Sunt Andronache Paul, consilier în proprietate industrială. Am protejat prin brevet de invenție – EUROPEAN – Casa Poporului; de aceea cred că pot spune mai multe despre ea.
1. Mai întâi să ne gândim că ea a fost proiectată de un grup de tineri arhitecți conduși de o tânără arhitectă care abia terminase facultatea – Anca Petrescu. Orice s-ar spune asta denotă clar că la vremea respectivă în România,la facultate,intrau /și rămâneau/ doar cei cu talent și, totodată, că atunci SE FĂCEA CARTE. Nu vă uitați la numele de Petrescu; nu are nimic de-a face cu Petreasca – CUM LASĂ UNII SĂ SE ÎNȚELEAGĂ – sau, altfel spus, între ea și Petreasca e aceeași legătură ca între mine și Pădurea Andronache – deși mie mi-ar place să fie una.
2. Ceaușescu – cu mintea lui proastă, dacă unora le place să audă asta – a ales lucrarea lui A.P. dintr-un grup de alte lucrări, dând la o parte lucrările unor arhitecti mari cu mari pretenții. De aici, ei au prins o ură nebună pe ea, ură ce nu se va stinge nici după moartea lor, deoarece după ei rămân cei ce urăsc poporul român. Și toate murdăriile de care sunt capabili oamenii mici și meschini i-au fost puse și i se pun ei în cârcă. Printre altele auzi și chestia asta: aici au murit, au fost asasinați, au fost îngropați de vii… etc. mii de oameni. Scorneli ale unor jigodii. Astăzi, în România, unde practic nu se mai face nimic, mor, sau se accidentează prostește, anual, în accidente de muncă, mai mulți oameni decât mureau înainte – când se construia cu adevărat totuși – în 10(zece) ani. Motivul, n-au căști de protecție, n-au scânduri să construiască un parapet la o săpătură, n-au nici boncanci de protecție în picioare, etc. etc. Și mai sunt și cu burta goală. Și chiar dacă ar vrea să facă ceva, nu mai are cine să-i invețe.
3. Întreaga construcție este o operă de artă. Mie mi-a prezentat-o chiar dna arhitect. Grupului acesta de arhitecți și ingineri ar trebui să li se ridice un grup statuar; din păcate au parte doar de calomnii. Anual, din străinătate, se organizează mereu excursii pentru specialiștii în construcții și arhitectură; culmea nerușinării și a josniciei: d-na arhitect Petrescu, nu e invitată să discute cu ei. Nu știu ce se mai întâmplă azi dar, pe vremuri, prezentările le făcea soția d-lui Năstase. Probabil, în curând le va face Gigi Becali.
4. E important, e frumos, e magnific chiar ceea ce se vede. Dar și ceea ce nu se vede – soluțiile tehnice aplicate – sunt la fel de importante.
5. Nu a mai fost timp, nu s-a mai vrut să fie finalizată. D-na arh. Petrescu spune că, în partea superioară a clădirii, prin proiectul de arhitectură erau prevăzute cupole de sticlă. Închideți ochii și închipuiți-vă cum ar fi arătat și cu acele cupole.