„A FI UNGUR A AJUNS O NEVROZA COLECTIVA!” 

 

Intr-o carte de memorii, „LIBERTATEA CA DATORIE” (Editura Fundatiei Pro, 2006) Petre Roman consemneaza, la pag. 49, urmatoarele impresii ale tatalui sau, Valter Roman, martor al consecintelor „REVOLUTIEI MAGHIARE” din 1956. ...”Tatal meu se afla sub impresia puternica a ceea ce vazuse pe strazile Budapestei.Cel mai mult l-a impresionat un tablou ingrozitor al radicalizarii pe care o atinsese revolta maghiara.

Scena cea mai cumplita si care i s-a intiparit in memorie s-a desfasurat la gradinita de copii a activistilor de partid din Budapesta,unde revolutionarii au facut niste lucruri terifiante.Insurgentii maghiari spanzurasera de picioare ,spintecasera cu cutitele si chiar macelarisera niste copii de cativa ani.Mi-a desvaluit ca se petrecusera niste lucruri absolut abominabile.Mai mult , facuse chiar si fotografii,pe care n-a vrut niciodata sa le expuna public.

A considerat ca acest gest ar lasa pe imaginea Ungariei, o pata de nesters.Eu insumi am vazut cateva din aceste imagini…”, marturisea fostul prim-ministru! Am reprodus acest citat pentru a readuce in memorie crimele „spontane” din 22 decembrie 1989, comise in „Secuime”.

Dar si faptul ca la Tg. Mures a existat un infricosator „Martie negru”. Atunci dementa unor descreierati a generat atrocitati carora i-a cazut victima, intre altii „maghiarul” Mihaila Cofariu, ramas mutilat pe viata!! Prezenta acolo cu 12 ore inainte, a celebrului ziarist irlandez, angajat de un „privat” din Budapesta (azi fapt dovedit!) arata ca evenimentele au fost provocate! De catre cine? Ma intreb cu ingrijorare,cunoscand bine „emotionalitatea” excesiva a unei natii bantuite periodic de agresivitati istorice… Nu a fost singurul eveniment abominabil in Ardeal. La Tg.Secuiesc, in 22 decembrie un maior de militie a fost linsat la propriu si cadavrul sau batjocorit in Piata orasului, langa… statuia lui Gabor Aron. Se stie, nu a fost singurul!

Intre timp separatismul sovin, acum cvasi-generalizat, refuzul coabitarii interetnice, ostilitatea promovata zilnic in emisiunile tv pe posturile locale fata de tot ce este romanesc, a dus la plecarea a mii si mii de familii din localitatile majoritar maghiare! Pe de alta parte, in padurile Comandaului si la Lacul Sf.Ana au avut loc adevarate „TABERE” de pregatire paramilitara, intre exercitii fiind si cel de „urmarire cu caini politisti”, vazut, anul trecut, personal! Oare asemenea manifestari nu sunt la fel de „rau prevestitoare” ca alte „pericole teroriste” de care a vorbit recent pe posturile tv., dl. director al SRI? Fereasca Dumnezeu de asemenea reactii sangvinare spontane, repet, chiar si a unor descreierati.

Ce se intampla acum in multe localitati – o supralicitare emotionala zilnica, exacerbata etnic, – este extrem de periculoasa. Ma sperie o caracterizare a publicistului si scriitorului evreu Arthur Koestler, nascut la Budapesta in 1903, fost luptator in Spania, impreuna cu Hemingway, care scria in engleza (desi visa in ungureste…) „A fi ungur a devenit o nevroza colectiva!”
Despre aceasta „nevroza” trebuie discutat! In 16 iunie 1989, la ceremonia reabilitarii lui Imre Nagy, in Piata Eroilor – de unde in 1956 a pornit „scanteia” rascoalei lor anticomuniste – din partea generatiei tinere a vorbit un necunoscut cu barba, de 25 de ani: Orban Viktor. A „impresionat” straniu in cuvantarea sa radicalismul taios, revendicarile amenintatoare atunci, pentru „iesirea din fundatura asiatica„.
Dar indeosebi au socat trimiterile stravezii la un viitor al Ungariei in „spatiul intracarpatic”… Peste cateva saptamani, impreuna cu alti colegi din FIDESZ Orban Viktor semna, in parteneriat cu o delegatie pestritza a exilului romanesc (repudiata ferm la Londra de Ion Ratiu!), de-acum „faimoasa” Declaratie in care se consemna ca intre Ungaria si Romania (…)”Tansilvania este un spatiu de complementaritate, ce trebuie prezervat”. Din pacate (si din prostie!) stupida „patalama” a fost „agreata” in vara anului 1989 si de regele Mihai…

In 23 de ani „realitatile” din Transilvania au involuat pana la autocrearea unui statut izolationist tot mai transant pentru comunitatile maghiare care, incepand chiar cu sarbatorirea Revelionului, traiesc practic pe alt meridian ORAR, etnic si social-politic. DIN ACEASTA CAUZA, DE CEVA VREME TRADITIONALA URARE DE „LA MULTI ANI” a presedintelui este rostita cu 2 ore mai devreme…
prof. Deak Andrei

 

 

 

Nota redacției Cred că a sosit timpul să se afle adevărul despre așa zisa revoltă / revoluție dela Budapesta, din toamna lui 1956. În fapt, o rușine pentru specia om! Eram copil, dar ascultam deja seară de seară Vocea Americii și mai ales în acele zile. Țin bine minte când s-a anunțat că SUA nu se va amesteca în evenimentele de la Budapesta, deoarece în Ungaria se petrec lucruri îngrozitoare, de o sălbăticie revoltătoare. Declarația era dată de secretarul de stat John Foster Dulles. Până vor interveni istoricii avizați asupra subiectului, vom consemna un dat biografic extrem de grăitor despre eroul comunist și postcomunist IMRE NAGY.  A făcut parte din grupul de asasini care s-au oferit voluntar să se ocupe de execuția țarului Nicolae al II-lea și a familiei acestuia: soție și cinci copii. Pasă-mi-te, luat prizonier de ruși, n-a pregetat să se înscrie în Armata Roșie și să devină om de bază al KGB-ului.

N-am înțeles prea bine, din textul dlui DEAK, relatarea despre pereședintele care își rostește mai devreme discursul de An Nou. E vorba de Băsescu? A introdus această decalare ca să le facă pe plac bozgorilor? În ce fel?

ion coja