Stimate Domnule ambasador Nicholas Taubman,
Tin sa va multumesc pentru interventia Dumneavoastra publica in legatura cu modificarile pe care parlamentarii romani incearca sa le aduca la Codul Penal, modificari prin care combaterea coruptiei din Romania va atinge gradul zero de eficienta. Este, pentru mine, ca si pentru cei mai multi romani, extrem de deprimant sa vedem ca avem o clasa politica incapabila sa iasa din mlastina abuzurilor protejate prin lege, a crimelor nepedepsite, a hotiilor si delapidarilor la nivelul politic cel mai inalt. Marturisesc ca deseori am fost tentat sa cred ca acest comportament inadmisibil al politicienilor nostri este cunoscut si tolerat de aliatii nostri din Europa Occidentala si de peste Ocean, din ratiuni de strategie militara. M-am temut chiar ca liderii politici din Romania sa nu se dedea la un troc ordinar in tratativele cu SUA, de genul: „Daca vreti sa aveti in noi un aliat puternic si loial in disputa cu marii adversari ai Statelor Unite, ne lasati sa conducem cum vrem noi Romania!” Aceasta falsa impresie mi-a fost intarita de discutia pe care am avut-o in toamna lui 2003 cu un consilier al Ambasadei SUA, cand am reclamat frauda produsa la referendumul din octombrie 2003. Am fost foarte dezamagit atunci de toleranta aratata de acel inalt functionar fata de lipsa de onestitate a guvernului Nastase si a intregului Parlament, a tuturor partidelor parlamentare, care au acceptat fraudarea votului.

Ma numar printre romanii care i-au asteptat pe americani sa vina in Romania, in sensul ca Statele Unite, prin reprezentantii sai si mai ales prin ambasadorul SUA, sa capete un rol activ in viata politica romaneasca, sa instituie chiar un sistem de supervizare a clasei politice pentru a controla introducerea in Romania a legalitatii autentice, a respectului pentru lege si pentru comunitatea locala sau nationala. O democratie autentica nu poate exista decat acolo unde respectul pentru legalitate si legitimitate este prima regula de comportament politic. Interventia Excelentei Voastre imi da curajul sa sper ca veti continua aceasta linie, si va asigur ca aceasta este exact pozitia pe care romanii cinstiti, romanii de rand, o asteapta de la ambasadorul Statelor Unite. Nu luati in seama corul ragusit al celor ce va reproseaza ca va amestecati in afacerile interne ale Romaniei. Pentru un stat care si-a asumat raspunderi la scara planetara, neamestecul in afacerile interne ale altui stat este un principiu corect atata vreme cat afacerile respective sunt gestionate de niste oameni responsabili, impecabili sub raportul onestitatii si al competentei. Din pacate, astfel de oameni lipsesc din interiorul clasei politice din Romania…

Dumnezeu i-a harazit Tarii Dumneavoastra si poporului american misiunea istorica, la scara planetara, de a institui si raspandi respectul pentru valorile cele mai de pret pe care omenirea le-a dobandit dupa o evolutie istorica multi-milenara: onestitate, toleranta, disponibilitatea de a te dedica binelui comunitar, respectul fiintei umane, respectul fata de adevar si spiritul de dreptate. Interventia Excelentei voastre eu o includ in aceasta opera de al carei succes depinde insusi viitorul omenirii.

Tin sa precizez ca va scriu nu numai in numele meu si al familiei mele, al cercului de prieteni si colegi, ci si din partea celor doua organizatii in care activez: Uniunea Vatra Romaneasca si Liga pentru Combaterea Anti-Romanismului LICAR. Nu indraznesc sa spun ca o fac in numele poporului roman, dar sunt convins ca nu gresesc cu nimic daca voi aprecia ca gestul Excelentei voastre are un caracter prietenesc, aproape salutar, pentru viata publica din Romania, pentru poporul roman, aflat azi la dispozitia si bunul plac al unei clase politice iresponsabile. Va felicit si va multumim! Dumnezeu sa va aiba in paza Sa.

Ion Coja,
Universitatea Bucuresti