Noua Librarie Carturesti Lipscani
Vreti sa cititi, sa beti o cafea excelenta?
Carturesti Carusel, in avanpremiera: o librarie spectacol, amenajata cu 400.000 euro
Libraria Carturesti din Lipscani, Carturesti Carusel,este pe buzele tuturor de un an. Fotografiile cu cladirea au circulat pe retelele sociale de cand cladirea era inca in renovare, pana recent cand inca nu erau postate toate cartile, CD-urile, vinurile sau celalalte produse pe rafturi, iar amenajarea finisata. Libraria se deschide publicului joi, iar interesul este urias: aproape 6.000 de persoane au bifat prezenta la evenimentul anuntat pe Facebook. wall-street.ro va prezinta o mostra din spectacolul cladirii Chrissoveloni, transformata in Carturesti Carusel, alaturi de istoria unei amenajari de 400.000 euro.
Povestea cladirii din Centrul Istoric al Capitalei, detinuta de Jean Chrissoveloni, mostenitorul celebrei familii de bancheri, a inceput in 1860, cand a fost construita. In posesia familiei Chrissoveloni a ajuns insa abia la inceputul anilor 1900, dupa o licitatie.
Sub „aripa” Carturesti imobilul a ajuns la final de 2013, cand, spune Daniel Voinea, brand manager Carturesti Carusel, a fost semnat contractul de inchiriere pentru acest spatiu.
Povestea este insa una parca scoasa dintr-un roman romantic. In urma cu 3 ani, Daniel Voinea a stat o perioada in Centrul Vechi si in timp ce cauta sa cumpere niste decoratiuni, cei de la magazinul din Lipscani i-au spus ca vor fi vecini. Cum? Vizavi se deschide o librarie cu ceainarie. Libraria care ar fi urmat sa se deschida nu era insa Carturesti, ci un alt lant, care insa a ajuns in insolventa, iar contractul pentru acest spatiu a fost reziliat. „La acea data, m-am dus, am tras cu ochiul, dar mi-am scos cladirea din cap pentru ca stiam ca nu suntem noi. La un an insa, cineva ne-a batut la usa sa ne propuna acest spatiu. La final de 2013 am semnat contractul”, povesteste Voinea.
Cladirea plina de coloane, cu o luminozitate aproape din alta lume, „iti dadea o energie pe care am simtit-o imediat”, spune Voinea. Importanta a fost si dorinta proprietarului de a pastra destinatia cladirii ca retail si de a nu inchiria pentru un club sau bar. De altfel, imobilul a avut istoric o functiune de retail. Aici a functionat institutia de credit Crissoveloni in primii ani de prezenta in Bucuresti. Banca Chrissoveloni a fost una dintre cele mai importante banci ale Romaniei interbelice. “Banca a functionat neincetat cu succes intre 1848 si 1948, cand a fost lichidata de comunisti”, povesteste cu mandrie Jean Chrissoveloni intr-un articol wall-street.ro din ianuarie 2014. Banca a fost infiintata de Nicolas Chrissoveloni, strabunicul lui Jean Chrissoveloni in 1848 in Galati, iar primul sediu al bancii in Bucuresti a fost cel din Lipscani 55. Dupa ce Banca Chrissoveloni s-a mutat, in imobil a functionat un magazin de articole vestimentare pentru barbati, iar in perioada comunista aici a fost magazinul Familia.
Povestea uimitoare a unei cladiri din Lipscani: caruselul de lumina…
Dupa ce procesul de inchiriere a fost incheiat a demarat proiectarea. S-a dorit ceva amplu, iar pentru a putea duce la capat proiectul pentru aceasta unitate Carturesti are ca partener un om de afaceri roman, care a preferat sa ramana sub anonimat. Pentru proiectare, libraria a cerut proiecte de la mai multe studiouri de arhitectura, iar intr-un final, s-a folosit conceptul celor de la Square One, care subliniaza si mai mult ideea de Carusel, denumire care a fost folosita si pentru numele librariei. Asa a inceput cel mai mare proiect de librarie al Carturesti din ultimii 15 ani. O investitie de 400.000 euro in amenajare, plus inca atat in stoc de marfa. „Am dorit sa adaugam si spectacol nu doar sa fie functional. Incercam sa facem librarie de concept”, spune Voinea. Planuri mai erau si altele pentru libraria din Lipscani, inclusiv de diversificare a gamelor, dar au trebuit amanate pentru o faza ulteriora. In plan ar mai fi spre exemplu o componenta de multimedia si gadgeturi, mai mult loc pentru papetaria proprie sau Rod, brandul de design romanesc al Carturesti. Auzind de gadgeturi, il intreb pe Voinea daca exista vreo idee de a avea propriul e-reader? „Am fost la un moment dat contactati de un producator local, insa nu este un plan in acest sens”, a declarat el.
Ce asteptari sunt la nivel de business pentru Carturesti Carusel? Daniel Voinea imi raspunde ca este suficient daca veniturile vor fi similare cu cele generate de libraria Carturesti Verona din Piata Romana. In Carturesti Carusel, compania a inlocuit ceainaria cu un bisto de 90 de locuri, iar suprafata librariei este de 1.000 de mp. Avand in vedere ca mii de oameni au spus ca vin joi la Carturesti Carusel, cate persoane pot fi in acelasi timp in locatie? Voinea mi-a explicat ca nu are o cifra clar, dar ca aproximativ 300-400 de persoane in acelasi timp si ca, totusi, spera ca nu vor veni toti cei care au spus ca vin in acelasi timp.
„Este prima oara cand ne confruntam cu un atat de mare interes si este meritul locatiei, care s-a viralizat”, a spus Voinea.
Cladirea istorica din Lipscani a fost renovata de mostenitorii familiei Chrissoveloni cu 1 milion de euro in 2013 si inchiriata anul trecut de librariile Carturesti, care au amenajat in centrul istoric un spatiu cultural amplu, mizand pe comunicare dintre nou si vechi. „Ne-am structurat propunerea in jurul ideii de comunicare intre vechi si nou. Folosind un limbaj contemporan, am redus la minim elementele cromatice pentru a lasa loc jocului de lumini si umbre generat de luminatorul central. Forma sinuoasa si diafana a supantelor genereaza dinamica si adauga ritmicitatii si simetriei cladirii un caracter ludic, asemenea unui carusel in miscare”, au declarat reprezentantii Square One, biroul de arhitectura care a realizat conceptul de la Carturesti.
Printre principalii concurenti Carturesti se numara Humanitas, grupul Librarium si Diverta.
Comenteaza