FMI confirma tragicul experiment facut in Romania


„Qui s’excuse s’accuse”, spune de veacuri un proverb francez. Se aplica manusa celor care se scuza inainte de 
a fi acuzati, precum si acelora care reactioneaza ca si cum au fost prinsi cu musca pe caciula.
 
„Qui s’excuse s’accuse” – asta s-a putut spune extrem de nimerit despre FMI, cand agentia Reuters’ (piesa de frunte in mass-media economica mondiala) a acuzat cu subiect si predicat FMI de folosirea unor standarde duble in programele stabilite pentru Romania fata de cele pentru tari considerate occidentale, precum Portugalia sau Irlanda, FMI a sarit imediat ca ars. 
 
Agentia Reuters a avut parte de o replica lunga si impopotonata cu explicatii nenecesare fata de subiectul incriminarii, unele chiar false despre situatia economica din Romania si altele si mai netemeinice despre strategiile concepute de FMI. Cat despre rezultatele obtinute, au fost evocate aceleasi povesti rasuflate cu stabilitatea financiara recastigata, fara a se preciza ca operatia poate a reusit, numai ca pacientul a murit!
 
Ceea ce spusese Reuters despre programul FMI in Romania, prin comparatie cu programele pentru alte tari europene, este insa mizilic in raport cu ceea ce specialisti sau analisti de specialitate din Romania observasera de ani de zile.
 
Dar, bineinteles, FMI, cel care se comporta precum stapanul fata de sclavi in relatia cu Romania, s-a facut ca nici 
nu vede, nici nu aude aprecierile venite din Romania.
Cand a spus insa ceva Reuters, reactia a venit imediat. 
Si s-a dovedit ca Reuters a lovit in moalele capului.
 
De ce insa Reuters s-a trezit abia acum, intereseaza foarte putin. Fapt este ca Reuters pune punctul pe „i” si FMI, in calitate de instrument al asupririi Europei de Est, rabufneste de maniera ca este prins cu mata-n sac!
 
Ce au insemnat de fapt politicile de dublu standard de care a fost acuzat FMI?
Cea mai precisa decriptare au folosit-o in Romania acei analisti care au formulat clar ca, la cererea capitalului privat transnational vest-european, FMI a facut in Romania si cu Romania un experiment pe cat de dramatic pe atat de dezgustatorIn ce a constat experimentul?
– in impunerea tezei: statul este de vina, statul sa plateasca!
Lucru cu atat mai relevant pentru experiment, deoarece nu statul adusese tara in situatia economica nesustenabila in care ajunsese in 2009.
Nu statul daduse creditele de consum destabilizatoare, nu statul facuse importurile halucinante anterioare, ci sectorul privat … insa Culpabilizarea statului insemna sa plateasca salariatii, pensionarii, contribuabilii, si nu bancile si debitorii lor! In consecinta, dupa ce a fost schimbat fortat Codul Muncii pentru a lasa munca la cheremul capitalului, au fost stabilite cele mai dure masuri de austeritate din Europa:
– taieri de salarii,
– inghetari de pensii,
– amputari de programe sociale, toate combinate cu majorari de impozite.
Si, toate aceste ajustari cerute a fi facute de catre stat au fost puse de la inceput in carca populatiei!
 
Daca FMI considera cumva acest experiment un succes, cum vrea sa demonstreze, inseamna ca aceasta institutie si-a pierdut si drumul, si cararea si a ajuns doar un jalnic instrument la cheremul capitalului privat transnational ale carui interese le reprezinta cu nerusinare, fara a mai incerca macar de forma sa afiseze ca ar mai urmari si o dezvoltare a tarilor prinse in vizor, mai ales ca Nivelul de trai din Romania s-a prabusit ! … Dupa trei ani de programe FMI, nivelul de trai in Romania s-a prabusit.
 
Dar, sa zicem ca nu acest aspect este important, in masura in care era pretul pentru „castigarea” echilibrelor si stabilitatii este insa echilibrul si stabilitatea celui ajuns in nemiscare economica: stabil pentru totdeauna!
 
Fundamental este ca, prin programele aplicate, Romania a ajuns in imposibilitatea fizica de a creste, ceea ce, pentru o tara subdezvoltata, este un dezastru!
 
Acest program a consolidat in plina criza si pozitia Romaniei de anexa a Vestului Europei, care s-a conturat si articulat in perioada anterioara de crestere economica, bazata aproape exclusiv pe creditul de consum promovat de bancile occidentale.
 
De-acum, Romania are perpective de dezvoltare inchise.
 
Ultimele redute ale capitalului autohton au fost lichidate in favoarea capitalului strain de catre acest program de criza si cu aceasta soarta Romaniei ca tara in extinctie a fost pecetluita, ceea ce reprezinta cel mai mare rau pe care FMI i l-a facut, printre multi altii din lume.
 
Traducere din „Times”