Proiectul Legii BUGETULUI de stat pe 2013. Unde se alocă mai mulţi bani. PLUS: Ce finanţări sunt interzise

de Victor RotariuLoredana VOICULESCU

Ministerul Finanţelor a publicat pe site proiectul Legii bugetului de stat pe 2013. Veniturile luate în calcul sunt de 98,18 miliarde de lei, iar cheltuielile în sumă de 116,35 miliarde de lei, cu un deficit de 18,17 miliarde lei.
Proiectul prevede interzicerea finanţării lucrărilor de investiţii noi dacă nu sunt asigurate surse de finanţare a lucrărilor de investiţii în continuare, astfel încât să se respecte termenele de punere în funcţiune, sau datele de finalizare a proiectelor aflate în derulare.
În plus, sunt interzise finanţările de investiţii noi dacă în portofoliul ordonatorilor de credite ai bugetelor locale exista proiecte în derulare al caror termen de implementare stabilit prin contract este depăşit, până la finalizarea acestora.
Premierul Victor Ponta a declarat recent, în conferinţa de prezentare a „stării naţiunii”, că Guvernul va interzice, prin Legea Bugetului, finanţarea de la bugetul de stat a investiţiilor pentru care autorităţile locale sau centrale pot accesa fonduri europene.
„O decizie pe care am luat-o împreună cu domnul Dragnea (Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice n.n.) şi cu domnul Teodorovici (Eugen Teodorovici – ministrul Fondurilor Europene n.n.), evident susţinută de ministrul de Finanţe şi ministrul Bugetului, de a nu mai aproba finanţarea niciunei investiţii – în special vorbesc de autorităţi centrale şi locale – pentru care există posibilitatea de a accesa fonduri europene”, a declarat recent Victor Ponta.
„Dacă poţi să te duci şi să accesezi un fond european, nu mai vii să ceri bani de la bugetul de stat, pentru că fie nu ai energia, fie nu ai competenţa, fie nu ai dorinţa de a te supune regulilor stricte care privesc utilizarea banilor europeni. De ce să dăm bani de la buget, dacă pot fi accesaţi din fonduri europene aflate la dispoziţia României?”, s-a întrebat retoric Ponta.
Ce prevede proiectul bugetului de stat pe 2013:
– Pentru anul 2013, cotele de contribuţii pentru asigurările de sănătate prevăzute de Legea nr.95/2006, privind reforma în sănătate, vor fi de 5,2% pentru cota datorată de angajatori, 10,7% pentru cota datorată de persoanele prevăzute la art.259 alin.(6) din Legea nr. 95/2006 şi 5,5% pentru celelalte categorii de persoane care au obligaţia plăţii contribuţiei direct sau cu plata din alte surse.
– majorarea cu 4% a valorii punctului de pensie, respectiv la 762,1 lei. Punctul de pensie va creşte cu 30 de lei, de la 732 la 762 de lei. Pensia minimă rămâne la 350 de lei.
În 2013 cei 158.000 de pensionari plătiţi prin Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne şi SRI vor avea o pensie medie lunară de 2.473 de lei.(DAR DE CE NU SE PREZINTA SI PENSIA MEDIE DIN MAGISTRATURA, CARE SE APROPIE DE 10.000 DE LEI/LUNA LA ACEI AMARASTENI???)
În calcularea bugetului necesar plăţii pensiilor de stat în 2013 Guvernul a avut în vedere plata a 4,694 milioane pensionari plătiţi prin Casa Naţională de Pensii cu o pensie medie lunară de 791 de lei.
– Bugetul Asigurărilor pentru Şomaj a fost propus la 1,71 miliarde lei. El a fost calculat având în vedere plata a 149.000 de beneficiari de indemnizaţie de şomaj cu o sumă medie de 487 de lei şi a 25.000 de beneficiari de indemnizaţie de şomaj pentru absolvenţi în valoare medie lunară de 250 de lei.
– Contribuţia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte de la 3,5% la 4% din venitul brut al salariatului, iar suma colectată este estimată pentru acest an la 3,05 miliarde de lei, potrivit proiectului bugetului asigurărilor sociale pentru acest an. Guvernul se aşteaptă ca total contribuţiilor la pilon II (pensii private obligatorii) să fie 3,05 miliarde lei faţă de 2,06 miliarde lei în 2012.
– Guvernul estimează că în 2014 va trebui să subvenţioneze bugetul de pensii de stat cu 15,1 miliarde de lei, suma urmând să ajungă la 15,5 miliarde de lei în 2015 şi la 15,8 miliarde de lei în 2016.
(Ştire în curs de actualizare)