Un grup de inițiativă, alcătuit din istorici afiliați Uniunii Vatra Românească, intenționează să documenteze prin acte, mărturii și alte probe faptul uitat și puțin cercetat că în timpul celui de al II-lea Război Mondial pe teritoriul României s-au folosit mine anti-persoană împotriva populației civile, îndeosebi a copiilor. Sub forma unor stilouri, cutiuțe de chibrit, brichete etc, care explodau în mâna celor care încercau să le folosească, aceste mine anti-persoană au mutilat trupul multor copii români, iar în unele cazuri efectul lor a fost mortal. Persoanele care pot furniza date privitoare la acest subiect sunt rugate să ni se adreseze pe Internetionzcoja@yahoo.com sau prin poștă, la Ion Coja, Oficiul Poștal 41, C.P. 30, București. Urmărim ca în felul acesta să primim răspuns la următoarele întrebări:

  1. Chiar s-au petrecut asemenea fapte oribile, pe care nici legea penală și nici memoria istoriei nu le mai poate ignora?!
  2. Cine sunt cei care s-au folosit de o armă atât de lașă, de perfidă?
  3. Ce surse de informații (scrise) puteți indica?
  4. Cunoașteți persoane care au suferit acțiunea acestor arme? Ne puteți oferi detalii pentru identificarea persoanelor în cauză? Bunăoară nume, adresă, telefon.
  5. Cunoașteți asemenea victime aflate încă în viață? Ne puteți pune în legătură?

Cu urari de bine,

Ion  Coja

 

Post scriptum 2014  Reluăm acest anunț, adică ideea de a strânge mai multe mărturii privind minele anti-persoană lansate de anglo-americani înainte și după 23 august 1944. Rugăm pe cei care pot aduce asemenea mărurii – directe sau indirecte – să ne lase și adresa de E mail la care pot fi contactați, în vederea alcătuirii unui dosar care să fie depus la Ambasada SUA. În ce scop? Vom vedea la momentul respectiv ce putem dobândi. Măcar niscai scuze, formulate oficial!…

i.c.