DailyMail: O cercetare de ultimă oră sugerează că pacienții cu transplant de organe moștenesc MEMORIILE și personalitatea donatorilor
Posted in DONARE DE ORGAN, TRANSPLANT DE ORGAN by saccsiv on decembrie 12, 2024
DailyMail: Groundbreaking research suggests organ transplant patients are inheriting donors’ MEMORIES and personalities

O cercetare de ultimă oră sugerează că pacienții cu transplant de organe moștenesc MEMORIILE și personalitatea donatorilor

De Emily Joshu Sterne, 12 Decembrie 2024, DailyMail

Persoanele care au primit transplanturi de organe au raportat schimbări ciudate în ceea ce privește emoțiile, gusturile și amintirile lor.

Acest fenomen este cel mai frecvent la cei care au primit o inimă, dar cei care au primit rinichi, plămâni și chiar fețe, au observat, de asemenea, schimbări în preferințele lor alimentare, alegerile muzicale și chiar orientarea sexuală.

Pentru unii pacienți, noile lor hobby-uri și preferințe le reflectă pe cele ale donatorilor lor, ceea ce i-a determinat pe experți să se întrebe dacă primitorii beneficiază și de amintirile donatorilor lor.

Într-o analiză publicată la începutul acestui an, cercetătorii au menționat un studiu de caz în care un băiat de nouă ani a primit o inimă de la o fetiță de trei ani care s-a înecat în piscina familiei sale.

Deși băiatul habar nu avea cum a murit donatorul său, mama sa a relatat că a devenit „extrem de speriat de apă”.

Într-un alt caz, un profesor universitar care a primit o inimă de la un ofițer de poliție căzut la datorie, împușcat în față, a început să vadă „o sclipire de lumină” chiar în fața ochilor săi.

El a spus: „Fața mea devine foarte, foarte fierbinte. Chiar arde”.

Din ce în ce mai multe cercetări sugerează că acest lucru s-ar putea datora faptului că inima și creierul sunt intrinsec legate, deoarece inima are neuroni și celule similare creierului.

În plus, un transplant de organ poate determina modificarea și exprimarea diferită a genelor care controlează trăsăturile.

Într-un studiu recent, cercetătorii au prezentat în detaliu cazuri de transplant de inimă care au adoptat preferințele și amintirile donatorilor lor

În cadrul studiului, cercetătorii au prezentat studii de caz detaliate ale beneficiarilor de transplant cardiac care păreau să „moștenească” amintirile donatorilor lor. În fotografie este Charlotte Carney, o studentă din Marea Britanie care a beneficiat de un transplant de inimă în 2019 pentru o afecțiune cardiacă care îi amenința viața.

Cercetătorii din studiul efectuat în 2024 au scris:

„Noi dovezi sugerează că transplantul de inimă poate implica transferul trăsăturilor de personalitate și al amintirilor donatorului către primitor, provocând viziunile convenționale despre memorie și identitate.”

„În plus, rețeaua neuronală a inimii și comunicarea bidirecțională cu creierul susțin conceptul de conexiune inimă-creier în memorie și personalitate.”

Echipa a sugerat că aceste schimbări s-ar putea datora unui transfer de memorie celulară, ceea ce sugerează că celulele individuale ar putea fi capabile să formeze amintiri. Cu toate acestea, mecanismul care determină acest lucru este încă neclar.

În plus, introducerea unui nou organ în corpul primitorului ar putea determina genele să se exprime diferit.

Cu toate acestea, mulți experți cred că aceste cazuri sunt prea simple coincidențe, iar schimbările pot fi mai degrabă un răspuns psihologic la recuperarea după intervenții chirurgicale majore și afecțiuni cardiace aproape fatale.

Experții de la Universitatea McGill din Canada, de exemplu, au sugerat că medicamentele imunosupresoare pe care trebuie să le ia primitorii de organe pot provoca creșterea apetitului, ceea ce le-ar putea schimba perspectiva asupra alimentelor.

Alte cercetări sugerează că primitorii ar putea începe operația deja îngrijorați că vor moșteni comportamentele sau trăsăturile de personalitate ale donatorului, ceea ce ar putea duce la schimbări comportamentale.

Stresul unei operații majore, care poate salva vieți, îi poate determina pe pacienți să își schimbe viziunea asupra anumitor aspecte ale vieții lor, cum ar fi relațiile.

În plus față de amintiri, unii pacienți raportează, de asemenea, schimbarea preferințelor specifice.

Într-un studiu de caz din 2002, medicii au detaliat cazul unei femei care a moștenit preferințele alimentare ale donatorului său.

Cercetătorii au scris:

„Era o dansatoare și coregrafă preocupată de sănătate, la ieșirea din spital a avut o dorință incontrolabilă de a merge la un restaurant Kentucky Fried Chicken și de a comanda nugget-uri de pui, un aliment pe care nu îl mânca niciodată.”

„Interesant este faptul că în jacheta tânărului au fost găsite nugget-uri de Kentucky Fried Chicken neconsumate atunci când acesta a fost ucis.”

O altă femeie de 29 de ani care a primit o inimă de la un vegetarian de 19 ani a dezvoltat brusc o aversiune față de carne.

Cercetătorii au menționat, de asemenea, schimbarea orientărilor sexuale.

Într-un studiu de caz menționat, un bărbat homosexual care a primit o inimă de la o artistă lesbiană ar fi devenit mai atras de femei.

Între timp, o femeie lesbiană care a primit inima unei femei heterosexuale a declarat că a devenit atrasă de bărbați după transplant și a început să își pună la îndoială sexualitatea.

Echipa din spatele revizuirii 2024 a avertizat că sunt necesare mai multe cercetări privind legătura dintre transplanturile de inimă și memorie.

Aceștia au scris:

„Sunt necesare cercetări interdisciplinare suplimentare pentru a desluși complexitatea transferului de memorie, neuroplasticitatea și integrarea organelor, oferind perspective atât în ceea ce privește transplantul de organe, cât și aspecte mai largi ale neuroștiinței și identității umane.”

„Înțelegerea acestor complexități este promițătoare pentru îmbunătățirea îngrijirii pacienților în transplantul de organe și ne adâncește înțelegerea aspectelor fundamentale ale experienței și existenței umane.”