Un grup de inițiativă, alcătuit din istorici afiliați Uniunii Vatra Românească, intenționează să documenteze prin acte, mărturii, amintiri și alte probe faptul uitat și puțin cercetat că în timpul celui de al II-lea Război Mondial pe teritoriul României s-au folosit mine anti-persoană împotriva populației civile, îndeosebi a copiilor. Sub forma unor stilouri, cutiuțe de chibrit, brichete etc, care explodau în mâna celor care încercau să le folosească, aceste mine anti-persoană au mutilat trupul multor copii români, iar în unele cazuri efectul lor a fost mortal. Persoanele care pot furniza date privitoare la acest subiect sunt rugate să ni se adreseze pe Internet ionzcoja@yahoo.com  sau prin poștă, la Ion Coja, Oficiul Poștal 41, c.p. 30, București. De asemenea, prin comentarii pe site la acest anunț ne puteți oferi informațiile solicitate. Au valoare și amintirile mai puțin exacte legate de aceste incidente, ca simple confirmări personale privind producerea lor.

Urmărim ca în felul acesta să primim răspuns la următoarele întrebări:

  1. Chiar s-au petrecut asemenea fapte oribile, pe care nici legea penală și nici memoria istoriei nu le mai poate ignora?!
  2. Cine sunt cei care s-au folosit de o armă atât de lașă, de perfidă?
  3. Aceste incidente s-au petrecut inainte sau după 23 august 1944?
  4. Ce surse de informații (scrise) puteți indica?
  5. Cunoașteți persoane care au suferit acțiunea acestor arme? Ne puteți oferi detalii pentru identificarea persoanelor în cauză? Bunăoară nume, adresă, telefon.
  6. Cunoașteți asemenea victime aflate încă în viață? Ne puteți pune în legătură?

 

Cu urări de bine,

Ion  Coja