Condoleante….Sa ii fie memoria binecuvantata
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană
Conducerea CEB anunță cu tristețe decesul dlui Profesor Ștefan Cazimir, unul dintre marii filologi evrei ai culturii romane! Umorul si elocinta sa ne vor ramane in amintire. Înmormântarea va avea loc mâine 06 august a.c la Cimitirul Giurgiului, ora 13,30. Memoria sa ii fie binecuvântată!
*
Nota redacției: Pe Ștefan Cazimir multă lume l-a iubit, colegi și studenți, publicul cititor. Am fost într-o relație de frumoasă colegialitate. L-am însoțit deseori în inspecții de grad didactic, ultima oară în primăvara lui 1990, undeva în județul Călărași. A rămas viu, „de pomină”, în amintirea studenților pe care i-a însoțit în tabăra de muncă patriotică de la Cochirleni, prin spiritul organizatoric, simțul umorului și voia bună pe care o stârnea în jurul său! Vocalizele sale s-au dovedit de neuitat!
Ștefan Cazimir a fost un filolog autentic, îndrăgostit de limba română și de scriitorii care i-au sporit frumusețea. Era o prezență tonică, nu putea să treacă neobservat, neadmirat!
Relația noastră s-a stricat când eu am început să scriu împotriva lui Moses Rozen și a țuțărilor săi pe tema holocaustului din Transnistria… Mi-a spus în față că nu agreează poziția mea, iar eu l-am rugat să-și facă timp pentru o discuție colegială în care ar afla care sunt argumentele mele. Nu și-a făcut timp, nu m-am mirat și prețuirea mea pentru omul și filologul Ștefan Cazimir nu a avut de suferit. Regret că a refuzat discuția din care eu aș fi avut de câștigat enorm: aș fi aflat ce-mi poate reproșa un evreu inteligent și cu bun simț, onest… N-a fost să fie!
Mă despart de Ștefan Cazimir cu acest regret!
Odihnească în pace!
Ion Coja