Eu tocmai am văzut reportajul de la În Premieră al echipei lui Carmen Avram. Este impresionant. A mai făcut şi un alt reportaj despre volohii din Ucraina.
Completez cu ce nu s-a spus în articol şi mi se pare relevant. Tînara din Arad maiare o fetiţă, acum are grijă de două. Este o persoană greu încercată, medicii nu i-au sat şanse, urma să orbească şi nu mai vedea, când s-a rugat lui Dumnezeu ca să-i dea un semn dacă asta îi e voia, şi a deschis Biblia şi a putut să citească ceva de genul voi fi cu tine toată viaţa ta, şi l-a strigat pe taică-său că poate iarăşi să vadă, iar tatăl îi punea textul la diferite distanţe faţă de ochi ca să-şi dea seama că vede, eu deja mă simt ca-n vremurile de demult, că tot a fost la noii Izvorul Tămăduiri, mata poate că nu, de vremurile biblice nu mai pomenesc, că şi Mântuitorul i-a vindecat pe orbi, dar ca ateu eşti liber să nu crezi. Dar asta să o crezi, sunt destui neurochirurgi care pun reuşita operaţilor în seama Harului Divin, şi aştia sunt oameni mai înţelepţi decât mata.
Revin la subiect.
Pe doctorul Barzo Pal l-a găsit pe internet, fiindcă a căutat neurochirurg, înţeleg că ar fi trebuit să caute neurolog, la vremea respectivă ajunsese în satul fetei, pe întuneric aproape şi prima persoană pe care a văzut-o a fost chiar fetiţa, careia i-a dat nişte bomboane, pe care fata le-a luat acasă să le ducă la frăţiorii care nu mâncaseră în yiua aceea (de unde atâtea sute de hectare, nicule!).
Pe doctor l-a contactat pentru problema dînsei, aproape paralizase de picioare, i-a dat nişte indicaţii şi şi-a revenit, apoi i-a trimis RMN-ul fetei şi doctorul a zis că o operează, dar doar împreună cu un coleg chirurg care lucra pe la arabi.
Au cerut un preţ mic zece mii de euro cu zâmbetul pe faţă spunând că ştiu că preţul unei asemenea operaţii este între 80 şi 100 mii de euro. Au reuşit să strângă banii în exact 3 săptămâni cât erau pâna la operaţie, dar operaţia s-a amânat fiindcă medicii au descoperit cancerul osos, şi fata a trebuit să urmeze un tratament înainte de a fi operată. După operaţie medicul Barzo Pal a dat pentru fată din partea lui şi a celorlalte cadre medicale peste 3000 de euro.
Cam asta am văzut la televizor. Dacă m-au manipulat, vă manipulez şi eu pe voi.
Cel de-al doilea medic părea după nume evreu ungur şi pare-mi-se că opera în Abu Dhabi.
Fata a stat ceva timp cu coroană, 4 tije strânse de un corset în jurul pieptului şi fixate cu şuruburi care penetrau pielea capului având vârfurile înfipte în oasele craniului, am avut experienţa asta cu bunica cînd şi-a rupt coloana cervicală căzând pe scări, am întors-o 4 luni cu cearceaful de pe o parte pe alta ca să nu facă escare, plosca i se băga sub fund pentru nevoiele fiziologice, din pricina nemişcării se constipa cu toată medicamentaţia, şi cînd nu mai ieşea de o săptămână rahatul, dacă nu mergea clisma trebuia să bagi degetul(ca să-l scoţi) . Operaţia a durat 5 ore şi că să-i refacă cervicala i-a prelevat substanţă osoasă de la picior. A operat-o doctorul acela care nu a vrut să-l opereze pe Băse că era foarte obosit după un şir de operaţii(când era Băse beat şi a intrat cu Loganul în fântâna Mioriţa, era şi Udrea în maşină, că se hârjoniseră prin parc)