https://www.activenews.ro/stiri/Comisarul-de-politie-Christian-Ciocan-Noi-nu-putem-sa-intervenim-in-traditiile-si-ritualurile-Bisericii.-Interzicerea-participarii-la-slujbe-nu-o-pot-realiza-laicii-pentru-ca-noi-nu-stim-ca-laici-cat-dureaza-slujba-165974

Enya 30.03.2021 02:35

Tot Christian Ciocan scria recent ca ce se intampla in Romania este neconstitutional:

„Atunci cand amendeaza oamenii, politistii si jandarmii invoca, de cele mai multe ori, legea 55/2020 (legea starii de alerta), dar in legea starii de alerta nu scrie unde sa se poarte masca. Mai mult decat atat, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, in 2020, ca drepturile si libertatile oamenilot pot fi restranse prin lege organica (lege votata in Parlament), nu prin ordine/hotarari de guvern (acte normative inferioare legilor organice).

Cand contesti o amenda pe care ai primit-o pentru ca nu ai purtat masca, pentru ca ai iesit din casa fara declaratie (sau ai calatorit intre orele 20-05) sau pentru ca ai protestat, tu, de fapt, contesti niste ordine ilegale ale politicienilor/Arafat prin care ei ti-au restrans tie drepturile si libertatile. Deci, vorbim despre niste ordine. Politistii si jandarmii amendeaza oamenii invocand „legea 55/2020″, dar, de fapt, vorbim despre niste ordine.

Ce trebuie sa faci daca esti amendat(a)?

Comisarul de Poliție, Christian Ciocan, a postat un manifest anti-amendă pentru masca de protecție și atrage atenția asupra lacunelor legislative în baza cărora au fost amendați cetățenii României.

”Cum trebuie sa procedăm cu amenzile aplicate pentru nepurtarea pe față a măștii. Am spus “pe față” având în vedere faptul ca legea 55/2020 nu prevede nicăieri unde ar trebui purtată masca, iar toate celelalte acte normative inferioare ierarhic legii care ar fi trebuit să rezolve problema, sunt nule din start.

O altă gravă anomalie este faptul că instituirea stării de alertă doar prin Hotărârea Guvernului și fără control parlamentar, este neconstituțională. Starea de alertă nici nu este prevăzută in Constituția României.

Cu toate acestea, poliția dă amenzi cetățenilor României, chipurile, pentru nepurtarea măștii de protecție. Dar procedând așa, polițiștii care o fac, comit infracțiunea de abuz în serviciu care se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. Este vorba despre articolul 297 din Noul Cod Penal.

În consecință, orice român care a primit sau care va primi amendă pentru nepurtarea măștii, o poate contesta în instanță pentru a i se anula. Vă prezint acum procedura:

Mai întâi, amenda nu trebuie semnată. Și desigur, nu trebuie plătită. Apoi, din partea celui amendat, polițistul care scrie acel proces verbal este obligat să scrie motivul pentru refuzul lui de a semna. Este important să i se dicteze polițistului, iar el să scrie exact ce spune cel amendat. Va spune în cuvinte proprii că nu este de acord cu amenda pentru că (1) aceasta este neconstituțională, (2) pentru că îi încalcă drepturi fundamentale si libertăți garantate de Constituție și (3) pentru că cei care emit acea amendă comit un abuz în serviciu. După ce este completat procesul verbal cu acele precizări, amenda urmează să vină prin poștă la domiciliul celui amendat.

Legea prevede că orice amendă poate fi contestată în termen de 15 zile de la acea dată calendaristică.

Se face o foto-copie a procesului verbal care se depune la Judecătoria de care aparține cel amendat, împreună cu acea Contestație în care se solicită anularea amenzii. Această Contestație se bazează pe decizia nr. 457 din 25 Iunie 2020 a Curții Constituționale a României.

Contestația poate fi completată cu solicitarea instanței pentru tragerea la răspundere penală a agenților de politie care au întocmit procesul verbal, având in vedere că faptă lor se încadrează în prevederile articolului 297 din Noul Cod Penal care se referă la abuzul în serviciu.

Se pot solicita instanței despăgubiri din partea persoanelor care au încălcat legea în dauna părții vatamate (pentru daune morale și materiale).

Acolo unde există posibilitatea, Contestația se poate depune la Judecatorie și electronic, prin mail. În acest caz, tot prin mail va veni din partea Judecătoriei numărul de Dosar înregistrat pe numele celui care a facut Contestația pentru anularea amenzii.

Dupa primirea numărului de Dosar, se plăteste taxa judiciară de timbru, care în prezent a ajuns la valoarea de 30 de lei.

Judecătoria va emite o Citație pe care o va trimite prin poștă contestatarului amenzii. După primirea Citației pentru prezentarea la proces la data stabilită, dacă dintr-un motiv sau altul nu puteți participa, se poate solicita în scris sau prin mail judecarea cazului in lipsă.

În acest caz, nu mai este nevoie să apelați la un avocat care să fie prezent acolo. Conform articolului 24 din Constituție (alineatul 2), procesul va avea oricum un avocat numit din oficiu, dacă el nu este ales anticipat. Totuși, este mult mai bine ca cel care a contestat amenda sa fie prezent la proces.

Este important ca în conținutul Contestației să se precizeze că în conformitate cu decizia Curții Constituționale a României nr. 457 din data de 25 Iunie 2020, nu se pot aplica sancțiuni în baza articolului 65 litera (h), pentru că Hotărârile de Guvern și Ordonanțele sau Ordinele de ministru nu pot restrânge drepturile și libertățile cetățenești. Curtea Constituțională a desființat aceste acte normative. Constituția spune în articolul 53 că trebuie făcute doar prin lege.

Deci, numai cu 30 de lei se poate scăpa de orice amendă emisă de poliție pentru nepurtarea măștii, mai ales cand este vorba despre nepurtarea ei în spații deschise, dar și în celelalte cazuri.

Decizia instanței de anulare a amenzii va veni prin poștă.

Acum, trebuie să mai stim că în ultima perioadă, după ce patrioții români amendați în acest mod și au obținut deja anularea amenzilor pentru nepurtarea măștii, unii polițiști au înțeles că sunt puși de șefii lor să facă abuz în serviciu și au schimbat tactica: dau doar avertismente în loc de amenzi.

Deci vedeți că se poate! Legea este de partea cetățeanului. Trebuie doar să ne facem partea, adică să ne folosim de oportunitățile legale pentru a ne apăra drepturile și pentru a ataca în instanță abuzurile pe care statul le face asupra cetățenilor prin intermediul poliției române.”