Sorin
1.484 aprobate

george-turle@t-online.de
78.94.7.50

 

Ca răspuns la Iulian MARES.

” **Privind $/US: el este cautat pe toate continentele, kiar si in EU/UE ”

Deocamdata situatia e ca cele mai tranzactionate valute pe mapamond sunt dolarul american, cu cca.85% din volum, urmat de euro, yenul japonez, lira sterlina si yuan (renmibi), care la nivelul anului 2022 era la un nivel de (inca) sub 3%. Am vazut ca cineva pe aici (cred ca Mihai), tot decretaza moartea dolarului (si rapid, cum altfel) si ca ce achizitii de petrol fac de la iranieni…exact tranzactiile alea i-a adus de la 1.23 de triloane in 2019, la nivelul de acum, devasand francul elvetian, dolarul canadian si pe cel australian.

Ce va fi pe viitor, cine poate sti…China intr-adevar e o super-putere viabila, care a venit foarte tare din urma si inca are inertie (de vreo 2 ani sunt ceva probleme, greu de spus cat de temporare si in ce masura va afecta viteza trendului general crescator. Cum mai vorbeam si cu vreo doi ani in urma, vad (inca) destul de plauzibila si de posibila preluarea suprematiei economice la un moment dat, poate intr-un viitor nu prea indepartat. Unii estimeaza ca dupa aia e randul Indiei sa decoleze…ramane de vazut.

Chestia aia insa cu „moartea dolarului” sau „SUA e terminata” e o copilarie. Daca cumva s-o intampla ceva de genul asta, aia n-or s-o prinda nici nepotii celor de pe aici in timpul vietii lor (poate aia care acum au 30, maxim 40 de ani, cine stie).