Întâmplarea s-a petrecut pe la mijlocul anilor 1980 și mi-a fost povestită de Marian Popa, care o aflase din redacția revistei „Săptămâna” unde Andrei Ciurunga colabora sistematic. Andrei Ciurunga, pe numele său civil Robert Cahuleanu, pare-mi-se, unul dintre cei mai înzestrați poeți din detenția anti-comunistă 1948-1964.

La magazinul Victoria domnul Andrei Ciurunga își însoțea perechea la raionul de confecții, unde doamna Ciurunga proba un pardesiu și-i cerea părerea consortului. În magazin se afla și un grup de turiști sovietici, printre care și o turistă, care se apropie de doamna Ciurunga și pune mâna pe pardesiu să încerce calitatea stofei! Atât i-a trebuit vajnicului omuleț care era domnul Ciurunga, că s-a repezit la rusoaică și i-a dat peste mână. „Dar sunt curată pe mână!” i-a replicat hazaica. „Nu! Nu ești curată, ai mâinile murdare de sânge afganistanschii!”

La care unul din tovarășii turiști sovietici a ținut să corecteze gramatical fraza rostită de Andrei Ciurunga, basarabean de felul său, deci și puțin ruso-fon: „Nu afganistanschii, ci afganschii!” „Afganschii, da, sunteți murdari toți rușii de sânge nevinovat afganschii!” acceptă domnul Andrei Ciurunga să fie corectat.

Cum întâmplarea ne făcuse pe amândoi vecini de bloc 8, scara C, scara „scriitorilor”, s-a ivit ocazia să-l întreb pe minunatul poet al canalului Dunăre-Marea Neagră cum a fost cu altercația de la magazinul Victoria. M-a ascultat foarte mirat că i se dusese buhul! Am făcut haz amândoi de umorul rusnacului.Avea dreptate…

Ion Coja