de Germania erau estimate la 162 miliarde de euro. Informaţii din raport au apărut duminică în cotidianul elen To Vima.
Potrivit raportului Germania ar trebui să plătească Greciei 108 miliarde de euro pentru distrugeri cauzate infrastructurii şi 54 de miliarde de euro pentru împrumuturi luate cu forţa de regimul nazist de la Berlin de la banca centrală a Greciei în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.
Suma de 162 de miliarde de euro a fost înaintată şi la începutul anului de oficiali eleni din comisia constituită special de Ministerul de Finanţe de la Atena. Germania a respins, de asemenea, în trecut orice discuţie despre plata de despăgubiri”.
Aţi citit şi v-aţi convins?! Concluzii pentru România? LA ANUL ŞI LA MULŢI ANI!!!
In principiu ai dreptate ,dar tezaurul nu l-a luat rusii ,ci l-a dat regele cu guvernul de atunci.Aaaa, ca aia nu l-au mai returnat ,e altceva .Ca doar nu erau prosti.Nemernicul ala de rege a fost vinovat .Se gindea curva de rege ,daca pierde razboiul sa se refugieze la varul lui tarul ,cu tezaurul Romaniei ,cit despre romanii ,la dreaku cu ei.Sa se orienteze.(Daca era patriot il impartea la romani ,asa cite 10 galbeni la fiecare,iar tablourile si timbrele le dadea boierilor.Imprastiat asa nici nemtii nu-l mai puteau lua ,dar curva de Ferdinand ,a vrut sa-l pastreze tot pentru el.Eu i-as scoate pe toti de la Curtea de Arges si le-as da foc.
Koba sau intuitia perfecta:
Concluzii pentru România? LA ANUL ŞI LA MULŢI ANI!!!
Splendida formula, dar nu mi-ati spus totul!
1.
Nemtii au infundat in Grecia , la un moment dat, in timpul razboiului, se pare, banet serios – o amintesc nemtii de dreapta azi,
iar romanasul n’are cum sa vina la rand, cum splendid zici, odata ce, adaugam noi, izraelul trebuie in continuare sa fie „despagubit” cu mii de miliarde(cum arata barosanul Ernst Nolte), nu numai pana
azi, ci in vecii vecilor amin, caci d’aia culpabilizeaza Izraelul INTREG POPORUL GERMAN, IN VECII VECILOR AMIN, PE TOATE GENERATIILE CARE VOR URMA( asta devine clar daca urmariti declaratiile continue asupra culpabilizarii vesnice a tineretului de azi din germania, care urla ca el n’are nici-o vina asupra Izraelului! Deci intuiesti impecabil ca bani ptr Romania, nu vor exista vreodata!
2.Sa nu uitam ca tot ce intra in materie de parale in Grecia, este, o spune si die Welt si alte ziare, IMPRUMUTUL ESTE PENTRU BANCILE GRECIEI(tot ramase fara hatsuri legale la abuzuri!!!), SI NU PENTRU GRECI!!!Chiar daca asa pare!Poporul va trebui sa plateasca candva aceste imprumuturi cu dobanzi faraminoase!!!Totul e o smecherie ca sa puna mana bancherii pe parthenon si pe insule deja vandute bancilor drept gaj(nu inca Parthenonul, insule multe ,da.Parthenonul a intrat insa deja in proiectul de garantii de stat in caz ca statul va da faliment!Dar stati linistiti caci Nouriel Roubini anunta ca vor fi mai multe state care vor da faliment, Belgia inclusiv, itali)
SA NU UITAM ASTA!
GERMANIA AR TREBUI SA PLATEASCA DESPAGUBIRI ROMANILOR INAINTE DE A LE PLATI ALTORA, SI PENTRU TRADARE, pe langa ce explici , foarte doct!
@AKRITAS
Daca citit unele publicatii (chiar straine) privind economia UE, veti vedea ca Romania nu o duce mai rau decat alte tari.
De exemplu:
Romania are somajul mai mic (6.7%) decat somajul mediu din UE (10,9%) si din zona euro (12% ), in scaderea de la 7.3%, anul trecut. Este printre singurele 6 tari cu somajul in scadere.
Exportul Romaniei a crescut cu 5%, iar PIB-ul a crescut usor cu 0.2%, in timp ce al Germaniei a scazut cu 0.6% mai mult decat scaderea nivelului mediu al PIB-ului in UE (0.5%).
(vezi http://mipopescu.wordpress.com/5-politica/decizie-sau-ezitare/)
Este o gluma nu? Cind economia tarii nu mai exista si este distrusa, cind resursele sint exploatate de straini, cind eu cit deharnic as fi, si cu initiativa, daca sint sabotat chiar de catre institutiile statului ocupate de straini(un exemplu de intiativa autohtona: Ioan Niculae faceristul autohton este obstructionat de sri.deci se lucreaza clar la abolirea oricarei initiative romanesti, si in schimb sint favorizati strainii).
deci ce viitor va avea aceasta tara cu o astfel de politica? nici unul. daca vom renunta insa la lectiile, la “modelele“ care ne vin din occidentul “civilizat“, si vom deveni independeti si suverani, stapani pe resursele si destinul nostru, cu siguranta vom avea viitor. nu sintem o natiune de handicapati, putem sa ne adminstram si singuri resursele si economia, dar trebuie sa fim ajutati, sa fim protejati. iar aceasta nu o face occidentul. nu ne ajuta, nu ne protejeaza. dimpotriva. ne exploateaza ca pe o colonie de sclavi. in toata istoria noastra, timp de sute de ani, nu ne-au jefuit turcii, tatarii, fanariotii, sau macar rusii, cum am fost jefuiti si exploatati de resurse, de suflet de omenie, cum am fost in acesti 23 de ani de “civilizatie“ si democratie occidentala.
Daca cifrele seci si obiective sunt o gluma, atunci, da, este o gluma.
Din pacate realitatea nu este o gluma : salariile in tara noastra sint de 15 ori mai mici ca in occident, iar preturile la alimente, servicii….sint la fel ca in occidentul prosper si “civilizat“, ba unele chiar mai mari la noi. asta se cheama integrare in ue, in “civilizatie“, si in statistica limbajului de lemn political corect, se cheama ca traim bine. in realitate domnule Popescu asta se cheama tradare de tara, pentru responsabilii care au permis asta in ultimii 23 de ani, deci in realitate traim ca o colonie de sclavi, exploatati de resurse si datori la camatarii ocultei iudeomasonice pe zeci de ani.
Ziceti ca salariile in Romania sunt de cca. 15 ori mai mici decat in occident.
Din datele INS (Institutului National de Statistica)), castigul salarial mediu nominal brut a crescut in Romania, in februarie 2013, cu 0,3% pana la 2.144 lei, comparativ cu luna ianuarie 2013.
Daca in occident salariul ar fi de 15 ori mai mare, atunci am vorbi de 32,160 lei/luna, sau cca. 9,629 dolari/luna adica 115,545 dolari / an pentru un american mediu.
Asa sa fie? Cifrele oficiale indica pentru SUA un salariu mediu de:
42,676 dolari/an sau 3,564 dolari/luna adica
12,117 lei/luna.
Raportul este de 5,65, nu de 15.
Chiria media este de 804 dolari/luna (in California, media este de 1200).
Intretinerea medie – cca. 400, comunicatii (telefon, internet, TV) – 200 cheltuieli masina – 400 (mijloc de deplasare indispensabil, mijloacele de transport in comun nefiind practice pentru deplasarile la locul de munca, de obicei aflat la o distanta medie de deplasare de 15-20 mile)
Mai este nevoie sa manace, sa-si tina copilul la scoala, etc.
Vreau sa subliniez ca salariul in valoare absoluta nu este un indicator corect de comparatie daca se iau omit cheltuielile si impozitele.
Deci, o analiza mai corecta se face luind in considerare mult mai multi factori, decat niste date doar banuite.
P.S. Salariul minim este 7,25 dolari/ora
sa speram ca acest adevar de necontestat nu este un vis desert.gm
Articolul asta e ca o doza de morfina data Romaniei …Chiar sinteti asa de naivi ,sa credeti ca Romania mai poate cere ceva ? Bazati-va pe voi nu pe basme d-astea.O sa va dea Germania lanturi.
Da. foarte bine ca se pune problema asta.
si grecii trebuie sa puna o astfel de problema. ei au vreo 30 de miliarde de luat de la nemti.
dar asta nu-i nimic. Ar trebui sa facem o socoteala a datoriei intregului occident nelegiuit fata de poporul nostru: pentru resursele jefuite : petrol, gaze, aur, cupru, ape minerale…..pentru forta de munca ieftina si calificata, profesionalizata pe banii nostri: medici, ingineri, informaticieni, constructori, zidari, timplari….care lucreaza ca sclavi la ei, pe un salariu mai mic(singurul motiv pentru care romanii sint acceptati in perfidul albion, dupa cum recunostea fara jena cameron)si pentru romanii din tara care lucreza ca sclavi la corporatiile occidentale, pe un salariu de mizerie de 15 ori mai mic decit in occident!
Erata: 162 miliarde de euro(o suta saizeci si doua de miliarde de euro)
@AKRITAS
Iata, eu lucrez de peste 20 de ani in „occidentul nelegiuit” si niciodata n-am fost exploatat, „n-am lucrat ca sclav pe un salariu mai mic”, ci pe un salariu „adevarat”, la nivelul salariului colegilor „nativi”. Intotdeauna, experienta dovedita prin cunostinte a fost inalt apreciata, ajungand la functii de conducere in companii renumite. Acesta este singurul criteriu de apreciere, nu provenienta imigrantului.
Da, nu mi-a fost usor la inceput intr-o lume noua pe care n-o intelegeam dupa 45 de ani traiti in „raiul comunist”. Dar, am strans din dinti si mi-am vazut de drum inainte, fara sa ma uit la cat castiga cel din stanga sau din dreapta.
Intre mine si companiile respective au existat niste contracte, prin care respectivele companii ofereau, iar eu acceptam, ma targuiam, sau refuzam. Nimeni nu mi-a pus juvatul de gat.
Si, nu sunt un caz izolat, ci am intalnit colegi din intreg spatiul est-european la fel de bine apreciati si platiti.
Personal, am ajuns in aceasta „lume mizerabila” dupa varsta de 45 de ani, cand multi in Romania se gandesc la pensie.
Asa ca propaganda asta, a exploatarii din societatea capitalista, care ne-a fost turnata pe gat in „comunismul luminos si plin de grija pentru om” (vorba lui Bula: „pentru un anume om”), poate ar fi bine sa ramana acolo unde-i este locul, in Coreea de Nord.
Da. bineinteles. occidentul nelegiuit stie sa rasplateasca pe cei care performeaza(mai putin pe cei care au contribuit la profesionalizarea celui care performeaza la ei)dar ce ne facem cu cei care fac muncile pa care occidentalii nelegiuiti nu vor sa le faca. cititi declaratia lui david cameron de acum citeva zile in care zicea ca singura motivatie a prezentei muncitorilor romani si bulgari in marea btitanie este ca acestia se trezesc de dimineata si fac muncile pe care englezii nu vor sa le faca. Adica….daca nu ma credeti pe mine….pentru ca sint partinitor, nu-i asa…sint un “comunist“ inrait……acordati atentie unui individ in care aveti incredere nu? Un oficial derang inalt recunoaste intr-un moment de sinceritate(din foarte rarele momente de acest fel) ca romanii si bulgarii fac munca de sclavi, munca cea mai grea.
Deci in loc sa aclamati stereotipii de genul “comunism luminos“, raiul comunist“, mai bine va intrebati ce inseamna comunismul si capitalismul, si cine a inventat aceste blestematii, care va obligat sa munciti pentru straini si nu pentru neamul romanesc, catre care trebuie sa aveti recunostinta sa fiti dator pentru ceea ce santeti printre straini.
Nu-i nevoie sa cred ce spune unul sau altul, atata timp cat am trait si am muncit in acest mediu 21 de ani si alti 23 de ani am muncit in comunism. Am cam putut sa compar intre cele doua sisteme, nu credeti?
Da, oricine isi incepe greu „stagiul” de munca. Ca inginer stagiar am batut din greu Baraganul si baltile Dunarii la sisteme de irigatii si statii de desecare (plecat, iarna, la 4:00 dimineata, in balta, pe platforma tractorului si intoarcerea la 18:00, infrigurat, flamand si obosit ca un caine, pentru a o lua de la capat a doua zi)), apoi, castigand experienta am trecut la proiectare si apoi in industria de calculatoare.
In America, am inceput tot de jos si am ajuns manager peste departamente de inginerie.
Vreau sa spun ca decat sa ne tot plangem de „exploatare”, mai bine ne-am vedea de treaba.
Nu ne convine „exploatarea” strainilor si nici n’avem spirit intreprinzator, n-avem decat sa stam cu burta la soare in tarisoara noastra si sa asteptam sa ne cada para malaiata sau sa protestam cerand de la guvernanti sa ne dea, eventual prime de Pasti, de Craciun si al 13 salariu.
Din cele 7 pacate capitale: lacomia, desfraul, avaritia, invidia, mania, lenea, trufia, in postarea dumneavoastra, dar si a altora care se uita chiondaras la strain si la mediul lui de viata, am impresia ca se reflecta perfect: lacomia (sa iau cat mai mult de la altul), invidia (de ce sa aiba el mai mult decat mine), mânia (sa crape capra exploatatorului), lenea (de ce sa muncesc daca nu-s platit cat as vrea), trufia (sunt mai bun decat altii).
Atat unui emigrant cat si cuiva care abia-si incepe „cariera” i-ar fi utile din cele 7 virtuti: smerenia, darnicia, bunatatea, rabdarea, modestia, abstinenta, sarguinţa, macar putina smerenie (nu vii in casa omului pentru a-i pretinde cum trebuie sa se poarte), modestie (nu te poti compara de la egal la egal cu altul care are experienta), sarguinta (ca sa poti prinde „secretele” meseriei sau modului de viata straina), sarguinta (pentru a acumula si cunostinte si stare materiala).
Dar, sunt sigur ca astea le stiti mai bine decat mine, asa incat va rog sa ma iertati pentruca vi le-am reamintit intr-un mod destul de primitiv, facandu-va sa va pierdeti timpul cu un timp arogant care a trecut prin viata ca un profitor, precum gasca prin apa fara sa se ude.
Da. aveti dreptate in ceea ce priveste pacatele. Dar dumneavostra fiind absorbit de realizarile prin tari straine, si preocupat de faptul da laudati pe cei care v-au ajutat, nu mai stiti ce se intampla in tara de 23 de ani. Anume ca tara este jefuita de straini, datorita tradatorilor coruptilor autohtoni, dar mai ales a corupatorilor straini, care exploateaza colonii desclavi sub masca democratiei, economiei de piata, liberalizari, privatizari, investitori….
Asa ca eu cit de harnic as fi nu pot razbi daca nu am un conducator patriot si nationalist care sa ma ajute. Cine nu intelege asta ziceca sint lenes. asa o fi?
Si iarasi, oricit de binevoitor as fi si de buna credinta, cind vad ca economia, industria a fost distrusa sistematic, programat, resursele sint exploatate de straini…nu pot sta nepasator si sa accept
situatia, chiar cu riscul de a ma cataloga cineva invidios pe cel care vine si chipurile “investeste“. cit despre lacomie…..sa fim seriosi….unde s-a exploatat cel mai mult resursele naturale fara masura, fara discernamant, cine a avut colonii continente intregi de unde sugea bogatii nemasurate, daca nu occidentul “civilizat“, prosper, care vai…a muncit de s-a spetit fara a atenta deloc la bunurile si resursele altor popoare… trebuie sa fim patrioti si nationalisti, in ciuda nelegiuitilor care ne opresc, ne interzic sa fim patrioti si nationalisti.
sa fiti sanatos.
Dle Popescu, este foarte bine ca dvs ati reusit afara, cunosc si eu astfel de romani cu care ne mandrim.
Unii au reusit datorita experientei acumulate in comunism, altii prin munca si harnicie, altii ca urmare a potrivirii profesiei lor cu cerintele tarii occidentale in care au plecat.
Totusi, sa spuneti ca in Romania nu merge treaba din cauza lenei romanului obisnuit, asta aduce aminte de „harnicii” si „capabilii” portocalii, plini de nenumarate „SUCCESURI” care, credeau ei, le dadeau dreptul sa dea lectii. Doar aduce aminte, nu am pus semnul egal. In realitate, nu „lenea romanului” este cauza, ci in principal reaua vointa a celor din conducerea tarii, alaturi si de alte cauze mai mici.
Problema cu unele state occidentale (adica cu guvernele acestor tari, ca oamenii obisnuiti n-au nici o vina, sunt foarte ok cand ii cunosti) este ca sprijina astfel de guverne de borfasi si tradatori de tara, uneori pe fata, cu tupeu ce aminteste nu de civilizatie, ci de altceva.
PS: la „pacatele capitale ale romanilor” spuneti si: „lenea (de ce sa muncesc daca nu-s platit cat as vrea)”… pai de ce nu veniti inapoi in tara, sa munciti la salariile de aici ? Oare de lene ?
Va citez: „Vreau sa spun ca decat sa ne tot plangem de “exploatare”, mai bine ne-am vedea de treaba”
Eh, aici ati pus punctul pe ‘i’. Noi muncim, nu gindim. Vedeti-va, oameni buni, de treaba!
Akritas si Popescu paradoxal dar amindoi aveti ceva ,ceva dreptate.Totusi Akritas mai mult pentru ca Popescu ,nu vrea sa vada adevarul ,ca saracia de la noi era in parte cauzata si de Occident iar prosperitatea lui de acum se bazeaza si pe politica criminala a guvernului american.Daca America nu fura din intreaga lume ,nu mai aveai Popescule tu traiul ala atit de bun.Oricum nu te entuziasma prea tare ,poate nu stii ,dar se pare ca America nu e departe de a deveni un mare lagar de concentrare,s-ar putea sa zimbesti amar cind vei realiza acel lucru,ca sistemul ce l-ai apreciat si-a facut treaba cu dumneata si te v-a debarasa.Pina atunci ramai un numar si un sclav pltitor de taxe pentru jidanii americani.
Uite că este bun de ceva și Severin… Nimeni nu este perfectul ticălos! Au și ticăloșii momentele lor bune. Unii mai multe, alții mai puține…
Tuturor ticăloșilor trebuie să le ținem deschisă ușa. Niciunul nu este irecuperabil! Măcar acum, în Postul Paștelui, să nutrim această nădejde. Să avem acest curaj!
Doamne, ajută-i să mai facă și câte-o faptă bună!
Nu vă faceţi iluzii Domnule Profesor Ion Coja, acţiunea lui Adrian Severin nu este produsul minţii lui; este o acţiune ordonată de evreii imbecili, care urmăresc formarea UE, realizând pierderea de teren în faţa Germaniei.
Te-ai prins de manevra!
Severin este o boaita sionista.