• Maghiarii au cea mai fabuloasa istorie din lume, nicio tara nu poate avea pretentia de a avea o asemenea istorie.
  Astfel, dupa ce au ocupat Transilvania mai bine de un mileniu (conform istografiei maghiare) au fost nevoiti sa faca o Revolutie la 1848 ca sa ca prim punct fundamental al programului revolutionar alipirea Transilvaniei. Magnific! Pentru ca si-au insusit laudele facute de Marx si Engels cu privire la Marea Revolutie Ungara de la 1848, maghiarii au prins gustul Revolutiilor. Urmatoarea a fost una ….florala, Revolutia crizantemelor din 1918. In timp ce Austria miza pe o ofensiva impotriva italo-americanilor sa mai salveze ceva din Austro-Ungaria,adunand ultimile forte si lasand Viena in grija lui Maniu si a unui regiment de romani loiali, maghiarii au pus de o Revolutie strasnica. Dupa ce si-au pus crizanteme in piept, au baut si defilat de ziceai ca sunt la nunta, au proclamat cu lacrimi in ochi „eliberarea” Ungariei de ….unguri si inlaturarea Guvernului opresor austro-ungar si s-au declarat ….”tara ocupata” de Austro-Ungaria si care s-au pus la dispozitia Aliatiilor. In momentul declansarii ofensivei austriece era evident ca Austria nu mai putea pastra Cehia, Bosnia si Hertegovina, Galitia,dar sperau sa pastreze teritoriile italiene, litoralul Adriatic, o parte din Slovacia, Croatia si Transilvania, adica Ungaria Mare. Beneficiarul unei victorii austriece pe frontul italian era Ungaria si ar fi trebuit ca maghiarii sa se mobilizeze exemplar, ei fac ….Revolutie. Dupa 3 zile de petreceri, adica Revolutia crizantemelor si instaurarea Republicii, Aliatii ii trezesc din betie si le refuza statutul de „victima” si „stat ocupat cu forta”. Dupa „trezirea la realitate” si fasul cu Prima Republica, Ungaria isi aminteste cum au luptat ei la 1848/1849 pentru natiuni si cum au incercat sa-i elibereze pe romani impotriva vointei lor. Asa incepe Revolutia bolsevica al carei singur scop este eliberarea Transilvaniei inclusiv a romanilor de …romani. Revolutia bolsevica din Ungaria i-a surprins si pe bolsevicii din Rusia care o asteptau in Germania, Anglia sau Franta. Maghiarii au format imediat din grofi o Repunlica populara si iubitoare de pace care a si invadat Transilvania care era administrata de un Consiliu Dirigent si nu erau forte militare.

  Revolutionarii maghiari au fost viteji pana a intrat armata romana. Imediat le-a cazut bravura si a inceput ….Nu va ganditi la razboi, a fost o competitie de alergari, maghiarii fugeau si romanii ii urmareau pana la Budapesta unde s-a terminat cursa si Republica populara. A urmat apoi conducerea Amiralului Horty ca regent. Dupa ce l-au refuzat pe fostul imparat al Austro-Ungariei, Carol I al Austriei, ca rege, desi era Regele Ungariei, pe motiv ca nu doreste alipirea Transilvaniei, Ungaria a devenit un Regat fara Rege condusa de un Amiral fara flota. Magnific! Ramane de pomina declaratia de razboi facuta de Ungaria catre SUA, motivul fiind ca „ii urasc pe romani,dar sunt aliati si nu le pot declara razboi”. Dupa „glorioasa fuga” de la Stslingrad si „ispravile unui regiment german” care ocupa Budapesta si-l trimite cu barca pe Amiral urmeaza pierderea anuntata a razboiului si instaurarea RP Ungaria.

  A urmat o noua Revolutie si dovada ca maghiarii nu le au cu razboaiele,dar sunt mari revolutionari. In 1956 maghiarii nemultumiti de comunistul Mathias Rakosi care era „comunist de stanga” si nu se intelegea cu Imre Naghy care era „comunist de dreapta”, adica unul spargea oul in varf, celalalt in fund, au pus-o imediat de o revolutie pasnica in care dupa ce au linsat vreo 5-10 soldati sovietici neinarmati, in permisie prin oras la agatat revolutionare maghiare, au trebuit sa infrunte furia tancurilor sovietice. Era firesc ca Imre Naghy sa fie iubit de maghiari,luptase alaturi de bolsevici in Revolutia rusa, contribuise personal la masacrarea tarului si a familiei acestuia (daca nici asta nu e act de eroism), ar fi putut contribui la Revolutia bolsevica din Ungaria si la bunastarea Ungariei bolsevice, dar au intervenit imperialistii romani si i-au infrant. Ce mai Imre era un erou care merita o Revolutie comunista pentru a pune la conducere un comunist reformat. Genial!

  In afara de Revolutiile mai sus amintite istoria Ungariei este geniala pentru ca majoritatea Regilor maghiari importanti care au ridicat prestigiul Ungariei in Europa erau…nemaghiari: Carol Robert de Anjou, Ludovic I, Sigismund de Louxembourg, Mathias Corvin, la fel stau lucrurile si cu marii comandanti de osti :Pavel Chineul, Pippo Spano, Iancu de Hunedoara, Eugen de Savoia, Bem

  *

  Nota redacției: Am fost la un moment dat invitat de gral Nicolae Militaru la o discuție al cărei subiect părea să fie susținerea de către Vatra Românească a candidaturii lui Militaru la alegerile prezidențiale din 1996. Printre altele mi-a povestit ce urma să se întâmple în Transilvania în vara lui 1968, când comandantul militar al Transilvaniei era chiar generalul Militaru. Planul intrevenției sovietice era următorul: să se provoace un eveniment în urma căruia câțiva maghiari să devină victime ale represiunii românești. După ce se lăsa cu vărsare de sânge maghiar, armata hungară ar fi intervenit să apere viața maghiarilor din România, iar rușii ar fi considerat că este de datoria lor să intervină și să împace lucrurile, să împace cele două armate surori.

  Detaliu picant: intervenția armatei ungare urma să se producă sub comanda unui general care fusese coleg de studii militare cu generalul nostru, în URSS, cu ani în urmă. Prilej cu care între cei doi tineri ofițeri s-a încins o bătaie tovărășească, cu pumni și picioare, în care reprezentantul  geto-dacilor l-a pus la pământ pe urmașul lui Atila… Revanșa acelui meci urma să se țină în vara lui 1968, conform planului moscovit. Dar n-a fost să fie! De ce? „Pentru că nu s-au găsit maghiarii din România care să iasă la bătaie, să se expună pericolului!”, mi-a explicat Militaru.

  Mi-am adus atunci aminte că la Târgu Mureș, în martie 1990, maghiarii au trimis la înaintare cete de țigani, care și-au arătat vitejia câtă vreme au fost majoritari pe teren. Când numărul beligeranților din cele două tabere s-a echilibrat, au cam dat bir cu fugiții și s-au declarat victime. Ba chiar au înscenat o diversiune cu 18 cadavre pregătite din vreme, care să fie descoperiți de ziariștii internaționali convocați să înregistreze mișelia românilor! Dar nu le-a reușit manevra jalnică, penibilă!