Domnule profesor ION COJA, cine credeți că a câștigat în confruntarea dintre Băsescu și Geoană de la TVR 1?

Pui o întrebare greșită. Nu trebuie să ne intereseze meciul dintre cei doi, scorul la care s-a încheiat meciul lor! Nu mă interesează care dintre ei este mai isteț și mai descurcăreț într-o confruntare de …tele-șanț! Mă interesează pentru țară, pentru noi mă întreb care dintre ei s-a dovedit a fi mai nociv, mai periculos, mai mincinos și mai rău intenționat! Dacă Geoană nu s-a priceput să scoată în evidență minciunile lui Băsescu, promisiunile neonorate și răul făcut de acesta Țării, asta nu înseamnă că Băsescu încetează a mai fi un mincinos, un demagog, un ins care nu merită să ne mai conducă încă cinci ani! Geoană a avut nenumărate ocazii „să-l înfunde” pe Băsescu, dar nu s-a priceput s-o facă! Fie că nu-l duce mintea, fie că nu are ușurința de a se înfrunta verbal cu cineva. Se vede pe el că este prea cumsecade! Prost de cumsecade!… Bunăoară când Băsescu s-a lăudat că deja guvernul luase în preziua confruntării lor nu știu ce hotărîre importantă, propusă de Geoană încă de la începutul campaniei sale, Geoană trebuia să se mire cum de nu a luat Băsescu acea hotărîre cu mult mai înainte! Trebuia să-l ia la rost: „Ce-ați făcut cinci ani, domnule Băsescu?! N-ați făcut nimic și abia acum, în ultima zi a mandatului v-ați aduc aminte de nevoile țăranului român?!” Trebuia să-l întrebe de zece mii de ori de ce nu și-a onorat promisiunile? Ce garanție mai poate oferi el pentru promisiunile pe care le face? De ce să-l mai creadă încă o dată românii dacă s-a dovedit deja atât de mincinos?!

Cred că Băsescu pare sau chiar și este mai descurcăreț, mai…

…mai viclean, mai „uns cu toate alifiile”! Dar asta nu înseamnă nici inteligență, nici capacitate de a crea, de a construi! Băsescu știe să se descurce, să scape când este încolțit! Știe să-și apere pielea! Este și acesta un talent! Dar cu asemenea talent nu te poți face util altora, nu înseamnă că le poți fi de folos celorlalți! Capacitatea de a cădea mereu în picioare este folositoare numai pentru succesul tău, ca persoană privată. Această pricepere nu înseamnă că știi să-i conduci pe alții, să-i guvernezi cu eficiență! E de văzut cum s-a ajuns ca în această campanie electorală să se vorbească despre toate fleacurile, dar nu și despre ce era mai important: promisiunile pe care Băsescu nu le-a onorat! Minciunile cu care i-a amețit pe bieții oameni în 2004!

Ce părere aveți despre intervenția lui Vadim?

Nu știu mare lucru. Ce s-a întâmplat?

Vadim, după ce a stat de vorbă cu Geoană, a ieșit pe post să anunțe că povestea cu vizita lui Geoană la Sorin Ovidiu Vântu a fost o cursă a lui Băsescu întinsă lui Geoană. Băsescu l-a șantajat pe Vântu și l-a făcut să-l trădeze pe Geoană. Vântu l-a chemat pe Geoană în toiul nopții la el, cine știe cu ce pretext, iar ziariștii, anunțați de oamenii lui Băsescu, au stat la pândă, l-au filmat pe Geoană și au dat știrea ca pe o dovadă că Geoană este la dispoziția lui Vântu la orice oră. În realitate, Vântu este la dispoziția lui Băsescu la orice oră. Această poveste, coroborată cu arestarea lui Nicolae Popa, devalizatorul FNI și al lui Gelsor, îi face pe oameni să creadă că Geoană are obligații față de Vântu și că îl va apăra dacă ajunge președinte. Rezultatul: nici unul dintre păgubiții de la FNI nu-l vor vota pe Geoană.

Am înțeles că sunt vreo 350.000 de pagubiți!

Sunt 350.000 de familii, adică peste un milion de votanți!…

În fine, a făcut și Vadim ceva bun în campania asta! …Dar este cumplit Băsescu ăsta!

Nu credeți că toată povestea asta seamănă ca gândire ticăloasă și întortocheată cu scenariul răpirii ziariștilor din Irak?!

Este aceeași mână, a lui Băsescu. Mâna care a lovit și la Ploiești și nu a tremurat pe Biblie când a jurat strâmb! Păcat că lucrurile astea nu mai este timp să ajungă la electorat, ca tot românul să le afle și să știe cum să voteze…