Note si comentarii ale unui telespectator pătimaș

Cum ira et studio

 

 

 

1. Începutul dezastrului care a urmat la OLTCHIM l-a făcut guvernul Văcăroiu, care a desprins ARPECHIM de Oltchim, deși ele erau concepute să funcționeze în tandem: producția OLTCHIM se baza pe materia primă primită de la ARPECHIM.

 

2. Au zis unii la TV că intrarea noastră în UE a fost condiționată, pe lângă alte plăți, de vînzarea ARPECHIMului. Cum trebuie înțeleasă această afirmație? Voi relua mai jos întrebarea.

 

3. O „contribuție” decisivă la dezastrul de la OLTCHIM a avut-o și guvernul Tăriceanu. În 2007 acest guvern, pe mâna ministrului de finanțe, a scos acțiunile OLTCHIM la bursă, totodată diminuându-i capitalul. Aceasta a fost o manevră prin care guvernul a făcut jocul firmei PSS, firmă germană concurentă pe piața internațională unde merg produsele OLTCHIM. Această firmă a fost favorizată să pătrundă în acționariatul OLTCHIM cu un număr suficient de acțiuni ca să poată bloca orice inițiativă a acționarului majoritar: statul român. După ieșirea din funcție a guvernului Tăriceanu, ministrul de finanțe a devenit consilier la firma PSS, pe care a favorizat-o atât de mult. Acest detaliu, dacă corespunde realității, ar fi un temei suficient pentru Parchetul General să intervină și să-l aresteze pe ministrul infractor, trădător de țară, vînzător de țară în sensul cel mai propriu al cuvîntului, al expresiei vînzător de țară. Dacă nu mă înșel, nemernicul se numește Sebastian Vlădescu.

 

4. Lovitura de grație a dat-o guvernul Boc, care a sabotat pe față OLTCHIMUL, impunându-i taxe și impozite ad hoc. Membri importanți ai PDL se numără printre cei care „au căpușat” OLTCHIMUL. Unul dintre ei, cu un nume predestinat imbecilității cu care se exhibă prin Parlament și pe la televiziuni, întrebat de ce firma fratelui său nu și-a plătit mărfurile ridicate din magazia OLTCHIMULUI, a considerat că întrebarea este un atac politic la înalta să personUlitate. Îl citez: „USL nu știe pe unde să scoată cămașa!” Care USL, că, deocamdată, USL este legată de mâini și de picioare de angajamentele luate de Boc în fața asediatorilor de la FMI?! Vînzarea OLTCHIMului a fost hotărîtă de guvernul Boc! De PDL! De bourenii din PDL!

 

5. Nu mi-e rușine nici cu USL, cu guvernul Ponta! Reprezentat în această dispută de doi neica nimeni: Liviu Pop și Remus Vulpescu. Nu numai incompetenți, dar și teribili de agresivi, călcând neabătut pe urmele ministrului trădător din guvernul Tăriceanu.

 

6. Disputa la televiziune a început prin confruntări între domnul CONSTANTIN ROIBU, director și inginer la OLTCHIM de o viață de om, și Liviu Pop & Remus Vulpescu, membri ai cabinetului Ponta. Deosebirea era așa de evidentă, între un om, CONSTANTIN ROIBU, a cărui viață a însemnat dăruire și profesionalism, sensibilitate la nevoile și grijile semenilor, ale cetății, și doi derbedei, doi pleșcari, aflați evident în barca firmei care vremea să falimenteze cea mai importantă piesă a industriei românești, dintre puținele care ne-au mai rămas. Buni și ăștia doi să ajungă după gratii. Mai speram la o redresare de la guvernul Ponta, de la individul cu acest nume. Dar încăpățânarea de a sfida o țară întreagă menținându-i în continuare pe cei doi infractori în guvern, mă desparte definitiv de orice așteptare, de orice speranță. Mi-e că Ponta o să ne facă să-i ducem dorul lui Boc!

 

7. A intervenit în această poveste DAN DIACONESCU. Mai întâi ca ziarist, „speculând” subiectul și prezentându-l la OTV în toate, aproape în toate detaliile cazului OLTCHIM. Mai întâi i-a pus față în față pe nemernicii din guvernul Ponta cu dl CONSTANTIN ROIBU și toată Țara a văzut diferența, a văzut ce canalii mișună în guvern. Apoi DAN DIACONESCU, intrând în detaliile legislației privatizării, a descoperit o posibilă soluție, care să păstreze OLTCHIM în proprietatea românilor. Pe scurt, s-a înscris la licitație, să cumpere OLTCHIMul. Toată mass media de imbecili și mancurți a sărit în aer: De unde are DD atâția bani? Probabil că nu-i are și totul este un circ mediatic care să-i aducă lui DD capital electoral! Iar dacă are bani să cumpere OLTCHIMul, de unde are atâta bănet?!

 

8. Ce am înțeles eu, din explicațiile dlui DAN DIACONESCU?

Mai întâi i-aș reproșa lui DAN DIACONESCU că nu a repetat la nesfârșit câteva date esențiale ale situației în care se află. Drept care, foarte probabil, mulți telespectatori au înțeles și mai puțin decât am înțeles eu. Și eu ce am înțeles?

 

Am înțeles că (1) dacă DAN DIACONESCU câștigă licitația, asta nu înseamnă că a doua zi va trebui să verse la guvern, la stat, câteva sute de milioane de euro, cinci sute după unii, șapte sute de milioane după alții. Schimbarea de proprietar presupune o sumedenie de operațiuni care nu au cum să dureze mai puțin de șase luni. Conform legii, intrarea în posesie a Oltchim va dura între șase și douăsprezece luni.

 

(2) În acest timp, statul, adică vechiul proprietar, este obligat să repună Combinatul în funcțiune și să plătească salariile restante.

 

(3) Nu am înțeles exact când va trebui noul proprietar să înceapă efectuarea plăților, a prețului convenit. Va dura, zice Dan Diaconescu, care, evident, nu are banii cu care să plătescă costul Combinatului. Nu-i are acum, azi, dar peste ceva vreme îi va avea. De unde?

 

(4) DAN DIACONESCU a imaginat două soluții, două surse din care să obțină sute de milioane de euro. Și anume: Prima sursă va fi să apeleze la populație. Va înființa o firmă, ale cărei acțiuni vor fi scoase pe piață, iar cine va cumpăra acțiuni va deveni acționar, adică proprietar la OLTCHIM. Un fel de MEBO, a zis la un moment dat inițiatorul acestui plan. În acest caz, DD contează în mare măsură pe patriotismul românilor cu bani, pe solidaritatea cetățenească, națională. Greșește? Eu cred că nu! Prin manevra imaginată DAN DIACONESCU va face mai mult: va spori, va face să crească gradul de solidaritate națională. Ceea ce, cu siguranță, sperie întreaga clasă politică și mai ales pe agenții mondializării, ai FMI etc., inclusiv ai Bruxelles-ului. S-ar putea ca acesta să fie motivul cel mai puternic pentru care oferta lui DAN DIACONESCU deranjează tot establishmentul din România și din UE.

 

A doua sursă: DAN DIACONESCU a fost contactat de o firmă puternică (din Rusia, se pare), care a încercat în vară să cumpere OLTCHIMul, dar guvernul Ponta i-a plimbat cu vorba, căci acest guvern, ca și precedentele, a pus deja botul la oferta făcută de firma germană. Și-au luat deja tainul, șpaga adică, parandărătul în termeni consacrați, și acum trebuie să dea la schimb OLTCHIMul, așa cum s-au înțeles și cu cei de la FMI!

Firma găsită de DD îi oferă caracaleanului nostru banii de care va avea nevoie ca să cumpere Combinatul. Ce vrea Firma respectivă în schimb? Vrea să cumpere în avans producția sau, mai bine zis, o parte din producția viitoare a OLTCHIM. O ofertă extrem de bună, cu greu poți imagina o soluție mai fericită pentru toată lumea. Iar cînd spun lume, mă gândesc la miile de români al căror loc de muncă, al căror salariu depinde de supraviețuirea OLTCHIMului.

 

Nota bene: în toată această aventură în care s-a băgat, și vrea să-i mai bage și pe alții, DAN DIACONESCU mizează pe capacitatea OLTCHIM de a deveni în scurt timp o unitate de producție care va lucra în profit! Așa cum a lucrat zeci de ani, până a dat de guvernele Tăriceanu-Boc-Ponta, toate trei o apă și-un pământ: guverne de incompetenți, corupți și capabili de orice trădare.

 

9. Mă întorc la afirmația că intrarea noastră în UE a fost condiționată ba de vânzarea ARPECHIMului, ba de vînzarea SIDEX-ului, a ROMTELECOMului și așa mai departe. Hai să vedem ce sens au aceste cuvinte!

Mă întreb care era interesul UE sau FMI ca noi să vindem SIDEX sau ARPECHIM, nu la oricine, ci la anumite firme, la anumiți investitori, așa cum, se vede limpede, și vânzarea OLTCHIMului are un cumpărător știut încă de ani de zile. La fel stau lucrurile și la Roșia Montana, licitațiile fiind pur formale sau complet inexistente!

UE și FMI sunt entități abstracte, la fel ca și statul. Greșim profund dacă în spatele acestor abstracțiuni nu vedem niște persoane în carne și oase, niște interese omenești! La fel, când statul român este invocat ca manager păgubos, trebuie să vedem de fapt niște persoane, un Boc sau Ponta, un Vlădescu sau Remus Vulpescu etc. Care sunt ori incapabili, ori corupți și vânzători de Țară! Șpaga pe care o oferă PPS merge însă nu numai la alde Vulpescu sau Pop, ci și la vizaviii lor, înalții funcționari din FMI sau Banca Mondială!

 

10. Ce se va întâmpla dacă planul lui DAN DIACONESCU reușește! Multe se vor întâmpla! Eu mă rezum acum la a afirma că va trebui, cu toții, vorbitori ai limbii române, să renunțăm la povestea, la vorba aceea cu carul și Caracalul! DAN DIACONESCU o va infirma pentru eternitate.

 

 

Ion Coja

București, 21 septembrie 2012

Orele 13