Victorie de proporții a Monicăi

Macovei la Bruxelles

 | miercuri, 18 decembrie 2013 | 12:15 | 3 comentarii

monica macoveiIn timp ce la Bucuresti parlamentarii incearca sa se puna la adapostul legilor, la Bruxelles, Monica Macovei reuseste sa inaspreasca sanctiunile privind lupta anticoruptie. Astfel Raportul-directiva pentru confiscarea extinsa a averilor dobandite prin infractiuni, intocmit de europarlamentarul PDL Monica Macovei, a obtinut votul Comisiei pentru Libertatile Civile, Justitie si Afaceri Interne din Parlamentul European.

Urmatoarea etapa este votul in Consiliul si plenul Parlamentului European din februarie 2014. Etapele cele mai grele ale raportorului Macovei au fost negocierile tripartite cu expertii Comisiei Europeane – Consiliului UE – Parlamentului European, acceptarea unor amendamente, apoi votul in Comisia LIBE, de ieri.

Potrivit raportului directiva UE, toate averile nejustificate obtinute de infractori de-a lungul timpului, dar instrainate pe numele rudelor, prietenilor, apropiatilor, trebuie confiscate pentru a nu reintra in circuitul infractional si a face mai puternice organizatiile infractionale.

Sunt supuse confiscarii extinse bunurile provenite din coruptia activa si pasiva in sectorul public si privat, precum si coruptia oficialilor din UE si din statele membre, participarea la o retea de crima organizata, pornografia infantila, criminalitatea informatica si orice infractiune pentru care legea prevede inchisoarea de minimum 4 ani. Lista cazurilor de confiscare extinsa poate fi completata de Comisia Europeana.

In plus, confiscarea de la terti este posibila atunci cand bunurile sunt transferate gratuit sau sub pretul de piata sau cand cel care dobandeste bunul stia sau ar fi trebuit sa stie ca scopul transferului sau achizitiei a fost de a evita confiscarea.

O alta situatie noua de confiscare este cea in care persoana cercetata sau acuzata a fugit din tara sau sufera de o boala grava, chiar daca nu e condamnata.

In timp ce Monica Macovei se lupta impotriva coruptiei, din biroul de la Bruxelles, parlamentarii romani incearca sa anihileze lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate ca sa-si spele dosarele. Vezi incercarea de a trece proiectul de lege privind modificarile Codului Penal din data de 10 decembrie anul curent.