Proiectul Legii BUGETULUI de stat pe 2013. Unde se alocă mai mulţi bani. PLUS: Ce finanţări sunt interzise
de Victor Rotariu, Loredana VOICULESCU
Ministerul Finanţelor a publicat pe site proiectul Legii bugetului de stat pe 2013. Veniturile luate în calcul sunt de 98,18 miliarde de lei, iar cheltuielile în sumă de 116,35 miliarde de lei, cu un deficit de 18,17 miliarde lei.
Proiectul prevede interzicerea finanţării lucrărilor de investiţii noi dacă nu sunt asigurate surse de finanţare a lucrărilor de investiţii în continuare, astfel încât să se respecte termenele de punere în funcţiune, sau datele de finalizare a proiectelor aflate în derulare.
În plus, sunt interzise finanţările de investiţii noi dacă în portofoliul ordonatorilor de credite ai bugetelor locale exista proiecte în derulare al caror termen de implementare stabilit prin contract este depăşit, până la finalizarea acestora.
Premierul Victor Ponta a declarat recent, în conferinţa de prezentare a „stării naţiunii”, că Guvernul va interzice, prin Legea Bugetului, finanţarea de la bugetul de stat a investiţiilor pentru care autorităţile locale sau centrale pot accesa fonduri europene.
„O decizie pe care am luat-o împreună cu domnul Dragnea (Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice n.n.) şi cu domnul Teodorovici (Eugen Teodorovici – ministrul Fondurilor Europene n.n.), evident susţinută de ministrul de Finanţe şi ministrul Bugetului, de a nu mai aproba finanţarea niciunei investiţii – în special vorbesc de autorităţi centrale şi locale – pentru care există posibilitatea de a accesa fonduri europene”, a declarat recent Victor Ponta.
„Dacă poţi să te duci şi să accesezi un fond european, nu mai vii să ceri bani de la bugetul de stat, pentru că fie nu ai energia, fie nu ai competenţa, fie nu ai dorinţa de a te supune regulilor stricte care privesc utilizarea banilor europeni. De ce să dăm bani de la buget, dacă pot fi accesaţi din fonduri europene aflate la dispoziţia României?”, s-a întrebat retoric Ponta.
Ce prevede proiectul bugetului de stat pe 2013:
– Pentru anul 2013, cotele de contribuţii pentru asigurările de sănătate prevăzute de Legea nr.95/2006, privind reforma în sănătate, vor fi de 5,2% pentru cota datorată de angajatori, 10,7% pentru cota datorată de persoanele prevăzute la art.259 alin.(6) din Legea nr. 95/2006 şi 5,5% pentru celelalte categorii de persoane care au obligaţia plăţii contribuţiei direct sau cu plata din alte surse.
– majorarea cu 4% a valorii punctului de pensie, respectiv la 762,1 lei. Punctul de pensie va creşte cu 30 de lei, de la 732 la 762 de lei. Pensia minimă rămâne la 350 de lei.
În 2013 cei 158.000 de pensionari plătiţi prin Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne şi SRI vor avea o pensie medie lunară de 2.473 de lei.(DAR DE CE NU SE PREZINTA SI PENSIA MEDIE DIN MAGISTRATURA, CARE SE APROPIE DE 10.000 DE LEI/LUNA LA ACEI AMARASTENI???)
În calcularea bugetului necesar plăţii pensiilor de stat în 2013 Guvernul a avut în vedere plata a 4,694 milioane pensionari plătiţi prin Casa Naţională de Pensii cu o pensie medie lunară de 791 de lei.
– Bugetul Asigurărilor pentru Şomaj a fost propus la 1,71 miliarde lei. El a fost calculat având în vedere plata a 149.000 de beneficiari de indemnizaţie de şomaj cu o sumă medie de 487 de lei şi a 25.000 de beneficiari de indemnizaţie de şomaj pentru absolvenţi în valoare medie lunară de 250 de lei.
– Contribuţia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte de la 3,5% la 4% din venitul brut al salariatului, iar suma colectată este estimată pentru acest an la 3,05 miliarde de lei, potrivit proiectului bugetului asigurărilor sociale pentru acest an. Guvernul se aşteaptă ca total contribuţiilor la pilon II (pensii private obligatorii) să fie 3,05 miliarde lei faţă de 2,06 miliarde lei în 2012.
– Guvernul estimează că în 2014 va trebui să subvenţioneze bugetul de pensii de stat cu 15,1 miliarde de lei, suma urmând să ajungă la 15,5 miliarde de lei în 2015 şi la 15,8 miliarde de lei în 2016.
(Ştire în curs de actualizare)
Nici cu ei nu mi-e rușine !! Pensie specială le mai lipsea !! Mari șarle sunt și ăștia !!
5.000 de euro, cel mai mare venit al unui fost magistrat din Moldova
PENSIILE „NESIMTITE” NU AU DISPARUT
„În judeţul Iaşi beneficiază de indemnizaţia socială minimă garantată un număr de 26.499 de persoane, adică 350 de lei”, ne-a declarat Adriana Grecu, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Iaşi. La Iaşi sunt peste 146.000 pensionarii din sectorul de stat, pensia medie în cazul lor fiind de764 de lei, şi alţi 35.600 din sectorul agricol, a căror pensie medie este 309 lei. Pentru cei cu pensii mici, 30 de zile înseamnă un adevărat slalom printre datorii, facturi şi bonuri fiscale şi drămuirea fiecărei bancnote de 10 lei astfel încât să-ţi permiţi o masă zilnică.
MAGISTRATII O CATEGORIE PRIVILEGIATA DE PUTEREA PDL.
„La Iaşi, cea mai mare pensie acordă pentru sectorul de stat este de 5.829 de lei, fiind încasată de un profesor nevăzător. Sunt cinci pensii de peste 5.000 de lei înregistrate în judeţ. Cea mai mare pensie plătită la Iaşi este de 20.927 de lei, încasată de un magistrat pe baza legilor speciale”, ne-a declarat Isabela Grigorovschi, purtătorul de cuvânt al CJP Iaşi iar la Barlad sunt 2 fosti magistrati cu pensii de 13.234 si 12.430 de lei . Asta înseamnă un venit lunar de 26 de ori mai mare decât leafa minimă a unui absolvent de studii superioare şi de 60 de ori mai mare decât pensia minimă garantată. Înseamnă 5.000 de euro, bani cu care poţi să cumperi în fiecare lună o maşină bună la mâna a doua sau cu care poţi pleca în croazieră.
Bogăţie în baston .Cea mai mare marire de pensie revizuita de a fostilor militari, abuziv desfiintate este de la 3.072 de lei la 95.968 de lei .
Cea mai mare pensie plătită în judeţul Botoşani este de 17.969 lei brut şi aparţine unui fost magistrat, intrând la categoria pensii speciale. Potrivit CJP Botoşani, cea mai mare pensie, din asigurări sociale, este de 2.818 lei brut. În judeţul Neamţ, din cei 138.249 de pensionari, 4.360 au venituri lunare mai mari de 1.500 lei. Cea mai mare pensie de serviciu din judeţ fireste a unui fost magistrat este de 16.606 lei brut, în timp ce 18.103 de nemţeni beneficiază de cei 350 de lei. La nivelul judeţului Suceava, cea mai mare pensie încasată este de 4.327 lei şi este încasată de un fost miner. În acelaşi timp, 91.326 dintre pensionarii suceveni au venituri sub 500 de lei.Magistratul General de mucava Dan Voinea a fost cadorisit cu o pensie de 18.500 de lei/luna, pentru spalarea dosarelor revolutiei.
REVOLTĂTOR
Judecătoarea ElenaTurcu,prinsă BEATĂ LA VOLAN şi achitată de INSTANŢĂ,va avea o pensie de peste 10.000 de lei. Ce părere aveți?
Autor: Ionel Stoica
Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat astăzi decretul de pensionare a judecătorei Elena Turcu de la Tribunalul Dâmboviţa. Fosta magistrat[ este celebră pentru că a fost achitată după ce a fost trimisă în judecată pentru conducerea unui autoturism sub influenţa alcoolului. Potrivit unr surse de la Casa de Pensii, magistratul va avea o pensie de 10.500 de lei. Judecătoarea a ajuns celebră după un scadal mediatic care s-a soldat cu un proces penal. În final, Elena Turcu a fost achitată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Chiar procurorul de şedinţă a cerut achitarea magistratului, spunând că se impune doar sancţionarea contravenţională a acestuia. Elena Turcu a fost trimisă în judecată pentru conducerea unui autoturism sub influenţa aloolului. Pentru că nu a fost stabilită exact alcoolemia, ICCJ a apreciat că fapta judecătoarei nu este prevăzută de legea penală.
• Procurorii n-au făcut recurs după achitarea judecătoarei Turcu
Proba video, insuficientă : Proba video a procurorilor a constat într-un colaj de imagini video, luate de la instituţia de presă care a avut reporteri la faţa locului în seara de 14 mai 2007, când s-a produs incidentul, pentru care Turcu a fost deferită justiţiei. Colajul video propus de procurori ca probă a arătat-o pe Elena Turcu care, în mod constant, a refuzat să colaboreze cu poliţiştii care i-au cerut, în repetate rânduri, fie să îi însoţească la secţie, fie ulterior să sufle în aparatul alcooltest, fie să meargă la recoltare de probe.
• Judecătoarea Elena Turcu, achitată, şi cu banii înapoi
„Roşeată nu e de la alcool” : Turcu a susţinut din nou că la acel moment nu era beată, că roşeaţa de pe la faţă reprezintă o particularitate individuală pentru care ea nu este vinovată şi că modul în care a procedat la acea vreme a fost „pe fondul unei stări sporite de tensiune”, motivată de prezenţa în permanenţă la evenimente a fetiţei ei de numai şase ani.
• VIDEO: Cum a reacționat judecătoarea Turcu când a fost prinsă
Procurorul a cerut achitarea : Procurorul a conchis că atâta vreme cât din nicio probă nu reiese valoarea înregistrată de alcooltest şi din cauză că procedura recoltării de probe de sânge a fost viciată în acest caz, în sensul prelevării a două mostre de sânge de câte 10 mililitri, nu poate fi atrasă răspunderea pe Legea penală, care prevede că se deschide dosar penal pentru o alcoolemie mai mare de 0.8 la mie, dar există indicii suficiente că aceasta băuse, astfel încât poate fi sancţionată contravenţional.
• Președintele CSM: „Sunt magistraţi închişi, cu pensii de peste 10.000 de lei”
nu-mi face nici o placere sa raspund la acest subiect foarte iritant.fostii demnitari comunisti precum si membrii fostei securitati primesc pensii grase dece oare?????au ucis,torturat,persecutat etc,etc iar ca rasplata primesc pensii grase.va intreb ce pensii au primit fostii membrii ai partidelor politice de alta data??aproape toti si-au sfarsit zilele in inchisori unde au indurat torturi si suferinte de nedescris.gm
Pai, ce-ati vrea? Sa-nceapa sa ciripeasca prin presa ceea ce stiu? O singura concluzie: Nu s-a schimbat nimic, cu exceptia varfurilor puterii si a pierderii suveranitatii.