Pe individul care semnează de mai mulți ani cu psudonimul Informatul  l-am acceptat pe site deși a dat dovadă, de mai multe ori,  de rea credință. A părut, multă vreme, că este evreu și că vorbește în apărarea evreilor, evrei pe care mulți comentatori de pe acest site îi atacă „din orice poziție!”, îi critică, îi fac cu ouă și oțet pe mai multe motive, unele mai întemeiate, altele mai puțin… Dar noi, ca români, avem ce le reproșa evreilor, la fel cum avem și multe lucruri pentru care trebuie să le fim recunoscători unor evrei! Repet: unor evrei! Nu puțini!…

Mi s-a părut echitabil să existe și un comentator care să le ia apărarea evreilor în mod sistematic! …Cum tot sistematic, alți comentatori îi atacă pe evrei!!

Numai că Informatul nu s-a limitat la a le lua apărarea evreilor, cu argumente serioase, cu respectul cuvenit pentru regulile deszbaterii de idei, ci de mai multe ori a făcut „operă” de manipulare, a făcut o serie de afirmații pe care le-a declarat a fi întemeiate pe surse neutre, iar când i s-a cerut, de către mine, să precizeze despre ce surse este vorba, a indicat adrese de pe internet unde nu apărea nimic legat de subiect! De cele mai multe ori subiectul fiind denigrarea românilor! Decăderea lor din anumite drepturi! Pe care Informatul o considera justificată!… Fără nicio motivare serioasă!

Nu intru în detalii pentru a descrie în ce constă manipularea la care se dedă Informatul nostru!  Da, se pare că este destul de bine informat! Se pare că aceasta este și regula: ca să dezinformezi cu succes, tebuie să fii bine informat!

Cum am mai spus pe acest site, meseria mea sunt textele! Nu sunt o enciclopedie de informații, nu sunt un erudit! Nu mă ajută memoria, foarte lacunară de când mă știu și selectivă după criterii pe care nici până azi nu le-am înțeles!…

Dar stăpânesc arta cititului, a înțelegerii textului și subtextului, mă pricep să identific și lucrurile pe care un autor le spune în textul său fără să vrea!…

Așa că nu mi-a fost greu să-mi dau seama că Informatul încearcă să ne bage în buzunar! Încearcă „să ne aibă”! Nu m-a deranjat asta, câtă vreme miza a fost exonerarea evreilor de acuzațiile aduse pe acest site! Cum spuneam, m-am și bucurat că cineva le ia apărarea! Că printre noi se află și unul de-al lor! sau mai mulți, nu m-ar deranja! Dimpotrivă! M-ar face să mă simt mai în largul meu!

Numai că acest cineva Informat s-a apucat să facă un lucru pe care eu nu i-l mai pot permite! I-am permis să mintă, ca să-i scoată basma curată pe evrei! E ceva onorabil în acest gen de minciuni!… Cât mă știu, nu am mințit de dragul faptului că sunt român, dar e foarte probabil că uneori am exagerat! (Las pe altădată diferența între exagerare și minciună!…) Să minți ca să vorbești de bine, ca să lauzi, este una! Iar a minți pentru a denigra, pentru a calomnia, asta este cu totul alta! Este alt gen de minciună! Odios! Respingător!

Așadar nu-i pot permite anonimului care se declară informat să mintă ca să scadă valorea prestației românești în istorie! Să mintă pentru a lăsa să circule mai departe minciunile curente despre români!

Aiasta nu se poate, boieri dumneavoastră!

Drept care îl fac cherem pe Informatul! Arunc asupră-i cheremul, haramul!  Adică pentru noi nu mai există! După un vechi obicei evreiesc! Nu mă întrebați de unde cunosc acest obicei, căci răspunsul meu va fi extrem de banal, de neinteresant: din proprie experiență! Am fost și, foarte probabil, sunt și azi cherem! Pe lista neagră a rabinului roșu! Dumnezeu să-l ierte, căci are ce ierta!

Dar asta este altă poveste!…

ION COJA