Recunosc că păcătuiesc față de pastorul Wurmbrandt: mi-e tare antipatic, mi-a devenit antipatic fără să știu mai nimic despre dînsul, și asta s-a întâmplat atunci când ne-am pomenit cu un Wilhelm Wurmbrandt că este cât pe ce să fie declarat cel mai important român, la acel concurs al TVR la care totuși, până la urmă, a ieșit câștigător mareșalul ION ANTONESCU!… Concursul s-a bazat pe telefoanele primite la redacția TVR! Era vădit pentru toată lumea că un grup de evangheliști dădeau telefoane în draci, fără să se uite la bani și la timpul pe care l-au dedicat acestei găinării sordide! Iar când am aflat că Liviu Petrina a fost în fruntea celor ce au organizat această acțiune tembelă, antiromânească și deopotrivă prostească, antipatia față de W.W. s-a instalat aproape definitiv. Fără voia mea! Încerc să mă lepăd de ea!

Aceasta a fost și este poziția mea față de WW: sunt atent, atunci când se ivește ocazia, la toate argumentele care ar putea să fie invocate în favoarea sa! În speranța că aceste argumente ar putea să răspundă definitiv la rezervele pe care nu puțini le-au prezentat public, stârniți de rușinoasa stratagemă de a face dintr-un necunoscut românul cel mai important!

Firește, Wurmbrandt nu are nicio vină pentru nebunia lui Liviu Petrina și acoliții săi din acea duminică a votului!… Desigur, în urma acelei „găinării sordide” (apud Ion Coja), numele lui Wurbrandt a început să fie ceva mai cunoscut, dar nu cine știe ce! Am aflat mai înainte de toate că ar fi fost ateu în prima parte a vieții sale. Lucru pe care nu-l ascunde nimeni dintre „fanii” săi. Dar se ascunde faptul mult mai grav că a fost comunist, comunist cu activitate bolșevică intensă în ilegalitate! Numai că după ce comuniștii ajung la putere după 23 august 1944, Wurbrandt al nostru în loc să fie pus într-o funcție politică din care să taie și să spânzure după voia inimii sale, aflăm că este arestat, anchetat, schingiuit, și condamnat la ani mulți de pușcărie!…

Am urmărit azi dimineață a casetă de o oră și jumătate despre WW. Numai pastorul Cătălin Croitor, în minutele care i s-au acordat, amintește de apartenența junelui Willy la partidul comunist. WW însuși povestește cum a apărat el obrazul creștinătății din România la o întrunire a PCR cu reprezentanții tuturor cultelor din România. Îl citez pe WW: „într-o sală cu 4000 de locuri”, ceea ce este o mică inadvertență, pe vremea aceea sala cea mai încăpătoare din București nu putea găzdui 4000 de participanți!… În realitate consfătuirea s-a ținut în sala Marii Adunării Naționale, din ograda Patriarhiei, cu vreo 400 de locuri… Putem conta pe memoria pastorului?!…WW a cerut cuvîntul și ar fi vorbit singurul în apărarea lui Iisus! Asta l-a costat libertatea,  câțiva ani buni!…

Circulă și varianta că WW a fost arestat de comuniști pentru că aceștia, având acces liber la arhivele Siguranței, l-au găsit pe WW pe listele de informatori infiltrați de Siguranță în rândurile Partidului comunist.  Siguranța a avut mulți informatori evrei, comuniști sau nu! Comuniștii informatori ai Siguranței, cum a fost bunăoară Constnntin David, au acționat cu voie de la Partid, știindu-se bine la conducerea partidului de activitatea lor cu dus-întors. Wurbrandt al nostru intrase însă ca agent plătit al Siguranței fără să-și informeze tovarășii din celula de partid! Adică își trădase tovarășii! Îi vînduse și se vînduse și pe sine, ceea ce ar explica răzbunarea Securității, dominată în acei ani de evrei! Ar explica sălbăticia tratamentului de care WW a avut parte,  dovadă cele 12 cicatrice care i-au rămas pe răboj… N-am auzit pe niciun fost deținut politic să poarte asemenea semne de noblețe! Bătaia și caznele de care a avut parte Wurmbrandt se pare că a fost specială, dar nu din motive religioase, ci pentru că venea de la frații trădați!… Aș zice că, dintr-un anumit punct de vedere, dacă e adevărat că WW și-a trădat tovarășii, caznele au fost cam meritate!… Repet: dacă!

Cât privește scena celebră din Senatul american, când WW își scoate haina și cămașa pentru a-și exhiba cicatricele dobândite în subsolurile Securității, nu e pe gustul meu! Nu rimează cu tradiția creștină. Scenă de film dedicat antichității precreștine, când smerenia nu fusese încă conceptualizată…

Am intrat pe sursele curente on line de informare, nu m-am lămurit prea mult, am mai aflat că a urmat și școli de partid la Moscova, se  adună mai multe semne de întrebare, nu insist, dar cred că ar fi cazul să ni se spună adevărul despre WW, compromis în ochii mei, cum spuneam, de manevra de prost gust, veritabilă diversiune, prin care s-a încercat să ne fie băgat cu de-a sila în suflet. Avem nevoie să distingem între legendă și bârfă!

Am ascultat azi și o predică ținută de WW, dacă nu mă înșel la Los Angeles, în românește. Probabil că a fost selectată, una dintre cele mai bune va fi fiind! Mediocră, aș zice. Fără boltă prea înaltă, fără fior. Raportarea la Dumnezeu a lui WW mi s-a părut infantilă, pe înțelesul unor minți mai simpluțe! Atâta a putut Wurbrandt sau e vorba de publicul în fața căruia vorbea, de neputințele acestuia?

Cred că cei care se îngrijesc să-i perpetueze amintirea ar face ceea ce e de făcut dându-ne toate detaliile din care se constituie portretul moral autentic, cel adevărat, al pastorului Wilhelm Wurmbrandt… Deocamdată e multă ceață! Cine o risipește? Liviu Petrina într-un singur caz: dacă va face bine să ne explice ce dracului căuta el în fruntea acelor caraghioși mizerabili care au atentat la conștiința noastră românească! Auzi la ei! Cine să fie românul cel mai important?!  Wilhelm Wurbrandt! Și-ar fi dorit răposatul pastor asemenea recunoaștere măsluită, trucată?!

 

Ion Coja