G
56 aprobate

gert.frau@yahoo.com
89.136.113.152

 

 

(https://www.digi24.ro/stiri/externe/norvegia-da-asigurari-ca-avioanele-f-16-pe-care-le-cumpara-romania-sunt-ca-noi-1774025)
Patruzeci de ani, nenicule! Nu m-ar convinge nici Hristos dacă-mi spune că-s ”ca noi” după patruzeci de ani de folosință. Vasile Dâncu ne asigură că mai sunt bune pentru zece ani și merită 454 de milioane de euro, plus încă 100 de milioane ca să fie modernizate. Păi n-a zis papagalul ăsta c-au fost deja modernizate și foarte bine întreținute de către norvegieni?
Dâncu mai spune că nu se putea cu Mig-urile alea vechi care cădeau din cer ca merele răscoapte, dar nu menționează că mai cad și belișcoptere Puma. Doar bășinile politicienilor și generalilor supraponderali nu cad pe pământ.

Nu e vorba de defetism, ci de realitate crudă. Suntem complet dependenți de vestici și de americani privind apărarea aeriană, iar la sol suntem la fel de deficitari, fără experiență de luptă. S-a văzut în primul război mondial la ce duce faptul că ești nepregătit, ocupând un dezonorant loc trei privind pierderile de vieți omenești. (https://historia.ro/sectiune/actualitate/dezbatere-historia-romania-locul-trei-la-569331.html)
Nici nu s-a știut în țară de dezastrul pierderilor românești pe frontul de est, la fel cum azi nici nu știm câte pierderi au suferit ucrainenii. Ne servesc doza zilnică de telenovelă și mint cu nerușinare. Le atragi atenție că sunt doar vuzuvele de propagandă și te fac putinist/putlerist că nu-i înjuri pe ruși în corul polifonic al tâmpiților.
(https://adevarul.ro/locale/botosani/cum-ajuns-romanii-carne-tun-de-al-doilea-razboi-mondial-umiliti-trimisi-lupte-sinucigase-facuti-ras-1_595a34b55ab6550cb8c11355/index.html)

Am zis de când a început invazia asta că nu trebuie să-i subestimezi pe ruși și cu atât mai puțin pe țarul Putin. I-a lăsat pe rușii de rând în sărăcie, dar a investit masiv în armată, buncăre atomice, rachete hipersonice și tot felul de echipament militar modern. Poate că nu plănuiește un nou război mondial, dar cel puțin este pregătit. Vulpoiul bătrân își testează armata și generalii în Ucraina. Am spus-o încă din februarie că miza este mai mare decât jumătatea estică a Ucrainei. Eu l-am numit poligon de antrenament, iar Peter Pry mi-a reamintit cum au prins experiență militară vechii macedoneni în Grecia, naziștii în războiul civil din Spania, iar rușii în Siria și mai ales în Ucraina lunile astea. N-am crezut niciodată că Putin ar fi inițiat un război fulger în Ucraina și că astfel a eșuat. Cum a eșuat când le-a distrus ucrainenilor infrastructura, aviația aia anemică și învechită, diverse baterii antiaeriene și restul. Este clar un război de uzură, care nu se oprește prea curând atât timp cât el câștigă. Practic finanțează războiul cu banii europenilor, în timp ce încheie contracte mai mari cu China și India pentru a submina piața europeană, dependentă masiv de gazele și petrolul rusesc. Până devin europenii independenți de Rusia, aceasta va cuceri Ucraina și Moldova.

Dacă senilul ăla de Biden avea un pic de luciditate, ne-ar fi modernizat armata cu jumătate din acei 40 de miliarde de dolari proaspăt tipăriți pentru industria lor militară (că nu-s pentru Ucraina). Știu, știu, că nu el decide, nici nu se mai șterge singur la fund, dar nu cunosc administrația democrată responsabilă cu astfel de decizii.
Nu înțeleg de ce nu putem produce și noi avioane. Sunt conștient de limitările noastre, căi probabil nici chibrituri nu mai producem. Mea culpa: (https://www.monitoruldevrancea.ro/2019/01/21/fabrica-de-chibrituri-la-marasesti-vor-fi-create-cateva-zeci-de-locuri-de-munca/)

Dacă suntem lipsiți de viziune, măcar să imităm ceea ce funcționează pentru alții. De ce nu duplicăm și noi în secret tehnica militară modernă fără licență (poate că avioane nu, dar ambarcațiuni da, lansatoare de rachete, ceva acolo), cum au făcut chinezii cu toate încă din deceniul șapte al mileniului trecut. Azi sunt prima putere mondială (”Fake it until you make it”)
(https://romania.europalibera.org/a/avioane-construite-romania/31714540.html)
(https://www.digi24.ro/stiri/economie/companii/romania-vrea-sa-construiasca-un-avion-de-lupta-ministrul-economiei-este-un-proiect-de-tara-o-provocare-1939197)

Să mă contrazică cineva dacă are argumente. Azi e o chestiune de supraviețuire fizică să ai o armată puternică în aer, la sol și în apă. Când sunt puteri nucleare ca Rusia, SUA, China, India, Iran sau Pakistan, ceilalți sunt victime sigure. Nici măcar nu mai e nevoie de încărcătură nucleară masivă ca să produci daune serioase unei țări.

Dar aiurez deja. Sper să nu înceapă un război pe plaiurile mioritice până nu suntem măcar parțial pregătiți, cam pe la calendele grecești, dar înainte de Paștele cailor. Mai sper că vor apare în mod miraculos un milion de români la recensământ (nu în minus) și încă un milion de mame eroine vor naște al doilea copil. Mai trag nădejde (că nu poți să speri romanicește la nesfârșit) că ne vor folosi la ceva avioanele americane și nu vor ara plaiul cu ele.